Novice » NWO » KPK predstavila spletišče s podatki o javnofinančnih odhodkih
poweroff ::
Kaj sedaj? Saj ste hoteli imeti zadevo na javnem in ne zasebnem strežniku
Neoliberalci...
Neoliberalci...
sudo poweroff
nekikr ::
Ja, edino pravilno. Malce otročje je tudi, da ne morete biti par dni brez tega Supervizorja in takoj kujete teorije zarote. Pa še dopusti so (ja, hahaha trilili trololo, ampak sodišča imajo tudi dopust, pa se nihče ne razburja).
Saj ne gre za to.
Gre za to, da je za resen spletni servis preprosto nedopustno, da se pojavljajo taki faili.
Lahko si pa seveda za vzor vzamemo Kosovo, kjer so vsakodnevni izpadi elektrike... Stvar perspektive, kajne?
Gre za to, da je za resen spletni servis preprosto nedopustno, da se pojavljajo taki faili.
Lahko si pa seveda za vzor vzamemo Kosovo, kjer so vsakodnevni izpadi elektrike... Stvar perspektive, kajne?
sudo poweroff
Juhej :) Ko bo enkrat na MJU, ko bo vse urejeno z zakonom, pogodbenimi izvajalci itd. takrat pa lahko skočimo v zrak, ker bo downtime 3 dni. Dokler je to garažna izvedba pa pač ni resno. Naj se uredi, potem pa pred zid za vsako daljšo izključitev.
Zadeva je že na MJU. Štefanec pa se je pohvalil, da imajo zadevo sedaj popolnoma v svojih rokah. Zadeva je tudi očitno po regelcih, skratka, vse je, kot mora biti. Samo dela ne.
sudo poweroff
SeMiNeSanja ::
Ni važno, če dela. Glavno da je vse po reglcih!
Kam pa pridemo, če bi 'delovanje' postavili na prvo mesto! Kaj nismo pravna država?
Kam pa pridemo, če bi 'delovanje' postavili na prvo mesto! Kaj nismo pravna država?
Napisal si sarkastično, ampak ni potrebe, ker je dejansko tako in tako tudi konec koncev mora biti. Počakajmo še nekaj časa, da uredijo stvari. Če jih, super. Če ne, potem pa z vilami nad njih. Če dva tedna Supervizor ne deluje pa tudi ne bo katastrofe, kot bi jo nekateri radi prikazali.
Saj do sedaj je bilo vse zakonito. S to razliko, da je stvar delovala.
Ampak seveda, nekaterim ni v interesu, da se vidi poraba javnih sredstev.
Ampak seveda, nekaterim ni v interesu, da se vidi poraba javnih sredstev.
sudo poweroff
noraguta ::
SeMiNeSanja je izjavil:
Ni važno, če dela. Glavno da je vse po reglcih!
Načeloma se to nebi smelo izključevat. Ampak glede na "dobre" prakse v nasi JU temu ni tako. Pa ni politka kriva.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Predvidevam, da je nekikr velik prejemnik javnih sredstev.
A zato, ker že od začetka opozarjam, da je projekt nastal kot garažni brez pogodb? Ali zato, ker mi ni všeč, da je vse skupaj pri enemu programerju? Ali zato, ker je celotna zadeva zelo meglena, ko pride do informacij javnega značaja (katere si potem vsak razlaga po svoje)? Ali zato, ker nisem tipična ovca, ki bleja z drugimi kako hudo je, ker Supervizor en dan ne dela in da je to konec pravne države in kje so moje granitne kocke, da jih nekam vržem!!!enaena?
Imam uspešno podjetje, ki z državo ni naredilo enega posla in ga niti ne nameravam. Hell, še s slovenskimi kupci ne želimo delati, kaj šele z državo.
ZaphodBB ::
Jaz pa ne razumem tvojih strahov.
1. Projekt je nastal kot garažni brez pogodb.
Ja in? Glede na to, da ga je Primož delal iz motivov nekje med hobijem in idealizmom, kje je problem?
2. Ker mi ni všeč, da je vse skupaj pri enemu programerju?
Katerega dela, da gre za javno dostopne podatke ne razumeš? Te motijo tudi kaj javno dostopni podatki, ki jih imam jaz doma in jih analiziram ali pa Matthai? Za tisti, del podatkov, ki ni bil javno dostopen pa je Primož podpisal NDA. Mar te nič ne moti, da je slo-tech nastal kot garažni projekt, pri istemu programerju in se vsi tvoji podatki nahajajo ravno tam? Če že kaj, je Primož večkrat dokazal, da je bolj vreden zaupanja in lepše spoštuje interese sodelujočih, kot pa 99,9% slovenske IT industrije.
Na ostale blodnje, pa ne bi odgovarjal, ker si lahko odgovoriš edino sam.
1. Projekt je nastal kot garažni brez pogodb.
Ja in? Glede na to, da ga je Primož delal iz motivov nekje med hobijem in idealizmom, kje je problem?
2. Ker mi ni všeč, da je vse skupaj pri enemu programerju?
Katerega dela, da gre za javno dostopne podatke ne razumeš? Te motijo tudi kaj javno dostopni podatki, ki jih imam jaz doma in jih analiziram ali pa Matthai? Za tisti, del podatkov, ki ni bil javno dostopen pa je Primož podpisal NDA. Mar te nič ne moti, da je slo-tech nastal kot garažni projekt, pri istemu programerju in se vsi tvoji podatki nahajajo ravno tam? Če že kaj, je Primož večkrat dokazal, da je bolj vreden zaupanja in lepše spoštuje interese sodelujočih, kot pa 99,9% slovenske IT industrije.
Na ostale blodnje, pa ne bi odgovarjal, ker si lahko odgovoriš edino sam.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Saj razumeš, da govorimo o državni stvari, kajne? Povrhu vsega še precej občutljivi. Kaj ti narediš zase ali za kolega (zastonj ali proti plačilu) mi je vseeno. Za nek zgled demokracije, poštenosti, transparentnosti in blabla na državnem nivoju pa pričakujem, da je urejeno. Če v firmi rabim za vsak prdec soglasje desetih ljudi, devetnajst obrazcev in štiri poročila mesečno, potem naj bo urejena tudi taka stvar.
Katerega dela, da gre za javno dostopne podatke ne razumeš?
Očitno je, da ti ne razumeš najbolje. Daj preberi prosim zadnjih par strani, pa tiste izjave "nasprotne strani" tudi, da ne boš samo Mateja bral. Saj veš, da ima vsaka medalja dve plati, kajne?
Mar te nič ne moti, da je slo-tech nastal kot garažni projekt
Ne, ker je to privat zadeva. Dokler ne ločiš teh dveh pojmov boš težko kaj pametnega povedal.
Če že kaj, je Primož večkrat dokazal, da je bolj vreden zaupanja in lepše spoštuje interese sodelujočih, kot pa 99,9% slovenske IT industrije.
To v bistvu "vemo" na podlagi Matejih izjav, Primož je pa njegov kolega. In od kje 99,9%, mi daš link prosim, da preberem? In kako je dokazal, daj mi še za to kašen link, ker me res zanima (čisto resno). Kar je dokazal je to, da je izredno sposoben programer, ki je očitno v najboljši veri hotel spremeniti situacijo glede korupcije, čeprav brezplačno. Super špica fajn. Hvala mu. Če bi bil jaz tam zgoraj vztrajal, da se ga primerno nagradi, če se že v štartu ni dalo tako zmeniti. A problem ni tu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nekikr ()
m0LN4r ::
Zakaj pa gledate na Supervizor, kot "privat" zadeva?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Saj razumeš, da govorimo o državni stvari, kajne?
Ne čisto. Daj razloži mi.
Tule si preberi. Če ti še ne bo jasno kje je razlika med Slo-techom in Supervizorjem potem se pa lahko zmeniva za privat inštrukcije, ampak nisem poceni.
Supervizorja bi komot sestavila in objavila katerakoli nevladna organizacija ali pa zasebnik. Bistvena prednost izbranega pristopa (preko KPK) je kolikor mi je znano v tem, da KPK hitreje pride do podatkov.
Ti pa svoje inštrukcije prodajaj kar kakim bedakom.
Ti pa svoje inštrukcije prodajaj kar kakim bedakom.
thramos ::
Če bi ga sestavil nek zasebnik v kleti izključno iz javno dostopnih baz podatkov, bi bilo veliko manj kritik in obtoževanj (oziroma bi bili čisto drugačne narave). Ker pa je to naredila ena od najvišjih državnih instanc namenjena boju proti korupciji, ob tem pa mutila s skrivanjem postopka nastanka in kot kaže tudi v odnosih s podizvajalci ... je kakor je.
Če bi ga sestavil nek zasebnik v kleti izključno iz javno dostopnih baz podatkov, bi bilo veliko manj kritik in obtoževanj (oziroma bi bili čisto drugačne narave). Ker pa je to naredila ena od najvišjih državnih instanc namenjena boju proti korupciji, ob tem pa mutila s skrivanjem postopka nastanka in kot kaže tudi v odnosih s podizvajalci ... je kakor je.
Japajade. Bral bi o hišnih preiskavah pri "hekerju".
xangxang ::
Update na spletni strani: "Opomba 2: Podatki se od 4.8.2015 ponovno posodabljajo dnevno."
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: xangxang ()
Ja, saj ne pravim da ne bi bilo obtoževanj. Temu bi se lahko preprosto izognil tako, da bi vse anonimno vrgel na GitHub. Saj gre zgolj za altruizem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
PaX_MaN ::
Supervizorja bi komot sestavila in objavila katerakoli nevladna organizacija ali pa zasebnik.
Ti ne morejo dobit osebnih podatkov za ponovno uporabo, primer. Dlih ti so pa najpomembnejši - kam/komu odteka dnar, kdo lobira,..., še "kontaktne osebe k skrbi za pogodbo na strani izvajalca" ne smeš zvedet.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
Okapi ::
Supervizor obstaja že kar nekaj časa. A so v vseh teh letih na osnovi z njim pridobljenih podatkov že koga obsodili, je moral kdo plačati kakšno kazen, vračati denar? Je proračun sedaj kaj na boljšem, ali pa gre vse po starem naprej, samo vpleteni malo bolj zakrijejo ali s papirji pokrijejo svoje posle?
SeMiNeSanja ::
Predvsem je Supervisor odlično orodje za ugotavljanje, če dovolj dobro uspevaš prikrivati svoje rabote :)
Ja zdaj lažje vejo, kdo se mora bolje skrit. Imena se več tko al tko ne vidi, laičen prebivalec lahko gleda po novem samo gole številke.
Torej še vedno nevem in nikoli ne bom, kdo je pokasiral 1.2 mio z avtorskimi za EP-Lent in zakaj je en s.p dobil slab miljon. Lent je pa bil skoraj identičen, kot eno leto prej, zdaj pa ni več denarja.
Torej še vedno nevem in nikoli ne bom, kdo je pokasiral 1.2 mio z avtorskimi za EP-Lent in zakaj je en s.p dobil slab miljon. Lent je pa bil skoraj identičen, kot eno leto prej, zdaj pa ni več denarja.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
MrStein ::
Glavno, da je cesarjeva obleka čudovita.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
matijadmin ::
Supervizor obstaja že kar nekaj časa. A so v vseh teh letih na osnovi z njim pridobljenih podatkov že koga obsodili, je moral kdo plačati kakšno kazen, vračati denar? Je proračun sedaj kaj na boljšem, ali pa gre vse po starem naprej, samo vpleteni malo bolj zakrijejo ali s papirji pokrijejo svoje posle?
To ni več stvar Supervizorja, pač pa drugih odgovornih.
Že, če razkrinkal centre moči po virih financiranja in preprečil le nekaj bodočih lumparij, je dobrodošel.
O tvoji politični provenienci pa si res ne želim vnovič načenjati debate, čeprav očitno slepo podpiraš svoje.
Vrnite nam techno!
No, pa pejmo po vrsti....
Primož seveda je moj kolega in Supervizor je bil "moj" projekt, ne pa pozabit, da je Nataša Pirc Musar, ki ima sedaj največ za povedati proti Sueprvizorju v resnici odvetnica, ki zastopa elito, ki jo je Supervizor razkrinkal. Njene izjave so zato skrajno motivirane.
Tudi ne pozabit, da je v svojem zapisu gladko spregledala 10.a člen ZDIJZ, kar je nekoliko... nespodobno.
Moje izjave (na mojem blogu) so podkrepljene z linki in dejstvi. Zato je povsem nerelavantno kdo so moji kolegi.
Natanko tako. In to je za nekatere v tej državi velik problem.
Oh, seveda. Recimo en sam direktni učinek, ki mi pride na misel - za 1,4 mio. ugotovljenih nezakonitih poslov (kršitve omejitev poslovanja). Za pogodbe so bili sproženi postopki ugotavljanja ničnosti ter izdani plačilni nalogi. Bilo je tudi precej primerov, ko so preiskave bistveno hitreje stekle zaradi Supervizorja. Da ne govorimo o preventivnih učinkih.
Tako je. Pri čemer obstaja odločba IP-RS, ki govori o tem, da so ti podatki javni. Kar seveda ni bila ovira za IP-RS, da ne bi kasneje "zanikal" lastne odločbe. Tako imamo sedaj dve vrsti javnosti - podatek je lahko javen, če je poskeniran in objavljen v neuporabni obliki, ne sme pa biti javen, če je digitaliziran in objavljen v lepo urejeni bazi.
Temu se reče po novem transparentnost.
To v bistvu "vemo" na podlagi Matejih izjav, Primož je pa njegov kolega.
Primož seveda je moj kolega in Supervizor je bil "moj" projekt, ne pa pozabit, da je Nataša Pirc Musar, ki ima sedaj največ za povedati proti Sueprvizorju v resnici odvetnica, ki zastopa elito, ki jo je Supervizor razkrinkal. Njene izjave so zato skrajno motivirane.
Tudi ne pozabit, da je v svojem zapisu gladko spregledala 10.a člen ZDIJZ, kar je nekoliko... nespodobno.
Moje izjave (na mojem blogu) so podkrepljene z linki in dejstvi. Zato je povsem nerelavantno kdo so moji kolegi.
Supervizorja bi komot sestavila in objavila katerakoli nevladna organizacija ali pa zasebnik. Bistvena prednost izbranega pristopa (preko KPK) je kolikor mi je znano v tem, da KPK hitreje pride do podatkov.
Natanko tako. In to je za nekatere v tej državi velik problem.
Oh, seveda. Recimo en sam direktni učinek, ki mi pride na misel - za 1,4 mio. ugotovljenih nezakonitih poslov (kršitve omejitev poslovanja). Za pogodbe so bili sproženi postopki ugotavljanja ničnosti ter izdani plačilni nalogi. Bilo je tudi precej primerov, ko so preiskave bistveno hitreje stekle zaradi Supervizorja. Da ne govorimo o preventivnih učinkih.
Supervizorja bi komot sestavila in objavila katerakoli nevladna organizacija ali pa zasebnik.
Ti ne morejo dobit osebnih podatkov za ponovno uporabo, primer. Dlih ti so pa najpomembnejši - kam/komu odteka dnar, kdo lobira,..., še "kontaktne osebe k skrbi za pogodbo na strani izvajalca" ne smeš zvedet.
Tako je. Pri čemer obstaja odločba IP-RS, ki govori o tem, da so ti podatki javni. Kar seveda ni bila ovira za IP-RS, da ne bi kasneje "zanikal" lastne odločbe. Tako imamo sedaj dve vrsti javnosti - podatek je lahko javen, če je poskeniran in objavljen v neuporabni obliki, ne sme pa biti javen, če je digitaliziran in objavljen v lepo urejeni bazi.
Temu se reče po novem transparentnost.
sudo poweroff
driver_x ::
Potem pa predlagam nadgradnjo supervizorja, ki bo na podlagi rezultata poizvedbe napravil PNG, če pa se komu ljubi, pa lahko s pomočjo sintetizatorja govora naredi še MP3. Za doplačilo pa lahko na dom dobiš še majico, kjer bo na hrbtu natisnjena vsebina poizvedbe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
MoRp ::
Zasebniki so želeli, iz javno dostopnih podatkov, postaviti servis, kjer bi lahko vsakdo preveril stopnjo plagiatorstva diplomskih, magistrskih in ostalih del. Pa so bili opozorjeni s strani IP-RS, če se prav spomnim, da tega ne smejo storiti, zaradi varovanja osebnih podatkov... Toliko o tem kaj bi bilo če bi supervizor zasebnik naredil.
edit: evo našel http://univizor.si/ ali pa twiter #univizor
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MoRp ()
Tako je. Dežurni "neoliberalci" pa podpirajo privatizacijo samo selektivno.
Pokvarjeno do obisti.
Pokvarjeno do obisti.
sudo poweroff
MrStein ::
Ogromno neoliberalcev v parlamentu, očitno.
Motiti se je človeško.
Zasebniki so želeli, iz javno dostopnih podatkov, postaviti servis, kjer bi lahko vsakdo preveril stopnjo plagiatorstva diplomskih, magistrskih in ostalih del. Pa so bili opozorjeni s strani IP-RS, če se prav spomnim, da tega ne smejo storiti, zaradi varovanja osebnih podatkov... Toliko o tem kaj bi bilo če bi supervizor zasebnik naredil.
Se da kje prebrat o tej prepovedi? Ker na univizor.si oz. twitterju ni nič o tem, samo da delo napreduje.
Sicer se povsem strinjam, da so takšne prepovedi (če pride do njih) bolane, ampak sem že povedal - pregonu oz. cenzuri se da razmeroma preprosto izognit tako, da celotno delo (koda + podatki) anonimno objavi na javnih strežnikih. Heh, če se ne motim, so nekaj podobnega s hostanjem udba.net v tujini pred časom nekateri že počeli.
Manjši problem sicer nastane, ker ni nobene reklame za avtorje, ampak no, saj gre za golo nesebičnost, mar ne.
A je bilo narejene kaj škode?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
A je bilo narejene kaj škode?
Kaj točno misliš?
Zaupanje naroda v transparentnost (po novem) "kvazi" transparentnih organizacij, predstavnikov, JU ali pa materialno škodo?
Je proračun sedaj kaj na boljšem, ali pa gre vse po starem naprej, samo vpleteni malo bolj zakrijejo ali s papirji pokrijejo svoje posle?
Po nevihti bo vse po starem in še bolj prefinjeno.
To je tisto, ko lopovu pokažeš posnetek kje ga je zaribal, da naslednjič nebo ponovil istih napak.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Kaj točno misliš?
Zaupanje naroda v transparentnost (po novem) "kvazi" transparentnih organizacij, predstavnikov, JU ali pa materialno škodo?
Misliš rečt, da je narod bolj kritičen do ""kvazi" transparentnih organizacij, predstavnikov, JU"?
Meni se zdi to pozitivno. Počasi bomo nehali volit takšne oz. takšne, ki jih nastavljajo. Vem, utopija, bolj važno je, da niso neoliberalci.
Dokler jih bomo lahko samo ena po ena menjavali nebo razlike, pač en novi pride in se ga priuči.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Invictus ::
Vi se tukaj kregate okoli supervizorja, noben pa ne omeni da država ne bi smela skrivat svojih finančnih transakcij, ampak bi moralo biti vse transparentno ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
noraguta ::
Vi se tukaj kregate okoli supervizorja, noben pa ne omeni da država ne bi smela skrivat svojih finančnih transakcij, ampak bi moralo biti vse transparentno ...
Tako nekak, sej stvar je zlo preprosta. Ne zuif pa una šalamastika. Tkole se stva uredi pa je. Brez sprenevedanja.
http://www.arsktrp.gov.si/si/o_agenciji...
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
MoRp ::
Se da kje prebrat o tej prepovedi? Ker na univizor.si oz. twitterju ni nič o tem, samo da delo napreduje.
Ne najdem, oz niti se ne spomnim kako v katerem kontekstu je bilo rečeno. Našel sem samo tole opozorilo IP-RS:
Sicer se povsem strinjam, da so takšne prepovedi (če pride do njih) bolane, ampak sem že povedal - pregonu oz. cenzuri se da razmeroma preprosto izognit tako, da celotno delo (koda + podatki) anonimno objavi na javnih strežnikih. Heh, če se ne motim, so nekaj podobnega s hostanjem udba.net v tujini pred časom nekateri že počeli.To je najboljši način za diskreditacijo ali razvrednotenje podatkov. Udba.net je klasičen primer - nihče ne ve, kateri podatki so tam namenoma izpuščeni, in kateri so morda ponarejeni.
O.
AndrejO ::
Pri udba.net je bil vir podatkov navadnim smrtnikom nedostopen.
Pri "privat supervizorju" pa bi bil vir podatkov še vedno dostopen vsem in je tako možno (sicer s nesorazmernim trudom) pokazati kje so luknje. Potencialno tudi kdo se v njih skriva.
Izgleda pa, da gre tistim, ki lajajo o tajnosti osebnih podatkov v javnih evdencah, v nos predvsem "nesorazmeren trud", ki ga je supervizor spremenil v stvar nekaj klikov, ki jih zmore v skrajni sili tudi kakšna Petra Sovdat.
Kakšen zakonit cilj je bil zasledovan, ko se je prepovedovalo usmerjeno iskanje po družbenikih, nadzornikih in pooblaščenih osebah podjetij? Kakšen zakonit cilj je bil zasledovan, ko se poskuša skriti poslovanje posameznikov z državo ali neposrednimi proračunskimi porabniki? Ali so bili ti posamezniki prisiljeni v svoje solastništvo, so bili morda prisiljeni sklepati avtorske pogodbe s svojimi delodajalci, so bili morda prisiljeni v to, da so postali direktorji, prokuristi ali nadzorniki podjetij?
Kaj pa na drugi strani? Kakšen zakonit cilj se zasleduje z objavljanjem imen prejemnikov neprofitnih ali socialnih stanovanj? Ali so ti ljudje dejansko imeli izbiro, ko so poskušali rešiti svoj stanovanjski problem in si zagotoviti streho nad glavo?
Lepo, da se nekdanja informacijska pooblaščenka bori za zasebnost, ampak, če si želi ustvariti ime, naj se postavi za zasebnost tistih, ki je ne morejo plačati. Pro bono. Ali pa to morda ni prikladno in je težava predvsem v temu, da reveži pač ne morejo plačevati dragih odvetnikov, kadar država spregleda njihove pravice.
Strici in tete niso v ozadju. Strici in tete imajo svoja imena (Rajkovič, Setnikar Cankar, Vintar, Devjak, Tajnikar, ...) in, vsaj po podatkih iz bivšega Supervizorja, tudi dovolj denarja za najem odvetnikov, ki branijo njihove pravice.
Kdo bo branil pravice znanih in razkritih prosilcev (Beganović, Novak, Osmanović, Topalović, ...)? Nataša, jih boš ti? Se ti gre res za človekove pravice in zakone, ali pa je to samo odvetniški PR medtem, ko te sedaj plačujejo tudi tisti, ki so si pod mizo izplačevali avtorske honorarje?
Pri "privat supervizorju" pa bi bil vir podatkov še vedno dostopen vsem in je tako možno (sicer s nesorazmernim trudom) pokazati kje so luknje. Potencialno tudi kdo se v njih skriva.
Izgleda pa, da gre tistim, ki lajajo o tajnosti osebnih podatkov v javnih evdencah, v nos predvsem "nesorazmeren trud", ki ga je supervizor spremenil v stvar nekaj klikov, ki jih zmore v skrajni sili tudi kakšna Petra Sovdat.
Kakšen zakonit cilj je bil zasledovan, ko se je prepovedovalo usmerjeno iskanje po družbenikih, nadzornikih in pooblaščenih osebah podjetij? Kakšen zakonit cilj je bil zasledovan, ko se poskuša skriti poslovanje posameznikov z državo ali neposrednimi proračunskimi porabniki? Ali so bili ti posamezniki prisiljeni v svoje solastništvo, so bili morda prisiljeni sklepati avtorske pogodbe s svojimi delodajalci, so bili morda prisiljeni v to, da so postali direktorji, prokuristi ali nadzorniki podjetij?
Kaj pa na drugi strani? Kakšen zakonit cilj se zasleduje z objavljanjem imen prejemnikov neprofitnih ali socialnih stanovanj? Ali so ti ljudje dejansko imeli izbiro, ko so poskušali rešiti svoj stanovanjski problem in si zagotoviti streho nad glavo?
Lepo, da se nekdanja informacijska pooblaščenka bori za zasebnost, ampak, če si želi ustvariti ime, naj se postavi za zasebnost tistih, ki je ne morejo plačati. Pro bono. Ali pa to morda ni prikladno in je težava predvsem v temu, da reveži pač ne morejo plačevati dragih odvetnikov, kadar država spregleda njihove pravice.
Strici in tete niso v ozadju. Strici in tete imajo svoja imena (Rajkovič, Setnikar Cankar, Vintar, Devjak, Tajnikar, ...) in, vsaj po podatkih iz bivšega Supervizorja, tudi dovolj denarja za najem odvetnikov, ki branijo njihove pravice.
Kdo bo branil pravice znanih in razkritih prosilcev (Beganović, Novak, Osmanović, Topalović, ...)? Nataša, jih boš ti? Se ti gre res za človekove pravice in zakone, ali pa je to samo odvetniški PR medtem, ko te sedaj plačujejo tudi tisti, ki so si pod mizo izplačevali avtorske honorarje?
Problem vseh teh podatkov je, da sami po sebi ne povedo ničesar, jih je pa mogoče zlorabljati za diskvalifikacije in blatenje v javnosti. Milijon evrov avtorskega honorarja je mogoče povsem pošteno zasluženo (in upravičeno plačano), medtem ko je lahko 5000 evrov honorarja čista korupcija in plačilo za fiktivno (ali ukradeno) delo.
Imamo organe pregona, ki bi se morali s tem ukvarjati, in ti za svoje delo ne potrebujejo javnega objavljanja podatkov.
Lahko pa se zmenimo tudi, da so javne vse plače in prijavljene dohodnine.
Imamo organe pregona, ki bi se morali s tem ukvarjati, in ti za svoje delo ne potrebujejo javnega objavljanja podatkov.
AndrejO ::
Problem vseh teh podatkov je, da sami po sebi ne povedo ničesar, jih je pa mogoče zlorabljati za diskvalifikacije in blatenje v javnosti. Milijon evrov avtorskega honorarja je mogoče povsem pošteno zasluženo (in upravičeno plačano), medtem ko je lahko 5000 evrov honorarja čista korupcija in plačilo za fiktivno (ali ukradeno) delo.
Če si dekan fakultete in taista fakulteta podpiše avtorsko pogodbo s teboj, potem si se že dovolj samega sebe oblatil. Poglej si v ZDA kako se te stvari naročnikom transparentno obračunava, pa razmisli zakaj je tam naravnost nezaslišano, da se bi kakšen dekan na takšen način okoristil z dobrim imenom in sredstvi univerze.
Ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje, da bi bilo potrebno nemudoma klicati organe pregona. Je pa potrebno vsako stvar, ki smrdi, razkriti, da se ugotovi, če je vredno popraviti KZ ali pa ugotoviti kakšno drugačno odgovornost. Npr. zlorabo zaupanja na škodo delodajalca, ki ji lahko sledi disciplinski postopek.
V javnih zavodih, kjer je ustanoviteljica država, je v interesu vseh državljanov, da se te stvari rešuje transparentno, če ne obstaja kakšen poseben in izjemen razlog, da se ne. Ne pa na glavo postavljeno, kot se to počne sedaj. Samo to, da ima predavatelj(ica) ime in priimek, ni zadosten razlog za tajnost postopka.
Fincem gre to čisto OK.
@AndrejO, od tebe sem pričakoval drugačno stališče. Bolj kompatibilno z Okapijem.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali smejo davčne številke po spletu potovati nešifrirane?Oddelek: Novice / NWO | 18940 (15586) | Miha 333 |
» | Elektronski računi 01.01.2015 (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 20065 (12570) | prtenjam |
» | Bulata moti Supervizor (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 16589 (14673) | Gandalfar |
» | Nakup na narocilnicoOddelek: Kaj kupiti | 4677 (3961) | Zheegec |