» »

Osrednja stran za komentiranje znanstvenih člankov

Osrednja stran za komentiranje znanstvenih člankov

Neon Dei ::

Naredil sem stran, kjer lahko brez trenja in po želji anonimno komentirate znanstvene članke. Uradni postopek komentiranja v znanosti je dolgotrajen in preveč uraden. Cilj servisa "Comments on Science" je omogočanje hitre in enostavne znanstvene komunikacije.

Upam, da je vse ostalo razvidno iz strani same: Comments on Science

Glede na to, da so moja ciljna publika seveda znanstveniki kakršnegakoli kova, se obračam na ta podforum za nasvete in pomoč. Prav tako upam, da se vam bo zdela stvar uporabna in mi boste malo pomagali pri zapolnjevanju "ghost town-a". Dobrodošle so kakršnekoli kritike, feedback je feedback je feedback.

Hvala lepa!

P.S.: Zgodba na Hacker News je tukaj: http://news.ycombinator.com/item?id=261...
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

guest #44 ::

Odlična ideja, ampak zelo mi ni všeč url strani. Ni catchy, ne univerzalen in nasploh slabo deskriptiven.

Vrjetno želiš, da se tvoje ime vidi na dolgo in široko, ampak enostavno ni "future proof" url. Močno predlagam da ga spremeniš.

Neon Dei ::

Hvala jverne!

Imaš prav glede url-ja, vendar je razlog prej praktičen kot samo-promocijski. Imam namreč že nekaj domen, ki so bile kupljene pred izvedbami projektov, sedaj pa samevajo. Glede na to, da sem še študent in brez stalnih prihodkov, mi je vsakršen nepotreben strošek povsem odveč. Pri tem projektu sem se torej odločil za obraten vrstni red. Najprej končanje projekta (vključno z oceno zanimanja uporabnikov), nato nakup domene.

Imaš kakšen predlog glede strani ali morda imena domene?
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

guest #44 ::

V detajle se ravno nisem spuščal, ampak stran sploh ni slaba, všeč mi je preprost minimalističen pristop. Zelo pregledna morem priznat.

Edino kar me res zbada v oči je domena. Namreč, če bi se šlo za nek produkt oz da bi ponujal izdelke pod tvojim imenom, bi vrjetno še šlo. Ampak v primeru, da se projekt razširi, pa tak naslov enostavno ne deluje.
Trenutno se sliši preveč amatersko, še posebej za tako idejo, ki lahko ima svetlo prihodnost.

Če bi bil na tvojem mestu, bi najprej začel z naslovom, ker menim, da če je ljudem catchy se hitreje prime. To stran ne vidim nujno uporabljano zgolj od znanstvenikov, ampak tudi od malo širše publike.

Sicer nevem, če si že dodal to opcijo, ampak predlagam, da omogočaš že akreditiranim znanstvenikom (ocenjevalcem), da se lahko izpostavijo...v stilu "EXPERT Reviewer". Pomojem bi bilo dobro, da si člani naredijo nek imidž, v stilu Facebook in podobnega. Pač, da ima obiskovalec neko referenco kdo je kdo.


my two cents

Zgodovina sprememb…

Neon Dei ::

@jverne: Hvala za kritiko! Cilj oblikovanja je bil, da se zlije z ozadjem in glavno vlogo prevzame vsebina. Glede na tvoje mnenje mi je to do neke mere uspelo. Imam še nekaj cross-browser težav, ki se jih še nisem lotil.

Še enkrat, se strinjam glede domene. Mislim, da je sedaj res pravi čas za nakup razpoznavne domene.

Ugotavljam tudi, da moram nekako opozoriti obiskovalce, da brez prijave na stran ni mogoče glasovati.

Glede expert reviewerev in profile slik in podobnih reči: nisem prepričan. Zaenkrat bom poizkusil zadevo zagnati brez nekega vgrajenega social networka ali kastnega sistema. Vsak je vsakemu enak, pa če si Dawkins ali Jure iz Slovenije. Kdo in odkod si je stranskega pomena, anonimnost pa izbirna. Važna je le kvaliteta komentarja, ki jo ocenjujejo ostali uporabniki. Bomo videli, kako bo šlo. Morda bom moral vseeno ustvariti nek social network, da se poveča zanimivost za uporabnike.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Dobra ideja, malo slabša izvedba. Če želiš privabiti raziskovalce, ti povem, da je stran narejena preveč otročje. Preveč grafike in premalo pregledno. Recimo klik na slikici "create new comment" ne obrodi sadu.

Registracija odvrača uporabnike. Raje dodaj kakšen anti-spam feature. Uredi povezave člankov na znane servise, kot so ISI web of science, pubmed, sciencedirekt, springerlink ipd...

No, ampak ideja je dobra, to pa. Kepp up a good work!
Vse je za neki dobr!

Neon Dei ::

Hvala gzibret!

Anti-spam je že vgrajen na večih nivojih, viden pa je le administratorju. Deluje preko Akismet servisa, ki se uči glede na to, kaj administrator smatra za spam. Drug način spam protectiona je da več kot 1x na minuto ne moreš poslati komentarja.

Registracija odvrača uporabnike, to mi je povsem jasno. Ampak vendar na nek način uporabniki morajo ustvariti uporabniško ime. Edina meni vidna opcija je, da odstranim e-mail iz obraza za registracijo. Tudi glede na število obiskov in število registriranih uporabnikov, mi je jasno da nekaj ne štima. Velika večina vas ni prišla do dodajanja člakov ali komentarjev (99% funkcionalnosti strani), kjer podpiram Markdown sintakso, integracijo z Digital Object Identifier-ji (vneseš DOI in se polja z naslovom, avtorji, publikacijo samodejno izpolnijo), sledenje uporabnikom, člankom, komentarjem. Skratka tu je gotovo še nekaj dela potrebnega, da se bo več uporabnikov registriralo.

Glede oblikovanja pa je tako, da je landing page (kjer so slike) namenjen temu, da privabi. Bom še razmislil o tem, kako jo popraviti (merjenje, AB testiranje). Ko bo uporabnik enkrat prijavljen, pa bo prišel direktno na Top papers stran. Na vseh ostalih straneh pa se mi zdi, da je preglednost in minimalizem kar dobro izveden. Članki so trenutno povezani do svoje matične strani, čaka pa me še integracija z Mendeley API-jem.

Hvala za kritiko!
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Neon Dei ()

Okapi ::

Predlagam še en dodatek, ki ga znanstvena srenja že dolgo pogreša in bi lahko postal zanimiv za ves svet - objava prispevkov z negativnimi rezultati. Znanstveniki pri svojem delu velikokrat naredijo poskuse, ki ne dajo pričakovanih rezultatov in ker rezultati takšnih poskusov niso zanimivi za objavo v znanstvenih revijah, ostanejo neznani. In bi marsikomu prihranilo veliko dela, če bi vedel, da je enak poskus nekdo že naredil in je bil rezultat negativen.

O.

puffs ::

Zlo kul ideja ampak si ne predstavljam da bi res zaživelo, malo zato ker je majhna ciljna pulika, precej zaradi URLja.. :))
A lahko kdorkoli posta članek na stran? Če ja, kako veš da ga je postal avtor in ne kdo ki ga je našel kje na internetu?

Neon Dei ::

Saj rešujem URL no! :) Od ponoči naprej bo stran dosegljiva na www.tiris.org, polno ime bo "Tiris - Comments on Science". Ime je poklon Talesu (Thales of Miletus) in Iris.

Prva stran bo manj pisana. Registracija prijaznejša.

Članek lahko seveda posta kdorkoli. Avtorji so navedeni v polnem prikazu članka, skupaj z naslovom in abstractom.

Jaz mislim, da ciljna publika niti ni tako majhna (academia), pa tudi uporabnost take strani se mi zdi da je lahko ogromna. Zato se pa trudim.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

guest #44 ::

Všeč mi je naslov.


Zdej pa začni oglaševat, da ljudje izvejo za stran.

če ti uspe spravit oglas na physorg.com nebi blo slabo ;)

Neon Dei ::

Sedaj stran živi na www.tiris.org. Dodal sem možnost, da uporabnik sledi tag-om, tako da če te zanima samo "antimatter" lahko slediš temu tagu in vsak nov (primerno taggan) članek se bo pojavil v tvojem Activity streamu.

Če si prijavljen, je root stran, ki jo zagledaš "Top papers", in landing strani (s slikami ipd.) ne vidiš več. To pomeni, da če si prijavljen uporabnik in odjadraš na www.tiris.org, boš zagledal takoj Top papers stran.

Glede funkcij je to skorajda do, edina večja funkcionalnost, ki jo bom še implementiral, je integracija z Mendeley API-jem.

Ukvarjati se moram še s search engine optimizationom, da pripeljem na stran uporabnike, ki nekaj takega iščejo in so torej idealni kandidati, da začnejo stran uporabljati

Edit: Poigral se bom še z oblikovajem, da bo stran privlačnejša. Kakšen nasvet?
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Neon Dei ()

dr. Zgemba ::

Bravo!

Super stvar. Imel sem še predlog, pa me je Okapi pravzaprav prehitel.

jype ::

Neon Dei> Ampak vendar na nek način uporabniki morajo ustvariti uporabniško ime.

Preberi si o OpenId.

Neon Dei ::

Poznam OpenId, ga uporabljam pri enih drugih zadevah (v bistvu preko OmniAuth). Kako naj razložim, v katerem grmu tiči zajec... Rad bi, da so uporabniki čisto po želji anonimni. Torej na nek način moram omogočiti tistim, ki želijo svoj račun ustvariti preko Facebooka, Googla, Twitterja ipd., da to tudi storijo. Po drugi strani pa moram ustvarjanje uporabniškega imena omogočiti tudi tistim, ki želijo narediti račun samo za en komentar ali pa želijo pisati pod psevdonimom, ki ni povezan z njihovo dejansko identiteto.

Verjetno bom omogočil Sign in with Twitter, Sign in with Facebook, Sign in with Google, Sign in with OpenID, z namenom da malo povečam število registracij. Si nisem mislil, da imajo ljudje tak odpor do registriranja.
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

TESKAn ::

Ni tak odpor, ampak je nevšečnost. Mogoče če narediš neke sorte "short registration", kjer moraš samo vnesti željeno up. ime, geslo in e-mail, pa še kak captcha - like sistem, da ne bi bilo treba že za prvo sporočilo it gledat e-mail in klikat na aktivacijo? Se pravi napišeš komentar, klikneš "send", sistem te da na stran, kjer vpišeš omenjene podatke, vpišeš captcha, klikneš "OK" in je zadeva že objavljena, za naslednje objave moraš pa aktivirat up. ime.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

guest #44 ::

Se strinjam z teskanom. Registracija je ok, v kolikor je hitra in preprosta, ko se gre za neko bolj malenkostno zadevo. Recimo pustit komentar.

Vse kolobocije z aktiviranjem,... za en komentar je res nevšečnost in kakšenkrat se ti sploh ne da.

User name:
Password:
Email:
captcha:

Je IMO dovolj, da nekdo pusti komentar. Seveda pa treba imeti nek sistem, za omejevanje trollov. Dislikanje slabih komentarjev,...

Neon Dei ::

Aktivacije že zdaj ni, takoj ko se registriraš, si prijavljen. E-mail se uporabi samo v primeru, če uporabnik pozabi geslo. Registracija traja dejansko 10 sekund. :) Captche so pa tudi nadležna stvar.

Kar se trollanja tiče se bom prilagajal dejanski publiki. Morda bo določeno število down-voteov skrilo komentar. Spam detector je že pameten, vendar trenutno razen tega, da komentar markira kot spam (to vidi samo administrator) ne naredi ničesar. Tudi tu se bo potrebno prilagajati.

Malo sem upošteval kritike in spremenil design strani, je zdaj kaj boljše?
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

System ::

Stran mi je všeč, res pa se da kr nekaj stvari še izboljšati, kot so že povedali predhodniki. Ideja pa je res dobra ! ;)

Neon Dei ::

Hvala System!

Se zavedam, da je potrebno še kar nekaj stvari izboljšati. Upam le, da sem na pravi poti. Vsekakor mi veliko pomaga vaš feedback, ker včasih se tako zapičiš v eno stvar, da sam enostavno ne vidiš več "out of the box".

To je moj prvi Rails projekt in veliko znoja in krvi je šlo, da je prišel do te stopnje, kodiral sem več ali manj cel prejšnji mesec. Vsekakor ni lahko biti deklica za vse, je pa prekleto edukativno :).
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

Neon Dei ::

Dodal sem kratka navodila v slider na začetni strani. Poenostavil sem uporabniško registracijo: nikoli ni bilo aktivacije, sedaj pa še password confirmationa ni (rešeno je na drugačen način, kar poglejte).

Kar se same oblike tiče je to zaenkrat verjetno to. Sledi merjenje obiskov strani in optimiziranje. Prav tako je v planu prijava s Facebookom ali Twitterjem. Predvsem pa je pomembno v tej fazi dobiti prve redne uporabnike, ki radi pišejo o znanosti. Si med njimi?

Tisti, ki ste prišli na stran in odšli brez registracije zamujate 90% funkcionalnosti Tirisa. Upam, da vas bom z novim pristopom uspel malo bolj privabiti.

Skratka še enkrat vabljeni, Tiris.org, in hvala za pomoč!

Moderatorju: Glede na to, da je tema nekako z eno nogo v Izdelavi spletišč in z drugo tukaj, ali bolj ustreza tu?
"Honest disagreement is often a good sign of progress." -Mahatma Gandhi

gzibret ::

Mislim, da bolj ustreza tukajle. Sicer pa... Če želiš, lahko tudi premaknem v izdelavo spletišč. Odloči se pa sam.
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prijatelji na Facebooku

Oddelek: Loža
356147 (4861) čakajoči
»

openID ter gmail in ostali ponudniki...

Oddelek: Izdelava spletišč
101312 (848) Gandalfar
»

140 tisoč KPN-jevih naročnikov ohranilo isto privzeto geslo

Oddelek: Novice / Varnost
186761 (6051) Gandalfar
»

Google želi tvoriti in hraniti vaša gesla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5827491 (24110) antonija
»

Facebook ponuja sistem komentarjev za spletne strani

Oddelek: Novice / Zasebnost
3410431 (8435) CyberPunk

Več podobnih tem