Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi

PrimozR ::
Docker za aplikacije (Plex, Nextcloud, qbittorrent, morda HA pozneje)
Ni potrebe po VM - vse lahko teče v Dockerju
Home Assistant in kamera snemalnik sta odložena za prihodnost
Za HA je fajn imeti VM. Docker verzija ni enaka in ne omogoča vsega, hitro naletiš na omejitve.
Za HA je NUJEN VM, ker ima popravljen Kernel. Gre v Dockerju, ampak pravijo, da so tam zmaji. Ampak en VM ni panike. Jaz v TrueNAS Scale appih poganjam Transmission (torrenti, sicer inštaliran prek Portainerja v4.0.5, ker ima v4.0.6 nadležen bug, v4.1.0 pa vprašanje kdaj bo...), Plex, zdaj tudi Immich. Na Immich s telefona v real time fotke uploadam z VPN-om (WireGuard na pfSense routerju, prej sem ga poganjal na TN serverju, še pred migracijo na Scale, v BSD Jailu), isto je z dostopanjem do njih kasneje. Immich imam še zelo v povojih, navzven niti gledal še nisem, da bi ga odprl (je pomojem lažje postaviti VPN in namestiti na naprave).
Vse skupaj laufa na dobrih 7 let stari kišti (LGA1155 se mi zdi Xeon platforma, 32 GB RAMa), zdaj z 2x20 TB diskoma v mirror (plus SSD, dva dodatna 3 TB diska v mirror za dodaten layer redundance, itd.). Načeloma BP.

novak-t ::
Mogoče sem z HA malo pretiraval. Dejansko kar mislim narediti (zaenkrat): namestiti par senzorjev za vodo ter avtomatski ventil za števcem vode namestit. Pač zaščito pred razlitjem vode. Načeloma za to mislim da ne rabim postavljat HA.
Ja, rack omarico imam nad kavčem. Ni bilo drugega pametnega mesta za montažo. Zato sem tudi malo na strani tega, da postavim diy nas z dobrim ohišjem in 120 /140mm ventilatorji. Če pa ne bo šlo drugače, bo pa pač nas na drugi lokaciji.
Kar se tiče zaprtosti synology sem mislil to, da sedaj že zapirajo na trde diske z njihovo nalepko. Kaj veš, kakšna omejitev še sledi.
plex sem mislil splošno. Pač sedaj se uporablja smb preko vlc iz mojega pc, potem se bo pač uporabilo neko bolj všečno zadevo.
Sicer cenovno se trenutno sigurno bolj splača furat dalje, kar trenutno furam (google storitve). tudi načeloma pri 100/leto bi se mogoče bolj splačal google (če ne presežem 2tb). Ampak sem ugotovil, da imam pa kar pomembne podatke gor, da bi me google iz danes na jutri banal.
Sicer gremo lahko še enkrat od začetka, kaj bi bilo smiselno zame. Ne vem kaj naj naredim:
imam 70gb pomembnih podatkov na ssd, mirror na google drive, uporabljam dostop do google drive za pogledat kakšen pdf na terenu in za share večjih datotek, ki ne gredo preko maila. Ko bom širil ekipo (trenutno sem samo jaz), bodo te datoteke morale biti dostopne za druge zaposlene.
imam 65gb slik/videov, načeloma bi lahko to pustil na google photo, na vsake tolk časa naredil kakšen backup.
imam 400gb filmov/serij, trenutno na 1tb hdd + smb share na tv
Zdaj razmišljam, da bi mogoče samo dokupil 2x 4tb hdd, na enega prestavil filme/serije innanj dal še en mirror mape iz ssd. drugi hdd bi služil kot mirror/ backup prvega.
Ja, rack omarico imam nad kavčem. Ni bilo drugega pametnega mesta za montažo. Zato sem tudi malo na strani tega, da postavim diy nas z dobrim ohišjem in 120 /140mm ventilatorji. Če pa ne bo šlo drugače, bo pa pač nas na drugi lokaciji.
Kar se tiče zaprtosti synology sem mislil to, da sedaj že zapirajo na trde diske z njihovo nalepko. Kaj veš, kakšna omejitev še sledi.
plex sem mislil splošno. Pač sedaj se uporablja smb preko vlc iz mojega pc, potem se bo pač uporabilo neko bolj všečno zadevo.
Sicer cenovno se trenutno sigurno bolj splača furat dalje, kar trenutno furam (google storitve). tudi načeloma pri 100/leto bi se mogoče bolj splačal google (če ne presežem 2tb). Ampak sem ugotovil, da imam pa kar pomembne podatke gor, da bi me google iz danes na jutri banal.
Sicer gremo lahko še enkrat od začetka, kaj bi bilo smiselno zame. Ne vem kaj naj naredim:
imam 70gb pomembnih podatkov na ssd, mirror na google drive, uporabljam dostop do google drive za pogledat kakšen pdf na terenu in za share večjih datotek, ki ne gredo preko maila. Ko bom širil ekipo (trenutno sem samo jaz), bodo te datoteke morale biti dostopne za druge zaposlene.
imam 65gb slik/videov, načeloma bi lahko to pustil na google photo, na vsake tolk časa naredil kakšen backup.
imam 400gb filmov/serij, trenutno na 1tb hdd + smb share na tv
Zdaj razmišljam, da bi mogoče samo dokupil 2x 4tb hdd, na enega prestavil filme/serije innanj dal še en mirror mape iz ssd. drugi hdd bi služil kot mirror/ backup prvega.

Karen ::
Ne kompliciraj, enega Synology-ja plus verzijo vzemi, 2 diska imaš več kot dovolj za to kar imaš, kak 218+ ali mlajšega, na teh modelih ki so čisto ok po hitrosti (rukneš notri še 8gb ram platico pa je če ti je 2gb premalo) ni nič zaprto, pa tudi ne bo. Ga ne boš slišal, pa dockerji normalno laufajo za te senzorje - itak senzoriko lahko imaš v cloudu.
Postaviš v pol ure vse skupaj, pa pozabiš da imaš - če si rekel da se nočeš igrat.
Postaviš v pol ure vse skupaj, pa pozabiš da imaš - če si rekel da se nočeš igrat.

bm1973 ::
Pri Synology se izogibaj j verziji, to je ARM, ne moreš nagraditi in počasen je. Res sam file sharing... Plus dela tudi z 16 GB palčko, preveri na netu...

mihor ::
Za HA je fajn imeti VM. Docker verzija ni enaka in ne omogoča vsega, hitro naletiš na omejitve.
Hm??? Jaz furam HA v dockerju in nisem videl popolnoma nobenih omejitev... Razen, če misliš, da docker verzija nima addon-store, kar pa za power userja ne bi smel biti problem, saj te iste 'addone' preprosto zaženeš kot dodatne kontejnerje v Dockerju - plus je, ker imaš potem nad njimi dosti boljši nadzor. Tudi Zigbee dongle lepo laufa na mojem Synologyju, samo USB driverje moraš namestit. Tako da Docker FTW! :)

Legon ::
Če nisi opazil je govora o rešitvi za nekoga, ki nima ne znanja ne časa, da bi se s tem kaj dosti ukvarjal. Tako, da je komentar čisto na mestu.

finkec ::
Ima kdo praktične izkušnje z napajanjem večjega števila diskov, recimo 20 kosov hdd?
Občini napajalniki imajo recimo do 8 sata priklopov, potem pa kaj?
Y kabli kjer na en sata napajalni kabel potem dobiš 4 priklope.
Tu me malo skrbi da se ne ko kaj začelo smodit na dolgi rok.
Če ti je še vedno relavantno. Corsair hx750 ima 5x priključke za sata, hx850 6x vendar jih ne delajo več - Ebay rešitev. Lahko pa tudi Corsair rm1000, ki ima isto 6x je sicer malce overkill.

mihor ::
Če nisi opazil je govora o rešitvi za nekoga, ki nima ne znanja ne časa, da bi se s tem kaj dosti ukvarjal. Tako, da je komentar čisto na mestu.
Ja VM je pa kaj bolj enostavno. :) Potlej mu vsaj predlagajte https://www.home-assistant.io/green pa je.
Sicer pa HA nikoli ni bil ravno za neuke userje, ker je treba ponavadi integrirat še pametne naprave/servise, kar nikoli ne gre popolnoma brez šraufanja. But we digress.