» »

Sodni spor okoli licence GPL

Sodni spor okoli licence GPL

Popularni modem in brezžični usmerjevalnik AVM Fritz!

vir: Heise
Heise - V Nemčiji trenutno teče civilna pravda, ki bi lahko imela pomembne posledice za usodo copyleft licence GNU GPL. Proizvajalec mrežne opreme AVM je lani vložil tožbo zoper podjetje Cybits, ki je za njihove izdelke samo pripravilo filter za zaščito otrok. Po navedbah AVM omejeni filter pomembno spreminja delovanje usmerjevalnika in s tem krši njihove avtorske pravice, blagovne znamke in obenem še ovira konkurenco. S tem se poleg toženca ne strinjajo še pri organizacijah GPL-violations.com in Free Software Fountadation Europe (FSFE), zato so v pravdo vstopili kot stranski intervenient na strani podjetja Cybits in podali svoje stališče. Na kratko povzemamo argumente vseh udeležencev.



Na AVM-jevih usmerjevalnikih teče operacijski sistem Linux, podjetje pa je dodalo še nekaj svojega programja. Izdelki so se precej dobro prodajali in drugo podjetje, Cybits, se je odločilo pripraviti dodatek, s katerim bi starši dobili boljši nadzor nad spletnimi stranmi, ki jih obiskujejo njihovi otroci. Ta filter naj bi odstranil privzeti požarni zid in ga zamenjal s svojim, posledično pa onemogočil delovanje IP televizije in še par drugih programov. AVM je smatral, da bodo potrošniki za to krivili njih, zato so zoper Cybits že lani vložili tožbo. Po njihovo bi lahko Cybits spreminjal dele kode, ki so pod licenco GPL, one, ki pa so je AVM sam razvil, pa naj pustijo na miru.

Cybits se brani, da je programska oprema na usmerjevalniku (firmware) na voljo pod licencu GNU GPL 2 in da imajo posledično vso pravico, da preberejo celotno kodo, pripravijo svoje popravke in jih tudi prodajajo.

Temu mnenju se je pridružil tudi Harald Welte, razvijalec Linux jedra in vodja projekta GPL Violations, ki spremlja kršitve licence v komercialnih izdelkih. Zaprosil je za vstop v pravdo kot stranski udeleženec (intervenient), do česar je upravičen, saj bo sodba neposredno zadevala tudi njega kot osebo, ki je prispevala del kode za Linux in s tem za AVM-jeve usmerjevalnike (v ZDA ti. prijatelji sodišča oz. amici curiae ne rabijo neposrednega pravnega interesa, zato je njihovih vlog bistveno več, op.p.). Izpostavil je AVM-jevo ovinkarjenje (router je poseben in zaprt sistem; programje se deli na GPL in ne GPL dele, ..) in poudaril, da bi odločitev v skladu z željami tožnika pravzaprav prepovedovala vsakršno nameščanje 3rd-party programov na sleherni računalnik, če za to ni bilo vnaprej pridobljeno dovoljenje izdelovalca.

Welte ima prav. Licenca GPL dovoljuje uporabo kode v komercinalnih projektih, vendar morajo biti vse spremembe, tudi tiste, ki jih je AVM pripravil sam, izdane pod istimi pogoji. Ugovori, da gre zgolj za predogledno različico, prilaganje dogovora o poslovni skrivnosti, dvojno licenciranje pod odprto in zaprto licenco in pogodbni izgovori ne pridejo v poštev. Licenca GPL eksplicitno zahteva nadaljevanje licenciranja pod istimi pogoji, kar je pravzaprav poanta copyleft licenc. Za kodo, ki je izdana pod LGPL ali drugačnimi (permisivnimi) licencami, tega ni treba storiti, za GPL kodo pa pač je.

AVM je po koncu glavne obravnave zbranim novinarjem hitel razlagati, da spoštujejo odprtokodne licence ter da primer sploh ne zadeva tega. To bodo imeli možnost dokazati tekom postopka, o napredku pri tem pa vas bomo še obveščali.

9 komentarjev

Bistri007 ::

GPL world domination - okuži vse, kot E. coli...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Lonsarg ::

GPL v tem primeru rešuje podjetje Cybits, ki je naredilo nekaj za uporabnike, če se samo to odločijo, torej absolutno dobro stvar naredi.

Mavrik ::

Dajmo malo bolj konstruktivno debato nad nivojem enovrstičnic držat no... flamewarov z enimi in istimi izjavami imamo dovolj se vam ne zdi?
The truth is rarely pure and never simple.

pecorin ::

Bistri007:
GPL world domination - okuži vse, kot E. coli...


avm ni prav nihce prisilil, da so uporabili linux kernel. lahko bi od zacetka napisali svojega pa bi potem lahko postavljali kakrsnakoli pravila bi hoteli.

jype ::

Bistri007> GPL world domination - okuži vse, kot E. coli...

http://arstechnica.com/microsoft/news/2...

http://arstechnica.com/microsoft/news/2...

Torej so Windows že na voljo pod GPL? URL?

kitaj ::

Bistri007 je izjavil:

GPL world domination - okuži vse, kot E. coli...

Se pravi, da gre enkrat (EULA) za intelektualno lastnino, drugič (GPL) pa za virus.

win64 ::

Kot razumem je podjetje AVM napisalo požarni zid za linux in ga zapakiralo skupaj z njim na usmerjevalnik. Če je to tako potem lahko kdorkoli zaradi GPL licence vzame (spremenjeno) linux jedro in mu lahko po želji doda ali odstrani funkcijonalnosti. Iz teksta pa ni razvidno ali so bili lastniški programi uporabljeni ali spremenjeni.
Po mojem mnenju je jabolko spora ravno v njihovi uporabi, kot pa v uporabi GPL in linux.

hook ::

Meni najbolj zanimiv del je, da AVM nikakor ne more zmagat ...če bi sodišče dosodilo v njihov prid, bi lahko stanje interpretirali, da AVM s svojo (uspešno) omejitvo, krši klavzulo 6, GPLv2 in bi s tem izgubil pravico uporabljati Linux jedro in vse ostale GPLv2 programe na svojem Fritz!Box.

Volk lačen in koza mrtva :P

Je pa očitno, da AVM niti ne razume dovolj dobro copylefta niti ne poskuša resno biti prijazen igralec na trgu. Ima premoč na trgu (baje >60% v Nemčiji) in z izjavami kot so ,,AVM releases the source code compliant with the GPL, anyone can download, compile and use it - just not on OUR hardware" zgleda, kot da se požvižga ne samo na licence ampak tudi poskuša zadržati moč nad uporabniki, kot da so zgolj najeli hardware (kar sicer ni res).

Torej, držim pesti za Haralda in (ostale iz) FSFE ter upam, da bo Nemško sodišče (zopet) pametno presodilo. Drugače bo lahko precejšnja štala..

še malo literature:
* FSFE: AVM violating license of the Linux kernel
http://fsfe.org/news/2011/news-20110620...
* FSFE: FSFE on AVM vs Cybits: A small computer is still a computer
http://fsfe.org/news/2011/news-20110622...
* Harald Welte's Blog: Court hearing in the AVM / Cybits / GPL case
http://laforge.gnumonks.org/weblog/2011...
* Harald Welte's Blog: AVM trying to spread FUD about the Cybits case
http://laforge.gnumonks.org/weblog/2011...
* H-online: Battle lines drawn in dispute between AVM, Cybits and FSFE
http://www.h-online.com/open/features/B...
* Groklaw: Embedded GPL - An Important Case from Germany
http://www.groklaw.net/article.php?stor...
* FSFE: Summary of the [AVM vs. Cybits] case so far
http://fsfe.org/projects/ftf/avm-gpl-vi...

Poldi112 ::

Saj podobna scena je bila s TIVO, ko so ti dali kodo, naprava je pa poganjala zgolj in samo z njihove strani požegnan sw. Z gpl2 je to čisto legalno. Ampak TIVO te je onemogočil tehnično, kar ni prepovedano, AVM jih hoče pa leganlno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Patenti - Copyright, Copyleft, GNU, Apache, ... Licence

Oddelek: Pomoč in nasveti
172119 (1864) Icematxyz
»

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
5812969 (9417) opeter
»

Sodni spor okoli licence GPL

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
94271 (3323) Poldi112
»

Popularnost copyleft licenc upada

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
84356 (3349) Poldi112
»

Se je SCO polastil Linuxa?

Oddelek: Operacijski sistemi
181849 (1579) DMouse

Več podobnih tem