» »

Čudna vezava elektrike v stanovanju

Čudna vezava elektrike v stanovanju

alexmarsic ::

Pozdravljeni!

Tokrat bom pisal nekaj kar me zelo muči in to me le muči pri meni doma. Namreč želeli smo si nakup novega lusterja vse lepo in prav. No začel sem razdiral starega ampak ko sem raztavu sem prišel do tega


No problem je sledeči nov luster ima še zraven ground ki ga v tem primeru ni mislim da to ni nek problem. Problem se pojavi zakaj so 2 modri žici zavezani skupaj in pol pa ena siva. No sej tisti 2 žici nimata elektrike dokler ne pritisnem na stikalo tako da verjetno gre za povezavo z stikalom isto velja za sivo.

Torej moje vprašanje je se glasi: Koliko je pametno to povezati brez GNDja? In ali je to da so 2 plava kabla vredu ali nekaj ni glih uredu? Do zdaj kjer sem delal z elektriko se z tem nisem srečal pa sem reku da se raje obrnem na vas. Ker pa imam zelo malo časa zaradi službenih razmer bi vas prosu za čim prejšni odgovor. Hvala
  • zavaroval slike: bluefish ()

mr1two ::

Ti samo zveži modri žici na novo luč, kjer je označeno z L(faza-line), rumeno zeleno pa daj na N(nula-neutral). Če je res kar praviš, in sta obe modri faza-ko je stikalo sklenjeno(ena od njiju gre verjetno nekam naprej na še eno luč), potem lahko narediš še mostiček med rumenozeleno(ki je v tvojem primeru nula) in GND na luči- temu se pravi ničenje, in je oblika zaščite, če nimaš ločenega zemeljskega(GND) vodnika. Zaščita deluje po principu kratkega stika(če pride faza na ohišje, pride do kratkega stika in vrže ven varovalko).

Še kakšno vprašanje?

LP

BlaY0 ::

Čaki, kaj "isto velja za sivo"??? Ponavadi je siva/rdeča/črna/rjava faza, modra pa nula. Nula gre lahko naprej na naslednjo luč zato je vzporedno vezana, faza pride pa od stikala. To sicer ni "po propisima", ker se te zadeve klema v razvodnici ne pa v dozi na stropu... je pa to takozvana "špar" varianta kjer se za razvodnico kar dozo na stropu uporabi. Zdaj pa najprej ugotovi če je tako kot sem napisal... vzemi faznprifer in pomeri sivo s pretikanjem stikala. Nula (modra) lahko tudi sveti/brli zaradi indukcije ampak precej manj kot faza.

mat xxl ::

Je pa možno še nekaj ali gre ena žica naprej na še eno luč, ali pa imaš dvojni dovod za eno luč in je morda tudi v stikalu skupaj zvezano, tako je bilo pri meni in sem moderen luster z 6 lučmi predelal elektriko tako, da mi na eno tipko svetijo samo zunanje 3 luči na drugo pa notranje 3 totej lahko gori samo zunanji krog ali notranji ali vse ali jasno nič.

BlaY0 ::

Ja saj pravim... modra (nula) gre lahko naprej na naslednjo luč, ki se prižiga/ugaša nekje drugje. Lahko gre tudi za luč v sosednjem prostoru. Dvojnega dovoda ni, če sta samo dva vodnika.

mr1two ::

Pri lučeh se ta barvna pravila ponavadi malo porazgubijo. Saj se pazi, da se ponuca res naštete "siva/rdeča/črna/rjava" barve, ampak če staviš kabel in ne žice, imaš potem lahko razne kombinacije z rumenozelenimi in modrimi ipd.

Lahko tudi razvežeš modri žici, pa pogledaš od kod pride faza, če je stikalo vklopljeno.

In še popravljam se v prvem postu: slika je slaba, omenjam rumenozeleno žico, ki je v bistvu ni-> "rumenozelena"=siva, tako da ustrezno naštudiraj :)

alexmarsic ::

Glih to sem razmišljal ampak glede na to da naslednja luč je lahko le na balkonu in na hodniku verjetno ni to to. Alora če prav razumem Plavo povežem na N in Sivo pa na L ? Za GND pa enostavno pustim prazno kajti nimam speljanega dovoda za ozemljitev. Ker prejšna luč je bila samo plava povezana v N in Siva takoj zraven v svoj kanal... Mislim, da je to edini ustrezen način priklopa sploh pa če se držim kot piše v navodilih za luč. Torej piše Brown wire "L" v mojem primeru siva in Blue wire pa "N". Green yellow stripes wire pa GND.

Ja za sliko se opravičujem pač na postelji je blo težko držat ravnotežje ker sem bil glih na robu.
Ubistvu no bom tako vprašal .. Kaj bi se zgodilo če bi ta dva kabla obrnil ? Kratek stik in vrglo ven varovalko verjetno ?

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Po pravilih so faza vedno temne barve torej črna, rjava, temno siva. Nula pa svetle barve ala modra, bela, rdeča itd. Ozemljitev je vedno rumeno zelena.

Če bi se tega vsi držali bi bil svet precej lepši. Tko pa imaš bajte kjer so vrli štromarji nametali kar so imeli. In pol imaš faze na rumenozelenih kablih, nule na črnih in faze na rdečih...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

BlaY0 ::

alexmarsic je izjavil:

Kaj bi se zgodilo če bi ta dva kabla obrnil ? Kratek stik in vrglo ven varovalko verjetno ?

Nič se ne bi zgodilo, edino fazo bi imel na navoju od fasnge (žarnice), kar pa ni priporočljivo iz varnostnega vidika.

In kot sem že napisal, nula bi eventuelno lahko šla naprej na druge porabnike, v tvojem primeru recimo na balkon, zato pa sta dve zajli zviti skupaj (vzporedna vezava).

alexmarsic ::

BlaY0 hvala za odgovore danes ko bo čas bom poskusil to povezat. Mi je pa res najslabše ker je zadeva težka cca 6 kg in je nerodno držat v zraku in vezat kable

BlaY0 ::

Ni panike, ti samo pomeri, da je faza dejansko na sivi.

Hmm, a ne boš najprej privijačil lustra na strop in potem vezal???

alexmarsic ::

Ne gre tako ne... Prvo treba zavijačit nosilec povezat kable in šele na to privijačit luser... Ker tale luster je skupaj z ventilatorjem. Sicer pa je italjanska roba


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vezava menjalnega stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1639533 (9789) SonoR
»

Vezava kopalniškega stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4320305 (8628) marjan_h
»

Katera barva žice je ozemljitev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2642359 (34096) St235
»

Vezava elektrike pri viseči svetilki

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1911309 (10256) energetik
»

trifazni elektromotor -vezava na podaljšek

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3921787 (21263) Vikking

Več podobnih tem