» »

Kitajska prevara pri poceni "trdih diskih"

1
2
»

Ramon dekers ::

Okapi je izjavil:

Je nekje v poglavju, kjer opredeljuje tudi irce in njihovo učenje.
No, vzemi knjigo v roke in mi povej, kje točno to piše. Knjigo imam doma, lahko takoj preverim, če me spomin vara.

O.



hmm bom šel v knjižnico in ti povedal, ampak vem natančno kje je zadeva.

Thomas ::

Vprašanje je, so Kitajci dovolj inovativni, da bodo še naprej hitro napredovali in postali alfa država?

Nekaterim se zdi da ja. Ker že zdaj je njihov sistem idealen, kaj šele bo.

Drugi menijo, da je Kitajska blizu zenita, točno zato, ker pri inovacijah bodo pa pogrnili.

Jasno, da se o tem ni možno mirno meniti, ker nekaterim gre koj kri v glavo in bruhajo paro iz ušes.

Če bi odprli o tem posebno temo, bi bila kmalu zaklenjena.

No go, torej.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IceIceBaby ::

Še enkrat moja teza: petina človeštva (Kitajci) NITI SLUČAJNO ne prispeva petino inovacij človeštva! Zaenkrat definitivno NE!


Inovacija je samo del končnega produkta. Nekdo zadevo mora proizvajati.

Sicer si pa kitajce precej slabo opisal. Očitno ne poznaš scene. Industrijska področja so precej razvita, na nivoju evropskih metropol recimo. Ljudje delajo za plače, ki so primerljive z našimi in nasploh je življenje precej podobno življenju v kakšnem večjem mestu v EU ali USA.

Na teh področjih so verjetno tudi inovacije prisotne. Tisto, da je njihova zadnja inovacija smodnik je seveda bullshit. Če ne drugega precej novega progruntajo pri samih proizvodnih procesih, logistiki itd. Inovacija sicer označuje bistveno izboljšanje nekega izdelka, ne nujno nek povsem nov izum (ali storitve). Če kitajci skopirajo avtomobil in ga z uporabo različnih tehnologij izdelave naredijo 5x cenejšega je to prav tako inovacija.

Je pa pač ogromno ljudi še vedno revnih kmetov, ki večino časa porabijo za preživetje. Nekdo je že omenil, da kitajska ni ravno majhna in se razteza čez precej veliko ozemlje, ki seveda nudi različne pogoje za življenje in razvoj.

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bluefish ::

digitalcek je izjavil:

Okapi je izjavil:

Kitajska kot narod mogoče ni usmerjen v znanost in inovacije, ampak v filozofijo vladanja.
Papir, kompas, smodnik, tisk in bankovce so verjetno izumili, da bi lažje vladali, ne?
O.


Ampak z našetim so se njihove inovacije tudi končale. Plus da so to izumili nekaj 1000 let nazaj...
Nožki in LED svetilke po 4-8 evrov pač (najbrž) niso inovacije. Niti tisti "teniški lopar" na enosmerni tok, namenjen kurjenju komarjev...

Še enkrat moja teza: petina človeštva (Kitajci) NITI SLUČAJNO ne prispeva petino inovacij človeštva! Zaenkrat definitivno NE!
Zaenkrat morda res ne. Pa si upaš enako trdi za obdobje čez 10, 20 ali več let?

Kot je že bilo omenjeno, Japonci so v preteklosti prav tako veljali za nacijo plastičnega kiča, ki kaj drugega kot kopirati Evropo in US ni bila sposobna. Poglej si jih sedaj.
Kitajci sicer ubirajo drugačno pot, ki na kratki rok ne prinaša inovacij, vendar se zna to slej ko prej spremeniti.

borisk ::

Kitajci imajo na svoji strani statistiko :D ob 1,3 miljarde veliki bazi, so velike možnosti da so med njimi veliki umi. Če k temu kombiniramo načrtno delo, kot na primer pri gimnastiki... bomo je..l ježa na dolgi rok..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borisk ()

Okapi ::

Da pamet in/ali inovativnost ni genetsko pogojena na ravni ljudstev, bi morali biti celo brez kakšnih posebnih raziskav jasno vsakomur, ki vsaj malo pozna zgodovino. Pred 3000+ leti so bili najpametnejši Sumerci, Babilonci, Egipčani ... Pred 2500 leti so bili najpametnejši Grki. Pred 2000 leti so bili najpametnejši Rimljani. Pred 1000 leti so bili najpametnejši Arabci in Kitajci. Pred 500 leti so najpametnejši postali v Zahodni Evropi. Pred 50 leti so bili najpametnejši Američani ...

Kje so zdaj Grki, recimo? So geni Demokrita, Aristotela, Platona, Pitagore ... izhlapeli?

Jaz sem precej prepričan, da bodo Kitajci čez 50 let številka 1 v praktično vsem. Upam samo, da bo zamenjava svetovnih velesil minila brez svetovne vojne.

O.

IceIceBaby ::

Zanimiv prikaz tole. Še bolj bi bilo zanimivo videti rezultate po posameznih delih provinc. Guandong je največji exporter in ima cca 100M prebivalcev. Ampak verjetno večino ustvarijo ljudje v mestih. Samo Shenzhen z okolico ima skoraj 10M prebivalcev (+ nepregledne trume sezonskih delavcev) in tam okoli je industrije res ogromno.

Shenzhen ima recimo cca 2000 usd višji GDP per capita kot celotna provinca in strmo raste. Pa tudi tukaj govorimo o 10M+ prebivalcih na precej velikem območju. Že v Sloveniji so razlike opazne, tam pa sploh. V teh centrih, kjer je denarja dovolj in so pogoji ugodni se kopiči tudi znanje in posledično inovacije.

Že posamezne province so enostavno prevelike in preveč razdrobljene, da bi lahko takšna statistika pokazala realno stanje. O celotni kitajski pa sploh nima smisla ustvarjati mnenja na podlagi številk.

digitalcek ::

IceIceBaby je izjavil:

Še enkrat moja teza: petina človeštva (Kitajci) NITI SLUČAJNO ne prispeva petino inovacij človeštva! Zaenkrat definitivno NE!


Inovacija je samo del končnega produkta. Nekdo zadevo mora proizvajati.


Ravno zato gre. Skoraj vse inovacije dodajo ostali/drugi, oni pa potem proizvajajo za 10-15% evropske cene.

Opisana situacija jih definitivno ne stimulira k resnemu povečanju števila inovacij.

Da pa imajo v večjih mestih primerljive plače z Evropo, pa enostavno ne more biti res. Kajti potem ti deli Kitajske NE MOREJO proizvajati po konkurenčni ceni.

Lahko linkaš, katero kitajsko mesto/provinca ima povprečno NETO plačo 1600 evrov, kot jo imajo recimo Avstrijci? Osebno mislim, da jim še do (za EU bednih 160 evrov neto) precej manjka!

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Ravno zato gre. Skoraj vse inovacije dodajo ostali/drugi, oni pa potem proizvajajo za 10-15% evropske cene.


In zakaj je to slabo? Meni kar paše, da so cene dobrin nizke.

Opisana situacija jih definitivno ne stimulira k resnemu povečanju števila inovacij.


Vse ob svojem času. Vedno več vlagajo tudi v razvoj. Vedno več imajo lastnih produktov. Počasi se selijo iz vloge podizvajalcev na višje stopničke.

Kar pa še ne pomeni, da že trenutno niso inovativni. Njihove nizke cene proizvodnje niso posledica samo nizkih cen dela, ampak imajo tudi proizvodne procese in tehnologijo kar dobro naštudirano.

Da pa imajo v večjih mestih primerljive plače z Evropo, pa enostavno ne more biti res. Kajti potem ti deli Kitajske NE MOREJO proizvajati po konkurenčni ceni.


http://www.payscale.com/research/CN/Loc...

Pa primerjaj realno kupno moč, ne samo zneskov. Tam je vse precej cenejše kot pri nas. Od stanovanj do hran, elektronike...

+ googlaj malo.

Tistih 160€ +- so plačani slabo plačani nekvalificirani delavci. Glede na cene življenja je to približno primerljivo z našim minimalcem.

Manu ::

Thomas je izjavil:

Vprašanje je, so Kitajci dovolj inovativni, da bodo še naprej hitro napredovali in postali alfa država?


Če Kitajci niso inovativni (in predpostavimo, da niso pokazali nič inovativnega) zakaj se jih potem alfa ZDA in EU bojita oz. zelo spoštujeta?

No, to je tvoj koncept: alfa država. Za mene to ne obstaja (ne delim držav na tak način). Ampak dobro, bom uporabil ta koncept.

Ali res alfa država pomeni biti zelo inovativna država? V kapitalizmu, sem prepričan, inovativnost ni na prvem mestu, ampak ustvarjanje dobička. Za ustvarjanje dobička je dovolj, da stare koncepte prepakiraš na način, da jih ljudje kupujejo. Ni ti treba biti inovativen. Včasih je inovacija način, kako ustvariš nov izdelek, da ga prodajaš. Inovacija je torej le eden izmed načinov, kako povečati prodajo.

Kitajci uspevajo celo brez inovativnosti (na način, ki jo premore zahod). Postajajo alfa država brez nje. Zakaj bi zapravljal čas z inovativnostjo, ko pa to zate počnejo zahodne države? Ves trud, ki ga vložiš je v proizvodne procese in voila pristaneš med alfa državami. Ne vem, zakaj imajo vsi tako proti kopiranju, ki ima danes že nek negativen prizvok. Tudi samo kopiranje je del tehnologije. Zamislimo si računalništvo brez kopiranja. Zamislimo si svet, da nihče ne bo mogel nič kopirati. Brez kopiranja ni napredka. Kopiranje je del napredka, je del tehnologije. Brez kopiranja ni kapitalizma.

Elektrika, električni motor, žarnica, letalo, motor z notranjim izgorevanjem ... to so inovacije. Vse ostalo je samo dodajanje in izboljševanje inovacije. Pralni stroj ni prava inovacija. Ker uporablja prave inovacije (električni motor in elektriko) vendar drugače zapakirano za nek drug namen. Ampak splošno sprejeti koncept inovacije je drugačen. Zato velja, da je pralni stroj inovacija.

Ampak kaj je zahod v zadnjih 30 letih zares inoviral? Govorim o pravi inovaciji, ne 30% inovaciji že obstoječe inovacije?

Vse to negativno gledanje na Kitajsko, kot neinovativno a sposobno kopiranja, je izključno zaradi upada dohodka tistih inovativnih. Če je Kitajska tak problem, potem naj zahod dela brez nje. Aja, bo manj prihodkov >:D

Čeprav Kitajska zelo pretirava s svojim agresivnim kapitalizmom, kršenjem človekovih pravic, političnim nadzorom svojih državljanov, in ne pokažejo inovativnost, kot jo trenutno kaže zahod, so vsekakor pomemben del kapitalistične mašinerije.

Ko enkrat Kitajci ne bodo več hoteli delat v mizernih pogojih, potem bo kapitalizma kot ga poznamo konec. In verjetno se 'alfa države' tega zelo dobro zavedajo. Kapitalistom je brez Kitajske odklenkalo. Zato pa Kitajcem za zdaj ne teče voda v grlo in jim ni treba biti inovativni. Dovolj je, da so poceni, ugodna delovna sila in da za zaslužek kopirajo že obstoječe.

Kitajci so stroj kapitalizma. Stroju ni treba bit inovativen.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Thomas ::

Spet "kapitalistom odklenkalo". Dolgočasna analiza. Predvsem pa napačna, Manu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Manu ::

Seveda brez argumentov, prehitro branje in subjektivne motnje za bolj objektivno razumevanje.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

darksamurai ::

digitalcek je izjavil:


Ravno zato gre. Skoraj vse inovacije dodajo ostali/drugi, oni pa potem proizvajajo za 10-15% evropske cene.


Bi blo dobro, da bi pred pisanjem številk vsaj preveril podatke. Pri ENAKI KVALITETI izdelave lahko realno naredijo samo za 3-8% ceneje in NE za 10-15% cene. Pri serijski proizvodnji praktično vseh stvari je glavni strošek (okoli 80% proizvodne cene) ravno strošek materiala.

Ni mi jasno, kako lahko nekateri naivno verjamejo, da so kitajci z "inovacijo" pocenili izdelavo skopiranega avtomobila. :)) Je ta "inovacija" naredila crash test one star avto? Ali pa so mogoče mislili, da je 1 zvezdica the next best thing? Obliko konstrukcije so poenostavili, ker ne razumejo nekaterih osnov, uporabili so zanič materiale... to pa je res inovacija.

Japonci še vedno niso inovativni, so pa odlični v izboljšavah. Kaj pa so v zanjem času izumuli?

Dejstvo je, da Japonski in Ameriški avtomobili niso tako tehnično dovršeni, kot sta npr. Audi in BMW. Toyota pa se malo kvari zaradi čisto druge zadeve. Tovarniški standardi za trajno dinamično trdnost so pri njih malo strožji in se v kombinaciji s strogo kontrolo proizvodnje... izkažejo, kot nepokvarljiv/vzdržljiv avtomobil.

ALT ::

Japonci seveda niso nič izumili, če znaš samo v avte gledat (pa še to ne drži, kdo je naprimer začel z hibridi? mhm, toyota in honda, sedaj jih pa Veliki evropejci kopirajo).

Če pa pogledaš malo naokrog opaziš, da so vodilni, če ne celo edini na nekaterih področjih. Povej mi, katere izmed velikih znamk fotoaparatov in optike niso iz japonske? (Da ti olajšam delo, izbiraj med Nikonom, Canonom, Sonyem, Olympusom, Pentaxom)

digitalcek ::

darksamurai je izjavil:

digitalcek je izjavil:


Ravno zato gre. Skoraj vse inovacije dodajo ostali/drugi, oni pa potem proizvajajo za 10-15% evropske cene.

Bi blo dobro, da bi pred pisanjem številk vsaj preveril podatke. Pri ENAKI KVALITETI izdelave lahko realno naredijo samo za 3-8% ceneje in NE za 10-15% cene. Pri serijski proizvodnji praktično vseh stvari je glavni strošek (okoli 80% proizvodne cene) ravno strošek materiala.


Aha. Če je pri LED svetilki, ki jo ljubljanski Kitajci prodajajo za 6 evrov, Evropejci (recimo Avstrija) pa podobno (Varta) za 25 evrov - material 80%, (kar ni NITI SLUČAJNO), je potem delo Kitajčkov pri eni svetilki vredno največ 0.50 evra.

In popolnoma enaka LED svetilka je bila v Beogradu (videl na lastne oči v kitajski trgovini) 4 evre. Torej je delo dejansko vredno le 0.20 evra.

In kaj se v Evropi zgodi parketarju, ki brusi parket za 3 evre kv. meter, ostali parketarji v mestu/državi pa za 30 evrov kv. meter? Metek med oči!

Okapi ::

Japonci še vedno niso inovativni,
Japonska je na prvem mesto po številu prijavljenih in podeljenih patentov.
List of countries by patents @ Wikipedia

Kitajska je bila pa lani na tretjem mestu po prijavljenih patentnih, za ZDA in Japonsko.

O.

Thomas ::

Število patentov je manj pomemben kazalec. Njihova uporabnost ali celo revolucionarnost in delež sploh patentiranih inovacij, lahko obrnejo to sliko na glavo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Chupa ::

ALT je izjavil:

Povej mi, katere izmed velikih znamk fotoaparatov in optike niso iz japonske? (Da ti olajšam delo, izbiraj med Nikonom, Canonom, Sonyem, Olympusom, Pentaxom)


Hasselblad, Carl Zeiss AG, Leica etc.

Okapi ::

Hasselblad je v lasti Kitajcev in svojo značko lima na Fujijeve fotoaparate. Leica to počne s Panasonicovimi fotoaparati.

O.

Chupa ::

Vse te firme proizvajajo še marsikakšno drugo optiko poleg digitalnih fotoaparatov.

MrStein ::

Thomas je izjavil:

Vprašanje je, so Kitajci dovolj inovativni, da bodo še naprej hitro napredovali in postali alfa država?

Nekaterim se zdi da ja. Ker že zdaj je njihov sistem idealen, kaj šele bo.

Drugi menijo, da je Kitajska blizu zenita, točno zato, ker pri inovacijah bodo pa pogrnili.

Jasno, da se o tem ni možno mirno meniti, ker nekaterim gre koj kri v glavo in bruhajo paro iz ušes.

Če bi odprli o tem posebno temo, bi bila kmalu zaklenjena.

No go, torej.

Torej: "Ne pišem argumentov ne zato, ker jih nimam, ampak ker bi jih itak izbrisali".
V bistvu je ST kriv.

Dobra, stari. Bom še sam uporabljal.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spock83 ::

digitalcek je izjavil:

Tisti trdi disk seveda JE kreativen.
Ampak si zasluži prvo nagrado na tekmovanju za nateg leta.
Žalostno za poševnooke, da producirajo take poslovne ideje in inovacije.
Kot sem napisal: nič pametnega od njih, če ne štejemo nožke in male LED svetilke (glej asortiman na štantih kitajskih trgovcev v Sloveniji). Ničvredne smeti.


Protim našim tajkunom so ti kitajci pravi amaterji.

borisk ::

darksamurai je izjavil:

Dejstvo je, da Japonski in Ameriški avtomobili niso tako tehnično dovršeni, kot sta npr. Audi in BMW. Toyota pa se malo kvari zaradi čisto druge zadeve. Tovarniški standardi za trajno dinamično trdnost so pri njih malo strožji in se v kombinaciji s strogo kontrolo proizvodnje... izkažejo, kot nepokvarljiv/vzdržljiv avtomobil.


Dejstvo je, da lahko rečemo da je Lexus enako tehnično dovršen kot BMW, Škoda pa ni na ravni Toyote. Kakovost ni enako kontroli!!! In obvladovanja kakovosti se je svet učil od japoncev (Toyote). Nemci so vsekakor kakovostni ampak koncept kakovosti ni zrastel na njihovem zeljniku, so ga pa z nemško natačnostjo implementirali.

darksamurai ::

Thomas je izjavil:

Število patentov je manj pomemben kazalec. Njihova uporabnost ali celo revolucionarnost in delež sploh patentiranih inovacij, lahko obrnejo to sliko na glavo.

Se popolnoma strinjam. Poleg tega je potrebno pogledati še patentno zakonodajo. Če se prav spomnim, je japonska patentna zakonodaja nekakšna kopija ameriške. Če je tako, lahko število njihovih patentov deliš s faktorjem n (ki praviloma ni nižji od 3), da dobiš število patentov, ki bi jih sploh lahko neposredno patentiral v Nemčiji oz. EU.


Dejstvo je, da lahko rečemo da je Lexus enako tehnično dovršen kot BMW, Škoda pa ni na ravni Toyote. Kakovost ni enako kontroli!!! In obvladovanja kakovosti se je svet učil od japoncev (Toyote). Nemci so vsekakor kakovostni ampak koncept kakovosti ni zrastel na njihovem zeljniku, so ga pa z nemško natačnostjo implementirali.

Če na hito pogledaš je Lexus podoben BMWju, če pa si strojnik in gledaš v detajle, pa hitro vidiš, da že veliko let le sledijo nemškim trem izdelovalcem. Ne rečem, da lexus ni odličen avto, ker enostavno je, ampak z idejami pa še vedno v večini primerov sledijo nemcem. V čem ni Škoda na ravni Toyote? TDi mašine so kar dobre, menjalnik imajo tudi dober,...

Aha. Če je pri LED svetilki, ki jo ljubljanski Kitajci prodajajo za 6 evrov, Evropejci (recimo Avstrija) pa podobno (Varta) za 25 evrov - material 80%, (kar ni NITI SLUČAJNO), je potem delo Kitajčkov pri eni svetilki vredno največ 0.50 evra.

Preden kar koli napišeš, te prosim, da si natančno prebereš! Govoril sem o stroških proizvodnje in ne o končni ceni! Zakaj je svetilka od Varte dražja? Predvsem zaradi trgovcev in varte, mali delež pa zaradi večje kvalitete. Slučajno vem, da je pri LED glavni strošek ravno izdelava plastične bučke, ker pravilne oblike snopa ni kar tako simpl narediti.
Če mi ne verjameš glede stroškov proizvodnje, pa poglej bilanco enega SLO podjetja, npr. Gorenje (lahko pa tudi kakšno drugo). Tam se lepo vidi, kolikšen je strošek dela in kolikšen je strošek surovin, pa boš videl razmerje.

kitaj ::

digitalcek je izjavil:

Ravno zato gre. Skoraj vse inovacije dodajo ostali/drugi, oni pa potem proizvajajo za 10-15% evropske cene.

Ko so Kitajci prvič hoteli zgraditi železnico do Lhase so za pomoč prosili Švicarje, ki so jim rekli, da je to nemogoče. Kitajci so jo pred nekaj leti zgradili sami, z lastnim znanjem.

digitalcek je izjavil:

Lahko linkaš, katero kitajsko mesto/provinca ima povprečno NETO plačo 1600 evrov, kot jo imajo recimo Avstrijci? Osebno mislim, da jim še do (za EU bednih 160 evrov neto) precej manjka!

Lahko linkaš kako Evropsko mesto v katerem se v centru mesta lahko naješ za 0,5€?

Okapi ::

Priporočam ogled dokumentarca v dveh delih, ki je bil letos februarja na BBC - Chinese are coming. V prvem delu opisuje kitajski prodor v Afriko, v drugem pa v Brazilijo in vpliv na ameriško gospodarstvo. Če slučajno kdo dvomi, da bodo čez 20 let največja svetovna velesila;)


O.

Ramon dekers ::

o hvala, obožujem takšne dokumentarce!

borisk ::

darksamurai je izjavil:


Če na hito pogledaš je Lexus podoben BMWju, če pa si strojnik in gledaš v detajle, pa hitro vidiš, da že veliko let le sledijo nemškim trem izdelovalcem. Ne rečem, da lexus ni odličen avto, ker enostavno je, ampak z idejami pa še vedno v večini primerov sledijo nemcem. V čem ni Škoda na ravni Toyote? TDi mašine so kar dobre, menjalnik imajo tudi dober,...


slučajno sm strojnik, bil sm že v BMWjeve proizvodnji, vem, da je v minchnu par stotnij inženirjev, ki delajo na razvoju. Sej načeloma slabih avtom danes ni, naši ati so delal generalke na stoenkah na 60kkm, olje so menjaval na 6kkm, pa še vmes so ga dolival.

za kateri so sledili pri LFA modelu?

murmur ::

digitalcek je izjavil:

IceIceBaby je izjavil:

Še enkrat moja teza: petina človeštva (Kitajci) NITI SLUČAJNO ne prispeva petino inovacij človeštva! Zaenkrat definitivno NE!


Inovacija je samo del končnega produkta. Nekdo zadevo mora proizvajati.


Ravno zato gre. Skoraj vse inovacije dodajo ostali/drugi, oni pa potem proizvajajo za 10-15% evropske cene.

Opisana situacija jih definitivno ne stimulira k resnemu povečanju števila inovacij.

Da pa imajo v večjih mestih primerljive plače z Evropo, pa enostavno ne more biti res. Kajti potem ti deli Kitajske NE MOREJO proizvajati po konkurenčni ceni.

Lahko linkaš, katero kitajsko mesto/provinca ima povprečno NETO plačo 1600 evrov, kot jo imajo recimo Avstrijci? Osebno mislim, da jim še do (za EU bednih 160 evrov neto) precej manjka!


Ce se ne motim je glavni problem (po tvoje) njihove neinventivnosti precej nadzorovan in usmerjen sistem. Kar pomeni, da je situacija precej razlicna od "svobodne" Evrope. Recimo - studenti, ki jih posiljajo na izobrazevanje v Evropo so tocno doloceni bodoci studenti, ki imajo "dovoljenje" za studij na zahodu. Posledica tega usmerjeno nadzorovanega sistema so tudi dolocljive "potrebe" posameznika. Tezko primerljivo z zahodnim pojmom "EUR netto osebni dohodek".
// Aja, par omenjenih "studentov" sem tudi sam srecal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Ramon dekers ::

Okapi je izjavil:

Priporočam ogled dokumentarca v dveh delih, ki je bil letos februarja na BBC - Chinese are coming. V prvem delu opisuje kitajski prodor v Afriko, v drugem pa v Brazilijo in vpliv na ameriško gospodarstvo. Če slučajno kdo dvomi, da bodo čez 20 let največja svetovna velesila;)


O.



noro. In mi se prerivamo o malem delu...:'( Kam to pelje. Saj nas bodo žive pojedli.

Manu ::

Kje pa je drugi del (da se ga gleda v celoti)?
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

zavajon ::

Tukaj. ;)
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihajajo poceni SSD diski (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
9720329 (7743) element
»

Trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
443024 (1923) aleden
»

Usut filesystem

Oddelek: Programska oprema
171412 (1161) PrimozR
»

Diski se nezadržno cenijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
839762 (6124) kixs
»

Pazite se USB-ključev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
5811223 (10826) mirkuma

Več podobnih tem