» »

Grafične napake pri MSI 450 GTS Cyclon in MSI 550GTX-Ti OC

Grafične napake pri MSI 450 GTS Cyclon in MSI 550GTX-Ti OC

Hister ::

Kot kaže nimam sreče z grafičnimi karticami oziroma lahko, da je kakšen drug dejavnik, ki mi povzroča grafične težave. Pišem ta post za morebitno idejo kaj bi dejansko lahko bilo narobe - ali amtična ali powersupply ali spet kaj tretjega.

Zgodba gre tako.

Junija 2007 sem kupil računalnk s sledečimi komponentami:

Matična plošča Asus M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition, AM2
Procesor AMD Athlon 64 5600+ X2 Dual-Core, AM2
Grafična kartica Gigabyte GeForce 8800 GTS, 320MB, PCI-e
Pomnilnik (RAM) Patriot DDR2 2x1GB 800MHz
Napajalnik Power LC6550 550W 24 pin

Takrat sem sumil, da je bilo nekaj narobe z matično ploščo, saj je že ob nakupu prihajalo do težav pri predvajanju zvoka preko slušalk vendar so bile težave zanemarljive in za računalnika nisem uveljavljal garancijskega servisa. Tudi igre so delale prepočasi kot bi morale za navedeno konfiguracijo. Testi so kazali, da bi moralo biti vse vredu evndar je bila grafika porazna. Kasneje je prišlo do tega, da se je iz zvočnikov slišal šumeč zvok, ki je v ozadju vedno spremljal predvajano vsebino. Da z zvočniki ni bilo nič narobe sem ugotovil, ko je prihajalo do enake težave tudi z drugimi zvočniki priklopljenimi na PC in so drugače vredu. Sprijaznil sem se s tem. Do hujšga zapleta je prišlo, ko je med igranjem 3D igre po dveh letih itak nezadovoljivega delovanja crknila grafa.

Nekaj časa sem bil brez grafične potem pa sem si nabavil MSI 450 GTS Cyclon OC. Pri obeh priloženih Nvidiinih demotih (Design Garage ter Supersonic Sledge) je prihajalo do hujših grafičnih artefaktov. Pri igranju Mount&Balde warband igre so se prikazovale bele lise.

Grafično sem vrnil za uveljavljanje garancije kjer so ugotovili, da je z njo res nekaj narobe in mi predlagali dobavo druge grafične kartice za doplačilo 20 eur. Mislil sem, da so imeli v mislih 550GTX Ti Cyclone II pa je šlo v resnici za MSI 550 GTX-TI OC, ki ima referenčni design in se ne more primerjati z Cyclon II, ki jo vsi testi tako hvalijo in je od te, ki sem jo dobil dražja le za 5$. Deloma gre za mojo napako, ker si nisem zapisal serijsko označbo ampak sem razumel samo, da gre za MSI 550 GTX Ti OC in hkrati spregledal, da obstajata dve OC verziji.

Kakorkoli že, v garancijskem servisu so mi prijazno predlagali, da naj si jo vseeno montiram in stestiram kako deluje. Če mi ne bi bila všeč so mi dali možnost dostave druge grafe vendar bi lahko čakal do čez 40 dni kakor je zakonsko določilo.

To 550-tko zmontiram in me šok, ko ugotovim, da oba demota in ena 3D igra o katerih sem že govoril tudi pri tej novi grafični kartici kažejo iste artefakte!

Ali imam tako "srečo", da sem 3x zapored dobil pokvarjene grafične kartice ali pa je nek drug dejavnik.

Poklical sem tehnika, ki je testiral 450-tko in ga povprašal kaj je bilo dejansko narobe z njo. Točno mi ni povedal je pa dejal, da so mu testi pokazali artefakte. Ko sem mu povedal, da ta zamenjana kaže iste grafične napake je rekel, da imata omenjena demota velikokrat te grafične napake pri večih grafičnih karticah kar težko verjamem. Svetoval mi je, da naj si za to grafično omislim 750W napajalnik in, da minimalno priporočilo 400W na tej grafi zadosti le za gledajne filmov. Tudi tega žal ne verjamem. Imam 550W napajalnik, ki bi moral zadoščati vsem komponentom. Kaj ni tako?

Vaše mnenje na vse to? Naj tudi to grafično spet vrnem v garancijo? Z veseljem bi peljal PC na generalni pregled vendar za kaj takega trenutno nimam denarja ker sem brezposeln.

Hvala in lep pozdrav,

Hister

hojnikb ::

Verjetno je kej z napajalnikom narobe, ker tile LC-power niso glih top notch.
Če maš možnost probaj z kakim drugim napajalnikom ali/in stestiraj grafično na kakem drugem računalnikom.Možno pa da je tut kej z matično narobe
#brezpodpisa

Rippy ::

Si že formatiral in namestil najnovejše gonilnike ali vsaj uporabil Driver Sweeper v safe mode?

Če imaš na napajalniku 6 pin konektorje za grafično in si zraven dobil molex na 6 pin pretvornik ga uporabi. Imam precej podobnega kitajca v računalniku in na namenskimi konektorji enostavno ne boota z močnejšo grafično.

Hister ::

hojnikb je izjavil:

Verjetno je kej z napajalnikom narobe, ker tile LC-power niso glih top notch.
Če maš možnost probaj z kakim drugim napajalnikom ali/in stestiraj grafično na kakem drugem računalnikom.Možno pa da je tut kej z matično narobe

Jah sej to je. Vsi, ki jih poznam imajo laptope oz. manj zmogljive stacionarne PC-je in si z njimi nimam kaj pomagat. Ostane mi edino, da ga nesem na generalni pregled. Koliko bi znesla ena poštena cena za tak pregled?

Al je spet kaj z grafično, s power supply-em al pa je matična. Če je matična mi rabi še vse ostalo menjat. Če je power supply je vsaj še ena milost (za denarnico namreč). Najbolj fino bi blo, da je kaj z grafično ampak tretjič po vrsti se človek že vpraša...

Si že formatiral in namestil najnovejše gonilnike ali vsaj uporabil Driver Sweeper v safe mode?

Če imaš na napajalniku 6 pin konektorje za grafično in si zraven dobil molex na 6 pin pretvornik ga uporabi. Imam precej podobnega kitajca v računalniku in na namenskimi konektorji enostavno ne boota z močnejšo grafično.

Ja sem 2x sformatiral in lepo po šolskih korakih vse posodobil tako, da z gonilniki ni nič narobe. Driver Sweeper še nisem uporabil in mi ne rabi ker je bila narejena sveža inštalacija windows 7 64 bit ter najnovejših driverjev.

Na napajalniku sta 2 6pin konektorja. En gre v matično in drugi v grafično. Tega sem po tvojih navodilih iztaknil ven in grafično pripel na priloženi molex 6-pin pretvornik, ki sem ga nataknil na 2 razpoložljiva nastavka. Žal ni spremembe.

Mi lahko kdo pojasni kako orodje imajo tehniki, ko preverjajo delovanje računalnika - kateri software in mehanske pripomočke uporabljajo? Kako npr. stestirajo napajalnik, kako matično? Enostavno dajo drugega not in čekirajo če stvar (bolje) dela al majo kak drugi način? Za grafične vem, da samo drugo not dajo in če ta druga dela naznanijo smrt grafične komponente ;)

Stvar me že fajn jezi in če bi imel sredstva bi že zdavnaj dal PC na pregled tko pa se moram znajti kot se znam zato še posebej cenim kakršenkoli nasvet.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RX 480 porabi preveč energije (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
21439770 (32660) D3m
»

Napajalnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13213367 (9001) Napajalc
»

Dve grafični kartici, dva napajalnika

Oddelek: Strojna oprema
121209 (870) Baja
»

Katero grafično?