» »

Sortiranje elektronske pošte po mapah ne pripomore k hitrejšemu iskanju

Sortiranje elektronske pošte po mapah ne pripomore k hitrejšemu iskanju

IBM - Raziskovalci iz IBM-a so objavili rezultate študije 345 uporabnikov elektronske pošte, ki so morali v tem času poiskati 85.000 starih elektronskih sporočil, ki so jih bili prejeli. Ugotavljali so, kateri je najučinkovitejši način za njihovo sprotno organiziranje in kasnejše iskanje. Presenetljivo se je pokazalo, da sprotno razvrščanje v ustrezne mape po nepotrebnem porablja čas.

Pristopov k organizaciji in iskanju je več. Sporočila lahko ob prejemu shranimo v ustrezno mapo, kjer jih nato ročno poiščemo, ali pa jih pustimo vse v mapi Prejeto, nato pa jih iščemo z iskalnimi funkcijami po ključnih besedah, pošiljatelju, datumu itd. Novejša pristopa sta še nitenje, kjer se vsa sporočila v istem pogovoru (začetno in vse replike) držijo skupaj, in oznake, kjer dobi vsako sporočilo svoje oznake, kar je ekvivalentno shranjevanju sporočila v več relevantnih map.

Izkazalo se je, da je puščanje vseh sporočil v isti mapi in navigacija z iskanjem po vsebini (ali drugih parametrih) bistveno hitrejše (povprečje 17 sekund) od sprotnega razvrščanje v mape in potem ročnega pregledovanja map (povprečje 58 sekund). Kljub temu ljudje pogosto uporabljajo razvrščanje sporočil v mape, saj jim pri velikem številu sporočil to drobljenje na obvladljive dele omogoča ohranjati pregled na prejeto pošto. Niso pa zaradi tega nič hitrejši pri iskanju, ampak celo porabljajo dragoceni čas.

15 komentarjev

Looooooka ::

Ker iskanje za iskanje po vseh mapah se niso slisali.

RedZo ::

joj, kar na jok mi gre, ker ste me spomnili, da bom moral odpreti njihov lotus notes :((((

CyberPunk ::

Seveda je jasno, da je IBM prisel do takega izsledka, ker je njihov postni odjemalec v Lotus Notes (vsaj takrat, ko sem ga se uporabljal) bil predvsem baziran na taki paradigmi (All Documents in pa razlicni viewi - kar bi lahko rekli, da je kasneje do neke mere prevzel tudi Gmail) in je ponujal folderje bolj kot "nujno zlo".
Stvari pa tudi priblizno niso crno-bele - nekatera sporocila se lahko nedvoumno posortira po mapah in se jih kasneje tudi hitro najde, nekatera pa ne.

ABX ::

RedZo je izjavil:

joj, kar na jok mi gre, ker ste me spomnili, da bom moral odpreti njihov lotus notes :((((


Ne mi omenjat Lotus notes, hvala.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Putr ::

Če dobiš 3 maile na dan je razvrščanje v mape cool...

Če pa dobiš 20-100 emailov na dan je pa search edini način. Tudi tagi zelo omejeno pomagajo. Brez threadanja pa itak ne gre.

Najboljša stvar za maile, ki sem jo v življenju videl je gmailov priority inbox. Si ne predstavljam kako bi v kakršnem koli spodobnem času sledil mailom brez tega.

amigo_no1 ::

Na gmailu moraš uporablajti label (oznake), drugače se enostavno zgubiš, če imaš veliko pošte.
Yahoo/hotmail mi je glede tega bolj všeč, ker imajo mape (v navezi s filtrom (ki avtomatsko postavi določen mail v določeno mapo) je vsaj meni dosti bolj enostavno najti iskano).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Gregor P ::

Sam pa veliko lažje iščem v Googlu kot v Yahoo-ju, ne glede na katerokoli mapo, ali pa "nalepko". Preprosto vpišem v iskalnik le ustrezno besedo, morda včasih z delnim imenom pošiljatelja in dosedaj sem še vedno vse našel takoj.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

BigWhale ::

Meni postni odjemalci vecinoma kar sami sortirajo posto. Iskanje pa potem izvajam po tistem folderju (labeli) katero trenutno preglejujem ali pa nad vsem, ce slucajno iscem kak mail, ki ga filtri morda niso ujeli.

Looooooka ::

Kaj pa ce mas ful pocasno masino...kako je pol kj z rezultati.Pa po moznosti se ful bednega odjemalca, ki nic ne indeksira? :)

Lonsarg ::

Jaz uporablam prejeto pač za buffer, da mam notri maile, ki jih bom v kratkem še rabil prebrat, da se spomnim na njih. Drgač pa arhiviraš stvar rešena, search naredi vse ostalo, če kdaj rabiš starejše.

magecu ::

Gregor P je izjavil:

Sam pa veliko lažje iščem v Googlu kot v Yahoo-ju, ne glede na katerokoli mapo, ali pa "nalepko". Preprosto vpišem v iskalnik le ustrezno besedo, morda včasih z delnim imenom pošiljatelja in dosedaj sem še vedno vse našel takoj.


Kaj pa če nimaš blage kakšno besedo moraš uporabit, veš pojem ne pa kako je bilo napisano.

Res da ne dobim veliko mailov na dan (to štejem kot plus), ampak avtomatično v kombinaciji z ročnim sortiranjem po lablih v gmailu mi je najbolj koristno orodje za iskanje e-maila, ki ga rabim.

Ko programi/sistemi "opustijo" mape in drevesa za "naprednješo" funkcijo iskanja, je to ena od bolj tečnih sprememb zame.
Kaj mi pomaga search ko se pa ne spomnim specifičnih imen.
Po drugi strani pa vem osnovne lastnosti tega kar iščem, in hitro najdem preko drevesa map.

No ja je pa res da večini ljudi spomin ne dela takih problemov kot meni, in v takem primeru je search dosti lažji za uporabo.

Gregor P ::

Ne vem, običajno sem vedel vsaj en sam relevanten podatek po katerem sem našel želeno. Si pa predstavljam težave z e-pošto, če gre recimo zgolj za takšne s kakšno priponko in pa popolnoma brez dodatnih informacij, ti se pa niti ne spomniš, kdo bi ga sploh lahko poslal, imaš pa na stotine e-pošte s priponkami:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

WarpedGone ::

Simpl is beatuiful:
- Deleted items služi kot arhiv
- Indbox služi kot nove in odprte zadeve
Zbogom in hvala za vse ribe

Markoff ::

Bullsheet. Sam imam urejene maile po projektih in neprojektne maile po funkcijah v podjetju. Rad bi videl nekoga, ki bo z iskalnikom zbral na enem mestu vse relevantne maile na eno temo (ki je ne moreš poiskati z iskalnikom) in iskal po več pomembnih informacijah.

Imam občutek, da je tale poizkus temeljil na iskanju ene, zelo specifične informacije. Ko pa iščeš razne med seboj vsebinsko, ne pa tehnično povezane threade, iskanje odpove. Po domače povedano: če želiš ugotoviti, kako je kronološko nastal problem, kdo se je o njem odločal in kako ter kakšne so bile posledice, ti noben search na svetu ne pomaga.

Slabost folderiranja je v tem, da imaš zelo statičen pogled na komunikacije - torej če bi kdaj želel spremeniti sistem arhiviranja v nekaj drugega (npr. po osebi, oddelku, letih, dobaviteljih/kupcih, ...), je to praktično nemogoče. Zato pa moraš na začetku dobro premisliti, kakšna je narava tvojega dela in organizacijo svojega dela temu prilagoditi.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Korencek ::

Pomaga zlaganje po mapah, če imaš recimo veliko strank in ima tako vsaka stranka svoj prostor. Drugače pa uporabljam windows search, ki poišče vse po outlooku, disku v sekundi pa pol. Se pravi search in mapanje v enem. Stem da večinoma uporabljam mapanje, ker search včasih vrne kar nekaj mailov preveč, včasih pa v mapih ni tistega kar rabiš..
no, živimo v dobi kjer imamo na voljo 10 rešitev za isti problem, najbolje je znati uporabiti vsaj 5 takih rešitev, ker nikoli ne veš kera bo prišla prov.
Smisel smisla je v nesmislu


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft zasegel domene No-IP (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5818141 (13811) antonija
»

Sortiranje elektronske pošte po mapah ne pripomore k hitrejšemu iskanju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154443 (3239) Korencek
»

Gmail by Google : niti za amaterje !

Oddelek: Omrežja in internet
263609 (2534) r5r
»

outlook expres priponka

Oddelek: Programska oprema
122298 (1964) sloxl8
»

Outlook Express in funkcija compact folder

Oddelek: Programska oprema
131329 (1151) pagat34

Več podobnih tem