» »

Britanci zadržani do optike

Britanci zadržani do optike

vir: PC Pro
PC Pro - Na Otoku je že od lani na voljo "superhitra" optika od 24Mbit/sec naprej, vendar se je zanjo odločilo silo malo uporabnikov. Le med 3.5% do 5% upravičencev oz. zgolj "družine z najstniki", kot je komentiral regulator trga Ofcom.

Največji ponudnik dostopa do interneta BT je k podpisu uspel privabiti le 300.000 od skoraj 6 milijonov upravičenih gospodinjstev (5%), kar je sicer bolje od prejšnjega leta (38.000 podpisnikov ali 1.5%), a še vedno malo. Konkurenčni Virgin Media bi lahko 100Mbit/s optiko ponudil kar 8 milijonom naročnikov, vendar jih je podpisalo le 187.000 (2.3%), pa še ti so se večinoma odločili za cenejši 50Mbit/s paket.

So razlogi v ceni? Verjetno ne, ker optika ni dražja od hitrejših ADSL paketov. Pri Virginu 100Mbit/sec stane 35/mesec + stroške telefonske linije (vezani dostop ftw), kar ni veliko, vendar je večina naročnikov zgleda več kot zadovoljna z 10Mbit/s ADSL povezavo za £13.50 na mesec. Hitrejši internet si želijo, kot rečeno, zgolj najstniki, bržkone zgolj za bogato HD streaming ponudbo sveže prispelega Netflixa in Love filma. Ostali naročniki ostajajo previdni, predvsem zaradi bogate zgodovine zavajanje s hitrostmi paketov. Povprečni ADSL paket z 15Mbit/s obljubljenega prenosa je dejansko zagotavljal le 6.8Mbit/s, je v nedavni raziskavi trga zapisal Ofcom.

Funt je vreden le še 1.16€, tako da 35 funtov na mesec velja 41€, 13.5 funtov pa 16€.

78 komentarjev

«
1
2

gruntfürmich ::

normalno da ni potrebe za zapravljanje denarja, če pa ti je npr 5mb down čisto dovolj...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

trnvpeti ::

16eur za 10 linijo
lepo!

sajmon ::

Tudi sam se verjetno ne bi odločil za optiko, če bi mi siol ponudil adsl za 16€. Če pa dobim za 42€ optiko 20/20 (trio paket), na adsl-ju pa za podobno ceno dobi, 4/1 linijo (trio paket) je odločitev za optiko logična.

Ginginova ::

gruntfürmich je izjavil:

normalno da ni potrebe za zapravljanje denarja, če pa ti je npr 5mb down čisto dovolj...



To pa res ne gre. Bo treba sprejeti odredbo na ravni EU, da pod 50 Mbps ne gre.
In zapravit kak bilijonček davkoplačevalskega denarja na izgradnjo infrastrukture, ki je noben ne potrebuje. Stimulacija gospodarstva v recesiji press. >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

...:TOMI:... ::

Optiko bi bilo smiselno napeljati v vasi in v odročne kraje, kjer je samo slaba telefonska parica in zelo slab mobilni signal ne pa imeti 5 fiksnih infrastruktur v Ljubljani in še 4 mobilne.

Kaj bodo naredili Britanci? Dvignili ceno xDSL ali pa spustili ceno optike, da bodo vsi šli na optiko in jo nato dvignili. Že z okoljevarstvenega stališča in s stališča ekonomike imeti 2 infrastrukturi (baker in optiko) je nesmiselno, treba je poganjati obe, četudi je na bakru samo še eden uporabnik.
Tomi

mikic007 ::

gruntfürmich je izjavil:

normalno da ni potrebe za zapravljanje denarja, če pa ti je npr 5mb down čisto dovolj...


Ma ni ti, samo folk je vcasih bedast. V Spaniji nikjer ne navajajo uploada, ker cez 1Mb ne gre (se skype pogojno dela), tudi vsi ADSL paketi so samo "do" npr. 20 (meni na dober dan leti do 12Mb, konec tedna lahko pade tudi pod 1Mb!). To je realnost, ki se je ti nezainteresiranci niti ne zavedajo, bentijo itak samo tisto minuto, ko kaj slabo dela, potem pa pozabijo (jasno, se manj starsi, ki ne uploadajo:). In potem imas stanje pac tako.

Vecina zahodne Evrope je dalec za Slovenijo pri ponudbi interneta, se posebej pri zakonodaji na tem podrocju. Kdaj ste npr. nazadnje cutili, da zunaj dezuje in so vsi na netu ter vam internet slabo dela? S tem sem jaz zakljucil 2003, se mi zdi.

ingo ::

...:TOMI:... je izjavil:

Optiko bi bilo smiselno napeljati v vasi in v odročne kraje, kjer je samo slaba telefonska parica in zelo slab mobilni signal ne pa imeti 5 fiksnih infrastruktur v Ljubljani in še 4 mobilne.


Točno tako! Potem pa vsi stokajo kako ne morejo pokrivat stroškov, kar je logično, če se pa v mestih vse podvaja, na periferiji se potem pa ne splača!?!?! Mogoče bi bilo res smiselno uvesti koncesije po občinah in pogoj 100% pokritost. Po tej logiki bi si verjetno potem različni ponudniki razdelili občine in bi bile vse 100% pokrite. S tem bi imeli vsi prebivalci dostop in vsi ponudniki profit, potem pa bi se podeljevale koncesije še za drugega ali tretjega ponudnika.
Samo to je že čist preveč komplicirano za naše politike, je pa že bolje debatirat o kakih domobrancih!!

CyberPunk ::

Spanija je juzna, ne zahodna Evropa. >:D

Pri Britancih pa se, izgleda, konzervativnost tudi na podrocju broadbanda pozna. Menda tudi v dolocenih kopalnicah se vedno uporabljajo locene pipe za mrzlo in toplo vodo, kot pred davnimi davnimi cajti. Ce ni mesalne baterije, zakaj optika. :))

Pesimist ::

Eh. Če je taka razlika v ceni in nerabiš več je čisto logično. Pri nas je pa optika cenejša in hitrejša. Spet ni kaz za razmišlat.

nocutius ::

Jaz imam 10/10 na T2 in do sedaj še nisem uspel čisto opravičit tistih extra 5e, ki bi jih dal za 100/10. Seveda bi rad imel, saj včasih pa le prav pride, ampak mi je v 99.9% 10/10 trenutno dovolj.

Pesimist ::

Mah jaz sem si nabavo 50/20. Imel bi tudi stare 60/60 ali 100/100 Pakete od siola, vendar so nesramno dragi. Ta novi 50/20 je vsej nekaksni kompromis. Vse je v ceni in potrebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

MIHAc27 ::

Jaz mam tudi T-2 10/10. Veliko igram online pa je čisto dovolj.
Da bi pa plačeval 2x več za 50/10 se mi zdi brezveze. Bi če bi veliko downloadal filme/igre pa jih ne.

SuperVeloce ::

Optika je vedno boljša izbira, ne glede na hitrost, saj so zakasnitve precej manjše, prekinitev linije pa ne poznamo več. Sploh če je v stanovanju več računalnikov na wireless, se neverjetno pozna :).

Pesimist ::

sploh ce je najcenejsi ADSL 16€, najcenejsa optika pa 41€ 8-O

Pri nas je vsej vse 41EUR Hhahaha.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Tilen ::

Preko optike je potrebno ponuditi nekaj več, da se bodo stare mame in vsi ostali skobacali na nove prenosne medije. Večini trenutna storitev deluje in se bojijo sprememb ter hkrati ne poznajo prednosti ali pa teh prednosti ni dovolj ob vsakdanji uporabi. Geeki in nadpovprečno tehnološko ozaveščeni so tukaj izvzeti. Če ni ceneje in če trenutno vse deluje, boš večino težko prepričal, brez da ponudiš nekaj več.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

JayKay ::

Optika je tukaj omejena zgolj po mestih, polovica države ima komaj kaj adsl, cable je tu in tam. Lovefilm ima bedno ponudbo v svojem "unlimited" streaming paketu, BBC-jev iplayer HD na TVju dela brez problema preko 10mbit kabelske. Večina folka tukaj itak ima sky in njihove sports pakete in jih BK za stream providerje.

nekikr ::

En tak problem smo imeli v Mengšu spomladi. Optično omrežje bi zgradilo neko podjetje iz Ivančne Gorice, če bi posameznik prispeval 200€ za izgradnjo omrežja in če bi bilo takih ljudi nek velik procent (sem pozabil koliko točno). Po domovih so poslali ankete in seveda je akcija katastrofalno spodletela. Večini so trenutne hitrosti več kot zadovoljive, tistih nekaj, ki bi imeli hitrejše stvari, je bilo pa premalo. Tu sta potem dva problema. Prvi je, da za neko normalno uporabo ne potrebuješ več kot recimo 5Mb povezave (že to je v bistvu preveč za večino) in posledično ljudje niso zainteresirani. Drugi problem je pa potem seveda dolgoročni. Kaj se zgodi, ko se pojavi masovna "potreba" po HD signalu in ko se v občino priseli večje število ljudi, poleg tega pa ostala družba napreduje in bi imela več kot 5Mb? Če se šele takrat začne razmišljati o optični povezavi smo tam kjer smo. V riti. Ali Mengšu trenutno, nekako isto, kar se tiče pokritosti z optiko.

Blazz ::

Kokr so men govorl znanci iz GB, imajo vsi več ali manj omejitve na prenosi na mesec. TAko da 13.5 funtov na mesec pa če je zraven omejitev 50 giga prenosa sploh ni poceni...

Phantomeye ::

Meh, itak je pa obvious (vsaj večji delež) zakaj so ljudem (normalnim uporabnikom) všeč hitre in poceni linije. Jaz gotovo nimam 50/50 optike zaradi bolj tekočega browsanja po spletu ;)

Zgodovina sprememb…

balocom ::

Mogoče pa nočejo iti na optiko, ker bi prehitro izkoristili količino zakupljenega podatkovnega prenosa >:D
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pesimist ::

Virgin pri 50Mbit optike nima omejitve prenosa podatkov. Samo pri nižjih paketih ima.

balocom ::

Odlično, dosegli so nekaj napredka (so brez omejitve prometa). Kdo se je sploh spomnil uvesti omejitev količine prenosa podatkov pri dostopu do interneta?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

nekikr ::

Mogoče tisti, ki se je spomnil, da tudi mobilne telefonije ne moreš uporabljati zastonj 24/7 četudi imaš sklenjeno naročnino?

gendale ::

balocom je izjavil:

Odlično, dosegli so nekaj napredka (so brez omejitve prometa). Kdo se je sploh spomnil uvesti omejitev količine prenosa podatkov pri dostopu do interneta?

za ponudnika je to super ideja, ker za isto storitev lahko več zaračuna
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

wizzy ::

Saj imajo britanci prav zakaj bi kupovali nekaj boljšega če pa ne potrebujejo in finančno pridejo ceneje skozi. Enako imam mnenje jaz za IPTV zakaj bi zapravljal ne vem koliko dnarja na mesec če pa TV gledam samo 1h na dan in še takrat prespim. Drugače pa so slovenski ponudniki interneta eni izmed dražjih v svetu.

nekikr ::

Če jih primerjaš z Afriko res. Če pa z ostalim razvitim svetom pa niti ne. Nasprotno, med cenejšimi smo. Tako pri internetu kot pri mobilni telefoniji.

Looooooka ::

Placam primerni.

JayKay ::

virgin cable nima omejitev prenosa. sky, bt, orange in še kdo imajo mesečno omejitev prenosa.

zee ::

V Singapurju imam 50 Mbps/ 25 Mbps optiko. Za 26 €. Mednarodna povezava je zal omejena 15 Mbps, vendar zaenkrat se nisem opazil problemov zaradi tega.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pesimist ::

Ker imate lokalno dovol piratov.

iElectric ::

To informacijo je treba jemat precej z rezervo. Standard za "Dom" v angliji je cisto nekaj drugacnega, kot smo mi navajeni. Kar se podjetij tice, so pa cene navite do neba. Nazadnje, ko sem bil v neki firmi v Londonu, so placevali 500 funtov za duplex ADSL, ker je bil cenejsi kot optika.

Okapi ::

Menda tudi v dolocenih kopalnicah se vedno uporabljajo locene pipe za mrzlo in toplo vodo,
Ne v določenih, v praktično vseh.:) Tudi za dvojno zastekljena okna še niso slišali. Drugi kraji, druge navade;)

O.

wizzy ::

Nekatere razvite države imajo zelo poceni internet proti nam naprimer čehi lahko dobijo že za 10€ 100/100Mbit/s pobezavo +5€ za 30 TV kanalov. Imajo pa tudi protipiratki mehanizem.
V nemčiji se da dobit podobne pakete kot jih je začev telekom ponujat internet+tv+telefonija samo da je pri nas okoli 50€ za 4Mbit/s povezavo tam pa 50Mbit povezava.
Se pa tudi dobi dosti dražji internet katere sem zasledil v Palastini in Turčiji ki imajo kar svinsko zasoljene cene za njihov standard življenja.
Za druge države pač nisem brskal nič ali nisem mogel nobenega uprašati.

nekikr ::

Očitno še za Slovenijo nisi nič brskal, ali pa lažeš. 57€ za 50Mbit je pri Siolu recimo. Za ostale pa poglej preden se zlažeš.

http://www.siol.net/storitve.aspx

wizzy ::

Očitno za Sloveniji nisi nič brskal, ali pa boš mogral malo še okol sebe pogledat. Če še ne veš da TELEKOM ponuja Družinski paket kot ga umenjam in ne TRIO paket kot ga ti omenjaš.
http://www.telekom.si/zasebni-uporabnik...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: wizzy ()

nekikr ::

Sloveniji, umenjaš...kaj ko bi malce popravil slovnico preden pametuješ a?

In kje si napisal, da gre za družinske pakete tudi v tujini? Ali pa si morda pozabil, da Telekom ponuja v tem paketu tudi mobilno telefonijo? Prosim, če mi daš link do takega paketa v Nemčiji. Torej 50Mbit linija, mobilna telefonija, vse ostale pritikline za 50€.

wizzy ::

A sedaj ko si kajlo dobu si pa spet pamtn res ne moreš pojest poraza. Išči pa boš našel.

USS Liberty ::

T2 nam je tistim, ki imamo T4 paket, zvišal hitrost z 10/10 na 100/10 ob nespremenjeni ceni...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

user1618 ::

Zaradi udobja imamo 100M optiko, ker je pri T2 strašno poceni. Tako nam obenem in brezhibno delata dve TV, en komp za internet in službeni komp za remote desktop. 10M ni dovolj, z 20M bi se dalo preživeti, ampak 100M je čisti luksus.
Če primerjam cene teh angleških paketov, se je malo za zamisliti, ker npr. Amis prek Telekomove optike je nesramno drag.

nekikr ::

Slovenija je zelo poceni kar se tega tiče, da. In na srečo še nimamo omejenega prenosa pri stacionarnih povezavah. Ampak se zdi, da slej ko prej vse slabo iz tujine poberemo, tudi to najbrž bomo.

Wizzy: čakam na link. Zakaj bi jaz iskal, ko pa ti trdiš da je tako. Če trdiš, potem imaš "dokaz" na konici prsta. Torej, na dan z njim.

oemdzi ::

Ce drzavi uspe uspesno skenslat piratsvo, mislim da bo tudi vecina drzavljanov skenslala internetne pakete lepo nazaj na osnovne...

Ganon ::

TopTrio je odličen paket. 8-)

wizzy ::

Zgleda da ti res ne znaš nič iskat po internetu. Vsak vrabc ti na veji čivka da nemčija ima Deutsche Telekom. Če pa še malo prebrskaš po njihovi spletni strani pa prideš do taprave strani. Naprej pa boš že znal če hočeš podatek. Če ga ne najdeš pa ti bog ne more pomagat. Začni mal možgane uporabljat in iskat, ne da ti morejo drugi do riti prinest in še vedno upiješ da je informacija neuporabna.

nekikr ::

No ja, cena je potem skoraj ista kot naša?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Jst ::

OffTopic: Nisem seznanjen s to branžo, zato vas prosim, ali bi mi lahko razložili, kaj pomeni, da imaš ločene cevi za mrzlo in toplo vodo?

---

Glede internetnih povezav smo lahko proti USA samo veseli.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

marvin42 ::

Jst je izjavil:

OffTopic: Nisem seznanjen s to branžo, zato vas prosim, ali bi mi lahko razložili, kaj pomeni, da imaš ločene cevi za mrzlo in toplo vodo?


ločene cevi za mrzlo in toplo vodo imaš tudi pri nas, nimaš pa dvojnih pip.
Mostly Harmless

Okapi ::


Cel svet se dela norca iz te angleške posebnosti.:)

O.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

gruntfürmich ::

ahhh, otroci neumni... bo treba da sami zaslužite € pa potem pisati koliko denarja boste zapravili za internet. ne pa sedaj ko starši financirajo vse.
zatorej ne pisat bedarij; pravzaprav sploh ne komentirat, če sami ne služite denarja za položnice...:O
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

m0LN4r ::

Stari doma plačujejo 19€ za 490/140kbit pa enostavno ni druge variante v celi vasi. In to že 6 let. Tolko o razvoju v sloveniji.
Al maš to kaj lahko al pa nimaš. Sam vsaj za neke osnovne stvari pa je treba met.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T-2 in "Akcija - 25 % za dve leti"

Oddelek: Omrežja in internet
224634 (3316) Invictus
»

Diskriminacija uporabnikov na bakru (Telekom Slovenije) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8917744 (15816) nuclear
»

Britanci zadržani do optike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7813137 (9501) roli
»

Nevtralnost interneta v Veliki Britaniji

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
154055 (3288) pss-m
»

Nov paket optike pri T-2 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
18422341 (11898) amigo_no1

Več podobnih tem