» »

Štipendija

Štipendija

Arnoldio ::

Velikokrat me google search pošlje na ta forum za raznorazne zadeve, tako da je bil že čas da se registriram.

Zadeva je sledeča. Tekom srednje šole me je štipendiralo podjetje, vsa štiri leta, bp. Ko se maturiral, sem iz storjne smeri prešel na elektro faks, za kar so mi pa rekli, da bojo počakali eno leto in videli kako se odrežem. Po parih mesecih faksa sem spoznal da to ni zame, in sem rajši pisal na podjetje, da bi delal prek študenta. Tako sem delal od marca do avgusta (status študenta mi je trajal do začetka novega šolskega leta), in v avgustu sem rekel da pa nebom več delal, in da bom prišel nazaj čez kakšen mesec ali več, in bom takrat podpisal pogodbo za delovno razmerje. Šefa sta me seveda grdo gledala, kapitalizem, kaj hočeš, na kadrovski so mi povedali, da imam pravico, da to naredim.
In tako sem šel, čez 2 mesca sem jim pa poslal mail, da sem na voljo, in lahko pridem. Odgovorili so mi "Super, da si se oglasil, upam da si naredil kar si imel u planu, te kontakriramo ko te rabimo." . To je bilo nekje konec septembra. Od takrat se niso javili, in kar sem slišal od večih virov, so veliko dijakov in začasnih pogodbenikov odpustili. Nisem rojen bogatin, zato seveda rabim zaposlitev, in me zanima (v pogodbi nič ne piše), če sem jim še dolžan, oz kakšna je situacija... glede na to da sem jim poslal "ponudbo", sicer neuradno, ampak tekom 4h let sem z kadrovsko postal že kar domač. Nočem da se zaposlim, potem bodo pa prišli name, da kaj pa delam, pa da sem dolžan in da bi moral biti pri njih, pa da sem kršil pogodobo sem ter tja, in da za se za nameček še kakšen Čeferin oglasi.

Dejstvo pa je, da NOČEM iti k njim nazaj (če ni res mus), zato sem rajši povprašal tukaj, kot pa da jih kontaktiram in se se spominjo name, pa me vtaknejo na neko brezvezno delovno mesto, in bom spet prelagav 6 ton na izmeno, delav 6 dni v tednu. Rabim eno razgibano službo, ne pa suženjstvo.

Hvala za odgovore.

McHusch ::

Preberi pogodbo o štipendiranju. V njej piše, kakšne so tvoje obveznosti po zaključku izobraževanja (maturiranju, diplomiranju ali ekvivalentno izgubi statusa) in kakšne so obveznosti podjetja.

Priporočeno jim pošlji dopis, da si končal izobraževanje in da si na voljo za zaposlitev. Če ti v roku (naveden je v pogodbi o štipendiranju) ne omogočijo dela, torej ti ne pošljejo pisno vabila, da se zglasiš na delovnem mestu ali te kako drugače kontaktirajo, si prost vseh obveznosti.

Arnoldio ::

Kot sem napisal, nimam štipendije že eno leto, sepravi da je (pomoje) prekinjena. Pravtako sem opustil šolanje IN izgubil status dijaka. Po pogodbi je to prenehanje štipendije. Sepravi je že cca 14 mesecev odkar nisem več štipendist. Piše da pogodba za štipendiranje velja od 1.9. 2006 do 30.6. 2010

Nič pa ne piše v pogodbi kakšne dolžnosti ima podjetje... Razen seveda da mi družba omogoči zaposlitev v okviru progama za katerega sem bil štipendiran in ostale precej jasne stvari. Glede take situacije, kot se govori, da če po 64 dneh ne odgovorijo na ponudbe in prošnje, pa v pogodbi ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Arnoldio ()

McHusch ::

Dogovarjanje s kadrovsko je rekla-kazala. Ti moraš poslati pisno v podjetje, da si pripravljen priti delat (in potem čakaš, kaj bo). Alternativa pa je, da se v kadrovski dogovoriš, da ti ni treba delat. Tudi v tem primeru rabiš pisno od kadrovske, da si prost obveznosti do podjetja. Štekaš, papir rabiš.

St235 ::

Ali so v pogodbi definirane tvoje obveznosti? Torej kaj si ti dolžan njim. To je edino kar te zavezuje. Če namreč v pogodbi ni določeno, da se moraš pri njih zaposlit potem ni panike.

ČE hočeš bit siguren lahko kadrovski pošlješ priporočen dopis in jim daš nek razumem rok 15-30 dni katerem naj sklenejo pogodbo s tabo drugače boš smatral, da ne želijo da se zaposliš pri njih in s tem ugasnejo vse tvoje obveznosti na podlagi pogodbe o štipendiranju.

Če pa jih seveda nočeš spominjat nase, pa natančno preberi svojo pogodbo o štipendiranju. To je edino kar te zavezuje do podjetja. Lahko jo tudi objaviš (brez tvojih podatkov in podatkov podjetja) pa ti bomo lahko bolj natančno svetovali.

Arnoldio ::

V pogodbi seveda piše "Štipendist se zavezuje da bo po končanem šolanju sklenil delovno razmerje v družbi v skladu s potrebami družbe in delal enako dolgo, kot je prejemal štipendijo po tej pogodbi", ter
"Če štipendist ne ozpolni obveznosti iz te pogodbe, je dolžan vrniti prejeto štipendijo ter druge izplačane stroške v celoti, revaloriziran v skladu z rastjo srednjega tečaja Banke slovenije za EUR in obrestovane z obrestno mero Euribor za EUR +3%, v primeru zamude vračila pa z obračunanimi zakonitimi zamudnimi obrestmi."

To je vse kar se tiče zaposlitve in vračanja denarja.

Zarati tega sem tudi že delal tistih 5-6 mesecev, ampak so mi rekli da lahko kar prek študenta, ker seveda gre njim bolj v prid, meni je pa dol viselo za tistih dodatnih 50EUR več ki bi jih dobil z pogodbenim delom.

No saj to se mi je že kar zdelo da brez papirja nebo nič, konec koncev bom moral poslati, če hočem neko validnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Arnoldio ()

St235 ::

Ok po vrsti:
"Štipendist se zavezuje da bo po končanem šolanju sklenil delovno razmerje v družbi v skladu s potrebami družbe in delal enako dolgo, kot je prejemal štipendijo po tej pogodbi"


Ti si z njimi dolžan sklenit DELOVNO razmerje za toliko let kolikor si dobival štipendijo. Te dolžnosti te razreši samo morebitna odločitev podjetja da te ne zaposli. Zaposlitev preko študenta načeloma ne šteje v to dobo, ker to ni delovno razmerje.

"Če štipendist ne ozpolni obveznosti iz te pogodbe, je dolžan vrniti prejeto štipendijo ter druge izplačane stroške v celoti, revaloriziran v skladu z rastjo srednjega tečaja Banke slovenije za EUR in obrestovane z obrestno mero Euribor za EUR +3%, v primeru zamude vračila pa z obračunanimi zakonitimi zamudnimi obrestmi."


Tole te bo drago stalo, če ne boš imel papirjev.

Pod črto predlagam da storiš kar sem ti že prej omenil:

Pošlješ uraden dopis, da si s šolanjem zaključil in da bi rad v skladu s pogodbo izpolnil svojo obveznost do delodajalca. Da pa v primeru, če ne bodo sklenili delovnega razmerja s tabo, smatraš, da odstopajo od pogodbe in s tem preneha tvoja obveznost do njih.

Arnoldio ::

Tisto, da sem dolžan mi je bilo jasno. Jaz sem jim na razgovoru rekel, da hočem delati zaradi pogodbe. Sepravi so me kratkomalo nategnili za tisti čas ko sem delal?

Vseeno, bom poslal, hvala obema za odgovore!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Arnoldio ()

St235 ::

Odvismo, če ti bodo tistih 5 mesecev priznali potem ok, če ne pa so te nategnili. obligacijsko pravo ni tako eksaktno kot kazensko tako, da je velika večina stvari prepušča dogovoru. Načeloma, če se obe stranki strinjata se da dosti rešit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo štipendije

Oddelek: Loža
277720 (4709) 111111111111
»

Vračanje štipendije, si lahko kaj sami vzamejo z računa ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7833382 (13585) next3steps
»

90 dnevni rok v pravilniku o štipendiranju

Oddelek: Loža
101163 (801) genesiss
»

Stipenditor me zeli po enem letu in pol zaposliti (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8510202 (7231) Keyser Soze
»

pravna pomoč - prekinitev kadrovske štipendije

Oddelek: Loža
83165 (2948) MadMicka

Več podobnih tem