» »

SATA Card pokvaril CD/DVD ROM?

SATA Card pokvaril CD/DVD ROM?

gresakg ::

OK, vprašanje je morda butasto, a jaz se na hardvare precej slabo poznam.
Imam plato, ki ima damo dva sata priključka. Eden je bil za CD/DVD ROM eden za HDD.
Kupil sem nov dodaten HDD in ker ga nisem imel kam priklopit še Serial ATA PCI Card A-230.

Ne spomnim se več točno zakaj (takrat sem vedel), vendar sem preko razširitvene kartice priklopil CD/DVD Rom, nov HDD pa direkt na matično.
Vse je delalo BP. Linux Mint ni imel težav s spoznavanjem komponent, potem ko sem ga enkrat prepričal kako naj mounta nov HDD.

Tako je delalo kak mesec. Pred nekaj dnevi je CD/DVD iz neznanih razlogov riknil in sicer med delom, pri peki druge ali tretje CD-jke. Kar naenkrat je zelo glasno škrtal. Tudi vrata sem komaj odprl. Najprej je šlo, ko sem poskusil znova pa sem jih moral odpreti na silo (plošček ni ostal not).

Od takat pač pekača nisem uporabljal (ga bolj malo rabim). Pri bootu je nekajkrat zaškripal in boot je bil počasnejši ampak je šlo.

Danes pa se je OS obesil in nisem mogel normalno rebootat. Še celo za vstop v bios sem imel probleme.

Delno se je stvar rešila, ko sem odklopil CD/DVD rom. Vendar še vedno nisem mogel normalno zagnat Minta.

Vse se je rešilo šele, ko sem odstranil SATA PCI kartico. Sistem je zaštartal, kot da ni bilo nič.

Seveda rabim nov pekač a vprašanje na katerega rabim odgovor je: ali je možno, da je CD/DVD rom crknil, ker je bil narobe povezan?
Ali sem falil kako nastavitev?
Ali gre pač za splet naključij in bo z novo napravo vse OK.

Hvala, če ste prebrali vse in pomoč kakega hardveraša bo zelo cenjena.

fosil ::

Mogoče je pa ravno obratno in je DVD pokvaril sata kartico ;)
Probaj dvd priklopit direkt na plato, mogoče pa sploh ni pokvarjen.
Tako je!

gresakg ::

Dobra ideja, hvala! bom poskusil.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IDE SATA adapter

Oddelek: Kaj kupiti
315835 (2249) tv6865
»

BOOTMGR is missing - inštalacija WIN 7