» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
98 / 118
»»

hojnikb ::

naruto2 je izjavil:

sloxl8 je izjavil:

No, prepričan sem, da boš zgornjemu uporabniku nudil vso podporo ob morebitnih vprašanjih, če se bo odločil za tvojo rešitev, kajne?

Ne rabim. NAS ni cudezna skatla, kjer se dogaja magija ampak je samo navaden PC, kjer bos nasel vse od youtube videov do miljonov odgovorov na prakticno vse na to temo. Gor lahko natlacis TrueNAS ali pa Windows. Linux. Karkoli ti je ljubse. Jaz uporabljam FreeBSD direktno.

Nisi vendor lockinan s strani ene firme, kjer pa res rabis drzati podporo, ker je custom made in zaprta resitev. Ker tam bos pa res rabil podporo.

sloxl8 je izjavil:

Torej, če nimaš povedati nič pametnega, je včasih bolje biti tiho.

Drzi se tega. Ker ne vidim, kako prispevas, k cimerkoli, razen, da navijas za svoj brand: https://insight.kellogg.northwestern.ed...


Pozabljas da bo custom resitev na PC platformi zavzela vecji footprint in pozrla vec stroma kot en random synology za domaco rabo.
#brezpodpisa

Tidule ::

bobby je izjavil:

ja ja vse to si že par postov prej spackal skupaj,..
in zopet, moje besede niso letele izrecno na določeno osebo ampak na skupnost ST.

dodatek: kdaj si nazadnje poizkusil Truenas (ne Freenas izpred verzije 10)? Zanima me čemu odklon od Truenasa, pač firbčen sem.


jaz sem začel na freenas mislim, da na verziji 8.2 ali 8.3 (imam tudi Trunas 11.3 testno nameščen na serverju), pa imam vseeno kot hrbtenico backupa out of the box rešitev.

Razlog zame je bil v tem, da ko sem se začel igrat (10 in več let nazaj) s self hostingom in lastnim serverjem (pa niti ribližno nisem iz IT branže) sem začel z Freenas, pa seveda owncloud in Home assistant, par virtualk za igračkanje ter kasneje docker, home streaming, automatizacija downloadinga, DDNS, pihole, referse proxy, bitwarden, octopi... pa še 100 različnih projektičev vmes.

In dokler sem bil bolj kot ne samo jaz uporabnik, pa sem imel čas se s tem igračkat vsak drugi večer je zadeva čisto lepo laufala. Potem pa se zgodi življenje in kar naenkrat ni več vsak drug večer ampak enkrat na teden, pa enkrat na mesec. In potem ugotoviš da vsak tak self hosted sistem sicer zahteva smo par minut tu in tam, ampak ko jih je 10 in več se te minute naberejo. Pa tudi bodimo pošteni vsake tolko se vsakemu zgodi tudi konkreten zajeb in potem gre cela noč. Kar naenkrat čas postane bistveno bolj dragovena dobrina kot EUR.

Dodatno sem sam pri sebi spremenil odnos in nehal razmišljat o posameznih elemntih ampak sem začel razmišljat o konceptih. In ko enkrat začneš tako razmišljat o varnosti podatkov potem hitro ugotoviš, da self-hosted rešitev, ki sobiva z 15 drugimi po katerih lahko samo občasno šariš pač ni dobra praksa. Zato sem se odločil da kritične procese izoliram. Ker če mi odleti pi-hole ali crkne streming se pač ne sekiram in ga bom že enkrat v naslednjih 14 dneh postavil nazaj. Pri varnostnih kopijah pa se tega pač ne grem. Tako je bil zame logičen korak, da sem vse kar je povezano z varnstnimi kopijami in hrambo pomembnih podaktov premaknil na povsem ločen hardwear. In ker sem se želel tudi razbremeniti z vidika časa potrebnega za postavitev in vzdrževanje je bila zame price performance alternativa, ki you nudijo out of the box rešitve boljša. Na serverju pa so seveda ostale self hosted vse ostale zadeve. In ko mi prosti čas dopušča imam tam več kot dovolj dela, brez da s tem ogrožam itegriteto varnostnih kopij.

In kakorkoli se promvira self hosted rešitve, je dejstvo, da zahtevajo več časa, kot out of the box sistemi. Če pogledam zgoraj napisane litanije naruta o tem, da malo kupiš na amazonu, pa malo na ebayu, pa še kaj iz aliexpress in potem sam sestaviš in vzdržuješ, je vsakemu jasno da bom imel Synology up an running v bistveno krajšem času. Zgoraj je recimo lep primer kako TruNas Zahteva samo 5 klikov za update, ampak teh pet klikov zahteva tudi 100 drugih in potem se tega nabere in glede na to, da čas slej kot prej postane izjemno omejena dobrina je vse samo svar prioritet.

Tako da ja, self hostnig ni nikakršne bav bav, je pa pač stvar posameznika da pretekhta čemu bo namenil svoj čas. Moja žena tudi raje sešije 100 hlač, kot installira windows, pa to ne pomeni, da ne rabi imet urejenega sistema za backup. Ravno tako kot vsak od nas rabi hlače na riti, ne glede an to kako obvlada IT sceno, pa se nas zato vseeno velika večina ne bo nikoli lotila šivat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

belo mleko ::

Določenim ni jasno, da nekateri raje prosti čas preživimo s svojimi otroki kot z reševanjem IP/port konfliktov. Že nastavljanje aplikacij na računalnike in mobitele cele družine vzame s synology veliko časa.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

AllStarc ::

Nikonja je izjavil:

RockyS je izjavil:

Gledam da bi si končno nabavil synology 920+ in za začetek dva diska, verjetno 2x4TB da bi kasneje lahko dodal še 2x4TB.
Katera diska priporočate?

Uporabe bo bolj malo, saj se bo primarno uporabljajo za arhiviranje starih slik in video posnetkov, ki niso več aktualni za gledanje na mobilnih napravah.

Ali synology podpira kopiranje (in brisanje hkrati) vsebin iz google photos?
Če da, ali ohrani albume?
Če da, ali podpira več google photos računov?


Zakaj potem daješ 600 eur za NAS kateri bo bolj malo v uporabi pa še samo za arhiviranje slik? Za to kaj ti rabiš bo npr. ta spodaj čez glavo dovolj pa še za polovico cene Synologija dobiš 12TB !
https://www.amazon.de/-/en/Western-Digi...

Nevem če si prebral moj komentar izpred 10 dni, ampak jaz se ne bi dotikal WD rešitve. Junija nas je ogromno ostalo brez podatkov. Sem jih sicer sam uspel rešiti, a je bilo potrebno veliko dela. Zelo neprijazen odziv s strani WD, čeprav so bili za izgubo krivi izključno sami. Jaz jim ne zaupam več.
Da ne razlagam, po netu je veliko člankov na temo
Npr. https://www.google.com/amp/s/gadgets.nd...
sometimes what you want and what you get,
are two very different things

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AllStarc ()

Boobiz ::

A ni bilo tako, da so izgubili podatke samo tisti, ki so bili zadosti "nori", da so omogočli could dostop do svojih fajlov (beri: so naredili WD račun in ga povezali z NASom)?

Sicer pa... Unraid je res premalokrat omenjen tu gor. Bi si upal trdit, da je vsaj tako enostaven kot Synology, če ne celo bolj.
I'm drunk, what's your excuse?

AllStarc ::

Boobiz je izjavil:

A ni bilo tako, da so izgubili podatke samo tisti, ki so bili zadosti "nori", da so omogočli could dostop do svojih fajlov (beri: so naredili WD račun in ga povezali z NASom)?

Sicer pa... Unraid je res premalokrat omenjen tu gor. Bi si upal trdit, da je vsaj tako enostaven kot Synology, če ne celo bolj.

K diskom je spadal cloud software, ki je omogocal dostop do diskov preko interneta. Seveda pod geslom. WD je imel luknjo, ki je omogočila hekerjem, da diske resetirajo na tovarniske nastavitve. 21.6.21 so to tudi storili. WD je za problem vedel ze prej a ni nic storil, da ga resi. Namen cele zedeve je bil, da lahko do diskov dostopas z daljave.
sometimes what you want and what you get,
are two very different things

UganiKdo ::

V bistvu ni, ker vsak sistem ki zahteva pripravo custom hardeware in namestitev ločenega OS je po defoultu kompleksnejši od out of the box rešitve.

Pa daleč od tega, da je Unraid slaba rešitev, ampak ko sem ga testiral preprosto nisem našel razloga zakaj bi plačat 50 EUR za nekaj kar lahko ali dobim z TrueNas ali kupim v paketu. Še najbolj se mi je zdel unraid zanimiv za nekoga, ki mu je ostalo kup hardweara z vseh vertrov (še posebej diskov) in si pač naredi nek storage container.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

Tidule ::

Boobiz je izjavil:

A ni bilo tako, da so izgubili podatke samo tisti, ki so bili zadosti "nori", da so omogočli could dostop do svojih fajlov (beri: so naredili WD račun in ga povezali z NASom)?

Sicer pa... Unraid je res premalokrat omenjen tu gor. Bi si upal trdit, da je vsaj tako enostaven kot Synology, če ne celo bolj.


Unraida ne poznam. Kaj je glavni point? Hiter pogled na njihovo stran mi ravno ne daje občutka, da je enostavnejši od Synology.

Boobiz ::

Point unraida je, da je out of the box rešitev za NAS/Docker/Virtualke. Zakaj se meni zdi, da je out of the box rešitev? Zato, ker začetna konfiguracija vzame ravno toliko prčkanja kot katerikoli premade sistem, potem pa lahko na vse skupaj pozabiš ali pa se poglobiš v vse kar ponuja.

TrueNAS afaik nima podpore za virtualke? Docker je tam tudi bolj tak, nekaj appov in to je bolj kot ne to. Ali se motim (its been a while)?

Medtem je Unraid praktično 1 klik rešitev za dodajanje novega diska (širjenje placa), dvoklik rešitev za postavitev novega dockerja, troklik rešitev za postavitev nove virtualke. Trenutno lahko izbiraš med 1358 dockerji/plugini, kar dobesedno pomeni, da vse kar ti pade na pamet že obstaja. Ne rabiš nobene telovadbe v CLI, da boš dodal nek docker.

Glavni razlog, zakaj se jaz nisem odločil za TrueNAS je prehuda cena širjenja ZFS poola (vsaj dva diska naenkrat, če želiš nov vdev). Okej, lažem, tud zato ne, ker sem 1 leto lavfal Unraid kot edini sistem v bajti z Winblows gaming VMom in Linux workstation VMom.
I'm drunk, what's your excuse?

Invictus ::

bobby je izjavil:

Fantje (tisti, ki veste /vemo, kako preprost in zmogljiv je Truenas) nima se smisla prepucavat z lenimi osebki, ki jo jim OOBE skatle zadovoljive in se jim NE DA marsikaj v zivljenju, razen prepucavanja na ST, nima smisla.

Tema bi se mogla preimenovat v "OOBE nas za domaco rabo" ker vec kot ocitno osebki niso dojemljivi za širši spekter.

Daj se ne duvaj. Pa kaj pol če si si inštaliral TrueNAS. Snemš VM ali Docker, pa je zadeva končana.

Tukaj je cel kup folka, ki bi B.P. sestavili svoj NAS, pa se jim s tem ne da zafrkavati... Kupiš Synology, ima cel kup aplikacij, ki jih rabiš, če imaš Intlovo škatlo jo lahko celo ponucaš za development z Dockerjem...

Vsak ima nek limit koliko cajta bo pokuril za neko zadevo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

GupeM ::

bobby je izjavil:

ja ja vse to si že par postov prej spackal skupaj,..
in zopet, moje besede niso letele izrecno na določeno osebo ampak na skupnost ST.

dodatek: kdaj si nazadnje poizkusil Truenas (ne Freenas izpred verzije 10)? Zanima me čemu odklon od Truenasa, pač firbčen sem.

Nimam odpora do TrueNasa, odpor imam do tistih, ki tupijo, da je TrueNas oz karkoli selfhosted nad vsem. In da bi vsi na slo-tech forumu morali imeti vse selfhostano.

Sicer pa ena stvar, ki jo imam na Synology-ju, pa mi je TrueNAS ne ponuja - Synology Photos al kakor se že imenuje.

PrimozR je izjavil:

TBH, update TrueNAS-a je, od logina, ene 5 klikov in en reboot. Ni neka težka znanost...

Razen kadar ne. Pa ti po restartu kakšna stvar ne dela. Kot sem rekel, self hostam precej zadev, pa vem kako se zna po updatu OS-a kakšna stvar zavleči, ker kakšna stvar ni 100 % kompatibilna z novim kernelom in podobno.

PrimozR ::

hojnikb je izjavil:

Tole je Slo-Tech, ne DIY-NAS-BUILD-Tech. Read the room.

Tale stran ze dolg ni vec Slo-Tech :)



Tidule je izjavil:

Zgoraj je recimo lep primer kako TruNas Zahteva samo 5 klikov za update, ampak teh pet klikov zahteva tudi 100 drugih in potem se tega nabere in glede na to, da čas slej kot prej postane izjemno omejena dobrina je vse samo svar prioritet.


TrueNAS Core 12 U5.1 update na U7:
Ctrl+T, vtipkaš Truenas IP/URL, enter.
Login.
Klikanje System -> Update -> Apply Pending Update -> Save Configuration -> obkljukaš Confirm -> Continue
*waiting*
Login
Odklep poolov.
Done.

Namen seveda ni pokazati, kako je vse simpl in da je to edini pravi način, namen tukaj je pokazati, da ni 100 drugih klikov. Ostalo, kar si napisal, je itak res.

UganiKdo je izjavil:

V bistvu ni, ker vsak sistem ki zahteva pripravo custom hardeware in namestitev ločenega OS je po defoultu kompleksnejši od out of the box rešitve.

Pa daleč od tega, da je Unraid slaba rešitev, ampak ko sem ga testiral preprosto nisem našel razloga zakaj bi plačat 50 EUR za nekaj kar lahko ali dobim z TrueNas ali kupim v paketu. Še najbolj se mi je zdel unraid zanimiv za nekoga, ki mu je ostalo kup hardweara z vseh vertrov (še posebej diskov) in si pač naredi nek storage container.

Prednost Unraida je IMO precej bolj fleksibilen sistem diskov in paritete (en paritetni disk, različno veliki diski v arrayu, dodajanje diskov kasneje, itd.), kjer je ZFS _RES_ tog. Ampak ima na ta račun ZFS tudi določene prednosti. Pa Unraid ima prednost, da je spodaj Linux, zaradi česar Docker deluje nativno, virtualke pa tečejo v KVM-u, kar pomeni bare metal virtualke, medtem ko je bhyve v TrueNAS Core in Enterprise type-2. Ampak Docker in KVM 'težavo' rešuje TrueNAS Scale.

Boobiz je izjavil:

TrueNAS afaik nima podpore za virtualke? Docker je tam tudi bolj tak, nekaj appov in to je bolj kot ne to. Ali se motim (its been a while)?

Dockerja ni, razen če poganjaš Linux virtualko za Docker. Kar je appov (ni jih samo 'nekaj') so v jailih, kar je nekako bolj bare, hitro naklikana virtualka, če prav razumem...
FreeBSD jail @ Wikipedia

GupeM je izjavil:

Razen kadar ne. Pa ti po restartu kakšna stvar ne dela. Kot sem rekel, self hostam precej zadev, pa vem kako se zna po updatu OS-a kakšna stvar zavleči, ker kakšna stvar ni 100 % kompatibilna z novim kernelom in podobno.

Zakaj bi bil npr. Synology pred tem imun?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Tidule ::


Namen seveda ni pokazati, kako je vse simpl in da je to edini pravi način, namen tukaj je pokazati, da ni 100 drugih klikov. Ostalo, kar si napisal, je itak res.

Slabo napisano z moje strani, ni mišljeno, da je 100 klikov v TrueNAS. Tam jih je 5, potem jih je 10 v Home assistant, pa 5 v octoprintu, pa 5 v... In potem prideš na to, da self hosted sistem zahteva toliko in toliko minut/ur na teden. In če si pri določenih zadevah lahko privoščiš da pač ne delajo kak dan/teden potem ni panike, samo hrbtenica backup sistema meni osebno ne sodi zraven. Zato pač odločitev, da v mojo infrastrukturo integriram Synology. Kot napisano pa ta odločitev temelji v prvi vrsti na temu, da sem backup povsem izločil iz home laba. Če bi imel interes na isti mašini laufat vse potem dvomim, da bi to bil Synology.

Zakaj bi bil npr. Synology pred tem imun?

Odvisno za kaj ga uporabljaš. Do sedaj se mi še ni zgodilo, da native Synology aplikacije ne bi delovale po updatu, ali da bi kak update podrl obstoječe konfiguracije. To je pač nekaj kar za self hosted odprtokodne rešitve ne morem trdit. Je pa res, da je to lahko precej nefer ocena, ker nikoli še nisem zares uporabljal TrueNAS v tako omejenem obsegu kot uporabljam Synology. Ampak moje izkušnje iz drugih self hosted rešitev so takšne, da breaking changes niso nič nenavadnega in v kombinaciji s tono bolj ali manj homemade rešitev in pluginov je samo vprašanje časa, kdaj do tega pride. To je pač nekaj kar si pri varnostnih kopijah nočem privoščit. Seveda je dodatno vprašanje pri tem kaj preprečuje, da pri Snology ne bi prišlo do enake situacije kot WD. Ampak to je tveganje, ki ga je treba vzet v zakup povsod. nenazadnje imamo situacijo kot je z Log4, tako da je tudi to bolj kilav argument.

GupeM ::

PrimozR je izjavil:

GupeM je izjavil:

Razen kadar ne. Pa ti po restartu kakšna stvar ne dela. Kot sem rekel, self hostam precej zadev, pa vem kako se zna po updatu OS-a kakšna stvar zavleči, ker kakšna stvar ni 100 % kompatibilna z novim kernelom in podobno.

Zakaj bi bil npr. Synology pred tem imun?

Saj ni imun. Je pa seveda razlika, ali Synology razvije novo DSM verzijo in service zanjo za omejeno število naprav, ali pa community razvija neko rešitev, ki naj bi tekla na nešteto različnih kombinacijah hardwarea. Potem pa mrežna kartica iz tvoje TrueNAS kište kar naenkrat neha delat po update in moraš ročno poiskat driverje za nov kernel nekje na netu, po možnosti še sam skompajlat, ... Če jih sploh dobiš. Na Synology-ju se ti to ne bo zgodilo. Če se bo, bo tudi fix prej ali slej prišel.

Pa ne mi rečt da se to ne dogaja, ker se dovolj ukvarjam s tem tako doma kot tudi v službi. Kakšni WiFi driverji so še posebej občutljivi.

Tudi v službi recimo imamo neke nekoliko starejše serverje, ki pa so za njihov namen še vedno več kot odlični. Podpora za CentOS 5 se izteka, zato smo se odločili zadevo posodobit na CentOS 8. Začneš z inštalacijo, ne najde diskov. Ok, poiščem DUD za RAID controller, ugotavljam kako se zadeva sploh uporablja, in po ne vem koliko časa mi končno uspe. Dokler ne pridem do težave z driverjem za starejše nVidia driverje ... K sreči je identičnih serverjev več 10 in se je čas splačalo v to vložit, ker sem potem pri drugih serverjih vedel kako pa kaj in kaj vse rabim, oz sem prirpavil kar Kickstart scripto. Da bi pa za en server zabil nekaj ur, pa potem za naslednjega spet, pa za naslednjega spet, ... Sorry, ne gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

BigWhale ::

Ce je komu igrackanje z nekim hardware-om fajn, pol nej se pac igracka. Marsikomu pa ni in pac kupi out of the box resitev.

Nekateri se raje igrackamo s kaksnimi drugimi stvarmi in ne izgubljamo casa z iskanjem hardware-a in potem xy update-i za eno izmed community drivern NAS resitev, ki ponuja samo delno funkcionalnost kaksne komercialne resitve.

MrStein ::

GupeM je izjavil:


Pa ne mi rečt da se to ne dogaja, ker se dovolj ukvarjam s tem tako doma kot tudi v službi. Kakšni WiFi driverji so še posebej občutljivi.

Fun fact, po nadgradnji službenega laptopa wifi dela 10 krat počasneje.

Noben ne ve zakaj.

(če ima kdo idejo: Lenovo P53, Windows 21H1, Intel AX200, Cisco Anyconnect)

Pa da ne bom preveč off topic: Synology in podobno greš v trgovino, vzameš, doma postaviš in dela. V eni uri. Edini uri, ki ga boš porabil zanj. Eni nimajo časa na pretek. Zato kupijo kombinirke v trgovini, namesto da jih izdelajo v lastnem plavžu. Ne glede kako kul se to enim zdi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

PrimozR ::

FYI, TrueNAS ni ravno 'community driven', zadaj je firma, ki prodaja storitve in hardware (iXSystems). Kar se driverjev tiče, z razlogom imajo tudi priporočen HW, ker ima ta HW dobro podporo z driverji v različnih OS-ih - v primeru mrežnih kartic npr. priporočajo Intel in odsvetujejo Realtek (slednjega sicer zaradi performanc).

Je res, da si še vedno prepuščen milosti in nemilosti lastne izbire HW-ja, ampak v praksi, samo zato ker si pognal update, ne crkne 95 % stvari. Po mojih izkušnjah se v zadnjih 4 letih (ha, jutri bo dejansko 4 leta od prve inštalacije) to sploh ni zgodilo, je pa res, da je bil vmes samo en večji release (štartal sem se mi zdi z 11.1, zdaj sem jasno na 12ki).

Pa še enkrat, da ne bo kdo narobe razumel, seveda ne zagovarjam TrueNAS v vsak dom, daleč od tega. Zgolj podajam svoje izkušnje, če se skladajo z izkušnjami (posploševanji?) nekoga drugega.

GupeM ::

Če je firma zadi, si pa skoraj na istem kot če imaš synology. Poleg tega so cene tistega hardwarea precej visoke.

Pa še eno zanimivost sem opazil. Za OS rabiš ločen disk. Če ti crkne, popravljaj. Synology OS naloži na vse diske, tudi če ti kakšen crkne, zadeva še vedno dela. Lahko ti crknejo vsi, razen enega, pa bo še vedno delalo.

PrimozR ::

Backupiraš 1 MB velik konfiguracijski file in si back up and running v praktično nič časa? Pač inštaliraš OS na novo in restoraš .db in je to to. Inštalacija sama po sebi tukaj ni kritična. Lahko pa seveda tudi mirroraš zadevo. Pa za TrueNAS je običajno, da zadevo poganjaš z USB ključka. Oz. par njih (jaz npr. z dveh). Tudi v primeru odpovedi enega torej ni konec sveta (z backupom .db-jev pa sploh ne).

Kaj imajo visoke cene HW-ja veze s tem, da zadevo poganjaš na lastnem HW-ju? Point je bil, da to ni community SW, odvisen od enega developerja, ki to počne za vikende ob osmih zvečer.
Kar se pa tiče, da si na istem, če imaš Synology, koliko jeder imam lahko pri Synologyju? Koliko RAMa? Imam lahko bare metal VM? Koliko diskov lahko vtaknem vanj? Ali lahko poganjam ZFS? Koliko redundančnih pogonov oz. koliko svobode imam pri ustvarjanju arrayev diskov? 10G mreža? Hell, kako je s 40G mrežo? Kateri cloud providerji so na voljo za cloud backup? Itd.

Tako, da se še v kontra zvrta luknje v argumente.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Zimonem ::

Synology je bolj true-freeNAS + nextCloud.

sloxl8 ::

PrimozR je izjavil:

...koliko jeder imam lahko pri Synologyju? Koliko RAMa? Imam lahko bare metal VM? Koliko diskov lahko vtaknem vanj? Ali lahko poganjam ZFS? Koliko redundančnih pogonov oz. koliko svobode imam pri ustvarjanju arrayev diskov? 10G mreža? Hell, kako je s 40G mrežo? Kateri cloud providerji so na voljo za cloud backup? Itd.

Saj še vedno govoriš o NASu za domačo rabo, kajne? Se mi je zdelo, da ne.

Miha 333 ::

GupeM je izjavil:

Če je firma zadi, si pa skoraj na istem kot če imaš synology. Poleg tega so cene tistega hardwarea precej visoke.

Pa še eno zanimivost sem opazil. Za OS rabiš ločen disk. Če ti crkne, popravljaj. Synology OS naloži na vse diske, tudi če ti kakšen crkne, zadeva še vedno dela. Lahko ti crknejo vsi, razen enega, pa bo še vedno delalo.

Če imaš izvožen backup konfiguracije, imaš zadevo nazaj v 10 minutah. Sicer pa tudi za OS lahko narediš mirror (lahko tudi 2 USB ključa).

Dodajam še svojo izkušnjo glede TrueNAS (prej FreeNAS). Uporabljam že dobrih 5 let in zadeva enostavno dela. Uporabljam pa priporočen HW (Supermicro serverska plata, Xeon, ECC RAM, enterprise diskovje). Prednost je v tem, da ne rabiš zadnje generacije HWja, zato dobiš ploščo, procesor in rame rabljeno precej ugodno.

PrimozR ::

sloxl8 je izjavil:

PrimozR je izjavil:

...koliko jeder imam lahko pri Synologyju? Koliko RAMa? Imam lahko bare metal VM? Koliko diskov lahko vtaknem vanj? Ali lahko poganjam ZFS? Koliko redundančnih pogonov oz. koliko svobode imam pri ustvarjanju arrayev diskov? 10G mreža? Hell, kako je s 40G mrežo? Kateri cloud providerji so na voljo za cloud backup? Itd.

Saj še vedno govoriš o NASu za domačo rabo, kajne? Se mi je zdelo, da ne.

Seveda da ja. Ker nekaj takšnega laufa v sosednjem prostoru.

GupeM ::

PrimozR je izjavil:

Backupiraš 1 MB velik konfiguracijski file in si back up and running v praktično nič časa? Pač inštaliraš OS na novo in restoraš .db in je to to. Inštalacija sama po sebi tukaj ni kritična. Lahko pa seveda tudi mirroraš zadevo. Pa za TrueNAS je običajno, da zadevo poganjaš z USB ključka. Oz. par njih (jaz npr. z dveh). Tudi v primeru odpovedi enega torej ni konec sveta (z backupom .db-jev pa sploh ne).

Kaj imajo visoke cene HW-ja veze s tem, da zadevo poganjaš na lastnem HW-ju? Point je bil, da to ni community SW, odvisen od enega developerja, ki to počne za vikende ob osmih zvečer.
Kar se pa tiče, da si na istem, če imaš Synology, koliko jeder imam lahko pri Synologyju? Koliko RAMa? Imam lahko bare metal VM? Koliko diskov lahko vtaknem vanj? Ali lahko poganjam ZFS? Koliko redundančnih pogonov oz. koliko svobode imam pri ustvarjanju arrayev diskov? 10G mreža? Hell, kako je s 40G mrežo? Kateri cloud providerji so na voljo za cloud backup? Itd.

Tako, da se še v kontra zvrta luknje v argumente.

OK, crkne disk/usb, ga zamenjaš, install kopiraš db file, lahko uporabljaš naprej. 10 minut dela. Če imaš nov disk/USB pri roki, če imaš inštalacijo pri roki, če nisi ravno na dopustu.

Crkne disk na synologyju, uporabljaš naprej. Brez težav. Ko se vrneš z dopusta pa zamenjaš problematičen disk. Za vse ostalo poskrbi synology.

Visoke cene za hw imajo to zvezo, da ti nihče ne garantira da bo delalo na HW-ju, ki ni njihov. Tako kot synology, se lahko oni odločijo, da od jutri naprej ne bojo več podpirali ostalega HW-ja.

Saj CentOS tudi ne dela en developer, ampak je pod RedHatom. Pa se je RH z danes na jutri odločil, da bo podpora za CentOS 8 samo do konca letošnjega leta, namesto do 2027 al koliko so že obljubljali. Pa gre ravno tako za odprto kodni projekt. Pa še je RH odločil in velikemu delu industrije pokazal sredinec, ker nekatere zadeve morajo laufat na preverjenih, certificiranih verzijah in ne moreš rolling releasov gor uporabljat.

Za domačo uporabo imaš lahko dovolj jeder in RAM-a. Ostalega ne rabiš, če pa že, se pa za to uporabi server, ne pa NAS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

Invictus ::

PrimozR je izjavil:


Zakaj bi bil npr. Synology pred tem imun?

Saj ni, sam kot komercialni vendor bodo to hitro popravili...

PrimozR je izjavil:


Kar se pa tiče, da si na istem, če imaš Synology, koliko jeder imam lahko pri Synologyju? Koliko RAMa? Imam lahko bare metal VM? Koliko diskov lahko vtaknem vanj? Ali lahko poganjam ZFS? Koliko redundančnih pogonov oz. koliko svobode imam pri ustvarjanju arrayev diskov? 10G mreža? Hell, kako je s 40G mrežo? Kateri cloud providerji so na voljo za cloud backup? Itd.

Tako, da se še v kontra zvrta luknje v argumente.

Argumenti so slabi, ker ima Synology tudi profesionalnio linijo NAS...

NAS se postavi in se uporablja, ne pa non stop nekaj optimizira... Taki admini, ki non stop nekaj prčkajo po sistemih, so prvi na listi za odstrelč, ker je že v osnovi nekaj zajebal...

Drugače pa vse, kar si naštel, obstaja tudi na Synologijih, sam ne na poceni robi. Tudi lasten hardver za tvoje argumente ni poceni, sploh če hočeš neko garanciji.

MAl RTFM od Synologija, da ne boš bedarij pisal...,
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

igorpec ::

Invictus je izjavil:


Argumenti so slabi, ker ima Synology tudi profesionalnio linijo NAS...

NAS se postavi in se uporablja, ne pa non stop nekaj optimizira... Taki admini, ki non stop nekaj prčkajo po sistemih, so prvi na listi za odstrelč, ker je že v osnovi nekaj zajebal...

Drugače pa vse, kar si naštel, obstaja tudi na Synologijih, sam ne na poceni robi. Tudi lasten hardver za tvoje argumente ni poceni, sploh če hočeš neko garanciji.

MAl RTFM od Synologija, da ne boš bedarij pisal...,


Se strinjam. NAS ni za prčkanje. To je zadeva, ki jo postaviš in ne tikaš.

Imam DIY varianto za nekaj tisočakov, torej vsekakor pro segment. Supermicro Pentium D NAS mobo, 2 x 10Gb, 128Gb ECC in ohišje z diski in napajalnikom. Dela u nulo, vsa roba je v garanciji, večinoma 5let+ in poganja pravzaprav en samo servis - nfsd iz dveh zraid1 fieldov. 1x ssd in 1x mehaničen.

Synology z primerljivo konfiguracijo stane več in doda kup reči, ki jih ne rabim. Taka da se tudi tukaj ali morda predvsem v pro segmentu, kjer točno veš kaj potrebuješ, morda raje odločiš za DIY. Ali pač nek že sestavljen NAS od Supermicrota, Dell-a, HP-ja ...

Red_Mamba ::

Boobiz je izjavil:

Point unraida je, da je out of the box rešitev za NAS/Docker/Virtualke. Zakaj se meni zdi, da je out of the box rešitev? Zato, ker začetna konfiguracija vzame ravno toliko prčkanja kot katerikoli premade sistem, potem pa lahko na vse skupaj pozabiš ali pa se poglobiš v vse kar ponuja.

TrueNAS afaik nima podpore za virtualke? Docker je tam tudi bolj tak, nekaj appov in to je bolj kot ne to. Ali se motim (its been a while)?

Medtem je Unraid praktično 1 klik rešitev za dodajanje novega diska (širjenje placa), dvoklik rešitev za postavitev novega dockerja, troklik rešitev za postavitev nove virtualke. Trenutno lahko izbiraš med 1358 dockerji/plugini, kar dobesedno pomeni, da vse kar ti pade na pamet že obstaja. Ne rabiš nobene telovadbe v CLI, da boš dodal nek docker.

Glavni razlog, zakaj se jaz nisem odločil za TrueNAS je prehuda cena širjenja ZFS poola (vsaj dva diska naenkrat, če želiš nov vdev). Okej, lažem, tud zato ne, ker sem 1 leto lavfal Unraid kot edini sistem v bajti z Winblows gaming VMom in Linux workstation VMom.


unRAID tudi ne rabi ECC RAM-a ;)

Imam vse NAS-e narjene z unRAID-om in ne uporabljam nic drugega. Kljub temu, da placas unRAID licenco, pride sistem veliko cenejsi in je veliko bolj zmogliv od vsega kar ponujajo klasiki.
Intel® Core™ i7-4790K CPU @ 4.00GHz z 16GB RAM pac povozi vse kar lahko kupis v trgovini, vse skupaj (brez diskov) prislo ene 250eur imo. Diske sem pa vzel tudi rabljene Seagate Skyhawk 3TB za ene 40eur po disku.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

zee ::

Moja 0.02 S$ na debato DIY NAS vs. Branded.

Kar nekaj let sem fural DIY NAS tako z Debianom kot s TrueNAS-om, vendar slednji ni nikoli delal tako, kot bi moral (dostop dveh uporabnikov iz dveh Mac računalnikov). Ko mi je pred nekaj meseci odletel napajalnik, je hiter izračun za nov napajalnik pokazal, da je cenejše, če zadevo zamenjam in prodam po komponentah.

Omislil sem si Synology-ja DS720+, ki sem ga postavil v manj kot eni uri. Še najdlje je trajalo pretakanje podatkov iz zpool-a iz sposojenega računalnika na NAS.

Bi rajši imel DYI NAS, vendar med družino in službo preprosto ne znese.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

toro69 ::

+1
Samo tvojega zapisa eni nikakor ne bodo razumeli, čeprav v temi NAS za "domačo" uporabo.

Boobiz ::

Red_Mamba je izjavil:

Boobiz je izjavil:

Point unraida je, da je out of the box rešitev za NAS/Docker/Virtualke. Zakaj se meni zdi, da je out of the box rešitev? Zato, ker začetna konfiguracija vzame ravno toliko prčkanja kot katerikoli premade sistem, potem pa lahko na vse skupaj pozabiš ali pa se poglobiš v vse kar ponuja.

TrueNAS afaik nima podpore za virtualke? Docker je tam tudi bolj tak, nekaj appov in to je bolj kot ne to. Ali se motim (its been a while)?

Medtem je Unraid praktično 1 klik rešitev za dodajanje novega diska (širjenje placa), dvoklik rešitev za postavitev novega dockerja, troklik rešitev za postavitev nove virtualke. Trenutno lahko izbiraš med 1358 dockerji/plugini, kar dobesedno pomeni, da vse kar ti pade na pamet že obstaja. Ne rabiš nobene telovadbe v CLI, da boš dodal nek docker.

Glavni razlog, zakaj se jaz nisem odločil za TrueNAS je prehuda cena širjenja ZFS poola (vsaj dva diska naenkrat, če želiš nov vdev). Okej, lažem, tud zato ne, ker sem 1 leto lavfal Unraid kot edini sistem v bajti z Winblows gaming VMom in Linux workstation VMom.


unRAID tudi ne rabi ECC RAM-a ;)

Imam vse NAS-e narjene z unRAID-om in ne uporabljam nic drugega. Kljub temu, da placas unRAID licenco, pride sistem veliko cenejsi in je veliko bolj zmogliv od vsega kar ponujajo klasiki.
Intel® Core™ i7-4790K CPU @ 4.00GHz z 16GB RAM pac povozi vse kar lahko kupis v trgovini, vse skupaj (brez diskov) prislo ene 250eur imo. Diske sem pa vzel tudi rabljene Seagate Skyhawk 3TB za ene 40eur po disku.


Pa še na QNAP ga lahko poženeš, če ti začne QNAPov sistem it na Q. :D
I'm drunk, what's your excuse?

OldSkul ::

zee je izjavil:

Moja 0.02 S$ na debato DIY NAS vs. Branded.

Kar nekaj let sem fural DIY NAS tako z Debianom kot s TrueNAS-om, vendar slednji ni nikoli delal tako, kot bi moral (dostop dveh uporabnikov iz dveh Mac računalnikov). Ko mi je pred nekaj meseci odletel napajalnik, je hiter izračun za nov napajalnik pokazal, da je cenejše, če zadevo zamenjam in prodam po komponentah.

Omislil sem si Synology-ja DS720+, ki sem ga postavil v manj kot eni uri. Še najdlje je trajalo pretakanje podatkov iz zpool-a iz sposojenega računalnika na NAS.

Bi rajši imel DYI NAS, vendar med družino in službo preprosto ne znese.


Se strinjam. Jaz imam DYI NAS (Dell T620 server), pa je potrebno kar nekaj igranja, da vzpostaviš NAS, ki je na ravni Synology - kar se tiče arhiviranja. Imam Debian in seveda omogoča kar veliko zadev. Kdor ima čas in željo ...

Red_Mamba ::

OldSkul je izjavil:

zee je izjavil:

Moja 0.02 S$ na debato DIY NAS vs. Branded.

Kar nekaj let sem fural DIY NAS tako z Debianom kot s TrueNAS-om, vendar slednji ni nikoli delal tako, kot bi moral (dostop dveh uporabnikov iz dveh Mac računalnikov). Ko mi je pred nekaj meseci odletel napajalnik, je hiter izračun za nov napajalnik pokazal, da je cenejše, če zadevo zamenjam in prodam po komponentah.

Omislil sem si Synology-ja DS720+, ki sem ga postavil v manj kot eni uri. Še najdlje je trajalo pretakanje podatkov iz zpool-a iz sposojenega računalnika na NAS.

Bi rajši imel DYI NAS, vendar med družino in službo preprosto ne znese.


Se strinjam. Jaz imam DYI NAS (Dell T620 server), pa je potrebno kar nekaj igranja, da vzpostaviš NAS, ki je na ravni Synology - kar se tiče arhiviranja. Imam Debian in seveda omogoča kar veliko zadev. Kdor ima čas in željo ...


resilio sync, 5 minut dela da nastavis vse naprave :)
Mi sync-a na NAS racunalnike in telefone

rabis hranit podatke na se eni lokaciji?
ni problema, nastavis resilio sync na lokaciji in dodas sherane folderje in se synca tudi tja preko interneta.
v 99% ne rabis nic dotaknit na mrezi, da dela preko interneta. Uporablja torrent protocol za pretok podatkov.
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Zgodovina sprememb…

OrkAA ::

Synology drive (ekvivalent resilio sync) ima hkrati se integracijo s synology snapshoti, tako da gres lahko kadarkoli pogledat zgodovino posameznih fajlov v drivu in potencialno restoras staro verzijo z enim klikom. Dvomim, da to dobis out-of-the-box z resilio syncom.

MrStein ::

PrimozR je izjavil:


Kar se pa scrubov tiče pa prav tako lahko potrdim 0 errorjev.

0 low level errorjev ali logičnih?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

janezl ::

Upam, da ne smetim teme. Imam DS214 (2x3TB Raid1), v glavnem za hrambo družinskih spominov.
Zadnjih nekaj mesecev je bilo več izpadov elektrike, pa razmišljam nabavit UPS - da se NAS lahko ugasne po protokolu če zmanjka elektrike.
Priporočila?
Ali vzamem kateregakoli z USB podporo.
Je potrebna še dodatna prenapetostna zaščita ali to UPS že ima?
73 de Jani

PrimozR ::

Smo malo višje govorili o tem, glej APC-je. Pa poscrollaj malo višje (oz. kako stran nazaj). Pa uporabi Ctrl+F -> UPS.

tusi ::

Za te NASe bi bili interesantni tudi kaki DC UPSi, saj se napajajo z DCjem. Precej manj potrebne elektronike, samo očitno še nihče ni našel kake prave tržne niše. Bo treba kako DIY varjanto narest. :)

PrimozR ::

Pazi, da te ne napadejo, da je edini pravi način za domači NAS sistem off the shelf rešitev, DIY ne pride v poštev :P

V vsakem primeru mora imeti link do NAS-a, da omogočiš graceful shutdown. Koliko teh DIY DC UPS-ov ima to? Če ja, koliko jih je podprtih v clickety-click sistemih (Unraidi, TrueNAS-i & co ter off the shelf NAS rešitve)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

klinker ::

Ko smo ze pri UPSih....
Gledam tega na linku, za moje potrebe dovolj mocen, a ne vidim kakega usb porta. Kako to komunicira s PCjem, da se izvede shutdown?

https://www.mimovrste.com/ups-brezpreki...

bastadu ::

Ne komunicira, APC za malo denarja, bo malo muzike ...

klinker ::

Ahh, jebes tak UPS, ki ne zna izklopit masine.
Je sploh kak UPS do kake 100€, ki to zna in je zanesljiv?

igorpec ::

klinker je izjavil:

Ahh, jebes tak UPS, ki ne zna izklopit masine.
Je sploh kak UPS do kake 100€, ki to zna in je zanesljiv?


Imam enega na bolhi ki to zna in je zanesljiv.
https://www.bolha.com/brezprekinitvena-...

Dami ::

klinker je izjavil:

Ahh, jebes tak UPS, ki ne zna izklopit masine.
Je sploh kak UPS do kake 100€, ki to zna in je zanesljiv?

APC Back-UPS 700VA
Nekateri APCji imajo dataport ki je kot mrežni konektor, dejansko pa se prikluči na USB. Tale ima pa zgleda kar usb port že. Za tak dnar je čist ok pomoje.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

klinker ::

igorpec je izjavil:

klinker je izjavil:

Ahh, jebes tak UPS, ki ne zna izklopit masine.
Je sploh kak UPS do kake 100EUR, ki to zna in je zanesljiv?


Imam enega na bolhi ki to zna in je zanesljiv.
https://www.bolha.com/brezprekinitvena-...


Ne rabim tako mocnega, pa za rabljenega presega budget. Hvala vseeno.

Dami je izjavil:

klinker je izjavil:

Ahh, jebes tak UPS, ki ne zna izklopit masine.
Je sploh kak UPS do kake 100EUR, ki to zna in je zanesljiv?

APC Back-UPS 700VA
Nekateri APCji imajo dataport ki je kot mrežni konektor, dejansko pa se prikluči na USB. Tale ima pa zgleda kar usb port že. Za tak dnar je čist ok pomoje.


Tega mi je filtriralo, ker sem dal filter z zalogo. Bom pocekiral ce majo kje drugje, tnx ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

blze ::

Če boš kje našel povej.
uživejte
blze

seminal ::

Imam enega takega, deluje, je brez baterije. Dam za 40€.
ZS

bastadu ::

Nova baterija je takoj 40-50€, boljše da kupi novega...

seminal ::

Baterija je 15-20EUR... Pa ga dam za 35EUR...
Orginal https://www.akumulator.si/izdelek/B1%20...
Pa še cenejše so..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: seminal ()

Boobiz ::

Zakaj ima toliko UPSov 3 pin izhode za naprave? A ne potegne za sabo to še novih kablov...?
I'm drunk, what's your excuse?

MadMax ::

Priklop je standarden, le vajen ga nisi.
Lahko pa daš na kabel razdelilca ustrezen vtikač, če se ti ne ljubi menjat ostalih kablov.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
««
98 / 118
»»