» »

Kateri sdk za razvoj iOS in Android aplikacij?

Kateri sdk za razvoj iOS in Android aplikacij?

izolan ::

Pozdravljeni!

Torej namen imam izdelovati aplikacije za obe platformi, in sicer iOS ter Android. Mogoce kasneje tudi za Windows phone.
Zacel sem ze z ucenjem za iOS, vendar razmisljam da bi bilo boljse se nauciti neko cross-platform varianto, da se nebi ucil dveh oz. se vec jezikov.
A imate kaksne izkusnje s temi orodji?

Razvijal pa bi predvsem aplikacije, tako da nekih 2D, 3D pogonov nebi rabil. Pac osnovne funkcije kot so SQlite, webservice, kamera, GPS...

Lp, Blaž

Mavrik ::

Realno: če hočeš narediti karkoli, kar bo kdo zdownloadal uporabiš uradne SDKje za platforme. "Bližnjice" s temi "portable" jeziki so okej za prototyping, sam zmazka, ki bo isti na vseh platformah ti noben ne bo hotel uporabljati.

Ni tak težko se naučiti dveh jezikov če nisi nesposoben.
The truth is rarely pure and never simple.

noraguta ::

Rhomobile je sicer "spodoben". Ampak kakega posebnega prihranka pri kodiranju pa ni.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

izolan ::

Jaz sem isto razmisljal, sam mi v firmi ponujajo raznorazne variante, da bi se lažje naucil oz. da bi z eni produktom pokril vec platform.
Je pa res da bom delal dokaj osnovne aplikacije oz. taksne ki uporabljajo funkcije ki so podprte na vseh platformah...
Naredil sem tudi ze aplikacijo za android, tako da mi svetujete da nadaljujem za vsako platformo posebej?

Torej nekega dobrega orodja, kateri bi bil lazji od Objective-C + Java ni?

radiokills ::

Rhomobile bi bil pravo orodje za cross-platform. V osnovi je MVC ogrodje. Modele in kontrolerje razvijaš v ruby, viewi so v html5. Imaš dostop do večine native funkcionalnosti. Vseeno pa še vedno potrebuješ SDK-je za vsako napravo na katero nameravaš delat deploy.

Še ena varianta je PhoneGap.

V obeh primerih delaš pravzaprav webpage za webview (oz. ekvivalent na drugih platformah). S phonegapom pa preko js vmesnika dobiš dostop do native funkcij naprave.

izolan ::

Ja tale phonegap sem ze gledal. Sam me zanima koliko je pol dela za prilagajanje za vsako platformo posebej. Kje pa simuliras? V simulatorju za iOS ali emulatorju za Android? Ali lahko kar oboje naenkrat simuliram y isto kodo?

kjhkjkop ::

Mal off topic za to kar ti sprašuješ ampak vseeno, razvijam na vseh treh platformah in se prototipov,simulacij, testiranje kode,hitrost postavljene aplikacije,.... vedno lotevam prvo na windows phone 7 platformi. Sem opazil da sem v tem vrstnem redu najhitrejši, na andoroid (java) potem samo kopiram kodo in pogledam zadruge api-je, plus seveda še igranje za živce z designom :/ (expression design ftw)

izolan ::

Torej prvo naredis za Windows Phone. Kako pa kopiras kodo, ce je c# za Windows Phone in java za Android?

noraguta ::

Nč ne kopiraš. Na nov spišeš. Sej je en mono touch sam ... Je precej "drag" pa anyway moraš wp7 apije premapirat na android.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

izolan ::

Kaj pa glede knjig?
Zacel sem z "Beginning iOS 4 Application Development" vendar je sedaj prisel iOS 5 pa bi rad bil na tekočem. Ali je vseeno za zacetnika?
Mogoce poznate kaksne boljse knjige za iOS 5?

Za android pa sem delal po "Android Application Development For Dummies". Mislim pa da ni najboljsa, kaj pravite?

radiokills ::

Moram priznat da s phonegapom še nisem delal. Sem takrat rajši izbral rhomobile. Načeloma pa moraš imeti za vsako platformo svoj SDK (s katerim pride tudi emulator).
Načeloma lahko za vse platforme naenkrat, maš pa pol cel kup if stavkov in moraš imet dobro dobro poštiman error handling (govorim za rhomobile).

kjhkjkop ::

Nisem mislil da čisto direktno kopiram kodo iz c# v javo, ampak sta pa zelo podobna jezika, tako da v grobem tisto specifično sintakso spremenim + klice api-jev. Pač visual studio mi je res najboljši/najhitrejši za kodo proizvajat oziroma neki novga izumljat, isto velja za design - expression blend. (v prejšnjem postu sem mislil blend in ne design)

noraguta ::

Eh ui definitras pri obeh v xml. Pa ne na enak nacin. Lohk pa tud programsko, sam tle sta se bolj vsak k sebi. Za forme kakor planiras zaenkratr je se najbolj html model katereg propagira rho mobile ampak specifke so tako velike da... Probi klinc
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

_Dormage_ ::

noraguta je izjavil:

Eh ui definitras pri obeh v xml. Pa ne na enak nacin. Lohk pa tud programsko, sam tle sta se bolj vsak k sebi. Za forme kakor planiras zaenkratr je se najbolj html model katereg propagira rho mobile ampak specifke so tako velike da... Probi klinc


Vbistvu je odvisno od aplikacije. Silverlight applikacije definirajo UI z xmljem medtem ko XNA ne.

noraguta ::

Sm djau
sam tle sta se bolj vsak k sebi.
pa tok je reku, da se ne gre kacga 3d. O xna pa križabih platformah pa itak ni kej guvurit. Tis čist u windowse padu?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

_Dormage_ ::

noraguta je izjavil:

sm djau
sam tle sta se bolj vsak k sebi.
pa tok je reku , da se ne gre kacga 3d. o xna pa križabih platformah pa itak ni kej guvurit. tis čist u windowse padu?

Nisem razumel nič razen tega, da sem čisto v Windowse padu.
Ja glede Mobile OS navijam za WP7 8-)

noraguta ::

aja xna ni križana platforma je specifična za WM7. tko da niti ne pade v kontekst vprašanja.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

izolan ::

Kaj pa Verivo oz. Pyxis mobile? Ste ze slisali za to?
Je dokaj novo, pa nisem se ugotovil kako to sploh sprobati... A imate mogoce vi kaksne izkusnje s tem?
Link : Verivo

Pa mogoce kaksne nove informacije glede cross-platform resitev? Sem kr na iOS ostal zaenkrat, ker se mi zdi da je native razvoj se nekako najbolsi, vendar ce bi obstajalo kaksno dobro orodje za podpret vse platforme bi ga probal.
Prebral sem kar dosti glede cross-platform, web apps pa hibryd aplikacij pa eni pravijo da je kul drugi da naj se jih izogibamo. Kaj pravite vi oz. razvijate native ali uporabljate katero od orodij, ki ni native?

Marat ::

jaz razvijam native appe, do teh cross-platform zadev sem malo skeptičen... Pa saj rabiš znat razvijat samo za iOS in Android, ostali so veliko premajhni (trenutno) za trud. Potencial ima edino še WP, ki uporablja C#. Vsi trije jeziki pa izvirajo iz C-ja.

avister ::

Native hibridne aplikacije so po mojem mnenju še najboljši kompromis med ceno in kvaliteto.

krho ::

Mono4Android in Mono4iOS?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

sebatronic ::

Živjo,

imam podoben problem. V rubyju sem napisal desktop aplikacijo, zdaj sem pa želel z RhoStudiom naredit še mobilno aplikacijo. Sem pa relativno nov na MVC. V RhoStudio sem že naredil osnovo pač z vgrajenim frameworkom, moram pa še dodat dodatno logiko, kjer uporabnik ravna s kreiranimi objekti. Recimo priklic naključnega objekta iz baze in potem delo s tem.

Zanima me, kako se lotit postavljanja tega. Naj naredim nov kontroler za novo stran in potem view template? Prebral sem njihov vodnik in si ogledal en webinar, ampak ti opisujejo bolj ali manj samo to avtomatično generiranje in potem modifikacijo le tega.

Pa še to, v RhoStudiu imam zgenerirane datoteke ime.bb.erb in ime.erb. V čem je fora teh bb.erb?

Sem hobi samouk na področju programiranja in bom zelo hvaležen usmeritve v pravo stran. Ali pa do kakega uporabnega vodnika.

hvala.
lp
seba

mihies ::

Kot pravi krho - Mono For Android in MonoTouch (povezava). To ti je .net/C# na Android in iOS napravah.
V praksi bi to bilo tako, da imaš večino kode skupne (v C#) in potem na vsaki ciljni platformi narediš samo UI. Seveda moraš pametno zastaviti na začetku. Je pa res, da oba Monota nista zastonj, pretirano draga pa tudi nista - vsekakor vredna svojega denarja. Bonus je, da boš tako napisane aplikacije enostavno prenesel na MS platforme (WP7,8,RT,WPF, etc.)

To je varijanta za domorodne aplikacije.
Drugače pa imaš spletne aplikacije, samo nekako je trend pisati domorodne.

Mimogrede, zgoraj je nekdo omenajl XNA Framework - ta res ni za različne platforme, zato pa je MonoGame implementacija XNA (za Androida in iOS potrebuje ... ustrezen Mono, za MS platforme pa nič specifičnega).

litenull ::

Poglej si Sencha Touch in PhoneGap.

Najbolj stabilni platformi. Kot sam programer mobilnih aplikacij vam povem, da imaš dovolj event handlerjev ipd, da lahko sprogramiraš bilokaj.

Bullshiti da se ne splača so samo krama ljudi, ki ne vejo o čem govorijo. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: litenull ()

ShowDown ::

Če kdo razmišlja o razvoju iger priporočam:
CORONA SDK
Programira se v lua programskem jeziku, sicer igre malo slabše tečejo na Androidu (kakih 30% slabše), vendar lahko povem da razvoj poteka neverjetno hitro.

IN

FREEDOM ENGINE
Relativno nova stvar, ki pa je brezplačna. Podpora za vse platforme bo prihajala postopoma. Nisem še preizkusil, lahko pa to vsak stori sam.

jizzer ::

Serbus.
Spravil sem se razvijat in učit neko aplikacijo za androida. Kar nekaj sem se že naučil jave in naredil neko mini aplikacijo ki laufa na androidu. Ker pa sva se aplikacijo spravila delat dva, je sedaj padla ideja da bi začela z HTML5. HTML meni osebno sploh ni všeč in sem malo pogledal in našel PhoneGap, zdaj pa nisem čisto prepričan da to jaz čist zastopim tak kot je.
Torej PhoneGap(vbistvu ?Cardova?) je plugin ki se inštalira v poljuben IDE (Eclipse,Netbeans,VS). V projekt vstaviš SDKje za platforme ki misliš razvijat, v HTMLju pa sestaviš neki GUI ki bo deloval na vseh platformah. Za vsako posebej pa sprogramiraš "samo" funkcije (click, branje sql,... - za vsaki jezik posebej C#,Java,C). In bi naj blo zato ful izi ker je majn dela za vsako posebej platformo predvidevam? Zdaj pa me še zanima ker sem gledal nekaj featured app-ov na njihovi strani. Aplikacijo si uporabnik dejansko downloada in to ne teče v browserju čeprav je HTML (na to sem jaz prvo pomislil ko) ?

Zdaj pa kdo je prebral, hvala mu, mi naj prosim pove če jaz to prav razumem :)
Če je to tako mogoče ta xplatform zadeva niti ni tako slaba, ker ni toliko dela z HTMLjom konec koncev?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jizzer ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

cross platform development

Oddelek: Programiranje
366712 (5698) slodreamer
»

Mono Develop .net

Oddelek: Programiranje
102172 (1743) Lonsarg
»

Programiranje tablic

Oddelek: Programiranje
82199 (1628) mihies
»

Programski jezik za vse operacijske sisteme (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7215294 (12618) Grumf
»

Mobilni development (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7513704 (10083) Gandalfar

Več podobnih tem