» »

Pri urejanju ne pokaže vseh particij

Pri urejanju ne pokaže vseh particij

vres.ales ::

na 160gb disku sem imel nameščem linux in windows xp. Hotel sem ponovno namestit windows xp in zbrisat linuxe.
Diska mi je prikazalo samo 32GB, toraj samo windows particijo, linux particije pa mi ne kaže. Probal sem par windows programov za urejanje particij vendar mi nikjer ne pokaže celotnega diska.

tako mi je od 160GB ostalo samo 32GB

prosim za pomoč

hvala
  • spremenil: Mavrik ()

Malajlo ::

in poleg win particije še unknown partition(s)?
V najslabšem primeru poženi linux inštalacijo in pobriši non-win particije. Potem pa resetiraj mašino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malajlo ()

vres.ales ::

ne kaže unknown particije, niti takrat ko sem delal fresh install xpjev mi ni kazalo nobene druge particije

Iatromantis ::

Poskusi z Hiren's Boot CD, ki vsebuje nekaj orodij za particije... lahko pa jih pobrišeš tudi z npr. ubuntu install cdjem..

unknown particija pa bi vsaj pod dosom morala imeti ime 'NON-DOS partition'..

vres.ales ::

ok bom probal

thebaloh ::

Hej

Bom kar tukaj vprašal. Imam Hdd 1.5TB Western Digital WD caviar green in Hdd je deloval kako leto in pol brezhibno z dvema particijama. Danes pa prižgem računalnik, se vse normalno naloži in manjka ena particija. Particija na kateri je sistem je ok, druga na kateri sem imel vse podatke pa je izginila. Probal sem HDD vstaviti v drug računalnik, da bi videl če je kaka napaka na sistemu a tudi tam druge particije ni zaznalo...?
Če grem pogledat v Disk Managmant mi napise da je particija ne aktivna ... dovoli mi samo formatiranje, tega pa ne želim saj imam na HDDju ogomno podatkov ki jih potrebujem.

Prosim za pomoč!

Hvala

Malajlo ::

Kakorkoli, Inštaliraj si PC File Inspector in restavriraj podatke.
Najbrž je sicer particija samo neaktivna, ampak ziher je ziher...
Z diskpartom prej preveri, kaj je s tisto particijo.

(No, to se pa zgodi, če neke neumne DOS navade izpred 30 let še naprej vlečete v sodobne OS...)

thebaloh ::

Malajlo je izjavil:

Kakorkoli, Inštaliraj si PC File Inspector in restavriraj podatke.
Najbrž je sicer particija samo neaktivna, ampak ziher je ziher...
Z diskpartom prej preveri, kaj je s tisto particijo.

(No, to se pa zgodi, če neke neumne DOS navade izpred 30 let še naprej vlečete v sodobne OS...)

1.Hočeš reči da sem si to naredil ko sem si instaliral nek starejši program?
2.Diskpart je enako kot disk mannagar si predstavljam ali je to kak drug program. No ko sem v tem programu dal da naj aktivira particijo se mi kasenje niso več zagnali Win7..:(
poizkusil sem recovery z original cdjem pa ni šlo ima kdo kako idejo kako nazaj?
3. Tudi ko sem želel da bi si nanovo instaliral win7 in ko na začetku potrdim štart iz dcja mi napise Mising BOOTMRG oz nekaj podobnega?
Ali kdo ve kako pomagati:?

solatko ::

Ko si naštimal, da ti aktivira particijo D, si jo imenoval za boot particijo, kar pa ne more bit, saj na njej ni sistema. Vzemi disk ven, ga daj na drug, delujoč računalnik, prepiši podatke iz particije D, potem pa daj nazaj na C aktivno oznako. Morda ti bo D delal normalno, po vsej verjetnosti, pa te čaka format.
Delo krepa človeka

Malajlo ::

Ja, najbrž.
(zato pa ena particija... Če gre v rit, gre itak vse... tko pa je vsaka particija še dodaten spof)

solatko ::

Malajlo - Praviloma naj bi imel disk, če je zadosti velik, vsaj dve ali celo tri particije. Zakaj? Po navadi se nam sesuje operacijski sistem, ki se ga ne da drugače popravit, kot z ponovnim instalom.
Idealno bi bilo, da bi imeli v računalniku vsaj 3 ali več diskov, pač vsakega za svoj namen, kar pa je pri prenosnikih problem, pa tudi diski so postali ogromni, tako, da bi imeli 3 TB diske, na vsakemu pa nekaj GB podatkov.
Zato se problem shranjevanja podatkov rešuje preko particij.
Prva - po navadi C, naj bi vsebovala kompletno programsko opremo
Druga - po navadi D, pa naj vsebuje vse podatke, glasbo, dokumente, filme.......
Instalacija iger, gre na disk C ali pa se za instalacijo teh zadev naredi še ena particija, ki pa naj ne bi vsebovala, nam važnih podatkov.

Ko gre kaj narobe, se disk enostavno vzame iz računalnika in podatke prekopira na drug disk ali pa se enostavno na particijo C namesti nov sistem. Pri tem se particija s podatki ne spremeni. Povezave programja in nastavitev (uporabnik) med obema particijama ni priporočljivo, saj nam napaka v teh parametrih lahko sesuje tudi podatke.

Zato vedno vse kar je povezano z instalom na C, podatki in osebne datoteke pa na D (iz mape uporabnik vedno prekopiramo samo čiste faile, brez raznih povezav).

Seveda, pa je potrebno delati rezervne kopije najvažnejših stvari na drug medij. Ne priporočam zunanjih diskov v ohišjih, ker po navadi prej crknejo kot diski v ohišju, je pa možno, saj danes že skoraj vsaka matična vsebuje eSATA priključek, delati to na čisto navaden disk za vgradnjo, ki ga imamo takrat, ko ni v uporabi v kakšni leseni ali drugačni škatli. Ta disk naj se uporabi samo takrat ko se kopira in seveda takrat, ko gre na originalu kaj narobe.
Delo krepa človeka

fosil ::

Po šolsko bi bilo tako ja.
Ampak ko pa potem pogledaš računalnik od kakšnega manj veščega uporabnika je pa pogosto situacija taka, da se vse shranjuje na C, ki je potem čisto poln, D je pa čisto prazen, ker ljudje sploh ne vejo da jo imajo oziroma je ne znajo uporabljat.
Če torej nekomu narediš dve particiji, ga moraš še naučit zadevo uporabljat, drugače je končni rezultat slabši kot če bi bila samo ena.

Pa tudi danes ni več tak problem če se ti sesuje sistem in imaš podatke na isti particiji.
Win7 pri instalaciji itak zadeve lepo pospravijo in jih lahko potem samo skopiraš.
Pri xpjih pa uporabiš kakšen live cd in zunanji disk in skopiraš zadeve.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

solatko ::

fosil - Napaka! Windows7 sicer pri instalaciji lepo pospravijo v mapo old.sistem, samo če ti sistem sesuje kakšen worm, moraš pa kar lepo formatirat, saj ti novo instalacijo ne naredi brez tega.
Imaš prav, večina uporabnikov ima stvari v particiji, v katero se instalirajo zadeve avtomatsko, zato se z uporabnikom dogovoriš, da mu vsake toliko, zadeve počistiš in razdeliš tja, kjer morajo biti, počasi pa jim samim to pride v kri. Nikakor se pa uporabnikov ne da navadit, delat kopije vseh važnih zadev.
Po navadi imajo na disku vse in med tem so tudi izredno pomembne fotografije, dokumenti, diplomske naloge........
Ko pogledaš njihov disk za shranjevanje podatkov, pa je gor prav vse, od starih Avsenikov, do Mad Max-a, slike porok, davčne napovedi, prošnje za službo, skeniranih osebnih dokumentov in velike zbirke porno filmov (kot da bi odprl kakšno drvarnico, starega rokerja.
Ljudje enostavno ne vedo, kaj je pomembno, spravljajo pač vse, kar se najde na disku.
Delo krepa človeka

Malajlo ::

Mah, solatko, fosil ti je lepo povedal, kako se stvarem streže in kakšna je realnost.
Ga še ni bilo sesutega sistema, ki ga ne bi mogel v red spravit. OK, razen če je bil disk adijo. Takrat smo pa podatke reševali.
Dve, tri particije so iz časov DOSa in prvih Win3x, ko je bilo fajn imeti to "ločeno", ker "ja, jaz mam pa dva diska. Na enem dos,, na drugem pa windouse"
Ena particija, striktna uporaba knjižnic in to je to. Ni jebe s prenašanjem podatkov, ni jebe s pomanjkanjem prostora. A ni lajf tko bol simpl?

fosil ::

Se mi zdi, da so tisti uporabniki ki dejansko vedo da imajo dve particiji in jih tudi uporabljajo še bolj problematični.
Zakaj?
Zato ker se včasih spomnijo, da morajo zadeve shranjevat na D, včasih pa ne, včasih še kakšen program instalirajo na D, pač odvisno od razpoloženja.
In ko moraš potem formatirat imaš še več dela, ker moraš lovit podatke po obeh particijah, ker dejansko so njihovi diski kot drvarnice ja.
Tako je!

Malajlo ::

Your point exactly.
Mogoče pa se bo kdo otresel slabih navad in začel uporabljati samo eno particijo.
No, najbolj mi grejo na živce kakšni Cannon nekaj photo managerji, ki fotke naserjejo v program files. Preneseš podatke, disk vržeš stran, slik pa nikjer.

solatko ::

Malajlo - Ko boš na particiji C cca 20 trojancev in še par deset kosov ostale pizdarije in gor vse važne stvari, pa te bo čiščenje in reševanje stalo cca 1k€, ti bo jasno o čem govorim. Ne pomaga ti uničenje svinjarije, če potem ni nobena datoteka berljiva. Reševanje take svinjarije je lahko tudi nekaj 10 ur dela.
Mogoče pa bodo ljudje začeli uporabljati vsaj dva diska.

fosil - tisti, ki vedo zakaj imajo več particij, to tudi v redu uporabljajo. Če je potrebno iz C prenesti še nekaj 10 MB stvari, to ni nikakršen problem, če pa moraš na eni particiji po več 10 mapah iskati faile, zna biti pa popravilo hudičevo drago in to večina naših strank ve, zato se v povprečju, lepo držijo naučenega pri nas.
Delo krepa človeka

Malajlo ::

Eh... Ne pomnim, da bi trojanc spreminjal in kvaril fajle. To delajo virusi. Ampak tudi dve leti sem imel mašino brez AV (mal lenobe, potem pa pozabil) pa niti enega sranja gor. Pa ga je uporabljala blondinka :D
Kakorkoli, če gre v rit, gre vse, pa še po mreži. OS repairat ali pa reinstalirat pa tudi ni problem. Al mam pa jaz srečo... al pa pametno postavljene sisteme... al sem pa sam en mal pameten, ane...

solatko ::

Zakaj ste nekateri pri vsaki temi polni samega sebe. Ti morda znaš vozit na eni particiji, znaš rešiti težave, znaš reinstalirat OS in po tvojem znajo to prav vsi uporabniki računalnikov. Če bi bilo tako, na servisih ne bi imeli veliko dela, pa mi lahko verjameš, da je ravno zaradi ene particije, hvala bogu in neznanju uporabnikov, dela več kot preveč.
Potem pa jok, prošnje, glihanje za ceno....., da se stvari rešijo. Od slik družinskih slavij, diplomskih nalog, računovodskih failov, do zbirk dolpotegnjene glasbe, filmov in seveda vseh rezultatov odigranih iger.

Izhajat moraš iz tega, da večina uporabnikov ne ve nič, oziroma tisto kar se nauči za uporabo računalnika. Večina se hitro poduči, sploh kadar gre kakšna zbirka slik v maloro ali pa je potrebno na novo pridobit digitalna potrdila. To niso poceni stvari, sploh če pogledaš servisne ure, se pa to hitro da podučiti s pravo nastavitvijo sistema (vsakemu uporabniku naredimo dve particije) in s šnel kursom shranjevanja važnih datotek. Problemov pri takem uporabniku po navadi ni več.

Drugače imam pa tudi sam na dveh sistemih 7-ico, ki ni bila reinstalirana od kar je prišla ven, pa tečejo gor testni programi, razni čistilci, povezave za gonilnike, nekaj profi programov, vendar ne moreš pričakovat od vseh uporabnikov, da bodo imeli vedno red na sistemu.
Delo krepa človeka

Malajlo ::

Torej hočeš povedati, da če izobraziš userje, nimajo težav. Pa misliš, da bi imeli več težav, če bi imeli samo eno particijo?
Če tako pogledaš, je tudi vsak mrežni disk particija. A ni bolj pametno to flikniti v knjižnice in user natančno ve, da ima vse med dokumenti. Večina userjev NE RABI ikone Moj računalnik na namizju.
Na servisih pa delo v glavnem nastaja. :D

Zvezdica27 ::

lp,

še vedno ne razumem zakaj bi moral imeti dve particiji? TUdi če sistem gre papa, podatke dobiš dol z live CD (in brez črvov). Če pa je mehansko pa je itak vseeno.

Če pa ne veš kam kaj shranjuješ pa itak ni pomoči.

DOS navade bi bilo res treba opustiti...

zz

solatko ::

In to obvlada večina uporabnikov računalnika.
Če pogledaš računalniška namizja večine uporabnikov, imajo tisto kar rabijo na namizju (slike, filme, glasbo), ne kot bližnico, temveč mapo. Večino uporabnikov, ne moreš prepričati, da bi datoteke pospravljali v predale, tako kot gate, robce, majice, temveč imajo več ali manj vse nametano, da še sami ne vejo kje.
Ko dobiš tak računalnik v roke, najprej urediš faile vsaj približno na namen, potem to spakiraš v nek pregleden sistem in nato vse skupaj prestaviš na drug disk ali particijo, ki si mu jo naredil.
Ko pogledaš sam sistem, je po navadi noter vse živo. Pol naslovov je že na pol zbrisanih, nekaj jih zaradi licenc ne dela (demo), programi so nekateri v mapah, nekateri pa so kar razpakirani med direktoriji........

Doma verjetno nimamo v eni omari od makaronov, do spodnjih gat. Imamo pač več prostorov ali več omar za različen namen. Podobno je pri računalniku. Menim da je particija pač ena soba, v kateri imamo določene datoteke, druga particija pa je druga soba, ki je zopet namenjena svojim potrebam, disk C pa je kuhinja, v kateri preživimi večino časa, vendar v kuhinji nikoli nimamo zimskih plaščev in čevljev.

Če je kje potreba po dobrem redu, je to v računalništvu, saj mimo grede izgubimo kakšen pomemben podatek, ki ga ne moremo pridobiti nazaj ali pa nas to veliko stane.

Ko gre zaradi površnosti v rit nekaj mesečno delo, šele spoznamo, da je bolje imeti malo več reda in kakšno particijo več, kot pa se zanašati na neke live CD-je, kadar gre kaj narobe (ko ima hudič mlade, jih ima po navadi veliko). Ko enkrat pobrišeš (po pomoti, s pritiskom na napačno tipko) edino verzijo slik iz poročnega potovanja v Indonezijo, ter ti to na servisu z velikimi težavami rešijo, se šele zaveš, kako je pazljivost in vzdrževanje reda, pomembno ravno pri računalništvu. Ta stranka ima sedaj na računalniku tak red, da mu je milina vsake pol leta počistit sistem in očistit prah, ki se nabere v tem času.
Delo krepa človeka

fosil ::

Ko boš na particiji C cca 20 trojancev in še par deset kosov ostale pizdarije in gor vse važne stvari, pa te bo čiščenje in reševanje stalo cca 1k€, ti bo jasno o čem govorim. Ne pomaga ti uničenje svinjarije, če potem ni nobena datoteka berljiva. Reševanje take svinjarije je lahko tudi nekaj 10 ur dela.

Tega pa ne razumem čisto.
Kakšno reševanje imaš to v mislih?
Če je datoteka pokvarjena, kako jo sploh lahko rešiš?
Tako je!

axee ::

Solatko: se strinjam pri zgoraj (odlično) opisanem. Sem IT za približno 25 ljudi (vsa možna žlahta) in točno vem kaj pomeni nered. Še največji kontrol friki in odvisneži od predalčanja v analognem življenju, na desktopu pa pomešane ikone programov, mape, bližnjice in celo kakšen .dll, .ini ali programska datoteka se tam znajde (dejansko!!). Potem pa te z debelimi očmi gledajo, "kako mislš, kje mam shranjeno". Čeprav sam že dolgo živim na eni particiji sem še vsakemu nastavil 2. Pa še VSE user mape nujno prestavim na sekundarno particijo, da slučajno ni bilo karkoli "shranjeno v documentskih" ali pa namizju, pa se potem izgubi.

solatko ::

fosil - Vse datoteke, ki so "izgubljene" na kakršen koli način, se da rešit, seveda pa rabiš namenska orodja, če jih pokvari virus, moraš delat skupaj s to zlobno kodo, če je sesut disk, moraš uporabit drugo elektroniko ali drug čitalec z glavo (disk se razkoplje), v posebnih brezprašnih komorah. Vse se da, problem je samo višina stroškov, katerega je stranka pripravljena plačat za reševanje.

Seveda pa je bistvo, pravočasna izdelava kopij vsega, kar je nekomu pomembno.
Delo krepa človeka

Malajlo ::

In v čem je fora preusmerjanja default map na drugo particijo, če človek itak daje fajle v TISTO mapo?
Glej, ena particija, user ni admin, pa tisti ImePriimek je edina lokacija. Ki je v Users/username folderju. Ko delaš backup, pobrišeš temp fajle, kopiraš, podreš, kopiraš nazaj. Vmes ima pa na ta račun še fajle na drugem mediju (bRay ali DVD).
V ITju sem že 20 let (osnovne šole ne štejem, ker takrat ITja nekako ni bilo) in se mi je fajn zdelo imeti pet particij. Zdaj je vse v ENI mapi. Kje so pa fajli, je pa popolnoma vseeno. Roaming profili, redirectane mape, offline kopije... Ja mora pa res nekaj hudo iti narobe, da bi kaj izgubil.
Bi se pa to zgodilo, če bi na neke druge particije dajal, ki niso pod kontrolo, to pa res. Zato - particije ne obstajajo sploh. Mapa, mapa, mapa... Če zmanjka prostora, še vesno lahko narediš mountpoint nekje tam (česar se izogibam, ane, ker hočem vse fajle v enem kosu na enem ctrl+c, ctrl+v).
Dejte že nehat razmišljat po dosovkso... Selimo se v oblakeTM, eni pa vidite strašno hude prednosti v nekih črkah diskovnih pogonov.

axee ::

Malajlo, potem mi pa svetuj vsakič ko se mi zgodi sledeče:

Uporabnik ima vse svoje datoteke v svojem user folderju. Recimo da se jih nabere za nekaj 100GB. Potem si zariba windowse, stvar se ne postavi več, lahko je virus ali pa njegovo prcanje, nima veze. Se je že zgodilo, da je imel računalnik 3 program filese in podobne neumnosti.

Sistem moram tako na novo naložiti. Torej po tvoje naj notri butnem Windows instalacijski DVD, dam lepo fresh install, upam da so prejšni windowsi dovolj prepoznavni da jih bo stlačil v windows.old in je to to? Ker tako gladko ne gre skoraj nikoli! In ne, če nisem 100% da so podatki na varnem nebom delal installa.

Malajlo je izjavil:

In v čem je fora preusmerjanja default map na drugo particijo, če človek itak daje fajle v TISTO mapo? Ko delaš backup, pobrišeš temp fajle, kopiraš, podreš, kopiraš nazaj.


KOPIRAŠ KAM? Zdajšni računalniki imajo že terabajtne diske, kam boš pa kopiral vso to sranje? A ni lažje, da ločeno particijo smatraš kot ločen disk, in ko je težava samo povoziš prvo particijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

fosil ::

solatko je izjavil:

fosil - Vse datoteke, ki so "izgubljene" na kakršen koli način, se da rešit, seveda pa rabiš namenska orodja, če jih pokvari virus, moraš delat skupaj s to zlobno kodo, če je sesut disk, moraš uporabit drugo elektroniko ali drug čitalec z glavo (disk se razkoplje), v posebnih brezprašnih komorah. Vse se da, problem je samo višina stroškov, katerega je stranka pripravljena plačat za reševanje.
Seveda pa je bistvo, pravočasna izdelava kopij vsega, kar je nekomu pomembno.

Ampak v vseh teh primerih ni nobene razlike v reševanju če so podatki na ločeni particji.

Me pa zanima kako rešiš podatke če jih pokvari virus? Kako delaš skupaj z virusom? Na kakšen način se lotiš reševanja v tem primeru?

Pa nekateri v tej temi mešate različne zadeve. Če ima nekdo dve particiji, to ne pomeni da ima tudi podatke lepo urejene. Med urejenostjo podatkov in particijami ni nobene korelacije. Urejenost podatkov je stvar človeka, lahko jih ima lepo pospravljene v določeni mapci na eni ali drugi particiji, ali pa raztresene vseposod na eni ali več particijah.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Malajlo ::

@axee: ja, tako. Kako kopiraš? Zunanji disk je sprejemljiv? Recovery konzola zna narediti kaj po fajlih?
Nič, še mal delat s sitemi, pa bo kmalu vse jasno.

axee ::

Malajlo je izjavil:

@axee: ja, tako. Kako kopiraš? Zunanji disk je sprejemljiv? Recovery konzola zna narediti kaj po fajlih?
Nič, še mal delat s sitemi, pa bo kmalu vse jasno.


2 particije, sistemske mape na njih. To ti vzame 2 minuti. Reševanje in kopiranje na zunanji disk? Imaš res toliko časa?

Malajlo ::

In zakaj bi sploh formatiral particijo? Edino kar se ti pri večih particijah zgodi, je zabasana ena, ostale pa frej. Potem pa eni najdete čas za partition magic in podobno... Heh...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trdi disk (napredno)

Oddelek: Strojna oprema
81650 (1255) tony1
»

koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5811889 (7370) carota
»

organizacija particij

Oddelek: Pomoč in nasveti
413182 (2510) solatko
»

Novi prenosniki in varnost podatkov

Oddelek: Programska oprema
162215 (1959) solatko
»

koliko particij

Oddelek: Pomoč in nasveti
294458 (3963) inbox

Več podobnih tem