Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi
Grimnir3 ::
Mene moti, da nima checksuminga. Oz. ima če izbereš ZFS pool. Samo potem je vseeno če vzameš kar trueNAS.
Glede tega je tudi synology boljši ker imaš opcijo btrfs-ja. Se pa strinjam da synology zadnje čase vleče čudne poteze.
Glede tega je tudi synology boljši ker imaš opcijo btrfs-ja. Se pa strinjam da synology zadnje čase vleče čudne poteze.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Se pa osebno vse bolj nagibam h temu da bom uporabljal nek Linux + ZFS za hrambo podatkov.
Pa potem Linux VM(ali več njih) za poganjanje dockr kontejnerjev.
Ker če malo pomislim, na synology se prijavim ravno enkrat na svete čase in ubistvu vidim vse manj dodane vrednosti v tem da bi imel neko NAS "rešitev"
Pa potem Linux VM(ali več njih) za poganjanje dockr kontejnerjev.
Ker če malo pomislim, na synology se prijavim ravno enkrat na svete čase in ubistvu vidim vse manj dodane vrednosti v tem da bi imel neko NAS "rešitev"
njyngs ::
Najboljši NAS je tak, na katerega se ne rabiš dost loginat - OS niti ni toliko pomemben ;) Če vse storitve tečejo brez težav, potem si zmagal. In to je lahko katerikoli od naštetih - vse je odvisno od tvoje rabe - pa naj bo to synology, truenas, unraid, openmediavault, ali pa cleo kak vanilla linux kjer si vse sam naštelaš.
V mojem prvem planu je bil Synology. Ampak sem hitro videl, da to za mojo rabo ne bo ok. Cene previsoke, podhranjen hardware, nerazširljiv sistem, omejitev z bay-i, zaprt OS kjer so že dostkrat odstranili kak popularen kos softwarea, ryzen CPUji ki so no-go za Plex HW transcoding,...
Vsak produkt ima svojo publiko.
V mojem prvem planu je bil Synology. Ampak sem hitro videl, da to za mojo rabo ne bo ok. Cene previsoke, podhranjen hardware, nerazširljiv sistem, omejitev z bay-i, zaprt OS kjer so že dostkrat odstranili kak popularen kos softwarea, ryzen CPUji ki so no-go za Plex HW transcoding,...
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()
bm1973 ::
Sam imam doma Synology 216j. Za download in shranjevanje O.K. Zmanjkuje placa, rabim več. Tega ne bi upgradal...
Zdaj se mi valja nekaj servejev doma, pa bi rad naredil svojega. Večje diske moram tako ali tako kupit.
Zdaj se mi valja nekaj servejev doma, pa bi rad naredil svojega. Večje diske moram tako ali tako kupit.
Vanadium ::
Jaz laufam openmediavault 5 na svojem gen8 microserver cca 3-4 leta. Razmišljam, da nadgradim na novo verzijo samo se mi upira, ker deluje vse kar rabim b.p. Uporabljam pa bolj kot ne samo za storage, v planu je naredit homecloud z avtomatsko sinhronizacijo fotk in video posnetkov iz telefona na ta NAS samo še nisem uspel se lotit tega, pa mogoče kaki nextcloud oziroma neki vmesnik za pošiljanje večjih datotek drugim ljudem.
Če ima kdo kake predloge za sync fotk ter video iz telefona in nek ala ftp za pošiljanje datotek se priporočam.
Če ima kdo kake predloge za sync fotk ter video iz telefona in nek ala ftp za pošiljanje datotek se priporočam.
Najboljši NAS je tak, na katerega se ne rabiš dost loginat - OS niti ni toliko pomemben ;) Če vse storitve tečejo brez težav, potem si zmagal. In to je lahko katerikoli od naštetih - vse je odvisno od tvoje rabe - pa naj bo to synology, truenas, unraid, openmediavault, ali pa cleo kak vanilla linux kjer si vse sam naštelaš.
Boldano vse pove.
Zato sploh ne vidim več nekega smisla v NAS distrotih ala unraid, omv, truenas,...
Vse kar rabim je
- raid storage z checksummingom in snapshoti
- SMB export
- poganjanje linux VM-jev
Na koncu prideš do tega da je vanila os, najman omejujoč in najbolj univerzalen in ne kaj prida bolj kompleksen kot nek NAS produkt.
Mojih 5c.
Recimo nazadnje sem imel idejo kaj vse bom poganjal v dockerju na synology-u. Potem pa ugotoviš da ima tisti synology app polno omejitev in na koncu sem končal z linux VM-jem na synologyu kjer poganjam dockerje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Jaz sem eno obdobje poskusil z vanilla, pa moraš že kar devops bit, pa met čas, da prideš do cilja. Pri drugih OS-jih (non-Synology) mi je všeč dober balance med časom potrošenim za konfiguriranje (napram vanilla) in odprtostjo/neomejenostjo (napram Synology).
Ampak kot pravim, bolj je pomembno, da najdeš pravo rešitev za sebe.
Ampak kot pravim, bolj je pomembno, da najdeš pravo rešitev za sebe.
d4vid ::
Kateri HW naj vzamem za nek varčen setup za truenas scale?
Trenuten setup mi požre čisto preveč elektrike, pa bi rad to malo zreduciral.
Torej TrueNAS scale pa en tiny10 windows, home assistant ter web server v virtualki, pa kak docker.
Torej TrueNAS scale pa en tiny10 windows, home assistant ter web server v virtualki, pa kak docker.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Vesoljc ::
Kateri HW naj vzamem za nek varčen setup za truenas scale?
kaj pa mas zdej? Xeon E5-2680?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
Tudi meni je najprej padlo napamet vprašanje kaj ima. Brez referenčne točke težko dajemo predloge.
Ja, setup v podpisu. E5-2680v3 in 192GB rama. Sem dobil ugodno, drugač ne bi to lavfal. Nekih hudih zahtev nimam. Kot pravim, tiny10 za en licenčen SW, ampak ne rabi hudih specifikacij. Homeassistant rabim za vklop par luči in beleženje porabe/proizvodnje. Ni hudih zahtev, RPI3 to lavfa brez problema.
Web pa tudi rabim bolj za dev in par strani s 100 obiski dnevno :)
Poleg tega sem pri HP proliant 380g9 omejen s 2.5 diski, kar je za NAS katastrofa. Sem nafilal 600GB SAS diske noter, pa mam zarad njih samo par stopinj več v prostoru
Web pa tudi rabim bolj za dev in par strani s 100 obiski dnevno :)
Poleg tega sem pri HP proliant 380g9 omejen s 2.5 diski, kar je za NAS katastrofa. Sem nafilal 600GB SAS diske noter, pa mam zarad njih samo par stopinj več v prostoru
O wow, dober overkill za to kar ti res rabiš :D
Razmisli o kakem i3-12100 + 16-32gb ddr4 rama. Čisto spodoben cpu za to kar omenjaš, dovolj rama, majhna poraba, tiho, ne boš dogreval soban. Pa še nekaj malega manevrskega prostora boš imel. Če boš mel srečo mogoče najdeš kak rabljen komplet, če ne so pa tudi nove komponente precej poceni.
Ryzen sistema ti pa ne znam priporočit, ker sem sam raziskoval samo Intle (zaradi HW transcodinga).
Za odtenek, moj NAS+AS je: i5-12400+16gbddr+6xHDD+2xNVME+2xSSD, vse skupaj v fractal design R4... zadeva je skoraj neslišna in ne dogreva prostora.
Razmisli o kakem i3-12100 + 16-32gb ddr4 rama. Čisto spodoben cpu za to kar omenjaš, dovolj rama, majhna poraba, tiho, ne boš dogreval soban. Pa še nekaj malega manevrskega prostora boš imel. Če boš mel srečo mogoče najdeš kak rabljen komplet, če ne so pa tudi nove komponente precej poceni.
Ryzen sistema ti pa ne znam priporočit, ker sem sam raziskoval samo Intle (zaradi HW transcodinga).
Za odtenek, moj NAS+AS je: i5-12400+16gbddr+6xHDD+2xNVME+2xSSD, vse skupaj v fractal design R4... zadeva je skoraj neslišna in ne dogreva prostora.
Zgodovina sprememb…
A pa je ta transcoding problem danes za nek spodoben non Atom CPU ?
Decode ti itak zmore vsak CPU, encode pa izbereš nek format in bitrate, ki ni preveč zahteven. Kak x264 v zmerni kvaliteti, kar pomoje zmore tudi vsak cpu v realtime.
Decode ti itak zmore vsak CPU, encode pa izbereš nek format in bitrate, ki ni preveč zahteven. Kak x264 v zmerni kvaliteti, kar pomoje zmore tudi vsak cpu v realtime.
Ni H264 problem, problem je H265. Za slednjega procesor brez podpore gre v software transcoding in ga praktično ubije (CPU na 100%, brez koristnega outputa - ne sfolga).
Hardware HVEC/H265 transcoding imaš tam od cca 8. generacije intla naprej. Če hočeš še tone mapping podporo pa še ene 2 generaciji novejšega. i3-12100 zmore recimo 1-2 hkratna HW transcoda, močnejši procesorji ala i5 nekoliko več. Kak N100 bi mogoče enega sfolgal.
Primer, ki sem ga testiral pred meseci:
- 1080p H265 video
- CPU: i5-12400
- Hardware transcoding: CPU skoraj na idle obremenitvi, temperatura ostala dol, transcoding se je izvajal na integrirani grafiki, video tekoče "without breaking a sweat"
- Software transcoding (za test nisem uporabil HW transcode): procesor na 100%, video se ni predvajal oz je imel izjemne probleme s transcodom. Ogretje na zgornjo mejo C.
Hardware HVEC/H265 transcoding imaš tam od cca 8. generacije intla naprej. Če hočeš še tone mapping podporo pa še ene 2 generaciji novejšega. i3-12100 zmore recimo 1-2 hkratna HW transcoda, močnejši procesorji ala i5 nekoliko več. Kak N100 bi mogoče enega sfolgal.
Primer, ki sem ga testiral pred meseci:
- 1080p H265 video
- CPU: i5-12400
- Hardware transcoding: CPU skoraj na idle obremenitvi, temperatura ostala dol, transcoding se je izvajal na integrirani grafiki, video tekoče "without breaking a sweat"
- Software transcoding (za test nisem uporabil HW transcode): procesor na 100%, video se ni predvajal oz je imel izjemne probleme s transcodom. Ogretje na zgornjo mejo C.
Zgodovina sprememb…
Je pa tako, da če ne bo mašine uporabljal v te namene seveda lahko pozabi na vse zgoraj.
Hvala za odgovore, je mogoče kdo meril porabo teh sistemov? Koliko i3 porabi v idle?
Amapk zakaj rabiš na NASu transcode v H.265?
Nekateri homelab-erji, ki želimo kak evro na komponentah, prostoru in elektriki prišparat laufamo NAS tudi kot AS. Ni ne prostora za več kišt. Seveda si vsi želimo en fajni rack poln namenskih strežnikov, realnost je pa drugo...
Zgodovina sprememb…
[Seveda si vsi želimo en fajni rack poln namenskih strežnikov, realnost je pa drugo...
Točno tole.
Dobil sem 2 serverja HP DL380 gen9 ugodno, oba SFF (8x2.5" diski), pa se mi je fino zdelo, da bom mel pošten server. Potem sem še cca 4 TB rama dobil, pa sem zložil maximalno kar imam pri roki, torej 2x E5-2680 in 384 GB rama. Saj bilo lušno, a je dokaj hitro zmanjkalo prostora na disku, pa tud števec se je vrtel preveč. Sem vrgel en CPU ven, pa je sicer dosti bolje, a še vedno precej požrešno.
Prostor drugač mam in bi tud nafilal celo omaro strežnikov, ampak bi potreboval pošteno sončno elektrarno na strehi
Mam drugač doma eno Fujitsu blade šasijo in 18 serverjev, vrag ima priključno moč 11kW (6x16A napajalci)
Tako da ja, sedaj moram sestavit nekaj, kar ne bo preveč sukalo števca, sploh za moje potrebe.
BlaY0 ::
Amapk zakaj rabiš na NASu transcode v H.265?
Nekateri homelab-erji, ki želimo kak evro na komponentah, prostoru in elektriki prišparat laufamo NAS tudi kot AS. Ni ne prostora za več kišt. Seveda si vsi želimo en fajni rack poln namenskih strežnikov, realnost je pa drugo...
Aha, dejansko bi torej transkodiral že obtoječ (verjetno H.264 ali XviD) video content v H.265 z namenom pridobitve prostora na disku? Samo toliko za info... pri hardverskem enkodiranju ne pričakuj nevem kakšne kvalitete.
Kaj pa kaj na bazi Rockchip-a? Recimo NanoPi R6S ti fura routing, firewalling, wireguard VPN, docker kontejnerje za mediabox, NAS, adguard, Home Assistant, younameit? Podpira do 8K@30fps H.265 enkodiranje. Res da ne moreš gor obesit diskovnega polja z osmimi diski, samo po moje če gre za domačo uporabo bo zadosti (vsaj zame bi bilo) kakšen zunanji USB disk/SSD. Bistvo pa je da v idle načinu porabi 10x manj štroma kot mašinerija, ki jo zgoraj naštevaš.
Mogoče kaj v smeri CM3588 z M.2 režami za 4 NVMe SSDje? Samo to potem ni več 10x manjša poraba.
Meni bi bil po moje zadosti R5S v katerega bi našraufal recimo en 4TB NVMe SSD.