» »

Kromiranje

Kromiranje

«
1
2

frenk ::

Zanima me kakšni so postopki kromiranja...doma bi verjetno prišlo veliko ceneje kot pa če dam to nardit v firmo, poleg tega pa pomoje ne sme bit preveč komplicirano:)

San ::

Od kromanje v domači banji ne bo nič, ker gre za malce bolj zapleten in strupen postopek. Najdi galvanizerja in se pozanimaj, kako in kaj.

frenk ::

ah strupenost ni pomembna>:D...zanima me samo če kdo tukaj slučajno pozna postopek

San ::

Galvanizacija?

frenk ::

ja:)

Tic ::

frenk: Klik.


"Vprašajte nas, kaj vas zanima ":)
persona civitas ;>

xabre ::

Jest semtut enkrat hotu neki kromat pa sem mal po rumenih straneh klicu, pa so mi rekl da bi me tokoštalo nekaj jurjev. Pač predmet je bil bolj majhen pa vendar par jurjev se mi ne zdi velik.
Kaj pa maš za pokromat?

Pa ne govort kromiranje, ampak kromanje, ker so nekateri mojstri ful občutljivi na to.0:)

frenk ::

tic: tale tvoj link je moj naslednji korak če tle ne bom nč zvedu:)

xabre: jest bi kromal big tower ohišje brez stranic in sprednje maske, to pa zato, ker sem ob rezanju lukenj za ventilatorje še mal pošmirglal in bi grdo zgledal če bi ble stranice in maska lepo pofarban, ostalo pa napol spraskan:D


torej zanima me postopek in kamijske formule kemikalij s katerimi to obdelujemo

xabre ::

Uf ambiciozen pa si, pa veliko sreče!

frenk ::

ne jest samo sanjam>:D

madmitch ::

frenk, zgolj v vednost; za galvanizacijo boš moral vso barvo odstraniti (najbolje peskati) in odrgnin in prask ne bo zgladilo.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

frenk ::

ja sej to vem...to bi mogu nardit tud če bi dal to dela kšnmu privatniku:\

frenk ::

zanima me še kok debela je tista plast kroma, ki jo dobimo ob kromiranju...ker potem mogoče ohišje ne bo hotu več skupaj:D

mlakar ::

To je čist tanko, tko da ta nebi smel bit problem.

LP

frenk ::

kolk močno se pa to drži?:\

mlakar ::

Ja pravi krom če boš dal pokromat v kakšno galvano se zlo dobr drži, se ne okruši kar tako.

Maš pa šeeno varjanot, lohk pobarvaš z takmu sprejem ki ga dobiš v mekrurju tm okol 1k in zgleda čist isto k krom, na hitro ne opaziš razlike, seveda za lepo izdelavo je prej še potreben osnovan barva + lak na koncu da je bol odporno in da se sveti. Vsi trije spreji te skupi pridejo okol 3,5k tko da je to kr ugadna varjanata, pa še lepo zgleda, poleg tega jo pa še sam narediš in je tolk več vredno.

lp

frenk ::

mah jest nebi sprejal s fake cromom:)...jest bi to naredu po istem postopku kot v tovarni, če mi pa ne bo ratal, bom pa verjetn kr v tovarno nesu:D

frenk ::

hm...zdele sm razstavu ohišje in vidm da je dost težko dostopnih delov in zato se mi zdi da bom še kar naprej razmišljal v smeri z kislino:)...zanima me katere kisline lahko jest kot fizična oseba dobim, in katero se mi najbolj splača vzet:\

mlakar ::

Aja pol res ne pride v poštev sprejček:|

Pol pa pomoje najbolj če poznaš mrbit kakšnga k dela v Titan Kamnik da se on mal "sposod" teh kislinc in da ti pol namočiš doma:)) Ker to kolkr se jst smomim k sm med počitnicam delu u Titanu da je predmet treba kar nekajkrat namočit v različne kisline.

LP

frenk ::

mlakar: torej si ti že kromiral?...del mal povej prmbližn kašn je postopek, in kakšne kisline ste uporabljal...jest v titanu ne poznam nobenga

MI_KO ::

frenk ........ pozabi zadevo ....... hitro!

Kromanje je prezahteven postopek, da bi ga doma v bani izpeljal. Za to potrebuješ posebne priprave, saj kot že omenjeno to ni le postopek potopnega barvanja ampak je tukaj vmes še galvanizacija (beri elektrika!). Detajlov o kislinah in elektrodah pa žal ne vem na pamet, lahko pa si kakšno knjigo sposodiš. Že sama priprava na kromanje ti bo itak delala nemalo težav.

Mogoče bi pomislil na cinkanje, ki je veliko cenejše in lažje dostopno, saj cinkajo marsikje (V Cinkarnah, da se razumemo!). Če pa imaš lepo gladko površino bo sijaj enak kromanju, pa še veliko boljše bo držalo.

Pa one praske boš ti po kromanju še vedno videl, tak da jih rajši spoliraj in polakiraj pa bo!

frenk ::

torej je ta plast resnično tanka?...to je že nekaj dobrga:)...zdej sm se nekak odloču da delno pošmirglam, delno dol spravm s kislino, na koncu pa probam še spolirat...zanima me še kako bi se obneslo če bi recimo s kislino poliral...da bi razžrla zgornjo plast, kjer površina še ni čist ravna

kako bi se obneslo če bi samo pošmirglal z brusnim papirjem 1200 ali pa 2000(če bi ga sploh kje dobil:\)

xabre ::

Z 2000 bi ti roka stran padla.
Rajš probi z bijaksom+ več finih šmerglov+polir pasta
Pa maš home made špegu:D

QuickShot ::

2000 je že pisarniški papir, tako da ga ni problem dobit.

Fury ::

hahahahahahhhaa quickshot :D :D :D

frenk ::

zdele je kolega reku da bo probal zrihtat kislino...upam da bo delal...nekaj je govoru o mešanici vodikove in žveplove>:D

San ::

Za kvalitetno kromanje lahko pozabiš, da ti bo uspelo doma, ker preprosto ni možno. Še galvanizer lahko uniči celotno zadevo in se ti začne krom luščit,. tako da raje poišči kvalitetnega galvanizerja, na tvojem mestu bi poiskal kakšnega mojstra, ki dela to za dele motorjev po naročilu (Harleye in podobna jajca). Debelina pa naj te ne skrbi, gre za desetinke milimetra.
V vsakem primeru, lahko gladko pozabiš na DIY sceno.

Belive me, I know this shit. Nasvet od (upam da kmalu) bodočega strojnega ing.

xabre ::

Frenk a še nisi odnehal, a?>:D

Mogoče ti zbijam moralo, sam iz te galvanizacije ne bo kroma:) .

b4d ::

Pr nas pa je bila firma, ki se je ukvarjala z galvanizacijo, sam je propala, če bi se kako leto prej spomnu bi ti prek fotra kej zrihtu.
b4d.sablun.org

frenk ::

ah ne sj glede DIY kromiranja sem odnehal, ampak DIY priprava materiala za kromiranje pa ostane...ne mislm plačvat nevemkašnih desettisočakov zato da mi en spolira uhišje:)

matias ::

Glede kromanja...
Podobno kot niklanje... Nekaj stvari sem si nekoč ponikljal - nobenih problemov. V posodo se vlije raztopina nikljevega sulfata, v njo se pomoči eno elektrodo, drugo elektrodo pa na element, ki ga nikljate in ki se ga vanjo potopi. Vse skupaj priklopite na enosmerno napetost in čez nekaj časa je zadeva gotova. Čas je predvsem odvisen od temperature in napetosti.

Če se kdo rad igra, naj zadevo poskusi s kakšno vodotopno kromovo soljo in recimo kakšnim velikim vijakom.

Pa veliko sreče! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matias ()

frenk ::

ne razumem:\...usi pravjo kako zajeban je, ti pa pravš da v vodo zmešam kromovo sol, priklučm na štrom in to je to??:)...katera sol pa je najbolša?...bom mal probal tole:D

matias ::

V galvanotehniki se uporablja kromov (VI) oksid, ki je močen oksidant.. take rdeče barve.

Edini problem lahko nastane v predebelem ali pa neenakomernem nanosu.... posledica je luščenje in NEsijaj.
Sem šel pogledat v klet, pa tega oksida žal nimam (več), ker se je pokvaril... Morm stran vreč. ;( Bi ti ga pa dal, ker ga ne potrebujem več.

Btw: off-topic: če kdo pozna koga, ki bi kupil kakšne kemikalije, naj mi pove... jih še mam okol 100 različnih za prodat (kisline, baze, soli, indikatorji, oprema,...)

Fury ::

ce bos tko kromiral bos 3x ruknu v ohisje pa bo vse stran odpadl al bos pa mogu dat na transformator pa 10000V skos spustit pa pocakat par dni da bo kej :) pa se ubil te bo zravn :D

frenk ::

matias: če maš mogoče kaj kar bi jest rabu za kromanje ali pa odstranjevanje barve z ohišja, mi prosm pošl PM

fury: sej pomoje bi do 10kV lahko pršu:D...teoretično ni problema:\, praktično pa:D

frenk ::

no a mogoče kdo pozna postopek?...na internetu nism najdu nč:\

tiborrr ::

Mene pa zanima, ce bi hladilnik kaj bolje odvajal toploto, ce bi bil pokroman? Oziroma, ce bi se vedno tako dobro odvajal?
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

frenk ::

no kemiki izkažte se:D

frenk ::

a res noben na slo-tech forumu ne pozna tehnološkega postopka kromanja:|

steev ::

Sem jst najdu u eni knjigi:


Galvanski postopek temelji nana izločanju prekrivalne kovine na osnovni koviniz elektrolizo v kisli ali alkalni raztopini elektrolita.Predmet, ki ga prekrivamo, vključimo kot katodo (- pol), za anodo (+ pol) pa uporabljamo ploščo iz kovine, ki se izloča (v našem prikeru je to Cr - krom). Anoda se med elektrolizo počasi raztaplja. Vir toka je niskonapetostni usmernik.

Če hočemo, da so prevlek brezhibne in da se dobro oprimejo, moramo predme poprej temeljito očistit. Predmet najprej mehansko očistimo s curkom peska, z brušenjem, krtačenjem in strganjem. Nato mu odstranimo olje in maščobo z organskimi topili ali kemično.

Toj to.


u™

frenk ::

torej po domače povedano v posodo nalijemo elektrolit, vanjo vstavimo predmet, ki ga želimo kromat, ga priključimo na katodo, vstavimo ploščo kroma, jo priključimo na anodo in skozi porinemo štrom...zanima pa me katere elektrolite je najbolje uporabiti, kje bi dobil krom ploščo, in kakšen štrom je treba skozi spustit:)

steev ::

Jeah. Bom uprašu prof. za kemijo za tok pa elektrolit.:D
:|

frenk ::

zanima me še zakaj moja knjiga ne omenja kromanja v tekočem mediju...piše samo da kromamo lahko v zmesi praškov, plinu in v vakuumu:\

steev ::

Kero knigo pa maš :\
:|

frenk ::

Gradiva-zapiski predavanj(Miran Kovač)

steev ::

Jst mam knjigo KAKO DELUJE 1, 2.
:|

matias ::

Kromova (VI) kislina.

Če gledamo, da elektroforeza poteka pri dokaj nizkem toku in napetosti okol 300V, pol se mi zdi, da tudi tle lahko pričakujemo nekaj podobnega - torej visoko napetost?
Al se motim?

Drugače pa mam postopek napisan v eni knjigi za anorgansko kemijo, pa jo mam v Ljubljani... sedaj pa sem v Celju :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matias ()

matias ::

Našel nekaj:

Dekorativno kromiranje vrši se direktno na prethodno pripremljenu površinu metala, dok se kvalitetno antikorozivno kromiranje vrši na prethodno poniklanu površinu. Debljina sloja kroma kod dekorativnog kromiranja je od 25 - 50 nm. Kromirati se također mogu predmeti od aluminija, bakra i magnezija, a i cinka, ali sa šesterovalentnim kromom. Sam postupak kromiranja provodi se zagrijavanjem metalnog predmeta u okruženju kromovog praha ili pak zagrijavanjem predmeta u atmosferi kromovog klorida. U oba slučaja krom ulazi u površinske slojeve procesom difuzije u čvrstom stanju. Na manjim se predmetima koristi i metoda elektro- taloženja. Krom se također priređuje i kao keramičko-metalni kompozit (cermet) s korundnom Imikom kao Cr-Al2O3 kompozit, te kao metalno vezani kromov borid i kromov nitrid. Ovi kompoziti imaju specijalne visokotemperaturne namjene.

Elektro galvanizacija je postopek pri katerem nanesemo kovinsko plast ene kovine na predmet iz druge kovine s pomočjo elektrolize. Kovinski predmet, ki prevaja električni tok priključimo v elektrolizni celici kot negativno elektrodo- katodo. Na katodo potujejo po raztopini kationi kovine, ki jo želimo izločiti na katodo, na njej oddajo elektrone in se izločijo v obliki tanke kovinske plasti.

Katione kovine dodajo v galvansko kad kot topne soli, ali pa je lahko anoda iz ustrezne kovine. Anoda se pri elektrolizi raztaplja in sprošča v raztopine katione kovine. V kopeli morajo biti tudi razni dodatki, ki omogočajo enakomerno prevleko in lep sijaj prevleke.
He who thinks he knows, knows nothing.
He who knows, says nothing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matias ()

frenk ::

zanimivo:)

kakšni pa so recimo te dodatki za primerno prevleko in lep sijaj?...ali se mogoče sam postopek kaj pohitri, če je napetost višja?...kolikšna je najvišja napetost, ki še ne škodi samemu procesu?:\

steev ::

No tko, sm uprašu šico. Rekla je (ni bla glih prepričana, bo pogledala) da se za elktrolit uporablja NIKELJ. Napetost je pa neki več k 100 V.

PS: Sm si spremenu nick, k me usi frendi kličejo STEEV™ (inforamtivno)
:|
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

odstranjevanje barve

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
288532 (6122) scorpioniza
»

A je krom zelo strupen?

Oddelek: Loža
235484 (4719) NeMeTko
»

LCD termometer (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
697365 (6353) julah
»

Razstavljanje ohišja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191739 (1440) AlesZ
»

S čim pofarbat ohišje?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
263047 (2672) nikonezna

Več podobnih tem