» »

Netbook po menjavi CMOS baterije ne deluje (sploh)

Netbook po menjavi CMOS baterije ne deluje (sploh)

dunker ::

Lep pozdrav vsem skupaj!

Imam cirka 2 leti star netbook, ASUS 1005HA, taka luštna 10.1" zadevica. Žal je odpovedala original CMOS baterija, tako da je netbook ob vklopu vedno mislil, da je ravno na novo kupljen in je ponujal namestitev svežo namestitev operacijskega sistema. Manjša nevšečnost, pač.

No, preko e-baya sem kupil novo CMOS baterijo (isti tip, ista voltaža, identična stvar) ter jo v netbooku zamenjal. In zdaj se zadeva sploh ne zbudi, nikakor. Ob pritisku gumba na vklop se sploh nič ne zgodi. Če netbooka priključim direktno na štrom, se ne prižge nobena od LED diod. 100% mrtev.

Tudi če CMOS baterijo spet odstranim v celoti, se stanje ne spremeni.

Kaj bi bilo lahko narobe? Mi lahko kdo svetuje, kako rešit nastalo težavo?

Hvala vnaprej! :)
  • spremenil: dunker ()

DeeCoy ::

Kaj, če daš nazaj noter staro baterijo? Če ne da čisto nič od sebe, si kaj skuril, ali pa si nekaj slabo sestavil.

vorantz ::

Zakaj pa si šel to baterijo nabavljat prek e-baya? o_O
To greš v najbližjo trgovino nabavit

Sicer pa ja...najverjetnje si kaj zašuštral in nekaj skuril

Povej nam natančen postopek kako si zamenjal baterijo...mogoče nam bo kaj bolj jasno

CMOS baterija je na konektor na matični plošči povezana z rdečo in črno žičko, takole izgleda:

Ko sem dobil novo CMOS baterijo, so mi na faksu za elektrotehniko staro baterijo (torej vsebino tistega zelenega žepka) zamenjali z novo, in ti dve žički prilotali na novo baterijo. Potem sem stvar preprosto priključil nazaj na matično ploščo. Od takrat naprej je celoten netbook neodziven.

Sem kaj skuril, in zakaj se je to zgodilo? Kako lahko stvar popravim?

Hvala!

Duhec ::

Z vsakim postom več poveš ... in spodobilo bi se, da takoj poveš, da so ti predelovali baterijo kupljeno na e-bayu.:)
Preveri z V-metrom, če so ti sploh pravilno zalotali + (rdeč) in - (črn) kontakt na ta konektor.
Kolikšna je voltaža ?
Netbook bi moral štartat tudi brez Cmos baterije.
Povej še kaj več !
Si kaj dodatno razdiral, da si prišel do Cmos baterije ali je lepo dostopna s spodnje strani?
Odstrani glavno baterijo in poizkusi vklopit samo na napajalni adapter, tudi brez Cmos baterije.

V-meter baje na CMOS bateriji pokaže pravo voltažo, po besedah tistega, ki mi je prilotal kontakte na novo baterijo.

Netbook žal ne štarta ne z novo CMOS baterijo, ne s staro in ne brez. Tudi to, ali uporabljam napajalni adapter, ne vpliva. Z glavno baterijo ali brez nje je netbook prav tako neodziven. Očitno se je nekaj vendarle skurilo.

Da sem prišel do CMOS baterije, sem moral sicer razstavit cel netbook z zgornje strani, torej najprej ohišje samo, nato tipkovnica, potem sem moral izključiti še touchpad konektor, da sem dobil ohišje in tipkovnico stran. Po menjavi CMOS baterije sem vse sestavil nazaj, tako da ne bi smelo vplivati ... pa tudi sicer bi se ob priključitvi na zunanje napajanje morala v vsakem primeru prižgati vsaj lučka, ne?

Kaj bi lahko še poskusil, da ugotovim točnejšo naravo problema?

Lahko da si kaj slabo priklopil. Ima laptop lučko za baterijo (polnjenje, prazna, napolnjena itd.)? Če ima, kaj sveti ko priklopiš v elektriko?

Saj pravim, v nobenem primeru netbook ne daje čisto nobenega znaka življenja. Ima sicer lučki za zunanje napajanje in za polnjenje baterije.

Priklopil sem vse, je pa res, da dejansko še nisem stvari "privijačil" nazaj na svoje mesto. Torej netbook je sestavljen, vse stvari so priključene (razni konektorji), samo vijaki mi še ležijo na mizi. Verjetno to ne bi smelo vplivati na delovanje ... ?

Duhec ::

Čudno.
Naredi še Clear Cmosa. Za tvoj model naj bi šlo takole:
Priklopi Cmos baterijco.
Privijači vse kot je treba.
Odklopi glavno napajanje in iztakni glavno baterijo, torej netbook nima ne baterije, ne napajanja ampak samo Cmos baterijo.
Stisni in drži tipko za vklop neprekinjeno okoli 30 sek..
Spusti tipko, priklopi samo glavno napajanje (brez baterije) in poizkusi z normalnim vklopom.
Poročaj.

Tole mi je skoraj malo čudno, razen, če si res kaj zažgal.. Da niti za zunanje napajanje ne kaže. Preveri napajanje. Predvsem konektor za kabl.

Hvala za nasvete še enkrat.

@Duhec: Tale postopek žal tudi ni pomagal ... počasi izgubljam upanje. :)

Jutri z nekaj več orodja poskusim še par zadev, pa potem poročam točno stanje in morebitne nove ugotovitve. Hvala vsem še enkrat. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Reset bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
321854 (1438) DeeCoy
»

Bios problem

Oddelek: Pomoč in nasveti
303289 (2440) crniangeo
»