» »

Zvočna izolacija

Zvočna izolacija

goblinsly ::

Teh tem je ogromno, sam sem se tega projekta lotil že parkrat, pa je vedno prišlo nekaj vmes in ga nisem uspel zaključiti. Tokrat bi bilo super, če bi vsaj vse potrebne informacije dobil, da se potem to enkrat za vselej zaključi.

Izolacija

Izolacija

Da razložim.

Z rdečo barvo so označene stene iz opeke
Z modro so označene stene iz 2 plasti gipsa, vmes pa je mislim da steklena volna in kar dosti frej prostora ( čudno, da ni razmak do konca zapolnjen s peno )
Z rumeno so označena vrata
Z rjavo je označena stena iz 2 plasti tenkega lesa
Z zeleno je označena plast 5cm debelega stiroporja

Mislim, da je to to. A2 je glasbena/računalniška soba, A3 je kuhija/dnevna soba in A4 je wc/kopalnica. A1 je predsoba, ki je skupen prostor.
Prva stvar, ki bi jo rad storil je, da bi čimbolj omejil prihod in odhod govornega hrupa ( torej, da se v A1 čimmanj sliši pogovor iz A2 in A3, ter da se v A2 in A3 čimmanj sliši pogovor iz A1 ). Zdaj tista stena iz stiroporja ni čisto zaključena, na vrhu manjka še 80x25cm kos, to bom verjetno porihtal jutri. Preden pa to naredim me nekaj zanima. Stiropor ni direktno pritisnjen na gips ploščo, večinoma je med njima približno 2cm prostora. Ali bi kaj dosegel, če v to špranjo nasujem mivko ? Nekje sem bral, da to rahlo pomaga pri "masivi", glede na to, da so v tej steni zaenkrat sami lahki materiali ( gips, pena, stiropor ). Ali naj tisto špranjo med stiroporjem in gips ploščo kar pustim ( kot rečeno ponekod 2cm, ponekod tudi več ) ?

No, čez ta stiropor sem imel namen dati plošče iz kamene volne, in sicer sem jih imel namen namontirati tako kot se zagre ( se pravi na "držala" ter med njimi in stiroporjem par cm razdalje ). Bo to tam najboljša možnost ?

Naslednje kar bi bilo treba porihtati je pa modra stena čisto levo spodaj, se pravi gips stena med A1 in A3. Ali je tam sploh kakšna možnost, da omejim prehod govornega hrupa ? Prostorsko sem omejen, recimo 15cm, v skrajnem primeru 20cm, je to dovolj da omejim nadležen govor, ki prehaja v moj prostor ? Oz. fino bi bilo, če kdo sploh ve kako se ustavi hrup govora...z odbojem ali z vpojem ? Se pravi z masivo ( stena iz težkega materiala ) ali z vpojnim materialom ( peno ) ?

No, da ne bom šel predaleč, naj bo to zaenkrat dovolj, o ostalem se bomo pogovarjali še kasneje, le eno vprašanje še. Te plošče iz kamene volne. Jih je mogoče tako montirati, da bi se jih dalo nekoč odstraniti in namontirati kje drugje ? Sam bom namreč v tem stanovanju verjetno še vsaj 2 leti, za naprej pa ne vem in dosti lažje bi mi bilo investirati v njih z vednostjo, da jih bom nekoč lahko vzel s seboj in namontiral nekje drugje.

goblinsly ::

Kratek update oz. sprememba na tisti steni, označeni z zeleno barvo. Med stiropor ( ponovno, označen z zeleno barvo ) in vrata + gips steno ( označena z rumeno in modro ) sem dal 1 plast kamene volne in 1 plast steklene volne ). Jutri moram sicer še zapolniti vse luknje med ploščami stiroporja, vendar je ogromna razlika že zdaj, sploh kar se govora tiče, brat se je v A2 sobi praktično drl in se ga ni slišalo ( prej se je tekoče slišalo normalen govor ). S tem delom sem zelo zadovoljen, sploh ker me material ni stal nič, imam pa še dosti prostora za še kakšno plast, če bo to potrebno.

Imam eno vprašanje glede kamene volne. Bila je debela 50mm, vendar je bila zelo mehka. Dalo se jo je stisniti praktično na 25mm, če bi uporabil vijake in čez njo dal les, bi se jo verjetno brez problema dalo stisniti na 15 ali manj mm. Žal nisem uspel zaslediti kakšne gostote je, ampak sklepam, da je ta pena imela zelo majhno gostoto ? Npr. če kupim kameno volno dp-8 ( mislim, da je to največja gostota, ki jo prodajajo ), se je verjetno ne bo dalo kar tako stisniti ?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izolacija stene z notranje strani

Oddelek: Loža
3813842 (12376) kljuc
»

Zvočna izolacija

Oddelek: Zvok in slika
103144 (2893) damjan1980
»

zvočna izolacija sobe

Oddelek: Zvok in slika
127315 (5965) 66ales
»

kaj uporabiti pri zidavi stanovanja?? (strani: 1 2 )

5018650 (17718) madmitch
»

Zvočna izolacija sobe

1611221 (10913) Brane2

Več podobnih tem