»

Britanci zadržani do optike

vir: PC Pro
PC Pro - Na Otoku je že od lani na voljo "superhitra" optika od 24Mbit/sec naprej, vendar se je zanjo odločilo silo malo uporabnikov. Le med 3.5% do 5% upravičencev oz. zgolj "družine z najstniki", kot je komentiral regulator trga Ofcom.

Največji ponudnik dostopa do interneta BT je k podpisu uspel privabiti le 300.000 od skoraj 6 milijonov upravičenih gospodinjstev (5%), kar je sicer bolje od prejšnjega leta (38.000 podpisnikov ali 1.5%), a še vedno malo. Konkurenčni Virgin Media bi lahko 100Mbit/s optiko ponudil kar 8 milijonom naročnikov, vendar jih je podpisalo le 187.000 (2.3%), pa še ti so se večinoma odločili za cenejši 50Mbit/s paket.

So razlogi v ceni? Verjetno ne, ker optika ni dražja...

78 komentarjev

Nevtralnost interneta v Veliki Britaniji

Na otoku so popularni paketi 'do 20Mbit/sec' ali 'do 50Mbit/sec', dejanske hitrosti pa so praviloma znatno nižje.

Slo-Tech - Britanski telekomunikacijski regulator Ofcom je nedavno opravil obsežen pregled nacionalnega trga s širokopasovnim internetom. Preverili so ponudbe 14 različnih paketov pri 7 največjih ponudnikih interneta (ISP), ter jih primerjali z dejanskim stanjem pri naročnikih. V ta namen so obiskali 1767 gospodinjstev širom države in opravili več milijonov meritev hitrosti interneta.

Ugotovitve so zanimive v več pogledih. Prvič, prenos podatkov v večernih "peak" urah je bil zgolj za malenkost nižji od povprečja čez dan, kar ovrže očitke o preobremenjenosti omrežja (congestion) in posledično potrebi po prioritetiziranju določenega prometa. Ta...

15 komentarjev

AT&T z majem vpeljuje omejitve prenosa

Wired News -

Šestnajst milijonov naročnikov interneta pri 2. največjem ameriškem ponudniku, AT&T, bo od naslednjega meseca omejenih na 150GB prenosa mesečno (DSL do 6Mbit/s) oz. 250GB (DSL nad 6Mbit/s oz. optika); vsakih naslednjih 50GB bo stalo še 10 dolarjev več. Spodoben 10Mbit/s paket se sicer začne pri 45 dolarjih na mesec.

150 oz. 250 gigabajtov je še vedno razmeroma veliko; po besedah AT&T to številko preseže le 1 procent naročnikov. Težave bi lahko nastopile, če bi omejitev znižali na ali celo pod 100GB na mesec, kajti Američani na veliko odpovedujejo kabelske naročnine in prehajajo na internetno televizijo v stilu Netflixa. Večja družina ali več stanovalcev na istem internetnem paketu lahko zgolj z gledanjem internetnih streamov (300MB/uro za nižjo kvaliteto oz....

102 komentarja

Iwillov Firewire controler

X-Bit Labs - Standard IEEE1394, ki ga poznamo po nam bolj domačem imenu Firewire, se je prijel na Applih, na PC-jih pa se ni nikoli tako razširi, da bi postal sestavni del matičnih plošč, kot je to USB. Vendar pa Firewire na PC-je že dalj časa prodira v obliki PCI kartic. Proizvajalcev Firewire kartic je vedno več, pred kratkim pa se je le-tem priključil še znan proizvajalec matičnih plošč Iwill, ki je predstavil svoj novo kartico, ki bazira na Viinem Fire II IEEE1394 čipu eLink1394. S prenosi 100Mbit/s, 200Mbit/s, in 400Mbit/s lahko eLink 1394 zadostuje pogojem, ki jih postavljajo različne naprave, kot so npr. digitalne kamere. Ker kartice Firewire uporabljajo večinoma tisti, ki se ukvarjajo s snemanjem videa in z njegovo obdelavo, je Iwill kartici priložil program Ulead VideoStudio 5.0 DV.

0 komentarjev