Forum » Šola » Fotoelektrični pojav
Fotoelektrični pojav
rezator ::
Pozdrav.
Imam sledeči problem, saj nekaj ne razumem najboljše oz mi nekaj ni jasno. Pri fotoelektričnem pojavu-fotoefektu imamo v stekleni bučki, v kateri je vakuum in (foto)katoda in anoda. Katodo priključimo na - napetost anodo pa na + napetost. In ko pride foton z dovolj veliko energijo da premaga A0- iztopno delo elektrona, ta izbije (foton se izniči ker preda energijo elektronu)elektron iz katode in ta elektron privlači sila do anode. Ko pride elektron do anode, zaradi tega steče tok.
Ali je možno tudi da anodo priključimo na - napetost in katodo na + napetost? Takrat bi moral imeti elektron večjo kin energijo da bi prišel do anode, saj bi bila -, tako kot elektron? Ali bi takrat stekel tok? Je spoh možno, da bi imel katodo + in anodo -? Ali je možno samo tako kot sem napisal v prvem odstavku? Vem da je tako možno, vendar se mi zdi da sem nekje videl oz zasledil, da je možno tudi tako da je katoda + in anoda -, samo zdaj nimam več pojma kje, če sem spoh.
Imam sledeči problem, saj nekaj ne razumem najboljše oz mi nekaj ni jasno. Pri fotoelektričnem pojavu-fotoefektu imamo v stekleni bučki, v kateri je vakuum in (foto)katoda in anoda. Katodo priključimo na - napetost anodo pa na + napetost. In ko pride foton z dovolj veliko energijo da premaga A0- iztopno delo elektrona, ta izbije (foton se izniči ker preda energijo elektronu)elektron iz katode in ta elektron privlači sila do anode. Ko pride elektron do anode, zaradi tega steče tok.
Ali je možno tudi da anodo priključimo na - napetost in katodo na + napetost? Takrat bi moral imeti elektron večjo kin energijo da bi prišel do anode, saj bi bila -, tako kot elektron? Ali bi takrat stekel tok? Je spoh možno, da bi imel katodo + in anodo -? Ali je možno samo tako kot sem napisal v prvem odstavku? Vem da je tako možno, vendar se mi zdi da sem nekje videl oz zasledil, da je možno tudi tako da je katoda + in anoda -, samo zdaj nimam več pojma kje, če sem spoh.
Some people feel the rain. Others just get wet.
- spremenil: rezator ()
Malajlo ::
Anoda in katoda - Andrej in Katka - Andrej ima nekaj več kot Katka, Katka ima tam luknjo - Anoda je torej +, katoda -.
Če priključiš kontra, anoda postane katoda (vsaj pri stekleni bučki).
Če priključiš kontra, anoda postane katoda (vsaj pri stekleni bučki).
rezator ::
ja mogoče nisem bil dovolj natačen. Svetlobo pa usmerjašaš vedno ma isto staran ka katodo, tako da v prvem primeru "izbije" foton elektron iz katode na kateri je - in v drugem primeru foton izbije elektron iz katode na kateri je +.
Some people feel the rain. Others just get wet.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kemija -ElektrolizaOddelek: Šola | 1498 (1424) | lebdim |
» | Rentgenski valovi.Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1305 (1071) | bosto |
» | Oživljanje 18650 baterij (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 30183 (28017) | STU-III |
» | Kromiranje (strani: 1 2 )Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 10161 (9427) | frenk |
» | LED diode za modifikacijo - kaksne?Oddelek: Hlajenje in modifikacije | 2631 (2427) | Neo32 |