Forum » Elektrotehnika in elektronika » merjenje toka s tokovnikom.
merjenje toka s tokovnikom.
reno ::
Pozdravljeni,
Nekaj mi ni povsem jasno. Kako lahko izvedem merjenje toka s tokovnikom ne da bi na sekundarju neposredno meril tok, ampak da bi meril napetost na sekundarju in preko napetosti preračunal tok. Problem je v tem, da zveza med merjenim tokom in napetostjo, ki se inducira na sekundarji ni linearna. Kako rešit ta problem? Če želim meriti napetost z mikrokontrolerjem, ki ima A/D pretvornike potem ni druge kot pa da merim napetost in ne tok. Upam, da razumete v čem je problem. Poskusil sem tudi z uporom na sekundarju na katerem bi meril napetost vendar je v tem primeru prav tako zveza med merjenim tokom in inducirano napetost na tokovniku nelinearna. Kako rešim ta problem? Edina možnost, ki mi je kapnila v glavo je ta, da bi imel vec meritev shranjenih v pomnilniku mikrokontrolerja ta pa bi potem to vrednost primerjal, vendar meni osebno to ni všeč. Upam, da mi bo kdo uspel svetovati. LP in hvala za pomoč.
Nekaj mi ni povsem jasno. Kako lahko izvedem merjenje toka s tokovnikom ne da bi na sekundarju neposredno meril tok, ampak da bi meril napetost na sekundarju in preko napetosti preračunal tok. Problem je v tem, da zveza med merjenim tokom in napetostjo, ki se inducira na sekundarji ni linearna. Kako rešit ta problem? Če želim meriti napetost z mikrokontrolerjem, ki ima A/D pretvornike potem ni druge kot pa da merim napetost in ne tok. Upam, da razumete v čem je problem. Poskusil sem tudi z uporom na sekundarju na katerem bi meril napetost vendar je v tem primeru prav tako zveza med merjenim tokom in inducirano napetost na tokovniku nelinearna. Kako rešim ta problem? Edina možnost, ki mi je kapnila v glavo je ta, da bi imel vec meritev shranjenih v pomnilniku mikrokontrolerja ta pa bi potem to vrednost primerjal, vendar meni osebno to ni všeč. Upam, da mi bo kdo uspel svetovati. LP in hvala za pomoč.
All ::
kakšen upor si imel na izhodu iz tokovnika? kakšen je tokovnik
Tokovnik naj bi bil precej linearen...nad 10~15% nazivnega toka.
Tokovnik naj bi bil precej linearen...nad 10~15% nazivnega toka.
TESKAn ::
Rabiš pretvornik, ki ti bo spremenil tok v napetost. Imaš par načinov, najpreprostejša:
- v krog daš upor z majhno vrednostjo, napetost na njem ojačaš in jo meriš. Problem so izgube, če imaš velike tokove (več deset amperov).
- druga varianta je, da kupiš tokovni pretvornik - preko dveh sponk daš tok, ki ga hočeš merit, pretvornik ti da na izhodu napetost, proporcionalno z tokom na prvih dveh sponkah.
- v krog daš upor z majhno vrednostjo, napetost na njem ojačaš in jo meriš. Problem so izgube, če imaš velike tokove (več deset amperov).
- druga varianta je, da kupiš tokovni pretvornik - preko dveh sponk daš tok, ki ga hočeš merit, pretvornik ti da na izhodu napetost, proporcionalno z tokom na prvih dveh sponkah.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Fave ::
- tretja varianta je s tuljavico Rogowsky Rogowski coil @ Wikipedia
My mind's a hyper tool that fixes everything.
All ::
lahko pa že kej narjenga uporabiš. Za razliko od tokovnika, lahko s pomočjo teh klešč meri AC+DC. http://assets.fluke.com/datasheets/80i-...
al pa kere druge AC http://www.fluke.com/Fluke/usen/Product...
al pa kere druge AC http://www.fluke.com/Fluke/usen/Product...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | TransformatorOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1211 (1067) | A. Smith |
» | Transformator iz napajlnika, predelava za ojačevalnik tda7294Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3596 (3172) | jjedat |
» | Transformator 9V na 600VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1835 (1473) | AtaStrudl |
» | Kondenzator pri kompenzacijski napraviOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2159 (1774) | Fave |
» | trafoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2981 (2593) | Ktj |