» »

internet in siol tv do sosednje hiše (50 metrov)

internet in siol tv do sosednje hiše (50 metrov)

magicano ::

Živjo!

Imam težavo, ki izgleda nekako takole. Staro hišo imam od nove oddaljeno dobrih 25 metrov. Router imam v stari hiši pri oknu, ki ima pogled na novo hišo. V tej hiši je že elektrika in vsi možna napeljava (tudi utp kabli so že iz omarice napeljani po celi hiši) problem je, ker me siol skubi s svojo naročnino in plačujem 70 evrov za 15/1 interneta in siol tv pa ne bi želel plačati še nove naročnine za to hišo, ker še recimo kakšni 2 leti ne bomo vsi vseljeni v njej, za enkrat sem v njej samo jaz.

nova hiša je postavljena pravokotno na staro hišo in na začetku nove hiše; približno 25 metrov stran (v sobi z oknom, ki ima pogleda na staro) je signal interneta 4 črtice od 5, če se priklopim s prenosnim računalnikom. Edina zadeva, ki me muči je ta da imam sobo na čisto drugi strani hiše ( vmes so 3 debele betonske nosilne stene ) skratka kjer bi potreboval internet ga ni :(

malo googlam in odkrivam razne dostopne točke, repetitorje in nevem kaj vse še (nisem ravno ekspert) pa me zanima, kakšna bi bila najboljša varianta, da signal pripeljem do moje sobe?

je mogoče rešitev v dveh antenah, ki bi jih postavil na streho pa potem speljal kabla od routerja v stari hiše v anteno, ki bi oddajala signal do druge antene, ta pa do novega routerja v novi hiši? S o tukaj potreba kakšna huda poznavanja zadeve? Skrbi me ta antenski kabel RP-SMA ženski. kaj točno je to? Je protreben kakšen drag konverter, da to prevedeš v navaden ethernet vtikač? naprimer, če pogledam tole zadevo ni ravno poceni zadeva: http://shop.wlan-antene.net/wi-fi-wlan-...

Potem sem gledal naprimer tole http://shop.wlan-antene.net/wi-fi-wlan-...
Stvar naj bi signal pošiljala tudi prek sten 100m daleč v kar sicer dvomim (to naj bi bilo narejeno za kakšne ameriške lesene stene in ne za evropske betonske. Ima kdo izkušnje s tem?
Ta stvar mi je všeč, ker ni nobene komplikacije sapo priključiš UTP kabel in stvar deluje. Poleg tega lahko pošilja tudi siol tv.

Kakorkoli že. Ali obstaja tudi kakšna zadeva, ki pošilja signal in bi poslala internet in siol tv na enkrat ( v siolovem routerju je namreč siol tv ločen od interneta) pa sem nekoliko zmeden kako naj bi stvar pripeljal do hiše.

Kabel je še vedno alternativa ampak sem se najprej hotel pozanimati, če je kakšna druga elegantna možnost brez večjih izgub. Ne bi namreč rad jezil domačih razkopaval vsega okoli ter polagal kabla.

magicano ::

Zanima me kakšna zadeva, ki ne bi bila pretirano draga. Malo mi gre na jetra, ker nikjer ne obstaja kakšna poceni zunanja antena, za razdalje recimo 100m... Ali so notranje ali pa zunanje, z dosegom minimalno 2 kilometra in temu primerna tudi cena.

R-S-LoVe ::

Tam kjer imaš 4/5 signal pošlji v utp omrežje ta signal v omarici pa narediš "briko".
Sobica s 4/5 moči signala ima sigurno kakšno računalniško vtičnico. Iz sprejemnika kabel do vtičnice, v glavni komunikacijski omarici povežeš vtičnici (dostopno kjer je 4/5 signal in tisto kjer bi imel internet in ni signala). To bo rešitev za internet.
Fear Is The Path To The Dark Side, Fear Leads To Anger,
Anger Leads To Hate, Hate Leads To Suffering!

Mrakw ::

Najbolš je pomojem, če kupiš UTP kabelj pa kr 6tko (ti bo mogoce cez par let prov prslo) se pravi UTP 6. Mas se 5tko... Sam v denarju res ni bistvene razlike pa se 6ka te mogoče kdaj reši v prihodnosti... Wireless ti ne priporočam... To skos nekaj prekinja in lahko ti kaksna stvar "crkne" pa morš kupovat novo pa pri wirelessu se podatki izgubljajo. Ni ga čes kabelj! UTP kabelj naj bi brez problema tudi deloval na 100m ampak ti imas itak samo max 30m! Zdej pa kabelj probej napelat tam kjer neboš več zidov al pa kej kopov d ga naus precvikov an (pač d ti nebo teba spet novo pot prekopati (se boš že znajdu :)))... Pa se eno dodatno cevko kupiš za ta kabl da ga malo zavaruje. Toj to... Jaz bi tko naredu. Za televizijo isto lahko tako narediš.... ko boš prvi kabel potegnil na drugo stran dej zravn se eno vrvico v primeru če boš se kdaj kakšen kabl mogu zravn dati in boš uporabu tisto vrvico da potegneš kabelj na drugo stran in takrat ko gre drugi kabelj skos na drugo stran se na tega privezes dodatno vrvico v primeru se dodatnega kabla. In to se ponavlja :) Za internet če bos uporabljav internet na več računalnikov pa samo kupis kaksen stikalo (switcherja). Toj to :D

black ice ::

Zakaj bi vlekel dva kabla? (Ja, kabla ne kablja in ne vem še kaj zraven)
Priklopi na trunk port in ima oboje - s tem, da je potem omejen na max 100 Mbit/s.

Cenovno se ti splača UTP kabel kot ti je svetoval Mrak - meter stane od 0,5€ naprej.

Wisor ::

Pri wirelessu se podatki zgubljajo na tiste gumištrudle, zanič uporabnike in pretirano razdaljo (kombinirano).


Internet lahko enostavno rešiš z zunanjo anteno in najcenejšo brezžično kartico, ki ti ponuja možnost priklopa zunanje antene (SMA konektor, ali kaj podobnega). Vsaka usmerjena antena, tudi če nima 0 gaina je primerna oz. odlična za tvojo situacijo. Pri poceni anteni moraš paziti to, da se bosta antena in WIFI točka med sabo gledala in da ne boš uporabil pretirane razdalje NIZKO CENOVNEGA KABLA med računalnikom in anteno (govorimo o kakem RG-58 in podobno ...). Če bodo dolžine med anteno in računalnikom daljše kot 4 - 5m ti priporočam da si umisliš kabel H500 (meter je okoli 4.20), TRI-LAN (zadnje čase zelo popularen in cenovno ugodnejši od H500) oz. H155, ki je cenovno najugodnejši in malo sabši. a po izgubah mnogo boljši od RG58 (okoli 1.30 za meter), pa če boš imel anteno zunaj na dežju, probaj reševati z N konektorji, ki so vodotesni (vsaj zunaj). Seveda pa to ne reši tvojega problema s TVjem. Nikjer še nisem zasledil, da je možno prenašati "siol tv" če WiFi, tako da boš moral kabel vleči vseeno za TV.


magicano je izjavil:

Potem sem gledal naprimer tole http://shop.wlan-antene.net/wi-fi-wlan-...
Stvar naj bi signal pošiljala tudi prek sten 100m daleč v kar sicer dvomim (to naj bi bilo narejeno za kakšne ameriške lesene stene in ne za evropske betonske. Ima kdo izkušnje s tem?
Ta stvar mi je všeč, ker ni nobene komplikacije sapo priključiš UTP kabel in stvar deluje. Poleg tega lahko pošilja tudi siol tv.


Stvar (no nevem če lih tale "igrača zgoraj-> glej link spodaj" lahko pošila signal tudi do 200km daleč (s kakim linearjem) po domače povedano 100km+ ziher. Vprašanje si zastavil v "napačni okoliš". Na visokih frekvencah, so usmerjenje antene zelo "ostre". To pomeni, da nesejo v eno smer bolj kot v drugo. In če boš postavil recimo dve malo boljši anteni usmerjeni drug v drugo, boš z lahka dosegel dožino 50km ++ (ČE SE MED SABO VIDITA, npr. iz griča na grič". Vendar pa moraš vedeti, da so na taki dolžini že v igri razne izgube, "lag -> visok ms" in ti ponudijo bolj bolj eksperimentalno plat, kot pa vsak dnevno uporabo.




Skratka, če imaš možnost kupi CAT5 kabel lahko pa tudi CAT6. Cene za 5 se začnejo od 0.4€ naprej za 6 pa od 0.8€ dalje. Kupi vodno cev (jo dobiš v merkurju-> cene ne vem)v njo daj pa še normalno cev za vleči kable (okoli 0.10 do 0.30 na meter -> odvisno od debeline), pa jo zakopli 20cm v zemljo, lahko tudi globje če želiš. Da se neboš preveč mučil kopaj s krampom ;)
Rešitev s kablom je ugodnejša definitivno ;)

Aja pa, da ne pozabim. Če ti TV komunikator nebo deloval zaradi dolžine poskusi TV kabel vezati v crossover načinu (TO VELA SAMO ZA TV). Sicer sosedu sem vezal 35m navadno in zadeva deluje brez problema. Kabel je pa od Draka, ki velja zacenovno ugodnega in "kvalitetnega". Za PC pa taka dolžina ne bi smela biti problematična.

Mrakw ::

Pac 2 kabla zato ker nikoli ne ves kaj bo se vmes prislo. Lahko da bo prisel čez par let drug ponudnik ki bo imel cenejso in boljso ponudbo in bo rabil nov kabel in novo omarico. Verjemi mi in potegni zraven se vrvico zato če bo potrebno da boš potegnil se kak drug kabel

Tilen ::

Najcenejša rešitev bo zagotovo kabel (če je možno) ali pa kot je že nekdo omenil, da bi na lokaciji kjer imaš 4/5 wifi signal le tega tam sprejemal in ga pošiljal na drugo stran hiše po LAN-u ali z dobrim wifi omrežjem pokrival kar celo hišo.


p.s. Za razdaljo 25m bi dober N router na primarni lokaciji lahko poskrbel tudi za povezljivost na celotni drugi. Če imaš možnost si izposodi opremo in testiraj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

magicano ::

Uou! hvala za pomoč. Čeprav še vedno kar malo mika, da bi si nabavu kakšno brezžično igračko, ste me prepričal s kablom.
samo tole bi še vprašal:

zračne linije je res 25 metrov. Ampak, če bom vlekel kabel (naprimer, da ga povlečem kar do električne omarice v tanovi bajti) in priklopim na tiste že napeljane UTP kable. Danes sem za foro sel merit s 100 metrskim metrom koliko bi ga porabil če bi ga zakopal.
pa je zadeva taka, da gre po steni pri datri hiši, pa še ena "drvarnca! je vmes in takšne zadeve ; in se ga nabere 60 metrov.
PLUS seveda da kabel, ki gre od el. omarice naprej proti moji sobi. se pravi plus 20 metrov. vsega skupaj cirka 80/90 metrov.

Je na taki razdalji še možno prenesti siol tv? (crossover način bi prenesel tako dolžino?
Bo pa potrebno vleči dva kabla? ne obstaja tak, po katerem se "peljeje" internet in siol tv?

Tilen ::

SiolTV na PC bi še mogoče šel skozi, STB se pa skoraj gotovo ne bi postavil, ker so tisti STB-ji največkrat najcenejša možna rešitev za zagotovitev delovanja IPTV-ja.

Kako spraviš vse preko enega kabla? Takole :

 x

x



100BASE-TX bi na 80m moral delovati bp. Glede na to, da boš kabel zakopaval ti predlagam (za vsak slučaj) še shielded verzijo.

Why Use Shielded Category 6 vs. Unshielded Category 6 cables?


V vsakem primeru pa kabel stestiraj preden ga boš polagal.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

magicano ::

Evo ga... kabel sem kupil, takega kot si rekel. Tole pa nevem, če sem prav razumel; se pravi, če takole zvežem in dam no vsak konec 2 konektorja, bo delovalo ali ne?

Tilen ::

Bo delovalo, če si pravilno zvezal.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

fosil ::

Če že koplješ graben bi jaz na tvojem mestu potegnil dva kabla.
Tako je!

Mrakw ::

fosil je izjavil:

Če že koplješ graben bi jaz na tvojem mestu potegnil dva kabla.

Sej to sm ze jaz reku... al pa vsaj eno vrvico notr d lahk se kdaj kj potegnes... nikoli ne ves

magicano ::

hahaa, se boste đe skregal. Hvala vam za pomoč, sem potegnu kabel zvezu konektorje kot je treba (video posebi, internet posebi) in zadeva dela. Sem pa povlekel 1 kabel, s tem, da je plastična cev, ki sem jo zakopal v zemljo kar pošteno debela... (dovolj prostora še za kakšen drug kabel) Hvala Mrak, tudi tebe sem upošteval in v cevi pustil vrvico. Drugače pa na stacionarnem računalniku v stari hiši mi internet vleče 11.20 Mbs v novi pa se s tem kablom prenese 11.08 Mbs tak, da praktično ni nobene izgube. Hvala še enkrat!

Zanima me samo še tole: ta kabel ni direktno uštekan v siolov modem, ampak iz siolovega modema povezava teče v moj domači router in od tam naprej gre kabel v novo hišo. Na routerju imam še 3 proste vtičnice (1 je za stacionarni računalnik) PROBLEM: čekabel vklopim v enega izmed praznih rež internet v novi hiši ne dela. Če pa kabel vklopim v tisto režo v katero imam vtaknjen omrežni kabel za stacionarni računalnik stvar dela brez problema. Je mogoče potrebno pri nastavitvah vklopiti kakšen dodaten kanal za deljenje interneta?

Mrakw ::

Cool coool :D na ruterje pa to se pa bolj malo spoznam. Verjetno je treba nastimati nastavitve ja. To ti bo pa moral kdo drug pomagat :(

Tilen ::

Predvidevam, da se PPPOE vzpostavlja na routerju v primarni hiši? Kakšen priključek imaš? ADSL? Ko preklopiš LAN kabel iz LAN1 v LAN2 ti lokalna povezava še vedno deluje (indikatorji?), le internet ne?


1. Preklopi kabel iz LAN1 v LAN4
2. Start --> run --> ipconfig /release
3. Start --> run --> ipconfig /renew
4. Preveri kateri IP naslov dobiš za povezavo lokalnega omrežja (start --> run --> ipconfig /all)

Predvidevam, da ti na primarnem računalniku deluje internet na vseh štirih portih?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

magicano ::

Evo ga. Hvala, zdaj dela brez problema.

Tilen ::

Super. Pohvale za hitro realizacijo.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPTV po WiFi

Oddelek: Omrežja in internet
5943 (844) mauriciofabi
»

Usmerjena WiFi antena

Oddelek: Omrežja in internet
153445 (3016) twom
»

Brezžična razdalja

Oddelek: Omrežja in internet
111625 (1058) glinik
»

Domače omrežje

Oddelek: Omrežja in internet
92209 (1976) Voluharr
»

Brezžična povezava ali UTP kabel

Oddelek: Omrežja in internet
4417960 (16872) Bimbo11111

Več podobnih tem