» »

Nastavljanje goriščne razdalje po zajemu posnetka

1
2
3 4

uros_m ::

CoolBits je izjavil:

Pa dejte pol vi profesionalci napisat novico kot je treba in tako, da bojo vsi razumeli.


Če mi kdo plača grem takoj na novo spisat celo novico. Drugače smo pa že izpostavili vse napake in povedali kako je prav, tako da bo avtor članka lahko lepo popravil svoje napake.

MrStein ::

mataur je izjavil:

ma kaj, a ste tuki vsi ki uporabljate sam avtomatiko na fotiču...a se nobenmu ne da mal pomatrat z nastavitvami, pa k nardiš fotko da peče glava in ni treba niti dodatne obdelave...v čem je pol še smisu fotografije...

Naj uganem.
PC tudi konfiguriraš, instaliraš, optimiraš 10 ur na dan, namesto da v pol ure opraviš tisto, kar si dejansko rabil?
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

uros_m ::

Dejstvo je, da tehnologija ne ponuja nič v smeri izboljšave kvalitete fotografije z estetskega vidika. Kar bi bilo tu uporabno je, da fotografija tehnično z vidika ostrine ne bi bila več vprašljiva (če si falil fokus ga popraviš). Nič manj in nič več. Dobro fotografijo zestetskega vidika pa lahko narediš le na podlagi rzumevanja svetlobe, kompozicije, simbologije, poznavanja tematike, ... Vse to skupaj seveda na podlagi dejstva, da obvladaš svoje orodje (beri: fotoaparat).

[offtopic]
Avtomatika sicer poskrbi, da so fotografije načeloma tehnično zadovoljive, a s tem hkrati zgubimo možnost ročnih prilagoitev. Napake, ki jih naredimo so lahko včasih tudi zabavne in same po sebi ustvarjajo svojevrstno vzdušje. Samo poglejmo Lomografijo ali pa Cross processing.
[/offtopic]

Ziga Dolhar ::

MrStein: kadar moram narest fotografijo, pri kateri bi zadostoval "Auto" mode ... iz žepa potegnem telefon :).

Za take fotografije človeku ni potrebno s seboj vlačit DSLRja. Če pa že s seboj vlačim par kil krame in mi mišice na rokah utripajo pod prisilnim držanjem tri-in-pol-kilskega bremena (ok, pol kile manj, če uporabljam remote flash) ... hudirja, potem se pa človek potrudi in premakne tisti krogec z "Auto" na nekaj, kar bo dejansko privedlo do mal boljše fotografije :).
https://dolhar.si/

Kandidat ::

Haha, kok ste eni ta pravi,"resni" fotografi zanimivi.

Novosti, ki bi olajšale delo se otepate. Mogoče se bojite, da bo lahko vsak laik posnel vrhunske fotografije in ne boste več elitnem klubu. No sej zmeri ostane "umetniški" pridih pa preseravanje o neki umetniški dodani vrednosti fotografije.

Ta najbolj zanimivi so mi tisti, ki fotografirajo črno bele slike zato ker so tiste bolj true. (ja sej eni pa igrajo igre na CGA grafiki, ker je bolj true, ... no, mogoče je takih res zelo malo)

Ali pa vprašanje v stilu: Zakaj rabiš sliko. ki je v celoti izostrena?? Ne vem pizda, zakaj pa sploh rabiš izostreno sliko?

Priznam sicer, da se na fotografijo ne spoznam najbolje ampak to kar sem napisal je bolj splošno in stvar osebnih nazorov, zato me ne napast nekim tehničnim pederiranjem. Sory če trollam, ampak ta tekst se mi je kar sam napisal.

Matev ::

Zakaj rabiš sliko. ki je v celoti izostrena?? Ne vem pizda,


v celoti izostrena slika deluje nenaravno

ker v realnem življenju nikoli ne vidiš stvari izostrene v bližini in hklrati v daljavi

in če želiš s fotografijo ustvariti občutek videnja
potem moraš tudi DOF zadeti

floyd1 ::

Kandidat, a so te našli na tvojem področju, pa si se malo razpisal? V stilu "Ignorance is a bliss" ?

PS: Res trolaš, od začetka pa do tam, ko priznaš, da o fotografiji nimaš pojma, si natrosil same bedarije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

Kandidat ::

ok kul, saj slike, ki so delno izostrene so že vredu. Res delujejo naravno.
No ampak sej ni rečeno, da rabimo samo naravne slike. Za kašne druge namene, npr. za fotografije, kjer želimo zajeti čim več informacij na sliki pa so zelo primerne fotografije, kjer je vse izostreno.

Tako da, vse vrste fotografij so dobre, odvisno kakšen je namen.

darkolord ::

v celoti izostrena slika deluje nenaravno

ker v realnem življenju nikoli ne vidiš stvari izostrene v bližini in hklrati v daljavi

in če želiš s fotografijo ustvariti občutek videnja
potem moraš tudi DOF zadeti
Na primer pri 3D slikah/filmih je najbolj nenaravno ravno to, da je slika vnaprej fiksno fokusirana - če je nekaj v fokusu je ostro, če ni, se lahko matraš kolikor hočeš, pa bo še zmeraj megleno.

PNG ::

floyd1 je izjavil:

Kandidat, a so te našli na tvojem področju, pa si se malo razpisal? V stilu "Ignorance is a bliss" ?

PS: Res trolaš, od začetka pa do tam, ko priznaš, da o fotografiji nimaš pojma, si natrosil same bedarije.


Niti ne, samo napisal je tak, da se ga težko resno vzame. Tehnologija gre v to smer, da bodo laiki lahko delali profesionalne posnetke. Razlika med profesionalci in amaterji bo samo v kompoziciji fotografije in podobnem, v kar pa marsikdo ne verjame - saj veš, dodani vrednosti, umetnostni vrednosti fotografije. Veliko ljudi fotografije ne priznava kot veje umetnosti - in razumem jih.

Vsekakor pa verjamem, da bo vsak, ki verjame v fotografijo kot umetnost, strogo proti temu mnenju. Kdo je v tem primeru bolj "smešen" - prvi, ki trdi da ima prav ali drugi, ki trdi da ima prav? Kaj pa vem, meni še vedno tisti, ki se kliče za profesionalca v vsakem postu ;)

CoolBits ::

Sliko ne gledaš samo v izostreno točko ampak jo lahko detaljno celo pregledaš, zato je komot lahko cela izostrena. Tako al drugač je slika umetna, sam navajeni ste na fokusiranje samo ene točke i iz tega nekateri delajo "umetnost". :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

HeMan ::

Naravno je, da je tista točka, ki jo gledaš, izostrena. Pri veliki fotografiji to ne drži, ker je izostrena točka v naprej določena. Če gledaš v to točko je slika naravna, drugače pa ne :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HeMan ()

CoolBits ::

Ne vem zakaj bi sliko gledal samo v eno točko...

bluefish ::

Če recimo slikaš portret, potem te ne zanima dogajanje v ozadju in želiš pozornost na obrazu.

CoolBits ::

A ker mi je všeč ideja cele slike izostrene? Da tega ni sem se čudil že kot mulc... pač slaba in zastarela tehnologija, ki lahko izostri samo določen del slike... dobro da bo tega kmalu konec.

Good Guy ::

ti res ne poštekaš v čem je čar dobre fotografije..

pejt se v pesek igrat.. tam ni ostrenja

bluefish ::

Očitno res še nisi imel v rokah aparata, da streljaš take. Če ti paše, lahko slikaš na način, da bo celoten kader izostren, lahko izostriš le predmet oz. osebo v ospredju, lahko ga ignoriraš in ostriš ozadje.
Skratka, metoda iz novice bo omogočala ravno to, kar sedaj že lahko narediš. Edina razlika je, da bo imel možnost nastavljanja ostrenja po samem fotografiranju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

CoolBits ::

Zakaj pa nebi blo ostro ospredje IN ozadje? Zakaj bi moral ostrit samo na en predmet?
Pol so to tehnologijo izumljali brezveze po vašem?

Kandidat ::

Pa pismo ja (če pustimo izvedljivost in kvaliteto omenjene tehnologije) a ni bolj fajn, če na terenu stisneš slikco in se potem doma preseravš z ostrenjem, kot pa da se tam neki jebeš pol ure in pa itak takrat ko je pomembno zgrešiš fokus pole se pa doma sekiraš. No, sej kakor je bilo že rečeno, lahko je pa takrat ko "zejebeš" sliko le-ta še bolj umetniška.

bluefish ::

Nekdo z izkušnjami in znanjem ima že na samem mestu dokaj dobro idejo o kadru, ki ga zajema in mu ostrenje poljubne točke ne predstavlja težav.
Ne misli, da bodo pa amaterji nenadoma čez noč začeli delati podobno kvalitetne slike. Upam si trditi, da ravno nasprotno - preseravali se bodo s programom in delali take čudne fokuse, da te bo prijelo srat.

CoolBits ::

Fokus si gledalec sam izbere kot prvo. Kot drugo pa lahko z dodatno obdelavo celo sliko izostriš in dodatno fokusiranje na kako drugo točko ni potrebno.

Good Guy ::

CoolBits je izjavil:

Fokus si gledalec sam izbere kot prvo. Kot drugo pa lahko z dodatno obdelavo celo sliko izostriš in dodatno fokusiranje na kako drugo točko ni potrebno.


To boste počneli amaterji(bo smeha :)) ).

Profesionalni fotografi na terenu naredijo kar se da popolno fotografijo, obdela se samo še barve,crop,razni filtri, peglanje kože ipd stvari na katere za fotoaparatom ne moreš vplivat.... ne pa ostrenje!

CoolBits ::

A se bojite, da vam bo to delo kdo vzel? :))

bluefish ::

Ja, enaki osebki, ki sedaj v PS-ju na sliko namečejo vse možne filtre, ki so na voljo.

Matev ::

tola ostrina preko celega polja ima zagotovo negativni efekt na kvaliteto slike

Good Guy ::

CoolBits je izjavil:

A se bojite, da vam bo to delo kdo vzel? :))


To se ni za bat... ker ni vse samo v ostrini slike...

Qcube ::

Naslednja stopnja bi moral biti nekakšen eye tracking, da bi nam fokusiralo sliko samo na tistem delu ki ga gledamo.

CoolBits ::

Zakaj pa tako kompicirat... če je cela slika izostrena ni potrebe.

Matev ::

če je cela slika izostrena ni potrebe.


je problem
ker je zmazek od slike

ampak to tebi itak ne more biti jasno

CoolBits ::

Nima smisla... profesionalni fotografi očitno vidijo na slikah nekaj, kar ostali ne...

Jaka83 ::

BigWhale je izjavil:

HeMan je izjavil:

A da bi bla pa cela slika ostra hkrati se pa še ne da?


Seveda se da, f18 nastavis, pa je cela slika ostra. :>

Tole je bolj tako, tako. Pri nastavljanju ostrine si omejen na nekaj pred izbranih vrednosti, vsaj v teh primerih. To je dalec od tega da bi lahko zadovoljil potrebe resne fotografije kjer je recimo pomebno, da je nos portreta izostren, usesa pa so ze ven iz fokusa...


Heh, včasih še pri f/32 nimaš vsega ostrega. Samo poglej macro fotografijo naprimer. Globinska ostrina je zelo odvisna od goriščne razdalje in dejanske oddaljenosti fotografiranega predmeta do senzorja. Bližje kot si predmetu, manj globinske ostrine boš imel. To najbrž tudi sam veš.

A bi blo to potencialno uporabno tudi v npr. mikroskopih, ker tam je globinska ostrina pri večjih povečavah obupna.

Zanimiva logika. Se ti zdijo igre zmazki? Namreč tam je vse vedno izostreno. Mene osebno ne moti. Celo všeč mi je! :)


Dost butasta primerjava


Zakaj butasta? Prosim pojasni.



DOF stacking se temu reče in določena programska oprema za mikroskopiranje to omogoča. Naredi se več posnetkov pri različnem fokusu, končna slika se pa dobi z zlaganjem pridobljenih slik v eno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

GeRo ::

Huh, ne morem verjet kaj vse določeni osebki skup spravijo. Še posebej tisti ko nimajo pojma o fotkah in fotografiranju. Ne vem zakaj toliko pisanja in pametovanje okoli tega izuma (ki sem ga že doolgo nazaj videl na eni web strani). Finta je samo v tem da lahko prestaviš fokus na sliki in tu se tudi cela zgodba konča. Niti približno s tem noben ne bo nič boljši in nič slabši fotograf. Ker s tem bo mogoče lahko kdo popravil 1 od 1000 lastnosti ki jih rabi dobra fotka?! wau
Drugače pa je fokus na pravem mestu in temu primerna ostrina res osnova od osnov pri fotkanju, za kar bi se pa ja moral vsak vsaj malo potrudit.
Marsikomu to predstavlja preveč truda ali pa se mu ne da ko slika. Npr: Kam pa gledaš ko se pogovarjaš s kakim človekom ali ko gledaš kak predmet ali osebo? Gledaš tja kar te zanima (fokus in ostrina) ali gledaš mimo, v luft, ...???? simpl ko pasulj

GeRo ::

Se pa najedjo tudi osebki ko jim skoraj nobena fotka posneta na nekem nivoju ni všeč. A njihovo škropucalo od slike pa jim je cool. Pa pol gnjavijo naredi kake fotke - na koncu pa nobenega pretiranega zadovoljstva. Rajši imajo svoje zmazke. hehehe

Kandidat ::

Slikarji, ko slikajo npr. olje na platnu tudi večinoma ne uporabljajo efekta zamegljevanja ozadja. A to pomeni, da so skoraj vsa platna nenaravni fuj?

bluefish ::

Hruške in jabolka, sedaj že jagode.

Kandidat ::

bluefish je izjavil:

Hruške in jabolka, sedaj že jagode.


Ja itak, sej tisti ki se počutijo varne v slonokoščenem stolpu ne znajo primerjat hrušk in jabolk. Mešano sadje je preveč odbita zadeva.

CoolBits ::

bluefish je izjavil:

Hruške in jabolka, sedaj že jagode.

Važno, da so izostrene. :))

BigWhale ::

Globinska ostrina in ostrenje imata svoj namen in sta lahko razlicno uporabljena. Z globinsko ostrino poudarjas dolocene dele fotografij. Kako stvar v resnici zgleda je popolnoma nepomembno. Ce slikas portret potem izostris glavo, globinsko ostrino pa iimas nekaj deset cm, da to glavo poudaris.

Ce slikas akt, izostris mednozje in globinsko ostrino pustis na kak meter, da se vidi se zgornji del telesa. Ce slikas koitus pol se trudis izostriti celotno sliko, da se vidi kje se ta koitus izvaja.

Vse je odvisno od tega kaj zelis slkati in kako zelis to prikazati. Ne gre za to, kaj bi bilo lepse, bolj umetnisko in bolj naravno. Gre za to kaj zeli fotograf prikazati.

CoolBits ::

Kaj ni fajn, da ves ta trud z novo tehnologijo odpade?

Jaka83 ::

+1

Poleg tega pa je tale "izum" uporaben, če imaš slučajno back ali front focus na lečah, ki ga recimo ne moreš nastavljati na aparatu ... ali pa če si slučajno za malo zgrešil fokus pri minDOF fotografiji.

bluefish ::

Profiji bodo v večini primerov še vedno uporabljali trenutno tehniko, amaterji pa bodo "novo tehnologijo" posiljevali čez vse zdrave meje.

CoolBits ::

Ravno obratno po mojem.
Amaterji kupujejo "novo tehnologijo" ko se le ta poceni... profiči pa takoj, ko je zunaj.

bluefish ::

Problem je, če ima profi za nekaj tisoč € opreme in nova tehnologija ne omogoča souporabe.

CoolBits ::

Jp to je povsod in vedno problem pri novih tehnologijah.
Kar naenkrat je tvoja, še do včeraj nova in super oprema, zastarela. :)

Matev ::

tukaj imate en lep primer pravilne globinske ostrine

http://img.rtvslo.si/_up/upload/2011/03/07/64771432_polona-hercog1.jpg



kaj bi bilo če bi bila vsa sika ostra - bil bi zmazek

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

bluefish ::

kaj bi bilo če bi bila vsa sika ostra - bil bi zmazek
Ne, nekateri bi se raje osredotočili na gledalce. Če verjameš.

Matev ::

Ne, nekateri bi se raje osredotočili na gledalce. Če verjameš.


ja
kot bi si ga nekateri radi drkali na mono liso
in bi bilo zanje bolje če bi bila gola

...

zeh

CoolBits ::

kaj bi bilo če bi bila vsa sika ostra - bil bi zmazek

Ni res. Lepo bi videl obraze ljudi, ki sedijo zadaj in to je vse.
Pač ste navajeni na zablurana ozadja pri podobnih slikah :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CoolBits ()

Matev ::

Ni res. Lepo bi videl obraze ljudi, ki sedijo zadaj in to je vse.


in kaj bi se potem zgodilo z obrazom v ospredju
bi se še ločil od ozadja ?

zeh
vam razlagati fotografijo je res brezupno

CoolBits ::

Seveda bi se ločil... pa kaj ti je?
Nimaš kaj razlagat fotografije, če se vse lepo vidi... :))
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program za pridobivanje dimenzij iz fotografije

Oddelek: Programska oprema
193147 (2486) chort
»

Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
6220145 (14793) CaqKa
»

Nastavljanje goriščne razdalje po zajemu posnetka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
15020569 (16177) gzibret
»

nakup fotoaparata

Oddelek: Kaj kupiti
132708 (2156) BozidarB
»

digitalni fotoaparat za okoli 50k

Oddelek: Kaj kupiti
51306 (1216) Melanholija

Več podobnih tem