Forum » Loža » čistilna naprava - na dvorišču...
čistilna naprava - na dvorišču...
slometa ::
Pozdravljeni,
kupila sem pritlično stanovanje v stanovanjski hiši, ki je sklop kompleksa petih hiš. Na koncu moje parcele (terase) naj bi bila čistilna naprava za cel kompleks. Zdaj pa so mi jo preselili pod mojo teraso (kjer želim imeti vrtiček), rekoč da se ne da drugače. Jaz se s tem ne strinjam. Vendar o čistilnih napravah ne vem dosti, da bi imela dobre argumenta - kaj bi ta situacija potegnila za sabo? Kako je s čiščenjem, morebitnim smradom, glasnostjo ....? Zdaj je prva posoda postavljena kakih 2-3 metre od stanovanjskih zidov. Kakšne izkušnje imate? Če res ne bi šlo drugače, bi morda zahtevala odškodnino, vendar nimam občutka, koliko bi to lahko bilo?
Zelo zelo bom vesela odzivov, ker se moram hitro odločiti in ne bi rada naredila napake, ki bi jo potem obžalovala...
Hvala!!!
Meta
kupila sem pritlično stanovanje v stanovanjski hiši, ki je sklop kompleksa petih hiš. Na koncu moje parcele (terase) naj bi bila čistilna naprava za cel kompleks. Zdaj pa so mi jo preselili pod mojo teraso (kjer želim imeti vrtiček), rekoč da se ne da drugače. Jaz se s tem ne strinjam. Vendar o čistilnih napravah ne vem dosti, da bi imela dobre argumenta - kaj bi ta situacija potegnila za sabo? Kako je s čiščenjem, morebitnim smradom, glasnostjo ....? Zdaj je prva posoda postavljena kakih 2-3 metre od stanovanjskih zidov. Kakšne izkušnje imate? Če res ne bi šlo drugače, bi morda zahtevala odškodnino, vendar nimam občutka, koliko bi to lahko bilo?
Zelo zelo bom vesela odzivov, ker se moram hitro odločiti in ne bi rada naredila napake, ki bi jo potem obžalovala...
Hvala!!!
Meta
Pyr0Beast ::
Odškodnina ne pomeni nič če ti smrdi pred nosom.
Čistilna naprava je za fekalije ?
Čistilna naprava je za fekalije ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
gzibret ::
Čistilne naprave so tihe, ampak ne neslišne, ter lahko zaudarjajo. Jaz je vsekakor ne bi imel pod teraso.
Glede lokacije - z uporabo črpalk se vse da, če se hoče...
Edino, če se ne gre za čistilno napravo, ampak za kaj drugega (greznico, septični tank ipd... recimo).
Glede lokacije - z uporabo črpalk se vse da, če se hoče...
Edino, če se ne gre za čistilno napravo, ampak za kaj drugega (greznico, septični tank ipd... recimo).
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()
Obstaja možnost da so se ostali že pritoževali in predvidevali smrad, zato so prisilili zadevo, da se premakne.
Nextor ::
Joj samo tega ne na domači vrt oz. kjerkoli v bližini bajte! Jebeš odškodnino, denar in vse skupaj! Govorim iz izkušenj...
Se pravi, da bi s črpalko to z lahkoto naredili dejansko kjerkoli? Samo cenovno bi jih prišlo dražje?
Ne, dejansko gre za čistilno napravo. Bila pa je prvotno ob koncu kompleksa (kar je ob moji parceli), tako da drugi nimajo pri tem nič.
Lp Meta
Ne, dejansko gre za čistilno napravo. Bila pa je prvotno ob koncu kompleksa (kar je ob moji parceli), tako da drugi nimajo pri tem nič.
Lp Meta
Zgodovina sprememb…
- spremenil: slometa ()
Če so že prvič zasr* poskrbite da ne bodo še drugič.
Ziga Dolhar ::
In do kam točno seže "tvoja" parcela? Je res zemljišče tvoje? Koliko? (Do celote, ali le delež?)
https://dolhar.si/
To zemljišče, kjer je po novem čistilna, je 100% moje. Po prvotnem načrtu pa bi morala biti čistilna zadaj za škarpo za parkiranje, kar je bilo takrat zunaj parcele. Zdaj sicer obljubljajo, da bo tisti del zemljišča tudi pripisan meni.
gzibret ::
> Se pravi, da bi s črpalko to z lahkoto naredili dejansko kjerkoli? Samo cenovno bi jih prišlo dražje?
Točno tako!
Točno tako!
Vse je za neki dobr!
s1m0n ::
Kako lahko kaj takšnega postavijo na tvoji zemlji brez tvoje privolitve ?
Če pravi, da je zemljišče njeno.
Če pravi, da je zemljišče njeno.
Saj bi skoraj privolila, ali pač ?
Company ::
Zelo verjetno je, da je tisti, ki je lastnik zemljišča za prvotno lokacijo naprave, prepovedal gradnjo na njegovem zemljišču, ali pa ima najbližji predsodke zaradi naprave i se s pravimi ljudmi pozna. Češ, ženska, povedali ji bomo, da drugače ne gre, pa bo. Vztrajaj, po tvojem zemljišču ne more nihče šariti kar tako. Pa veliko sreče!
noraguta ::
Pozdravljeni,
Hvala!!!
Meta
kaj sploh mislijo naredit (predvidevam neko ala - greznico). oz naj ti pokažejo za kaj gre. potem pa naprej. vsekakor pa naj bo oskrbovalni del bloka ločen od tvojega bivalnega. sploh pa terase. baje odtajajo tako imenovana blindirana steka , katera sicer ne pomagajo pri smradu , ampak ob spopadu na ulici obvarujejo gostujočo otročad. in pikniki na vasi niso bili nikoli tako varni.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
Ales ::
Pozdravljeni,Edini argument, ki ga potrebujete za začetek je dejstvo, da je zemlja vaša last in da nimajo dovoljenja tam početi karkoli brez vaše privolitve. In če je ne želite imeti tam, je to vse, kar oni rabijo vedeti.
Hvala!!!
Meta
Tehnično si ne morem zamisliti situacije, da čistilna naprava ne bi mogla stati tam, kjer je bila prvotno mišljena.
Nisem pa uspel dobro razbrati iz vašega teksta - so oni napravo že postavili na vašo zemljo?
poweroff ::
To zemljišče, kjer je po novem čistilna, je 100% moje. Po prvotnem načrtu pa bi morala biti čistilna zadaj za škarpo za parkiranje, kar je bilo takrat zunaj parcele. Zdaj sicer obljubljajo, da bo tisti del zemljišča tudi pripisan meni.
Sam malo. Parcela je TVOJA. Kako lahko na TVOJI parceli karkoli postavijo brez tvojega soglasja???
Še tole.
Ne rabiš nobenega arguementa. Parcela je TVOJA in ti na njej ne dovoliš gradnje česarkoli. Zakaj - je tvoja stvar. Lahko tudi zato, ker je včeraj sijalo sonce - je dovolj dober razlog.
Glede čistilne napšrave na sosednji parceli pa... za objekte vem da morajo biti vsaj 4 metre od meje (sicer je potrebno soglasje), za čistilno pa je to lahko celo nekoliko dlje, saj so vplivi (smrad, hrup) toliko večji. To ti bo sicer kakšen pravnik povedal...
sploh pa če misliš imeti tam vrtiček, ti pa sploh ne priporočam da je zraven "greznica"... veš kaj vse ljudje v odplake zmečejo...
sudo poweroff
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: poweroff ()
Aston_11 ::
Jaz bi začel od začetka - kakšna čistilna naprava je to - je to mala čistilna naprava, ki dela sama in ne smrdi nič, tudi če jo imaš pred vrati ali je to orenk čistilna naprava, pravi kompleks, kjer se vse melje in pretaka.
Po enem izmed postopku bi stavil na MČN, ki ni problematična in ne smrdi popolnoma nič. Greznica pa je še manj, če je nepretočna in se jo redno prazni, jasno.
Kolko je bajt?
Po enem izmed postopku bi stavil na MČN, ki ni problematična in ne smrdi popolnoma nič. Greznica pa je še manj, če je nepretočna in se jo redno prazni, jasno.
Kolko je bajt?
St235 ::
Vsekakor je pravzaprav vseeno za kakšno greznico gre. Na svojem zemljišču jo seveda nisis dolžan postavit. Predlagam, da da investitorju takoj vedet, da se z posegom ne strinjaš in ga ne boš dovolila. Ne bi škodil tudi informativni pogovor z odvetnikom.
photot ::
Občinska Komunala je na robu naše parcele namestila prečrpališče (večji jašek, kjer se zbirajo fekalije in črpalka). Reč je sicer dokaj tiha, zvečer se jo pa vseeno sliši, tako lahko poleg čričkov v travi poslušaš še tisto čudno brnenje). Večji problem pa je močno zaudarjanje ob nizkem zračnem tlaku (pred kakšnim poslabšanjem vremena). Prvotna trditev občinskih veljakov, da je reč neslišna in, da nič ne smrdi, se je izkazala za popolno laž.
Moj nasvet, čistilne naprave (ali prečrpališča) nikakor spustiti v svojo bližino. Vse skupaj mora biti od ljudi (stavba, terasa ali vrt) oddaljeno vsaj 25 metrov.
Moj nasvet, čistilne naprave (ali prečrpališča) nikakor spustiti v svojo bližino. Vse skupaj mora biti od ljudi (stavba, terasa ali vrt) oddaljeno vsaj 25 metrov.
Mercier ::
Če dovoliš, da ti kaj postavljajo na zemlji, se je dobro še prepričati, če to prinese tebi še kakšne dodatne omejitve. Kaj v stilu, da razen trave in marjetic tam ne sme nič rast tolko in tolko metrov naokoli, recimo, na celi parceli.
JohanP ::
Čistilna naprava je zgaga!
Običajno so redni pregledi vsake 4 mesece in redno čiščenje enkrat (tudi dvakrat) na leto. In to velja samo za primer, če s ČN ni nič narobe (npr. izumrtje mikroorganizmov).
Redni pregled pomeni, da je potrebno zagotoviti pregled v notranjost čistilne naprave pooblaščenemu delavcu.
Čiščenje pomeni, da je potrebno zagotoviti dostop do naprave vozilu za čiščenje blata oziroma običajno trem delavcem in izvlečni cevi za črpanje.
Čistilna naprava do 50 populacijskih enot je enostavni objekt, ki se lahko postavi grez gradbenega dovoljenja, potrebno pa je:
- da ima investitor pravico graditi na zemljišču, na katerem namerava zgraditi objekt,
- da gradnja objekta ni v nasprotju s prostorskimi akti in
- da so upoštevani vsi pogoji in zahteve za gradnjo enostavnega objekta
- da so pridobljena soglasja, če leži zemljišče, na katerem naj bi bil zgrajen nezahtevni ali enostavni objekt, na območju, ki je s posebnimi predpisi opredeljeno kot varovalni pas objekta gospodarske javne infrastrukture, ali na območju, ki je s posebnimi predpisi opredeljeno kot varovano, mora investitor pred začetkom gradnje takšnega objekta pridobiti pisno soglasje pristojnega organa oziroma službe.
Verjetni scenarij je, da investitorji celotne gradnje za sprva predvideno zemljišče niso dobili soglasja upravljalca gospodarske javne infrastrukture za postavitev ČN in zdaj "NA ČRNO" iščejo drugo rešitev. Če ste zemljiškoknjižno že vpisani, kot lastnik dela stavbe in parcele, potem dejansko izvajajo črno gradnjo na vaši parceli, kjer sploh nimajo "več" pravice graditi.
Običajno so redni pregledi vsake 4 mesece in redno čiščenje enkrat (tudi dvakrat) na leto. In to velja samo za primer, če s ČN ni nič narobe (npr. izumrtje mikroorganizmov).
Redni pregled pomeni, da je potrebno zagotoviti pregled v notranjost čistilne naprave pooblaščenemu delavcu.
Čiščenje pomeni, da je potrebno zagotoviti dostop do naprave vozilu za čiščenje blata oziroma običajno trem delavcem in izvlečni cevi za črpanje.
Čistilna naprava do 50 populacijskih enot je enostavni objekt, ki se lahko postavi grez gradbenega dovoljenja, potrebno pa je:
- da ima investitor pravico graditi na zemljišču, na katerem namerava zgraditi objekt,
- da gradnja objekta ni v nasprotju s prostorskimi akti in
- da so upoštevani vsi pogoji in zahteve za gradnjo enostavnega objekta
- da so pridobljena soglasja, če leži zemljišče, na katerem naj bi bil zgrajen nezahtevni ali enostavni objekt, na območju, ki je s posebnimi predpisi opredeljeno kot varovalni pas objekta gospodarske javne infrastrukture, ali na območju, ki je s posebnimi predpisi opredeljeno kot varovano, mora investitor pred začetkom gradnje takšnega objekta pridobiti pisno soglasje pristojnega organa oziroma službe.
Verjetni scenarij je, da investitorji celotne gradnje za sprva predvideno zemljišče niso dobili soglasja upravljalca gospodarske javne infrastrukture za postavitev ČN in zdaj "NA ČRNO" iščejo drugo rešitev. Če ste zemljiškoknjižno že vpisani, kot lastnik dela stavbe in parcele, potem dejansko izvajajo črno gradnjo na vaši parceli, kjer sploh nimajo "več" pravice graditi.
Zdaj sem uspela pridobiti podatek, da je to anaerobna ČN (proizvajalec Euromac), pokrita z zemljo, dovršen sistem, dostop bo potreben na 2 leti.
Še vedno tega nočeš pred bajto.
Cistilne ::
Če še ni prepozno, nasvet iz prve roke. Mala komunalna čistilna naprava ne smrdi, pod pogojem, da je pravilno vzdrževana. Nobena MKČN se ne zakoplje pod zemljo. Pokrov, jašek... mora biti vedno dostopen za kontrolo in čiščenje. Čisti se praviloma enkrat letno, to opravi lokalna komunala s cisterno. Zagotovljeno mora biti tudi zračenje MKČN.
Za dodatna vprašanja sem dostopen na darko.vokac@gmail.com.
Sem neodvisen serviser, nasveti po internetu so brezplačni, svetovanje na terenu zaračunavam po ceniku.
Darko Vokač
Dvajseti planet, d.o.o., podjetje za izgradnjo in vzdrževanje čistilnih naprav
Za dodatna vprašanja sem dostopen na darko.vokac@gmail.com.
Sem neodvisen serviser, nasveti po internetu so brezplačni, svetovanje na terenu zaračunavam po ceniku.
Darko Vokač
Dvajseti planet, d.o.o., podjetje za izgradnjo in vzdrževanje čistilnih naprav
Kaj je pravilno vzdrževanje ?
Zadeva je zasajena v tleh in imaš do nje dostop samo preko servisnih odprtin
Zadeva je zasajena v tleh in imaš do nje dostop samo preko servisnih odprtin
Pravilno vzdrževanje pomeni, da enkrat mesečno pogledate na krmilno napravo, ali je elektrika, ali črpalka deluje, napake javlja na ekrančku in s piskanjem. Vsakih nekaj mesecev je treba pogledati v cisterno. Nekdo, ki je odgovoren za ČN mora voditi Obratovalni dnevnik. Višek blata je treba enkrat letno izčrpati.
Važna je tudi pravilna uporaba, to pa pomeni: nobenih ostankov hrane v WC, nobenega "cevosana", varekine, solne kisline ipd. Papirnati robčki za razliko od toaletnega papirja zelo počasi razpadajo, ne sodijo v WC. Isto velja za osvežilne robčke in podobne zadeve. Dodatki za "biološke greznice" ne sodijo v ČN. Pri čiščenju WC se je treba bolj zanesti na krtačo, kot na "razkužila". Tisto kar uniči bakterije, bo škodilo tudi biomasi v ČN.
Važna je tudi pravilna uporaba, to pa pomeni: nobenih ostankov hrane v WC, nobenega "cevosana", varekine, solne kisline ipd. Papirnati robčki za razliko od toaletnega papirja zelo počasi razpadajo, ne sodijo v WC. Isto velja za osvežilne robčke in podobne zadeve. Dodatki za "biološke greznice" ne sodijo v ČN. Pri čiščenju WC se je treba bolj zanesti na krtačo, kot na "razkužila". Tisto kar uniči bakterije, bo škodilo tudi biomasi v ČN.
Hvala za te informacije. Jih takoj odnesem odgovornim in jih povprašam... sicer pa pokrovi so gor, nek filc so tudi dajali vmes... zdaj samo še držim pesti, da se ne bo kaj zapletlo in da bodo ostali 'pridni' :)
Od maja ni bilo nič storjenega? Če bi nekdo na moji parceli samovoljno gradil karkoli, ne bi čakal tako dolgo...
Prijava inšpekciji ali tožba, odškodnina in povrnitev v prejšnje stanje. Tako nekako...
Prijava inšpekciji ali tožba, odškodnina in povrnitev v prejšnje stanje. Tako nekako...
Smo se dogovorili za kompenzacijo dela zemlje ter naredili so nekaj dodatnih stvari na ta račun. Glede na to, da sem že dobila zagotovila (tudi iz drugih virov), da naj ne bi smelo biti smradu in hrupa), smo se potem dogovorili za tovrstne kompenzacije. Je pa sicer situacija bolj kompleksna.
Se mi je zdelo, da ni vse tako preprosto. Me pa veseli, da ste se uspeli dogovoriti. Tako je vedno najbolje...
Slometa, jaz mislim, da ste si izborili največ, kar je sploh možno! Upoštevali so vam motnjo na zasebnem zemljišču in za to vam bodo kompenzirali določene dajatve. To je super.
Će se bodo pojavile težave - smrad - me prosim pokličite. Upam si trditi, da znam rešiti vse tehnične probleme malih čistilnih naprav.
Seveda ne delam zastonj, le nasveti so zastonj.
LP Darko
Će se bodo pojavile težave - smrad - me prosim pokličite. Upam si trditi, da znam rešiti vse tehnične probleme malih čistilnih naprav.
Seveda ne delam zastonj, le nasveti so zastonj.
LP Darko
Hvala.
Seveda, pošteno, vsak si mora zaslužiti svoj 'kruh'. Če bo kakršnakoli potreba, vas imam zabeleženo!
Seveda, pošteno, vsak si mora zaslužiti svoj 'kruh'. Če bo kakršnakoli potreba, vas imam zabeleženo!
s-adi ::
Imam hišo s triprekatno pretočno greznico, prvi in drugi prekat sta sestavljen iz dveh fi 120 cm pokončnih betonskih cevi, medtem ko je tretji iz enega fi 70 cm.
Videl sem reklamo za H2E biološke čistilne naprave, pravijo, da je možno to napravo vgraditi v greznico.
Zanimajo me podobne izkušnje.
Videl sem reklamo za H2E biološke čistilne naprave, pravijo, da je možno to napravo vgraditi v greznico.
Zanimajo me podobne izkušnje.
T0RN4D0 ::
Hm, če smo že ravno pri čistilnih napravah. Ker imamo težave s pretočno greznico (začela rahlo spuščat) razmišljamo da bi pri sanaciji bgradili čistilno napravo. Glede na to da bodo pretočne čez 5 let načeloma prepovedano, gledamo tudi opcijo da bi šli v investicijo s sosedi in postavili čistilno za 15 ljudi.
Nagradno vprašanje je, če je treba na kakšno stvar posebej pazit, katero firmo priporočate in katere se je za izogibat? :)
Nagradno vprašanje je, če je treba na kakšno stvar posebej pazit, katero firmo priporočate in katere se je za izogibat? :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | mala čistilna naprava - izkušnjeOddelek: Loža | 13421 (1628) | kriptobog |
» | Čistilna naprava - kdo prepozna?Oddelek: Loža | 1673 (1150) | sumoborac |
» | Sonda za merjenje vsebnosti kisika v vodiOddelek: Kaj kupiti | 1811 (1553) | ahonen |
» | Podražitev komunale za več 100% (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12854 (9984) | Magic1 |
» | Iz travnika v parcelo. CenaOddelek: Loža | 11436 (10788) | gzibret |