Forum » Šola » Naloga iz verjetnosti
Naloga iz verjetnosti
Ktj ::
Že kar nekaj časa se "matram" z nalogo iz verjetnosti in sicer:
V vreči "imamo" 150 el. nabojev. Od tega je 30 negativnih in 120 pozitivnih. Sedaj pa mene zanima ali se da "napovedati" kateri naboj bo 5, 10, n-ti po vrsti, če poznamo vrstni red izžrebanih nabojev. Naboje vračamo v vrečo.
To je sicer nek del večje simulacije, ki jo izvajam, vendar samo pri temu delu imam probleme. Pobrskal sm že kar dosti pa nisem najdel na to temo kaj dosti uporabnega. Nimam pa nobene podlage iz statisike in verjetnosti iz SŠ oz. kar jo imamo na faxu mi ni najbol jasna. To, da so pa vrjetnost v boloncu ukinl je pa že druga zgodba.
Upam, da se najde nekdo, ki mi bo to malce razložil oz lahko povedal za nek poljuben primer, oz. recimo;
+-+++?
++-++--++++?
Za podobne situacije me zanima, s kakšne so šanse da bo naslednji naboj pozitiven oz negativen. Seveda imam namen to računati preko programa.
LP, Ktj
edit: typos
V vreči "imamo" 150 el. nabojev. Od tega je 30 negativnih in 120 pozitivnih. Sedaj pa mene zanima ali se da "napovedati" kateri naboj bo 5, 10, n-ti po vrsti, če poznamo vrstni red izžrebanih nabojev. Naboje vračamo v vrečo.
To je sicer nek del večje simulacije, ki jo izvajam, vendar samo pri temu delu imam probleme. Pobrskal sm že kar dosti pa nisem najdel na to temo kaj dosti uporabnega. Nimam pa nobene podlage iz statisike in verjetnosti iz SŠ oz. kar jo imamo na faxu mi ni najbol jasna. To, da so pa vrjetnost v boloncu ukinl je pa že druga zgodba.
Upam, da se najde nekdo, ki mi bo to malce razložil oz lahko povedal za nek poljuben primer, oz. recimo;
+-+++?
++-++--++++?
Za podobne situacije me zanima, s kakšne so šanse da bo naslednji naboj pozitiven oz negativen. Seveda imam namen to računati preko programa.
LP, Ktj
edit: typos
- spremenil: Ktj ()
Meizu ::
Če naboje vračaš v vrečo potem ne moreš ugotovit kateri bo naslednji, oz vsak peti. Procentna verjetnost da izbereš ali negativne ali pozitivne naboje je vedno ista. Zdaj pa, lahko imaš takšno naključje, da potegneš ven 150 negativnih, pa šele nato pride ven pozitiven. Ampak ne glede na to, teoretično, če jih vzameš ven nešteto, potem se razmerje vedno uravna v tem primeru na 30:120. To je pa vse kar veš.
Aja - razen če sem narobe razumel tisti kos "če poznamo vrstni red izžrebanih nabojev". Lahko malce bolj objasneš? Čeprav kakorkoli obrneš IMO ne moreš napovedati naslednjega potega. Lahko samo ugibaš.
Če naboje vračaš v vrečo, bojo šanse za naslednji naboj vedno 30:120. Procentna verjetnost se ne sešteva po že izvlečenih stvareh, temveč je vsakič ista možnost. Kot že zgoraj rečeno,
Aja - razen če sem narobe razumel tisti kos "če poznamo vrstni red izžrebanih nabojev". Lahko malce bolj objasneš? Čeprav kakorkoli obrneš IMO ne moreš napovedati naslednjega potega. Lahko samo ugibaš.
Če naboje vračaš v vrečo, bojo šanse za naslednji naboj vedno 30:120. Procentna verjetnost se ne sešteva po že izvlečenih stvareh, temveč je vsakič ista možnost. Kot že zgoraj rečeno,
lahko imaš takšno naključje, da potegneš ven 150 negativnih, pa šele nato pride ven pozitiven
Se mi je kar zdelo, da bom dobil takšen odgovor, da so za naslednjega šasne iste kot za prejšnega. Edinole sm upal, da se da trditi da ima nek naboj večje šanse da je izžreban.
Mislil sem kot, da začnemo s tem: prve pade pozitivni (+) potem negativni(-) spet pozitivni(+),(+),(+) in nato, da bi gledena tak vrstni red, šli določati kakšne so šanse, da pade naslednji ali pozitivni ali pa negativni naboj.
Hvala ti za odgovor.
LP, Ktj
Mislil sem kot, da začnemo s tem: prve pade pozitivni (+) potem negativni(-) spet pozitivni(+),(+),(+) in nato, da bi gledena tak vrstni red, šli določati kakšne so šanse, da pade naslednji ali pozitivni ali pa negativni naboj.
Hvala ti za odgovor.
LP, Ktj
bluefish ::
Dalo bi se računati, če bi imel podatek o verjetnosti posameznega tipa naboja. Brez tega pa je prej omenjeno razmerje.
Če bi vse naboje označli z nekim številom bi bila verjetnost, da dobimo nek n-ti naboj 1/150.
Se pravi da je P(+) = 120/150 = 0,8
in pa P(-) = 30/150 = 0,2
Sicer sem tudi gledal v smer, da bi zadnje 10 izbranih nabojev razdelil v "pakete" po dva izbrana naboja in gledal kakšna je verjetnost, da se pojavi nek "paket". Pa mi tudi ni uspelo kaj dosti.
Se pravi da je P(+) = 120/150 = 0,8
in pa P(-) = 30/150 = 0,2
Sicer sem tudi gledal v smer, da bi zadnje 10 izbranih nabojev razdelil v "pakete" po dva izbrana naboja in gledal kakšna je verjetnost, da se pojavi nek "paket". Pa mi tudi ni uspelo kaj dosti.
h1427096 ::
ti lahk vodiš statistiko, naboji je pa ne. Lahko je bil vedno isti naboj izvlečen v zadnje 100 primerih, pri 101. poizkusu se on tega ne "spomni". Njegova verjetnost da bo izvlečen ostane nespremenjena.
ti lahk vodiš statistiko, naboji je pa ne. Lahko je bil vedno isti naboj izvlečen v zadnje 100 primerih, pri 101. poizkusu se on tega ne "spomni". Njegova verjetnost da bo izvlečen ostane nespremenjena.
Se zavedam tega, vendar tak eksotični primer pride recimo 1 krat na 10 000 primerov. Vem, da negre po principu: izžrebani so 4 pozitivni naboji sedaj mora biti negativni. Ampak vrjetno je kakšn princip ki upošteva tudi neko daljšo zaporedje oz neka odstopanja. Če bi primerjal z elektrotehniko bi rekel da "iščem" višje harmonike. Še enkrat povdarjam ne iščem gotovo napoved ampak zgolj, če je možnost neke okvirne napovedi (večje/manjše šanse) in kako se jo izvede.
LP
h1427096 ::
Če gre za med seboj neodvisne dogodke, takega zaporedja ne boš našel. Pri poštenem kovancu bo vedno 50% da pade cifra, ne glede na to, kaj je se je zgodilo včeraj.
Gre pa v "drugo" smer. Če ob začetku metanja poštenega kovanca predvidevaš, da bo v 1000 metih cifra padla cca. 500-krat, in si v prvih 500 metih naštel 300 cifer, potem lahko spremeniš svojo napoved - cifra bo padla cca. 550-krat (300-krat je že, v naslednjih 500 metih pa bo padla cca. 250-krat)
Gre pa v "drugo" smer. Če ob začetku metanja poštenega kovanca predvidevaš, da bo v 1000 metih cifra padla cca. 500-krat, in si v prvih 500 metih naštel 300 cifer, potem lahko spremeniš svojo napoved - cifra bo padla cca. 550-krat (300-krat je že, v naslednjih 500 metih pa bo padla cca. 250-krat)
]Fusion[ ::
Ko najdeš kako tako zakonitost mi takoj povej! Letim v kazino na ruleto! :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | E*dsOddelek: Šola | 2091 (1441) | Unilseptij |
» | Odkrili magnetni 'monopol'Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 10591 (8296) | Yggdrasil |
» | [fizika] nekaj vprašanjOddelek: Šola | 1735 (1668) | marnit |
» | Fizika - elektricno poljeOddelek: Šola | 2200 (1974) | ghostkop |
» | kozji test (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 7074 (6181) | jeti |