Forum » Strojna oprema » RAID1 v RAID1+0 ali 0+1
RAID1 v RAID1+0 ali 0+1
'FireSTORM' ::
Pozdravljeni!
Zanima me če imam zdaj dva diska v RAID1(mirror) in kasneje dokupim še dva diska, ali je možno potem vse te diske skupaj povezat v RAID1+0(mirrored set in striped set) brez kakršne izgube podatkov ali ponovne namestitve sistema? In tudi hkrati če je možno potem ta dva dodatna diska povezat z starim diskovjem v RAID0+1(striped set in mirrored set) tudi brez kakršne izgube podatkov ali ponovne namestitve sistema?
Zanima me tudi kako se v RAID0+1/1+0 računa "failure rate"?
Jaz sem zaenkrat računal takole RAID0+1:
x = n*r(RAID0)
x^n = failure rate celotnega raida
RAID1+0
x = r^n(RAID1)
x*r = failure rate celotnega raida
Za primer sem vzel kar 5% možnosti okvare posameznega diska v naslednjih treh letih in dobil naslednje rezultate za 4 diske:
RAID0+1: 1%
RAID1+0: 0,5%
Je vsaj približno prav? Ali mi je namesto kombiniranega RAIDa postaviti kar RAID5 ali 6? Ter seveda če je mogoče RAID1 kasneje pretvoriti v 5 ali 6?
Kater RAID se pa najbolj splača da bodo performanse karseda vredu, večja prostornost ter seveda da ne bom vsak dan v strahu da se je kak RAID porušil zaradi okvare diskovja?
Hvala za pomoč in lep pozdrav,
T
Zanima me če imam zdaj dva diska v RAID1(mirror) in kasneje dokupim še dva diska, ali je možno potem vse te diske skupaj povezat v RAID1+0(mirrored set in striped set) brez kakršne izgube podatkov ali ponovne namestitve sistema? In tudi hkrati če je možno potem ta dva dodatna diska povezat z starim diskovjem v RAID0+1(striped set in mirrored set) tudi brez kakršne izgube podatkov ali ponovne namestitve sistema?
Zanima me tudi kako se v RAID0+1/1+0 računa "failure rate"?
Jaz sem zaenkrat računal takole RAID0+1:
x = n*r(RAID0)
x^n = failure rate celotnega raida
RAID1+0
x = r^n(RAID1)
x*r = failure rate celotnega raida
Za primer sem vzel kar 5% možnosti okvare posameznega diska v naslednjih treh letih in dobil naslednje rezultate za 4 diske:
RAID0+1: 1%
RAID1+0: 0,5%
Je vsaj približno prav? Ali mi je namesto kombiniranega RAIDa postaviti kar RAID5 ali 6? Ter seveda če je mogoče RAID1 kasneje pretvoriti v 5 ali 6?
Kater RAID se pa najbolj splača da bodo performanse karseda vredu, večja prostornost ter seveda da ne bom vsak dan v strahu da se je kak RAID porušil zaradi okvare diskovja?
Hvala za pomoč in lep pozdrav,
T
Those penguins.... They sure aint normal....
t3hn0 ::
kakor vem vsako kreiranje/spreminjanje raid (vsaj raid 0) polja pripelje do izgube podatkov.
^.^
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Software raid 1 (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 11707 (10849) | uporabniik |
» | RAID1, bistvena vprasanjaOddelek: Strojna oprema | 3634 (2393) | element |
» | RaidOddelek: Strojna oprema | 3866 (3604) | ender |
» | RAID 0 in 1Oddelek: Strojna oprema | 1434 (1393) | OmegaM |
» | RAID da ali ne?Oddelek: Kaj kupiti | 1540 (1439) | frudi |