» »

ADSL povezava dveh racunalnikov

ADSL povezava dveh racunalnikov

matjaz000 ::

Rad bi priklopil še en racunalnik na ADSL. Nabavil sem Hub. Jaz si to sedaj predstavljam tako, sam ne ve ce je pravilno:
ADSL modem povežem na hub z Cross kablom.(dosedaj sem imel z njim povezavo ADSL modem - mrezna kartica1)
Iz huba potegnem kabel na mrezno kartico1 in kabel na mrezno kartico2.
Zanima me kaksen mora biti kabel za povezavo iz huba na mrezno kartico, ter kako mora biti zvezan?
Kaj moram instalirati na drugem racunalniku (win 98 SE), ter ali so potrebne kaksne posebne nastavitve?
Na prvem racunalniku imam Win XP Pro.

LP, Matjaz8-O :\ 8-O

Chessman ::

- kabel za priklop mrežne kartice na hub je navaden mrežni (patch) kabel. Vezava je 1-1, torej vseh osem žil je na obeh straneh vezano enako
- kabel modem - hub je lahko cross ali navaden, razlika je samo v tem kam ga priklopiš na hubu. Navadnega daš v tako imenovani UPlink port, cross kabel pa priklopiš v katerikoli port na hubu.
- na drugem računalniku instaliraš SW normalno tako kot da bi to bil prvi računalnik. Res da v tvojem primeru obe mašini nimata istega operacijskega sistema. Torej postaviš si vprašanje kako bi pa instaliral ADSL na prvo mašino če na njej ne bi imel Win XP. Naložil bi SW ki ti ga je dal SIOL, lahko uporabiš tudi kaeri konkurenčni program. Eden od teh, ki ga sicer uporabniki starejših windowsov bolj priporočajo je rasPPPoE.

matjaz000 ::

Sedaj sem vse povezal, neznam pa nastavit mrežne povezave med obema računalnikoma. Na oba računalnika sem instaliral softwer za ADSL. A mi lahko kdo prosim pomaga pri postavitvi mreže?

LP, Matjaz:\ :\

l-note ::

Oba računalnika morta met ISTO ime skupine in DRUGAČNO ime. Če boš pa vpisoval IP-je in maske, pa morta met oba računalnika isto masko npr. 255.255.255.0 ter zalične IPje npr. 192.168.153.××
Te nastavitve dobiš desnim klikom na My Network places oz. Omrežna soseščina. Potem pa dvakrat klikneš na TCP/IP protokol.
Pa ne pozabi naštimat share-inga. Določi tudi katere mape, diske boš dal na voljo drugemu računalniku.

matjaz000 ::

Mreža je urejena in vse deluje brez problemov. Zanima me kakšen firewall mi predlagate? A je možno z Nortonom, ki je hkrati tudi antivirusna zaščita?

LP, Matjaz:\ :D :\

l-note ::

Poskusi s Sygate Personal Firewall (Pro). Meni dela vredu. Le na začetku boš moral programom, ki dostopajo do inetrneta, določiti ali ali to lahko delajo ali ne. Se pravi ali jim bo firewall pustil konektanje na internet ali ne.
Na internetu obstajajo tudi različne strani, s katerimi lahko preveriš ali ti firewall dobro služi, namreč te strani ti skenirajo razno razne porte, firewall-ova naloga pa je, da jih blokira (seveda ne vse) in tako ne pusti zlonamernim programom vstop v comp.

Še LINK do Sygateove strani.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako nastaviti LAN?

Oddelek: Omrežja in internet
3311295 (6965) Tomi
»

ADSL ?

Oddelek: Omrežja in internet
397745 (4476) BlazP
»

trije računalniki v ADSL omrežju in packetloss !!! Pomoč prosim!

Oddelek: Omrežja in internet
151768 (1584) Matek
»

ADSL in HUB

Oddelek: Pomoč in nasveti
201721 (1418) cmocko
»

Domace omrezje

Oddelek: Pomoč in nasveti
151758 (1454) ToniT

Več podobnih tem