» »

Kateri program za obdelavo zemljevidov

Kateri program za obdelavo zemljevidov

Fifty ::

Zanima me, če mogoče obstaja kakšen program, s katerim bi lahko določen zemljevid, ki je recimo razdeljen na regije (npr. jpeg format), razdelil na posamezne dele, se pravi da bi te regije lahko potem spreminjal ločeno (npr. da bi lahko pri vsaki regiji potem spremenil barvo itd.). Zaenkrat mi pade na pamet samo to, da ročno izrežem zemljevid na regije in ga potem sestavim. Vem da se dobijo na spletu katerikoli zemljevidi, razdeljeni na marsikaj, vendar je problem v tem, ker potrebujem to po čemer sprašujem zato, ker bo sproti spreminjal podatke zemljevida (npr. enkrat bo ena regija ene barve, drugič druge itd.).
Če me je kdo razumel kaj bi rad, naj mi prosim svetuje, LP.

harvey ::

Če me je kdo razumel kaj bi rad, naj mi prosim svetuje, LP.

Najlažje boš naredil to, če boš dobil zemljevid že razrezan/razdeljen v vektorski obliki in potem samo s klikom barval ločene dele. Npr. nekaj takega, če sem te prav razumel, ker je gornje besedilo kar precej zašifrirano 8-O



Link do vektorske oblike SVG datoteke.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

enjst ::

Fifty je izjavil:

Če me je kdo razumel kaj bi rad, naj mi prosim svetuje, LP.
Po eni strani praviš da ti hodi na misel ročno izrezovati in obarvati zemljevide (domnevam da tega ne misliš dobesedno), po drugi si pa želiš nek program za to opravilo. Meni osebno pri možnosti dela v Photoshopu ali v Corelu (četudi samo Photo-Paint) ne bi niti na misel prišlo iskati nek "namemben" program za tisto kar nameravaš početi. S tem želim samo povedati da malce dvomim v to, da sploh imaš na voljo kakšen dovolj primeren grafični program za izrezovanje in barvanje "na roke" (na katerega naj bi se seveda tudi dovolj spoznal).
Inkscape ali pa Gimp sta zastonj, malo zoprna če nisi vajen takšnih programov, da se pa v njiju brez težav delati vse tisto kar najbrž pričakuješ od programa "za barvanje regij na zemljevidu".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enjst ()

Fifty ::

Torej, mogoče prej nisem bil ravno dovolj jasen. Rad bi npr. iz zemljevida Slovenije, naredil nekakšen puzzle iz regij, ki ga potem lahko sestavim, razstavim, spremenim barve itd. Kakšna ideja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fifty ()

enjst ::

Fifty je izjavil:

Kakšna ideja?
Ena.

Če hočeš, potegni dol tale program (portable je, ni ga potrebno inštalirati):
http://portableapps.com/apps/graphics_p... (klikneš na velik rdeč pravokotnik)

potem potegni dol še tole:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c... ("Shrani stran kot" in izbereš "Spletna stran, le SVG")


Potem odpreš Inkscape, v njem pa potem ta SVG (Scalable Vector Graphics)... naprej pa po pravici povedano ne vem več.
Poskusi označiti celo sliko (celo Slovenijo-vse občine) in nekje zgoraj v možnostih poišči (ali pa mogoče desni klik) nekaj kar bo podobno "razdruži" ali "Ungroup".
Kakorkoli, slika je vektorska (manjšanje ali večanje ne vpliva na njeno kvaliteto), prav tako so pa posamezne občine "že izrezane" (lahko vsako posebej barvaš, povlečeš stran, izbrišeš...).

Barvaš tako, da klikneš z desnim klikom na željeno barvo spodaj in izbereš ali "določi barvo polnila (ploskve), ali pa "določi barvo poteze (obrobe)... potem ko določiš pa klikneš na občino hehe... No ne vem, tako nekako, lahko pa da je čisto drugače.

opeter ::

Brezplačna kombinacija -> Inkscape + GIMP.

Nasvet, kako narediti puzzle:
http://howto.nicubunu.ro/gimp_jigsaw_pu...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

enjst ::

Prej sem ti predlagal neko datoteko, ki vsaj pri meni precej zabremza program/e (verjetno je za moj računalnik preveč posameznih elementov v njej). Tale je veliko lažja in se da delati z njo brez težav:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...

Inscape "inštaliraš takole:
Klikneš na exe, potem te pa setup vpraša za jezik (na voljo imaš tudi slovenskega) in kam naj namesti program (je portable in svojo lastno mapo ima že pripravljeno. Ti samo določiš recimo Program Files, Desktop, My Programs - kjer pač želiš da bo tista mapa "nameščena"). Po "namestitvi" greš v tisto mapo in klikneš na "InkscapePortable.exe".

Potem pa... spodaj je gif animacija ki ti bo v začetno pomoč. Malo je čudna, ker je najprej imela namen biti video.
Po vrsti gredo sličice v njej nekako tako:
- odpreš svg file
- ko ti sliko odpre, klikneš nanjo (s tem jo "označiš")
- klikneš na "Predmet" in tam na "Razdruži"
- klikneš mimo slike in potem na sliko (mogoče boš moral večkrat. Pazi le, da ti ob dvokliku ne preklopi na drugo puščico. Če ti, potem levo zgoraj klikni na pravo - tazgornjo od obeh - in nadaljuj). No, če ti je uspelo, si "označil" eno od regij. S tem jo lahko premikaš, barvaš... precej tega...
- še o barvanju: željen element (regija) imaš torej označen (lahko pa seveda kadarkoli označiš kateregakoli. Klikneš nanj in je). Vse kar boš počel, se bo "dogajalo" samo označenemu elementu, drugih se ne bo tikalo... Barvanje (element je torej označen). Klikneš na željeno barvo in tisti element se bo obarval v njo...

...Ne da se mi več, boš že sam pogruntal ali pa vprašal, če boš hotel. ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enjst ()

Fifty ::

enjst, hvala ti za tale izčrpen post, nisem sicer še probal, bom pa v kratkem, tako da poročam kako mi je uspelo, hvala še 1x, LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Vojna za severni pol

Oddelek: Problemi človeštva
51292 (1029) D3m
»

Autocad in vektoriziranje oblik iz bitne slike

Oddelek: Pomoč in nasveti
223016 (2455) mulc007
»

Zanimive optične prevare (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5624100 (21764) Janac
»

Slovenija še vedno tretje razredna dežela.

Oddelek: Loža
81007 (871) Mipe

Več podobnih tem