» »

Lucid Dreaming

Lucid Dreaming

«
1
2 3

tx-z ::

Neke lih dost podobne teme ni, oz. je še nism našu. Me pa predvsem zanima kakšno je vaše stališča kar se varnosti tega tiče?

Namreč po en stran, človek spi zato, da se spočije. Če bi pa recimo tako sanjanje uporablu za neka opravila, za kera podnev nimaš časa (al razmišlanje o stvareh, al mogoče učenje, dobivanje občutka za kakšne stvar,...) - kar je časovno zelo dobr, ampak a je varno?

Jst po en stran vseen mislm da bi človk mogu ponoč spat, ampak dost ljudi prav da so možgani prou ponoč aktivni. A bi to pomenil da bi ti ta čas zdej izkorišču in možgani neb mel časa procesirat tistih stvari ki bi jih tkoaltko mogl?

Pa še ena slaba stran, še zmer se zna mogoče pojavt po dolgm času, da ne bi več ločil sanj od resničnosti? Namreč k sanjaš, si ponavad vedn 100% prepričan da sanjaš, pa še potem ko se začneš zavedat da sanjaš, ti je prou hudo k dejansko veš da sanjaš ampak lahk počneš karkoli..

Lucid dream @ Wikipedia
tx-z

zee ::

Ze nekaj casa redno lucidno sanjam, pa ni nekih problemov. V bistvu se po taksnih epizodah bistveno bolje naspim kot sicer.

Opazil sem tudi, da mi takrat mozgani delajo 100 na uro, tako da tovrstna stanja uporabim za resevanje kaksnih problemov. :D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Kenpachi ::

I concur with zee.

Lucidne sanje so bomba. Pri meni je problem, ker sem nekonsistenten, nimam jih redno, ker s emi ne ljubi čez dan drillat reality checkov. Ampak jih mam almost frequently. Nisem pa zasledil, da bi se premalo naspal ali se počutil kaj bolj utrujeno po njih.
Zaraki Kenpachi.

MajorM ::

Sam sem včasih imel nekaj teh lucidnih sanj sedaj pa že nekaj časa ne. Pa me ne skrbi. Po takih sanjah sem se vedno prebudil dobre volje in naspan. :)
To bom definitivno začel nazaj trenirat.
Ampak tudi jaz sem se polenil in prenehal delati "Am I dreaming?" preverke čez dan...
Sicer pa sem imel bolj težave s tem da sem se zelo hitro prebudil iz lucidnih sanj. Ampak občutek je bil vseeno zelo pozitiven.

Zee, povej s kakšnimi tehnikami si prišel do rednega sanjanja? IN koliko časa ti je to vzelo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MajorM ()

Mipe ::

Lucidne sanje so boljše kot seks.

Keyser Soze ::

Mipe je izjavil:

Lucidne sanje so boljše kot seks.

Če je v njih seks. >:D

Reveževa virtualna realnost. Meni ustrezajo, jih pa že nekaj časa nisem imel.
OM, F, G!

zee ::

Zee, povej s kakšnimi tehnikami si prišel do rednega sanjanja?


Opazil sem, da lahko pridem do lucidnega sanjanja, ce se zbudim sredi trdnega spanca, kar pomeni okrog 3h-4h zjutraj. Ko potem nazaj zaspim, imam tipicno lucidne sanje.

Drugi nacin, kako pridem do lucidnih sanj, je, da se cez dan konkretno fizicno nadelam (intenzivno sportanje tudi pomaga), potem pa se je treba samo lepo namestiti na kavc ali fotelj in ze lepo grem.
Prvi znak, da lucidno sanjam (spim?), je nezmoznost premikanja rok in nog, ceprav se lahko slisim dihati ... in seveda to, da lahko v sanjah pocnem karkoli.
Nazadnje sem to dozivljal prve dni po preselitvi v Singapur, ko zaradi jetlag-a, hostla in splosne zivcnosti nisem prav dobro spal oz. sem bil vselej nekje med stanjem budnosti in lucidnimi sanjami. "Reality check" obicajno ni potreben. :)

Lucidne sanje niso ravno boljse od seksa, so pa definitivno bistveno boljse od kateregakoli alkohola ali marihuane. Za sintetiko in hard scene ne vem, ker se s tem nisem nikoli pecal.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Mipe ::

Moja tehnika pa je, da grem spat dovolj zgodaj, da dovolj dolgo spim. Lucidne sanje se praviloma začnejo proti koncu sna, po kakih sedmih, osmih urah.

zee ::

To je sploh najboljse, vendar v Singapurju ne pride v postev, ker je tipicno prevroce in/ali prevlazno. Klime pa ne maram.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pegaz ::

Jaz sem mel lucidne sanje 3x in so trajale, po občutku po 1 minuto, 3 minute in pa 10 sekund. Vprašanje koliko časa so dejansko trajale, če bi meril čas fizično "zunaj".

Vsakič je bil občutek neverjeten. Jih pa je, vsaj meni, bilo kar težko dobit prvič in so ZELO nekonsistentne.

Boobiz ::

Jst sm jih mel 2x, obakrat sm sexal in obakrat sm se zbudil prekleto naspan in občutek ko sm se zbudil je bil omgwtfiwantthattohappenagain obenem pa sm bil rahlo zmeden, ker sm mel kontrolo nad sanjami. Damn, upam da mi danes spet uspe kej sanjat 8-O
I'm drunk, what's your excuse?

blackbfm ::

Pa še ena slaba stran, še zmer se zna mogoče pojavt po dolgm času, da ne bi več ločil sanj od resničnosti?


To kar opisuješ se načeloma stalno dogaja pri navadnih sanjah. Pri pravih lucidnih sanjah ti je meja še bolj jasna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

galu ::

Mene pa zanima, kako ste se naučili lucidno sanjat?
Tako to gre.

blackbfm ::

Ni fora v tem da znaš, vsak zna, fora je v vztrajnosti. Z reality checki lahko hitro dosežeš lucidnost. Recimo vsako uro zavestno prešteješ prste na roki, dokler ti ne pride to štetje v podzavest. Ko jih boš enkrat (v sanjah) preštel več ali manj kot 5 boš vedel da sanjaš in se boš začel vsega zavedat. Res pa da se te tehinke hitro naveličaš, ampak je vseeno zelo učinkovita.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

WarpedGone ::

Reveževa virtualna realnost.

Ne ravno reveževa ampak Ulimativna VR, kjer prvoosebno občutiš in doživiš vse kar si zaželiš ti sam v tistem momentu. Si ne predstavljam kaj bi lahko blo bolšga od tega razen 'pomanjkanja slabe vesti' ko se zbudiš nazaj v ta svet :)

Problemčič pri celi stvari je, da je zadeva izven normalnih parametrov funkcioniranja možganov in normalnega spanja. Nism sicer še našel kakšnih konkretnih raziskav, ki bi pri rednih praktikantih oz. mojstrih lucidnega sanjanja dokazala kakšne druge težave a bi vseeno bil previden. Ko ti spanje neha funkcionirat kot bi moralo je huda jeba. Sama nespečnost je šele prva stopnica na tej lestvi problemov. Spalna paraliza je naslednji lušten bombonček, katerega ne privoščim nikomur. Prvoosebna grozljivka Press. Pol grejo pa stvari še na slabše.

Osebno bi priporočal, da ko se zgodi uživajte, ne pa preveč aktivno in zavestno tega trenirat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pegaz ::

Verjetno takile strahovi spadajo v isto kategorijo, kot tisti, ki jih ima kakšna punca, ki pravi, da ne gre v fitnes, ker noče postat taka:



Ko bi bilo vsaj tako lahko. :)

zee ::

Spalna paraliza je naslednji lušten bombonček, katerega ne privoščim nikomur. Prvoosebna grozljivka Press.


Sploh ne, saj ves, da sanjas, ergo tudi ves, da je to zgolj spalna paraliza.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

blackbfm ::

Warped ga poka. Dokler lucidnost dosežeš brez substanc in da imaš psiho kolikor tok ok, ni prav nobenih nevarnosti. Isto kot pri hipnozi, ko folk zganja nek hype sam od sebe, nobenmu se pa ne da uzet 2 minuti časa da prebere dejstva in vidi da je to nekaj čisto normalnega vsakdanjega, ravno tako kot sanje zavestne ali pa ne.

Kar se tiče paralize je pa grozna ja, če je nepričakovana, nekaterim se to dogaja redno, verjetno gre za kemijsko neravnovesje v možganih al pa kej.

Drugače pa najhujši problem pri lucidnih sanjah je to stanje oz. zavest obdržat da lahko kej pametnega postoriš. Jz nikoli nisem prov dolg zdržal, me je preveč vznemiru tisti godlike občutek takoj ko se začneš zavedat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

WarpedGone ::

Ne razumete kaj je problem: treniranje lucidnega sanjanja pomeni da se možgane trenira, da funkcionirajo na način za katerega niso ravno "zdizajnirani". Po domače, z avtomobilom, ki ni namenjen dirkanju, se vsak dan podite po dirkališču. Verjetnost, da bo zadeva zdržala pričakovano življensko dobo se s tem seveda zmanjša.

Težave zaradi tega početja se ne pokažejo takoj. Možganom uspeva vzpostavljat pravilna ravnovesja dokler jim pač uspeva. Če jih "tiščite" v "nepravilno področje", povečujete verjetnost da bo nek del ostal v nepravilni točki tudi, ko nebi smel več.

Spalno paralizo omenjam samo kot primer, kaj se zgodi ko vsi deli možganov ne delajo hkrati tistega, kar bi morali. Tu ne gre za nobeno kemijsko ravnovesje ampak čist simpl - del A spi, del B pa ne. Lahko je tudi obratno - del A ne spi, del B spi - in hodiš okoli ponoči 'brez zavesti'.

Možgani so polni različnih informacijskih povratnih zank (feedback loop), ki so povezane med sabo. Tak sistem ima ogromno različnih ravnovesnih stanj, ki se tudi nonstop spreminjajo. Problem se pokaže, ko neka takšna zanka ne gre v neko drugo stabilno stanje, takrat kot vse ostale.

Pri lucidnem sanjaju se to dogaja. Pač je slučaj, da je to ful luštn in si tega želimo čim več.

Sploh ne, saj ves, da sanjas, ergo tudi ves, da je to zgolj spalna paraliza.

Ni problem v tistem strahu, ki ga ob tem običajno doživiš. Problem so posledice, ki se lahko pokažejo tudi med budnostjo in na zelo nepričakovane načine.
Zbogom in hvala za vse ribe

blackbfm ::

In kako veš da je to tako močna (negativna) obremenitev za možgane? Izkušnje, prebrane z interneta in tiste osebne pač spodbijajo tvojo teorijo. Pri meni nikoli ni prišlo do nekih psihičnih preobremenitev zaradi tega, prej obratno. To kar ti govoriš je isto kot če bi rekel da je tek nevaren ker preobremenjuje srce in ostale mišice, pa da bi zaradi tega živel manj. Sploh pa ima telo varovala da načeloma pride do blokade še predno bi prišlo do resne preobremenitve. V primeru lucidnih sanj je to zdrs v še globlji nezaveden spanec ali pa prebujanje, da pride do kakšnega lockouta da se ne bi mogel zbudit je pri povprečnem človeku pomoje nemogoče, ker drugače bi bilo sigurno to že bolj dokumentirano. Do takih zadev prihaja pri ljudeh ki imajo kakšne druge probleme kemija v možganih, stres itd ali pa kakšni nepojasnjeni vzroki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Mipe ::

Ah, pustite ga, samo fovš nam je.

Dr_M ::

Mipe je izjavil:

Ah, pustite ga, samo fovš nam je.


Oh, se en pacient, ki misli, da se cel svet okoli njega vrti.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

WarpedGone ::

In kako veš da je to tako močna (negativna) obremenitev za možgane?

Ne vem, zato pa si želim videt raziskave na to temo. Tudi takšne, ki bi ovrgle kakršnekoli povezave z morebitnimi težavami. Teh bi bil še najbolj vesel. Anekdotične izkušnje iz interneta žal ne zadostujejo. So indic, niso pa "conclusive".

Izkušnje, prebrane z interneta in tiste osebne pač spodbijajo tvojo teorijo. Pri meni nikoli ni prišlo do nekih psihičnih preobremenitev zaradi tega, prej obratno.

Govorim o treniranju == lucidnem sanjanju skozi daljše obdobje, vsaj eno leto vsak teden. Al pa vsak drug dan vsaj kak mesec skupaj, ne pa enkrat na tri mesece.

Vidu sm kako zgledajo signali možganov, ki delajo OK in signali, ki delajo mal narobe.
Vidu sm kako zgleda nenadna sprememba v delovanju (lastnih) možganov.
Če si zdrav, ne pomeni, da ne moreš nehat bit zdrav. Žal. Na srečo velja tudi obratno.

Vprašaj se, zakaj je hipnoza odsvetovana za ljudi z epilepsijo. Iz natanko istega razloga, kot opozrajam tuki. Različni možgani so različno stabilni pri prehodih iz ene faze v drugo. Lucidno sanjanje je zadrževanje v področju z manjšo evolucijsko pridobljeno stabilnostjo. Posledice so ...?

Možgani niso fiksen organ ampak je njihovo delovanje plastično - delovanje se nonstop spreminja, ravnovesne točke se nonstop spreminjajo. Zato se včasih razvije nespečnost, drugič moraste sanje, tretjič spalna paraliza, četrtič hoja v spanju, petič razdražljivost čez dan, šestič kaka narkolepsija, sedmič kakšni obsesivni sindromi, osmič kakšen slab dolgoročn spomin, devetič XYZ. Najpogosteje sploh ne veš da si izven običajnih parametrov, ker zadeva še ni dovolj izražena/moteča da bi te poslali k dohtarju. Včasih se popravi sama od sebe, včasih pa "takšen pač si".

Pod črto svetujem previdnost v obliki omejenega obsega lucidnega sanjanja. Poskrbite, da zdrav spanec še vedno predstavlja močan večinski delež spanja. Poskrbite, da ni težava celo noč prespat brez tega. Tudi več noči zapored.

Ko se reč pojavlja brez vaše kontrole - je to motnja spanja in sivo področje, kjer enostavno ne veš kaj bo ratalo iz tega.
Zbogom in hvala za vse ribe

Mipe ::

Lucidne sanje se pojavijo med ZDRAVIM spancem. Drugače ne gre. Po njih pa se cel dan dobro počutim, kar je nedvomno povezano z dobrim spancem.

Metulj-1 ::

Ja razlika je samo v tem, da se zavedaš, da sanjaš ali pa ne. V vsakem primeru sanjaš kar pomeni, da možgani verjetno zelo podobno delujejo v obeh primerih. Edina stvar, katera je lahko problem je vpliv na psiho človeka v budnem stanju (nekateri naj bi se v sanjah znali povezovati s skupinsko zavestjo itd.), kar pa lahko vpliva na osebnost kot tako. Ljudje se osebnostno spremenijo. Ampak to je že druga tema.

para! ::

Sploh ne, saj ves, da sanjas, ergo tudi ves, da je to zgolj spalna paraliza.

Huh, spalna paraliza. Ja, to je to, kar se je meni zgodilo že večkrat (nimam lucidnih sanj), pa mi ni bilo nič jasno. Res je grozna izkušnja, sploh ker nisem vedel zakaj se gre. Zdaj vem. Ko se zgodi naslednjič se bom pač nasmejal in počakal :D

lp
Death before dishonor!

zee ::

nekateri naj bi se v sanjah znali povezovati s skupinsko zavestjo itd.


BS much ?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Metulj-1 ::

BS gor al pa dol. Sej nima veze. Kar hočem povedat je to, da določene izkušnje, v tem primeru lucidne sanje lahko vplivajo na psiho človeka. Nekateri "preveč not padejo", kar se lahko odraža v realnem svetu.

Golnar ::

Kar nekajkrat sem imel lucidne sanje, bilo je res zelo (zelo) zanimivo in vznemerljivo doživetje, nato pa sem 2x ali 3x zapored doživel spalno paralizo, prvič sploh nisem vedel kaj se mi dogaja in to je bila res horor scena... tudi naslednjikrat niso bili občutki nič boljši, kljub poznavanju in zavedanju dogajanja... zadnje 2-3 leta, odkar živim s partnerko, lucidnih sanj ni več, niti se jih ne trudim imeti (zaenkrat).

LuiIII ::

Lucidno sanjam kar dosti, vendar nikoli več tako, da bi moral delati "reality check". Je pa fino, ko nekaj pač počneš in si rečeš: dosti mi je tega in se dvigneš ter odletiš drugam. Je pa en problem. Ker lahko delam kar hočem in ker tudi sanjam skoraj kar hočem, se dostikrat dnevni strahovi in vprašanja potencirano manifestirajo v sanjah. To pa povzroča more.

technolog ::

A lahko v takih sanjah uporabljaš računalnik?

ZaphodBB ::

WarpedOne: Meni se zdi, da ukvarjanje z lastno psiho in poznavanje ter spoznavanje koncepta lucidnih sanj kvečjemu pomaga pri soočanju s pojavi kot je spalna paraliza. V splošnem bi dejal, da ljudje ki so navajeni soočanja s strahom verjetno nimajo težav s tovrstnimi pojavi.

Podobne zadeve se dogajajo pri konzumiranju drog (npr. Alkohol), ko uživalec užije večjo količino, ki privede do pravih psihoaktivnih pojavov se pogosto pojavi strah ob silovitosti izkušenj, to lahko privede do panike ki je lahko izjemno nevarna. Kako pomagaš takemu človeku? Pomiriš ga, pogovarjaš se z njim in mu poveš naj se ne upira in naj se preda pojavu.

@technolog: V takšnih sanjah si praviloma pri zavesti in svoboden v kontekstu sanjskega sveta si povsem svoboden, praviloma pa nimaš nikakršnega nadzora nad okoljem. Lahko se odločiš, da greš drugam in potem se scena zamenja, ne moreš pa si "izmislit" scene.

LuiIII ::

Hm, kaj pa je potem sankanje kjer si sceno tudi izmislili? To se mi namreč tudi dogaja. Je pa res, da scena ni nikoli čisto takšna kot sem si jo želel. Je bolj oris.

Mipe ::

technolog je izjavil:

A lahko v takih sanjah uporabljaš računalnik?

V mojih sanjah se sploh ne pojavlja. Tudi TV se ne pojavi, ne druga čuda tehnologije. Sem se pa enkrat zapletal v prenizke vode daljnovodov. Kamorkoli sem stopil, sem se zapletel v vode in me je streslo. Zelo zoprno.

Me podzavest opozarja na preveliko odvisnost od električnih naprav?

dr.Akula ::

Jaz sem pred par leti treniral te tehnike kakšnih 14 dni, nakar sem eno noč imel lucidne sanje. Ampak nisem prav dolgo zdržal v njih, ker ti začne toliko stvari rojiti po glavi v smislu "kaj bi najprej počel", da sem se zelo hitro po tistem zbudil. Od takrat se potem nisem več treniral, me ja pa ob prebiranju teme spet zamikalo :D

BTW a kdo od vas ko trenira zapiše svoje sanje, ko se zjutraj zbudi?
ni podatka

oracle ::

Da so mi ostale v spominu sem imel lucidne sanje nekje 10krat. So se mi pa pojavile oziroma sem jih opazil šele nekaj let nazaj (22+). Običajno se prav neprijetno hitro razblinijo, včasih pa tudi ne. Včasih jih namerno prekinim, ker že vem kakšne bodo posledice ko se zbudim, khm:D. Sicer pa glih nekaj dni nazaj sem imel lucidne sanje in sem uspel ohraniti flow (se nisem zbudil), ampak je tudi lucidnost zbledela oziroma je postala izkušnja nekoliko meglena - so se začele mešat čist nepovezani scenariji.

Treniram pa zaenkrat še nič. Me pa mika... jutri začnem;)

ripmork ::

Lucidne sanje so fajn (dasiravno zelo malokrat to doživel). Ne vem sicer o negativnih učinkih, vem pa toliko, da telo potrebuje regenerativni spanec - se pravi, globoki spanec. V REM fazi, ko sanjaš je to napor za telo (če gre za nočne more sploh, ker ne glede na to ali je nevarnost resnična ali dozdevna, stresni hormoni furajo po telesu v vsakem primeru... no, če so sanje prijetne je seveda bistveno boljše, regenerativno pa vseeno ni:). Enostavno, čustvovanje (v sanjah ali budnosti, nima veze) pomeni določeno porabo zalog energije.

Ne vem pa, ali se sploh da nadzorovati, koliko časa in kdaj je človek v REM fazi (oziroma v ciklu teh faz)...
V vsakem primeru, če se hočeš zjutraj in čez dan dobro počutit, je dovoljšna mera globokega spanca (v katerem sanj ni) bistvena.

gendale ::

lucidne sanje so super

sicer se mi še ni uspelo naučit jih zavestno sprožit

ponavadi pride do njih, če:

-grem spat srednje pijan
-se zbudim po 5 do 6 urah, grem nekaj pojest in na wc
-grem nazaj spat
-lucidne sanje v 60-70% primerov
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

RockyS ::

Ko pravite da trenirate... kako trenirate?

technolog ::

Čez dan vsake toliko preštevaš prste na roki, pogledaš digitalno uro in nasploh delaš "reality checke" (google).

Lahko pa še vodiš dnevnik sanj.

Lonsarg ::

Uporabiš enega od reality checkov, vsak dan po večkrat in to počneš vedno, da ti pride v podzavest. Recimo štetje prstov in če našteješ kako čudno število, veš da sanjaš.

Osebno uporabljam držanje za nos in poskušam dihati. Če še vedno diham, vem da sanjam, tako sm se zbudil ene parkrat celo. Pred spanjem je pa zelo učinkoviti si vizualizirati, kako bi izgledalo, če bi lahko še vedno dihal.

ZaphodBB ::

@RockyS:
Ni fora v tem da znaš, vsak zna, fora je v vztrajnosti. Z reality checki lahko hitro dosežeš lucidnost. Recimo vsako uro zavestno prešteješ prste na roki, dokler ti ne pride to štetje v podzavest. Ko jih boš enkrat (v sanjah) preštel več ali manj kot 5 boš vedel da sanjaš in se boš začel vsega zavedat. Res pa da se te tehinke hitro naveličaš, ampak je vseeno zelo učinkovita.


Jaz sem nafural 2 fazni reality check: preštejem prste na roki, potem pa še pihnem v dlan.

Fora reality checka je, da si nafuraš en tick, katerega potem izvajaš periodično, zelo verjetno je da boš v sanjah tudi izvedel ta tick, vendar bo zaradi zboljenosti sanjskega sveta nekaj narobe (ne občutiš sape na dlani, nimaš pet prstov,...) takrat zavest skonta, da nekaj ne štima in lahko začne svoje potepanje.

ripmork ::

Fora reality checka je, da si nafuraš en tick, katerega potem izvajaš periodično, zelo verjetno je da boš v sanjah tudi izvedel ta tick, vendar bo zaradi zboljenosti sanjskega sveta nekaj narobe (ne občutiš sape na dlani, nimaš pet prstov,...) takrat zavest skonta, da nekaj ne štima in lahko začne svoje potepanje.



:D

Phantomeye ::

Meni je zakon imet skoraj popoln nadzor nad sanjami. edino opazil sem - med sanjami ja - da če je kakšen predmet ali oseba nerazvidna, pa jo želim fokusirat...ta izgine oz. postane še bolj nerazpoznavna.Se je komu to že zgodilo?

Matev ::

če je kakšen predmet ali oseba nerazvidna, pa jo želim fokusirat...


če se želiš zbuditi se fokusiraš na eno točko

ali pa še bolje

v lucidnih sanjah če se želiš zbuditi greš spat - in s tem odideš iz tistega lucidnega sveta
težava je samo v tem ker se lahko znajdeš v novih sanjah - večinoma takrat sanjaš da si buden in si v prostoru v katerim si spal
pa predno spet ugotoviš da sanjaš...

Phantomeye ::

Matev je izjavil:

če je kakšen predmet ali oseba nerazvidna, pa jo želim fokusirat...


če se želiš zbuditi se fokusiraš na eno točko

ali pa še bolje

v lucidnih sanjah če se želiš zbuditi greš spat - in s tem odideš iz tistega lucidnega sveta
težava je samo v tem ker se lahko znajdeš v novih sanjah - večinoma takrat sanjaš da si buden in si v prostoru v katerim si spal
pa predno spet ugotoviš da sanjaš...


zdi se mi, da se nisva cisto razumela :D. Ko sem v lucidnih sanjah, se skušam osredotočit na nekaj in me ponavadi vrže drugam, čeprav imam več ali manj nadzor. :P. Se mi je pa ze zgodilo, da sem se zbudil v sobi, ki je bila še vedno del sanj :D



---

Se je morda kdo že pogovarjal s kom v sanjah, pa je dejansko slišal besede, čeprav ni zvoka?

Matev ::

Se mi je pa ze zgodilo, da sem se zbudil v sobi, ki je bila še vedno del sanj :D


to je takrat ko se želiš zbuditi - in se pravzaprav znajdeš v novih sanjah ki si jih "želel"

BladE_ ::

Definitivno ena boljših tem!!!

Za zadevo sploh nisem vedel oziroma si sploh nisem mislil, da bi to šlo z "treningom"... Vem, da sem že sanjal "žive" sanje ampak nekako si jih nisem dobro zapomnil ali pa se jih sploh spomnil nisem, je bil pa tisti feeling "WTF, a je blo res al ne" :D

Nekaj komentarjev je tudi na temo, da ne vpliva dobro ampak kolikor sem razumel bi se to moralo bolj poznati pri osebah, ki so psihično manj stabilne?! Zaenkrat se mi zdi, da teh problemov nimam :)

Zadevo naj bi začel z nekim "tickom", ki bi mi v teh "živih" sanjah dal znak, da sanjam... verjetno pa kombinacije kako sploh začeti takšne sanje ni, se pač zgodijo ali pa sam pogruntaš v katerih primerih se ti zgodijo??

Popravite me, če sem kam zabluzil!
Akcija - Reakcija

Lonsarg ::

BladE_ je izjavil:


Zadevo naj bi začel z nekim "tickom", ki bi mi v teh "živih" sanjah dal znak, da sanjam... verjetno pa kombinacije kako sploh začeti takšne sanje ni, se pač zgodijo ali pa sam pogruntaš v katerih primerih se ti zgodijo??


Mal si narobe zastopu. Z tem, ko prek trika se sredi sanj začneš zavedati, z tem si šele začel ludine sanje(zavedne sanje), prej so ble to pač čisto navadne sanje, kot vsake druge. Sam če ti cel dan delaš reality checke, jih tudi sem pa tja v sanjah narediš in viola, takrat prideš do tega.

Sicer pa sanj se moraš spomniti, da veš, če ti je uspelo. Lahko namreč da ti uspe tole, ampak se sanj ne spomniš in ne veš, da ti je uspelo:) Si je pa lucidne lažje zapomniti, vsaj meni, največkrat se itak konča z bujenjem, pa vsi vemo da sanje, iz katerih se zbudiš si zapomneš.

Je pa tko no, sanje niso samo lucidne in nelucidne. Ampak so sanje malo ludidne in bolj lucidne, kakor se ti posreči. Včasih se samo zavedaš, lahko imaš pa tudi večji ali manjši nadzor nad sanjami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

WarpedGone ::

Nisi, sam detajl da so "ogrožene bol psihično manj stabilne osebe" ni zanesljiv.
Tuki se ne igraš z psihično stabilnostjo ampak z zanesljivostjo izklaplanja in vklapljanja različnih možganskih funkcij v različnih situacijah.
Čist tko na hitro roko bi reku, da tvegaš povečanje verjetnosti razvoja raznih drugenj motenj spanja.

Ker lucidno sanjanje, naj bo še tolk super ful luštno kul zadeva, je vseeno motnja.
Do tega pride, ko nekaj v glavi ne dela tako, kot bi moralo delat.
Zbogom in hvala za vse ribe
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spalna paraliza (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319012 (9685) Scorpia
»

Shizofrenija,psihoze ali....je to vse res...

Oddelek: Problemi človeštva
314289 (3246) Twy
»

Igričarji sanjajo bolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4712091 (10456) Lonsarg
»

nočne more (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627156 (6022) Keyser Soze
»

Lucidne Sanje

Oddelek: Sedem umetnosti
214542 (4131) lymph

Več podobnih tem