» »

Kontakt molexa se je dotaknil ohisja

Kontakt molexa se je dotaknil ohisja

matias ::

Kontakt molexa (5V) se je dotaknil ohisja, zaiskrilo se je in racunalnik je ugasnil. Ponovno sem ga zagnal, a se mi zdi da se disk ne zavrti (itak je pa tko tih, da se ga ne slisi)... venti in vse ostalo dela..
V BIOSu mi diska ne zazna, ceprav ga je takoj po okvari se 2x zaznal.. A potem se ne zgodi nic...
Ce bootam XP setup s cd-ja, se zacne preizkus sistema, ko pa napise "zaganjam namestitev windows" se vse ustavi.. Sicer je napisal, da je napaka v bt****(nekaj), a sem si pozabil napisati :(
Disk (WD 40GB) sem dal v starejso masino, a ga ne zazna, v "pokvarjen" racunalnik pa sem dal star disk, a ga tudi ne zazna (pise da je napaka v sistemu FAT oz. FAT32), ceprav ta stari disk v stari masini lepo dela.
Kaj bi lahko bilo narobe in ali je okvarjena plata ali disk? Kako bi to zanesljivo ugotovil?
Na kateri servis naj nesem masino? Namrec cim prej jo potrebujem.... :( :'(

konfiguracija:
AMD Athlon 1800+ XP, QDI Kudoz 7, 256 DDR, 40GB WD, GF440MX, napajalc 300W Enhance....

Prosim, ce mi lahko kdo pomaga :(

Hvala
  • premaknil: Tomi ()

sedaj vem kaj sporoci, ko bi se morala zaceti kao namestitev XP-jev:
partmgr.sys
PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

Ne vem zakaj, ampak starega diska v BIOSu ne zazna, pripravljen pa je nanj namestiti winse in tudi pokaze, kaj je na njem in katere particije ima..

Ne vem kaj bom... :(

SkIDiver ::

Kaj se pa špilaš, če ne znaš. Lepo resetiri bios na plati, formatiraj disk pa začni jovo na novo.

Pa še na tvojem mestu bi dal mal švohnejš varovalko v napajalnik. Ko sm jz to namenoma počel na mojem P1 3x zaporedoma je vse delalo brez težav. Varovalko mi sicer ni skurilo sam ugasnu je napajalnik. Ja se splača met dobr napajalnik. Pa drugič, ko se špilaš zalimi čez molex izolir trak, da ne boš palu zadev. Lahko pa samo molš, da nisi plate al pa diska skuru al pa še česa zraven.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkIDiver ()

||_^_|| ::

to je dost zajebana stvar. Načeloma je dobr če so vsi prosti molexi zalimani z izolir trakom. Jst sm glih včeri naredu stik med + in - na molexu pa je (tok tok) sam zmrznla mašina.

matias: glede na to da ti diska v biosu ne vidi je možno da ga je pobralo. Probi še v kakšni drugi mašini.

diska na stari masini (pent. 600MHz) ne zazna - mogoce zarad nepodprtih velikih diskov? (40GB)

skidiver: a mislis da bi mi disk potem spoznal, ce bi BIOS resetiru? BTW: kok se pa to sploh nardi? To se pa res nisem pocel :8)
Sploh pa ne vem zakaj bi formatiral - ce disk dela, so podatki se gor, ce pa ne dela, pa formatiranje ne bo pomagal... sploh pa, ko bom enkrat prisel do stopnje, ko bo disk delu, bom zlo vesel (pa tud ce bo prazen) :|

||_^_|| ::

bios se resetira na dva načina:

1. Na plošči nekje je en jumper k ga morš vn vzet pa mal počakat pa nazaj dat (poglej v papirje od plate)

2. vzameš ven baterijo pa mal počakaš pa jo daš nazaj.

Han ::

Obstaja še tretji način: ASUS npr. poleg programa za flešanje zapakira tudi programček za izbris CMOS oziroma reset biosa.

Daniel ::

Jaz mam od Leadmana Powmax napajalnik 400W, pa je že doživel veliko grdih ugašanj zaradi kratkega stika. Varovalke še nisem skuril in česa drugega tudi ne (tok tok). LP

Daniel

Klemenn ::

hum...jzst bi sm neki vprašau...mam wd 80 gb 8mb...pa sem enkrat odpru nekej kišto...pa mal kable premikal....nič nisem izštekaval pa vštekaval...samo sem pa tja em kakega premaknil...med konektorji molexa se pa tut ni mogu noben spahnit ker so vsi skupaj z unimi sponkami zlepleni....pa sem en kabel premaknu..pa je disk sm ˙``ck´´ naredu.-..kot bi se resetiral...mašin zamrzne...jzst vgasnem comp in grem spat...se mi ni dalo več rihtat...zjutraj grem...ni mi hotlo več pridt v moje winse...neki z bootom narobe al kaj...probam win xp repair in potem boot...ni nix naredilo...grem v msconfig z drugih winsow..mi napiše da tega os sploh ni...moje particije D: pa sploh nisem mogel videti...zato sem šel v dos..kjer sem začuda s pomočjo nc-ja lahk prekopiral esencialne podatke..in zadeva je laufala...pa formatiral sem...sm še dans ne vem zakaj mi je disk to naredo..oz particija...

sem pa tut že ene parkrat ko sem vente zvezaval sem dal + pa - skupaj...pa elektrika se je ohišja dotaknila...ene parkrat že :)...in začuda vse kr se mi uniči je kabel od napajalnika (???)...ko zamenjam kabel..dela bp...vsi ``uničeni´´ kabli pa potem normalno delajo na ta starem compu :) ...čudno ..

tok,tok :)

jurc ::

Jebediah: ni crknu kabel od napajalnika :) atx napajalniki imajo not tako varovalo, da se en določen čas (pol ure) po kurcšlusu napajalnik ne prižge. to se je men zgodilo že vsaj 5x. ne vem sicer kako je izvedeno notr, ker nisem štromar, si pa predstavljam nekak tko, da npr. ima varovalka sklenjena dva trakova kovine - ko pride do prevelikega toka, se segrejeta in odklonta drug od drugega (bimetal se temu reče in se dejansko uporablja v različne namene). pol pa pol ure počakaš, pa se zadeva shladi in dela. še enkrat: tole 99% ni narjen tako, kot sem napisu, mora že bit kaka bolj sofisticirana rešitev. ampak po kratkem stiku napajalnik ne dela en čas.

Jah tko nekak ja. U bistvu deluje kot avtomatska varovalka. Ko se segreje se razdvoji, ko se ohladi skoči nazaj v kontakt. Zdej, če se zadeva nuca dost segret ta čas crkne že kaj drugega. Moj 235W napajalc je zelo občutljiv na tako zadevščno in takoj sklop, isto je pri drugem 250W. Kot že mnogokrat povedano ni vse zlato, kar se sveti (Enermax, Chieftec in podobno). Jz osebno uporabljam Enlighta in pa nekega neznanega, se ne spomnem imena zdejle in oba sta odlična.

Jebediah tvoj disk je doživel poškodbe v sami strukturi zapisa zato ti ni hotu bootat, matias isto je doživel tudi tvoj disk 100%, če se bo seveda sploh še kdaj zbudu. Probi uveljavt garancijo, če ti bo uspelo.

Bios resetiraš tako, da iztakneš kabel za napajanje PC-ja na plati poiščeš jumper z oznako CMOS in ga iz pozicije 1,2 prestaviš v 2,3 pritisneš gumb za vklop ga držiš od 5 do 10 sekund nato spustiš prestaviš jumper nazaj v pozicijo 1,2 vtakneš kabel za napajanje nazaj in ga prižgeš. Ob zagonu pojd v bios tam nastav, da ti disk in vse ostalo na ide vodilu prepozna avtomatsko. Seveda, da ne boš šokiran ti zna zadeva tudi procesor dat na manj Mhz. Meni recimo, da pri resetu biosa procesor na 533 Mhz default je pa 800 Mhz živi pa na 1 Ghz:D. Če te še kj muč pa upraš. Pa UPAM, da imaš molexe že zalimane z izolir trakom!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkIDiver ()

Klemenn ::

ahem...sm je moj napajalnik je potem čuden...ker men deluje takoj...sm kabel zamenjam...stvar ne deluje...

sem recimo dal + in - skupi..stvar crkne....hitr povlečem iz ta starega compa kabl...vtaknem v tanovega..stvar dela...probam spet s ta starim...stvar ne dela...ne vem no...:\

Vrz u smeti, simpl in na hitr resen problem:D . Pa ne stiki u brez veze skup + pa - ce nimas pojma o stromu k ti bo konc koncu se pregoru pa bos mel.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov disk ni prepoznan

Oddelek: Pomoč in nasveti
152553 (2094) FeniksX
»

IDE disk preko pretvornika V USB disk NI ZAZNAN

121473 (1264) m3k
»

težava,iz eide diska bi rad presnel podatke preko eide conektorja pa ne gre

292007 (1476) alese
»

SATA disk ne dela

191922 (1589) madviper
»

Urejanje napajalnih kablov (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
537066 (5551) Keyser Soze

Več podobnih tem