Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi

BlaY0 ::
Ne, zakaj prašaš?
Če imaš zadeve v cloudu, potem je vseeno če sploh imaš tisti disk.
Tu samo smetiš temo.
Ne ni vseeno, sem tudi napisal zakaj ni vseeno. Amapk tebi je to ušlo.
Zanimivo, da si tako občutljiv in agresiven, ko ljudje nočejo ploskat tvojim rešitvam in si celo drznejo izpostavit da obstajajo precej boljše rešitve.
Koliko uporabnega imam jaz za povedat pač ne spremeni dejstva, da se moraš zatekat k slaboumnim izpadom kot je tale gaslighting potem, ko še sam ugotoviš, kako daleč si zabredel. Pač ego je hudič, in nekateri niste sposobni razmet, da obstajajo različne rešitve, ki so lahko bolj ali manj učinkovite. In potem je pač treba najprej začet s pomilovanja vrednimi izpadi sarkazma in nadaljevati s tako slaboumnim derailom teme.
Hehe, po moje največji agresivec na sloteču zadnjega leta meni očita agresivnost

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()

Legon ::
Si povsem obupal nad tem,da bi se sploh še pogovarjal o dejanski temi? Sam tolk da vem, da te pustim kuhat mulo v kleti.

A o sebi govoriš? Povsod kjer ni treba se pojaviš in začneš svoj quest.
Zgodovina sprememb…

Saj bi ti rade volje razložil kako vse to laufa na enem malem ruterju ampak te pač ne zanima, na vsakem koraku želiš derailat. Saj ne rečem, to ti zelo dobro uspeva pa ne samo v tej temi

l0g1t3ch ::

Saj bi ti rade volje razložil kako vse to laufa na enem malem ruterju ampak te pač ne zanima, na vsakem koraku želiš derailat. Saj ne rečem, to ti zelo dobro uspeva pa ne samo v tej temi![]()
En disk na enem routerju ni zanesliva in varna NAS rešitev. Ampak če imaš vse podatke v cloudu pa ti je tisti disk samo lokalni cache je pač OK.

Nimam vseh v cloudu, še zdaleč ne, definitivno pa vse pomembne. Mogoče imam kakšen % podatkov na disku ki so zares pomembni (in so tudi v cloudu) ostalo je cache/buffer oziroma podatki ki jih nikoli zares ne bom pogrešal. Dosti je tudi takšnih, ki so v letu dveh obsolete. Ampak roko na srce koliko ljudi pa zapolni recimo par TB na domačem NASu vsaj s 50% pomembnih podatkov?
Itak, samo dodatne storitve na tem ruterju pa omogočajo da je ta NAS rešitev dovolj varna. Ne rabimo 99,999% uptime zato me zanesljivost ne tangira tako zelo in komot počakam en teden če mi zadeva crkne. Sem tudi prepričan da bi bila za dovolj velik krog uporabnikov to zadostna rešitev, za nek drug krog pač ne.
En disk na enem routerju ni zanesliva in varna NAS rešitev. Ampak če imaš vse podatke v cloudu pa ti je tisti disk samo lokalni cache je pač OK.
Itak, samo dodatne storitve na tem ruterju pa omogočajo da je ta NAS rešitev dovolj varna. Ne rabimo 99,999% uptime zato me zanesljivost ne tangira tako zelo in komot počakam en teden če mi zadeva crkne. Sem tudi prepričan da bi bila za dovolj velik krog uporabnikov to zadostna rešitev, za nek drug krog pač ne.
Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::
PS: Jaz sem pred nekaj leti tudi doživel okvarjeno datoteko na NAS-u (nekaj bitov na 100 gigabajtov se je razlikovalo). Pa je server imel ECC in ZFS (OK, ReFS je bil).
To so tiste zgodbe, ko vzameš nek FS ki omogoča sve in svašta in potem ga skonfiguriraš v RAID1, se hvališ kako imaš podatke varne in ko enkrat crkne disk ob menjavi ugotoviš, da imaš kup pokvarjenih fajlov, ki jih FS ne more rekonstruirati. Potem greš brat dokumentacijo, kjer ugotoviš, da FS sam po sebi ne ve kdaj pride do okvare datotek, zato je treba občasno datoteke prebrati oz. zagnati scrub (ki ga nisi nikoli pognal), kjer FS najde napake in jih nadomesti z redundanco.

PS: Jaz sem pred nekaj leti tudi doživel okvarjeno datoteko na NAS-u (nekaj bitov na 100 gigabajtov se je razlikovalo). Pa je server imel ECC in ZFS (OK, ReFS je bil).
To so tiste zgodbe, ko vzameš nek FS ki omogoča sve in svašta in potem ga skonfiguriraš v RAID1, se hvališ kako imaš podatke varne in ko enkrat crkne disk ob menjavi ugotoviš, da imaš kup pokvarjenih fajlov, ki jih FS ne more rekonstruirati. Potem greš brat dokumentacijo, kjer ugotoviš, da FS sam po sebi ne ve kdaj pride do okvare datotek, zato je treba občasno datoteke prebrati oz. zagnati scrub (ki ga nisi nikoli pognal), kjer FS najde napake in jih nadomesti z redundanco.![]()
Jaz delam scrubing na mesečni ravni na NAS-u (synology z btrfs) in mi občasno javi da je našel in popravil napako.
Pa tudi ECC ram oz. celotna platforma je poceni če greš v to smer. Ni to neka huda eksotika. Sploh za stvar, ki ti lahko dela 10 let.
Jaz sem za synology kupil ECC ram, ker ima notri Atom C3xxx serije in me je ram prišel par € več kot non ECC.

Nimam vseh v cloudu, še zdaleč ne, definitivno pa vse pomembne. Mogoče imam kakšen % podatkov na disku ki so zares pomembni (in so tudi v cloudu) ostalo je cache/buffer oziroma podatki ki jih nikoli zares ne bom pogrešal. Dosti je tudi takšnih, ki so v letu dveh obsolete. Ampak roko na srce koliko ljudi pa zapolni recimo par TB na domačem NASu vsaj s 50% pomembnih podatkov?
Za povprečne uporabnike, ki nočejo met opravka s tehniko je takle setup z enim diskom na ruterju najslabša možna rešitev.
"Dodatne storitve" na tistem routerju so nekaj kar povprečni user ne bo šel delat ali pa ne bo naredil prav. Že z flashanjem na openWRT se ne bo ukvarjal. Za povprečnega uporabnika je dropbox ali pa google drive/google photos ali pa iCloud.
Tvoja rešitev je kvečjemu kompleksna in hkrati polovičarska.

Ne vem če je tvoja rešitev za povprečnega uporabnika kaj manj kompleksna. Večinoma se namestitev stand-alone NAS-a konča s stiskom "start" knofa v wizard aplikacija na PC-ju. Dosti teh uporabnikov niti ne ve, da jim je pred dvema mesecema recimo odletel eden od diskov. V resnici niti ne vedo zakaj dva ali več diskov.
Ravno tako kot moraš ti nastavit vse na svojem routerju in še NAS-u moram jaz vse nastaviti na svojem routerju. Tega povprečen uporabnik tako ali drugače ne počne.
Se pa strinjam da je za povprečnega uporabnika najbolša rešitev za hrambo podatkov samo cloud rešitev, vse ostalo je čisto prekompleksno oziroma komplicirano.
Zakaj polovičarska? Zadeva deluje točno tako kot sem si zamisli in vsi faktorji (pozitivni in negativni) so bili tako ali drugače upoštevani.
Ravno tako kot moraš ti nastavit vse na svojem routerju in še NAS-u moram jaz vse nastaviti na svojem routerju. Tega povprečen uporabnik tako ali drugače ne počne.
Se pa strinjam da je za povprečnega uporabnika najbolša rešitev za hrambo podatkov samo cloud rešitev, vse ostalo je čisto prekompleksno oziroma komplicirano.
Zakaj polovičarska? Zadeva deluje točno tako kot sem si zamisli in vsi faktorji (pozitivni in negativni) so bili tako ali drugače upoštevani.

MrStein ::
To so tiste zgodbe, ko vzameš nek FS ki omogoča sve in svašta in potem ga skonfiguriraš v RAID1, se hvališ kako imaš podatke varne in ko enkrat crkne disk ob menjavi ugotoviš, da imaš kup pokvarjenih fajlov, ki jih FS ne more rekonstruirati. Potem greš brat dokumentacijo, kjer ugotoviš, da FS sam po sebi ne ve kdaj pride do okvare datotek, zato je treba občasno datoteke prebrati oz. zagnati scrub (ki ga nisi nikoli pognal), kjer FS najde napake in jih nadomesti z redundanco.![]()
- ni disk crknil
- FS ve kdaj se datoteka pokvari
- scrub se (je) delal, avtomatsko
Napako sem opazil takoj po kopiranju, tako da je morebiten scrub irelevanten.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Biicii ::
Iz vidika zanesljivosti, je bolje imeti 6 diskov in SHR2 ali dvakrat po 3 diske in SHR1?
Je bolje imeti večji raid z dvema diskoma redundance ali dva manjša in vsakega z po enim za redundanco. Diski so veliki 20TB in potencialno je lahko problem v času rebuilda.
Je bolje imeti večji raid z dvema diskoma redundance ali dva manjša in vsakega z po enim za redundanco. Diski so veliki 20TB in potencialno je lahko problem v času rebuilda.

Legon ::
Odvisno kaj so tvoje prioritete. Dva diska refundance pomeni, da lahko odletita dva diska, brez da bi izgubil podatke. Dve manjši polji z enim diskom redundance pa sta pač podvrženi temu, da če odletita napačna dva diska ostaneš brez podatkov, je pa rebuild hitrejši in tudi tveganje da gre kaj katasrofalno narobe je manjše, ker ne šariš po drugem polju.
Osebno bi se pri kritičnih podatkih odločil za prvo možnost, če pa se gre za veliko podatkov nižje prioritete pa drugo. Glede na to, da govoriš o 20tb diskih, je bolj verjetno da gre za slednje.
Osebno bi se pri kritičnih podatkih odločil za prvo možnost, če pa se gre za veliko podatkov nižje prioritete pa drugo. Glede na to, da govoriš o 20tb diskih, je bolj verjetno da gre za slednje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

johnnyyy ::
Iz vidika zanesljivosti, je bolje imeti 6 diskov in SHR2 ali dvakrat po 3 diske in SHR1?
Po mojem ni večje razlike, kar se tiče zanesljivosti. Če bi se sam odločal bi raje imel manjša polja s po 3-4 diski. Razlog je v tem, da to lažje nadgradiš.

Nadgrajevalo se verjetno ne bo. To se misli postavit in pustit za naslednjih 5-7 let, dokler ne zastari in potem se kupi novo. Podatki, so "pomembni" gre za manjše podjetje in je ubistvu vprašanje ali bolje imeti manjšo šanso izbiti vse, ali večjo šanso izgubiti polovico.
Se bo pa delal še backup, ampak na kasete, ker hočejo imeti offline backup in da se kaseta odnese nekam izven pisarne. Tako da vsaka obnovitev podatkov bo neprijetna in je to zgolj zadnja možnost.
Se bo pa delal še backup, ampak na kasete, ker hočejo imeti offline backup in da se kaseta odnese nekam izven pisarne. Tako da vsaka obnovitev podatkov bo neprijetna in je to zgolj zadnja možnost.

Bomo šli z SHR2, dva diska redundance, za čim manjšo možnost da NAS izpade. Sploh zato, da ni takoj panika če crkne en disk ampak ga zamenjaš v miru zjutraj ko prideš na šiht.

Sem pa dal spremenit en raid1 2 diska v raid5 3h diskov, diski veliki 18TB in melje že 2 dneva in je šele na polovici.
Obupno počasi.
Če bi to vedel bi pobrisal vse skupaj, naredil raid5 in obnovil iz backupa. Zagotovo bi šlo hitreje.
Obupno počasi.
Če bi to vedel bi pobrisal vse skupaj, naredil raid5 in obnovil iz backupa. Zagotovo bi šlo hitreje.

DV_cam ::
Bom kar v tej temi vprašal če mi boste znali pomagati. Imam 2 televizorja LG z WEBOS. Oba sta povezana brezžično na mesh system. Imam USB zunanji disk. Na obeh televizijah bi rad predvajal filme s tega zunanjega USB diska. Ali ima kdo izkušnje da kupim pravo stvar za delovanje. V mislih imam NAS adapter. Disk priključim na adapter in adapter na mesh system žično na LAN port. Je to izvedljivo in bo delovalo?
DV_cam

Bici__ ::
Bom kar v tej temi vprašal če mi boste znali pomagati. Imam 2 televizorja LG z WEBOS. Oba sta povezana brezžično na mesh system. Imam USB zunanji disk. Na obeh televizijah bi rad predvajal filme s tega zunanjega USB diska. Ali ima kdo izkušnje da kupim pravo stvar za delovanje. V mislih imam NAS adapter. Disk priključim na adapter in adapter na mesh system žično na LAN port. Je to izvedljivo in bo delovalo?
NAS adapter?
Ti rabiš nek računalnik, v bilo kaki obliki. Lahko je to NAS škatla ala synology.
Teoretično lahko vtakneš usb disk v router od mesh sistema, če ima usb porte in če podpira poganjanje DLNA aplikacije.
Še najbližje "adapterju" je da disk priklopiš na nek RPi in tega povežeš v mrežo.

V tem je problem da mesh system nima USB portov, samo LAN. Zato razmišljam o NAS adapterju. Bi to šlo?
DV_cam

Nekaj takega sem imel v mislih: https://uk.pcmag.com/storage/51193/addo...
To je nas.
Samo brez diskov in brez placa kamor vtaknes disk. Očitno lahko temu rečeš adapter.
Jaz bi se izogibal takih polovičarskih rešitev.
Kupi synology ali qnap. Osnovna enota za en disk je dirt cheap.
Če si DIY, pa kupiš rpi na katerega povežeš svoj zunanji disk, rpi pa povezes v svoj lan.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: l0g1t3ch ()

Ja mogoče nisem napisal kaj vse že imam: TV, mesh system, zunanji USB disk. Namen je imeti disk na mreži (mesh system), da ga lahko 2 televizorja vidita in lahko predvajata filme z njega.
DV_cam

T2 ima inbox z USB portom ampak ti ne dovolijo uporabo. To pomeni da lahko kupim en router ki ima USB port in DLNA in ga samo žično priključim v mesh system. To je najbrž cenejša varianta kot kupiti NAS. Druge možnosti kot so adapterji pa niso 100%.
DV_cam

Grimnir3 ::
T2 ima inbox z USB portom ampak ti ne dovolijo uporabo. To pomeni da lahko kupim en router ki ima USB port in DLNA in ga samo žično priključim v mesh system. To je najbrž cenejša varianta kot kupiti NAS. Druge možnosti kot so adapterji pa niso 100%.
Pozabi že te adapterje.
TV ne zna brati diska preko mreže. Ti rabiš DLNA server.
Ali pa plex, za katerega tudi obstaja app za LG tv-je.
Kje boš poganjal to je pa drugo vprašanje.
Če imaš 2 levi roki si kupi NAS.
Če si zanesenjak si kupi raspberry pi.
Router z USB portom in DLNA je spet polovičarska rešitev, ker vprašanje kako dobro je vse skupaj implementirano. Sploh na poceni napravah.

Katerega raspberry pi predlagaš da bi poganjal 4K filme.
Raspberry pi, bi bil DLNA server na katerega priklopiš tvoj usb disk.
Poganjanje filmov je stvar tvojih tv-jev.
Raspberry pi, bi potencialno lahko delal transcoding, če tvoj tv ne podpira specifičnega formata. Ampak za kaj takega bo vsak rpi hitro prešibek, sploh v 4k.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()

Pa seveda DLNA lahko poganjaš tudi na računalniku.
Recimo svojem desktopu ali laptopu in nanj priklopiš zunanji disk.
Namestiš si recimo plex ali serviio, karkoli ti je bolj všeč.
Lahko samo za probo, potem pa se odločiš kako naprej.
Recimo svojem desktopu ali laptopu in nanj priklopiš zunanji disk.
Namestiš si recimo plex ali serviio, karkoli ti je bolj všeč.
Lahko samo za probo, potem pa se odločiš kako naprej.

@DV_cam
Glede na tvoja vprašanja si kupi en poceni synology z Intel cpu-jem da si pokrit še za potencialne potrebe transcodinga.
DLNA pa ima nek osnovni server že synology.
Če ne pa yellfin, plex, serviio... kot docker na NAS-u.
Raspberry pi je po tvojih vprašanjih prevelik zalogaj.
Glede na tvoja vprašanja si kupi en poceni synology z Intel cpu-jem da si pokrit še za potencialne potrebe transcodinga.
DLNA pa ima nek osnovni server že synology.
Če ne pa yellfin, plex, serviio... kot docker na NAS-u.
Raspberry pi je po tvojih vprašanjih prevelik zalogaj.
Zgodovina sprememb…

bm1973 ::
Synology kar lepo podpira SMB ali NFS. Ni potrebe po neki polovični rešitvi.
Če TV podpira, lahko lepo mountaš network disk.
Mogoče se da pa ta to LGjevo skropucalo namestiti tudi Kodi ali VLC...

Synology kar lepo podpira SMB ali NFS. Ni potrebe po neki polovični rešitvi.
Če TV podpira...
Mogoče podpirajo android TV-ji.
LG in njihov webos ne.
Tudi moj prejšni Samsung in Panasonic nista podpirala SMB.
Vsi pa so podpirali DLNA.

Imaš pa KODI.
https://kodi.tv/download/webos/
Ta ima SMB/NFS podporo vgrajeno.
In potem pogledaš vodič za namestitev
Install using DevMode Manager for webOS TV
Kodi is not available from the LG content store, it must be sideloaded instead.
Sej se da, sam ne bi tega priporočal za nekoga, ki sprašuje osnove po forumih. Lahko pa proba, sej več kot brickat TV, ne more

After every software upgrade my LGTV downloads and installs, it deletes KODI and it's settings and you need to install it again.
Zgodovina sprememb…

DV_cam ima zares 2 opciji.
1) Svoj zunanji disk "pretvori" v mrežni disk in na potem poskrbi da TV-ja znata dostopati do SMB-a sharea.
Mrežni disk lahko dobi tako da
- zunanji disk preklopi na rpi (ali alternativo) kjer skonfigurira SMB share
- disk vtakne v nek NAS ala synology, qnap,...
- poišče svoj čudežni USB to SMB adpater
Potem pa mora poskrbeti še na TV strani, da bosta njegova TV-ja znala brati ta mrežni disk preko SMB
- vrže LG-ja v smeti in kupi nekaj z android TV-jem, pa se seveda prej prepriča da je mrežni dikpodprt in delujoč :)
- na LG sideloada KODI in upa da ne sesuje TV-ja. In potem odklopi TV z neta, ker mu bodo sicer updejti pobrisali KODI
- na TV-ja priklopi androidTV škatlice in predvaja preko njih
2) Svoj zunanji disk vklopi v nekaj kar govori DLNA in potem lahko gleda vsebine brez posegov na TV-jih
DLNA pokrije
- zunanji disk preklopi na rpi (ali alternativo) kjer skonfigurira DLNA
TV del
- oba LG-ja že govorita DLNA in ni treba ničesar
Sedaj pa naj izbere.
Ampak 99,99% smo nazaj pri NAS-u ki mu je bil prvi predlog.
1) Svoj zunanji disk "pretvori" v mrežni disk in na potem poskrbi da TV-ja znata dostopati do SMB-a sharea.
Mrežni disk lahko dobi tako da
- zunanji disk preklopi na rpi (ali alternativo) kjer skonfigurira SMB share
- poišče svoj čudežni USB to SMB adpater
Potem pa mora poskrbeti še na TV strani, da bosta njegova TV-ja znala brati ta mrežni disk preko SMB
- vrže LG-ja v smeti in kupi nekaj z android TV-jem, pa se seveda prej prepriča da je mrežni dikpodprt in delujoč :)
- na LG sideloada KODI in upa da ne sesuje TV-ja. In potem odklopi TV z neta, ker mu bodo sicer updejti pobrisali KODI
- na TV-ja priklopi androidTV škatlice in predvaja preko njih
2) Svoj zunanji disk vklopi v nekaj kar govori DLNA in potem lahko gleda vsebine brez posegov na TV-jih
DLNA pokrije
- zunanji disk preklopi na rpi (ali alternativo) kjer skonfigurira DLNA
TV del
- oba LG-ja že govorita DLNA in ni treba ničesar
Sedaj pa naj izbere.
Ampak 99,99% smo nazaj pri NAS-u ki mu je bil prvi predlog.

PARTyZAN ::
Na Synologyjih imaš Plex strežnik, clienti so pa za praktično vse platforme (tudi WebOS). Kakšen DLNA, sej nismo leta 2005 no :).

Poleg tega mi povej en feature plex-a ki ga DLNA nima. Jaz sem bil dolgoletni plex uporabnik pa sem ga opustil ker je skoz slabše delal na mojem TV-ju in ker je vedno večji bloat. Ima kup funkcij, ki jih nikoli ne rabim, vse kar želim da mi predvaja mojo zbirko filmov brez ostale navlake.

DLNA je samo protokol.
In njegova prednost je da ga večinona brez problema podpirajo vsi tv-ji brez dodatnih aplikacij. Po domače rečeno DLNA klient je že vgrajen v software televizije.
Plex je pa media strežnik, ki zahteva svojo aplikacijo na tv-ju ki pa spet zavisi od tv-ja kako dela.
Jaz osebno tudi ne vidim neke dodane vrednosti plexa na tv-ju. In kot rečeno je tudi zame ratal preveč našarjen s funkcijmi ki jih nikoli ne rabim.
In njegova prednost je da ga večinona brez problema podpirajo vsi tv-ji brez dodatnih aplikacij. Po domače rečeno DLNA klient je že vgrajen v software televizije.
Plex je pa media strežnik, ki zahteva svojo aplikacijo na tv-ju ki pa spet zavisi od tv-ja kako dela.
Jaz osebno tudi ne vidim neke dodane vrednosti plexa na tv-ju. In kot rečeno je tudi zame ratal preveč našarjen s funkcijmi ki jih nikoli ne rabim.
Zgodovina sprememb…

PARTyZAN ::
En feature?
Sync progressa in nasploh celotnega libraryja med različnimi napravami? Gledaš video na enem tvju, nadaljuješ na drugem (ali pa na telefonu ali PCju).
Skipping uvodnih špic?
Media transcoding?
Download podnapisov direktno iz aplikacije med predvajanjem?
Če je OS na tvojem TVju zastarel enostavno reši z zunanjim predvajalnikom, niso pretirano dragi za kar ponujajo.
Sync progressa in nasploh celotnega libraryja med različnimi napravami? Gledaš video na enem tvju, nadaljuješ na drugem (ali pa na telefonu ali PCju).
Skipping uvodnih špic?
Media transcoding?
Če je OS na tvojem TVju zastarel enostavno reši z zunanjim predvajalnikom, niso pretirano dragi za kar ponujajo.

En feature?
Skipping uvodnih špic?
Media transcoding?
DNLA server lahko DL-ja podnapise in jih skrani v mapo zraven filma, TV pa seveda potem le te tudi predvaja.
Transcoding dela.
Avtomatskega skippinga vsaj ti DLNA serverji ki sem jih uporablal niso imeli, ampak to reši par pritiskov na daljincu za skok 30s naprej.
ko začneš gledat klikneš na progress bar na mesto kjer približno si končal in gledaš naprej. Priznam da tvoja opcija je bolj komot.
Vsakumor svoje ampak kot rečeno DLNA je protokol in zares nič ne omejuje da ne bi mogel imeti gornjih featurjev.
Jaz osebno preferiram preprostos in tu pač zmaga built-in DLNA predvajalnik v TV-ju.