Forum » Programiranje » Kontrolna vrednost -
Kontrolna vrednost -
Driver_2k ::
Zanima me, če mi kdo lahko razloži ali pa da kakšen uporaben link glede "poante" kontrolnih vrednosti v informatiki. Večkrat sem zasledil, da se uporablja kakšno računanje po modulu ali pa je polje za nek atribut v bazi razširjen, da se doda kakšna kontrolni privesek. Predvsem me zanima okrog modulov...
fosil ::
Poanta kontrolne številke je v tem, da se izračuna iz ostalih cifer.
Še vedno se veliko stvari vnaša ročno in če se zmotiš pri vnosu, se kontrolna cifra ne bo ujemala in ven ti bo vrglo napako.
Še vedno se veliko stvari vnaša ročno in če se zmotiš pri vnosu, se kontrolna cifra ne bo ujemala in ven ti bo vrglo napako.
Tako je!
Driver_2k ::
Glej razumljiv mi je recimo checksum - narediš vsoto čez nekaj podatkov in na koncu (npr. prenosa) gledaš, če se je integriteta ohranila. Kaj pa pri kontrolki? A mi lahko na primeru vnosne maske neke web aplikacije razložiš primer uporabe - podatki se vpisujejo v relacijsko podatkovno bazo.
Hvala...
Hvala...
DavidJ ::
> Še vedno se veliko stvari vnaša ročno in če se zmotiš pri vnosu, se kontrolna cifra ne bo ujemala in ven ti bo vrglo napako.
Za kontrolo vnosa podatkov med uporabnikom in sistemom.
Za kontrolo vnosa podatkov med uporabnikom in sistemom.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
- Yoda ('The Empire Strikes Back')
fosil ::
Na primer, vnesti moraš davčno številko , ki je na primer 12345678. Dejansko je davčna 1234567, cifra 8 pa je kontrolna ki se izračuna iz ostalih številk po določenem algoritmu.
Če se zmotiš pri vnosu in vneseš recimo 21345678, izračun zadnje številke ne bo več 8, ampak recimo 5. Torej to pomeni da si nekje naredil napako.
Če bi torej delal program ki kontrolira vnos, bi moral ta program potem ko vneseš celo številko, iz prvih sedmih cifer izračunat osmo in preverit ali se ujema z vnešeno. Če se ne, javi napako.
Številke sem si izmislil. Pravi algoritem za davčno najdeš tukaj
Če se zmotiš pri vnosu in vneseš recimo 21345678, izračun zadnje številke ne bo več 8, ampak recimo 5. Torej to pomeni da si nekje naredil napako.
Če bi torej delal program ki kontrolira vnos, bi moral ta program potem ko vneseš celo številko, iz prvih sedmih cifer izračunat osmo in preverit ali se ujema z vnešeno. Če se ne, javi napako.
Številke sem si izmislil. Pravi algoritem za davčno najdeš tukaj
Tako je!
harvey ::
davčne številke, matične, številke bančnh računov, sklici pri plačilih...vse to vsebuje kontrolne številke. Uporaba kontrolnih številk je več kot logična, ker bi drugače prihajalo do veliko zatipkanih zadev.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | storitev ponovnega priklopaOddelek: Loža | 2367 (2155) | Miha 333 |
» | Izvršba na bančnem računu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 30738 (28019) | OZZY |
» | Fotokopija bančne karticeOddelek: Loža | 4510 (3930) | blackbfm |
» | NeplačiloOddelek: Loža | 4502 (3068) | McHusch |
» | Davčna številka v bazi - vprašanje redundatnosiOddelek: Pomoč in nasveti | 14056 (13294) | gokky |