» »

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo nadomestil stalni aplikacijski zavihek Domov. Za predogled vsebin neposredno v brskalniku bodo dodali integriran pregledovalnik datotek PDF (in kasneje tudi drugih, recimo MP3). Spletne aplikacije bodo dobile svoje mesto v opravilni vrstici. Prenovljen upravljalnik identitet bo omogočal centralizirano prijavo v spletne strani in celo sočasno prijavo z več identitetami. Zadnja za zdaj napovedana večja novost bo gumb s simbolom papirnega letala v vrstici z naslovom, ki bo vodil neposredno do socialnih omrežij.

Utegne se primeriti, da bo katera izmed novosti prestavljena v Firefox 6, saj Mozilla ne namerava raztegovati razvojnega cikla. Nova verzija bo izšla vsakih 16 do 18 tednov.

43 komentarjev

Icematxyz ::

Vgrajena PDF podpora je OK. Se pravi, da ne bodo na tem področju zaostajali za Chrome. Upravljanje z zavihki in nove možnosti glede tega niso odveč. UI "poliranje" tudi nimam nič proti, če gre seveda v smer izboljšav...

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

glede na to da je mp3 hudobni lastniski format je kar neverjetno slisat, da bodo vgradili predvajalnik zanj

hamax ::

Je za mp3 potrebno placevati licencnino?

Icematxyz ::

Da.

Glede "MP3 podpore" bom pa zaenkrat še počakal na "uradno najavo"...

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Home tab? Upam, da se ga bo dalo odstranit, ker Home funkcije nisem uporabljal že kakšno desetletje in bi bilo škoda stran metat plac, ki bi ga lahko porabil za kaj drugega.

Aja, pa še nekaj glede številk. Kaj bi bilo drugače če bi se ta update imenoval 4.1 ali pa mogoče celo 4.5 ? S takim tempom bo Firefox kmalu na dvomestnih številkah kar bo izpadlo glupo.
Chrome 48 vseeno zveni kul, Firefox 48 pa ne ravno najbolj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

cebelar123 ::

RejZoR bejži bejži

arjan_t ::

@RejZoR: in ker več ni večjih novosti, kdaj boš potem bumpal verzijo?

RejZoR ::

In ker ni več večjih novosti, zakaj bi nabijal cele številke namesto 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 itd kot se je delalo do sedaj, če pa slučajno vmes izdajo kaj kar bistveno vpliva na funkcionalnost programa pa naredijo večji preskok iz npr 4.0 na 4.5. Oh wait, skoraj vsi programi imajo tko in je stvar totalno smiselna. Zdej ko je pa Chroma začel s to bedarijo bojo pa kr vsi bebavo sledili. Ker nonsense. Kaj bo naslednje, konstantni preskoki po 10 številk? Firefox 10, Firefox 20, Firefox 30... :rolleyes:
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

amigo_no1 ::

Naj raje memory leak popravijo.Po 3 dneh in odprtih 20 tabih pride poraba do skoraj 1 GB.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Osebno so mi malo glupi programi, ki imajo po letih razvoja in splošne uporabe npr. različico 2.2RC2 (kao "release candidate 2"). In potem to različico obdržijo leta in leta, kljub stalnemu razvoju. Halo, release candidate, ki je očitno bil releasan že zdavnaj. Prej bo zastarel, kot bo "izdan", očitno. No, v tem primeru se je po ne vem koliko letih le premaknilo.

Ali pa drugi, ki imajo različice tam nekje 0.2.4, pa so prav tako že leta izdani. Zakaj še niso prišli do 1. različice? Ali je to v resnici 24. ali 2. različica, samo malo zakamuflirana?

Po drugi strani pa je Chromovo nabijanje številke tudi popolna neumnost. Zdaj samo še manjka, da mu Firefox sledi.

V vsakem primeru je vse skupaj samo stvar marketinga. Žal pa ljudje padejo na take zadeve.

Jst ::

Komaj cakam FireFox 82. Ta bo ta prav, novosti polna mera. Ce jih bo pa kej zafrkavalo, pa FF 1127. So oni rekli!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

zupicaa ::

Visoka cifra se včasih dobro sliši v tem smislu, da ta stvar je pa sigurno dobra če je že toliko verzij zunaj. Seveda tistim, ki ne spremljajo podrobneje razvoja (90% uporabnikov).

Sicer pa whocare kakšna je cifra, važno da stvar dela tako kot je treba!

RejZoR ::

Pač izgleda debilno, ni pa zato nič boljše če ima večjo številko. Bojo prišli do točke ko bo folk začel, um omg, so že pri verziji 310 pa še vedno nima tega in tega... kaj bo pa pol?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Key Quest ::

Ja pol pa naredijo verzijo 311, UPM. Koga boli kurac kako kurac se poimenujejo razlicice. Kaj pa Office, ki ima ocitno ze na 2010. razlicici? A ni tudi to skrajno bebavo? Predlagam da RejZoR bojkotira vso programsko opremo, ki ima razlicico vec kot 1, kajti nezaslisano je da pri produktu, ki naj bi bil ze koncan, pol kr neke popravke vn mecejo, halo. Uzakonit je potrebno, da se zaporedne razlicice postopoma samo v neskoncnost priblizujejo enki, ker 1.0 pomeni popolno izdajo programske opreme. Firefox 0.9.9.9.9.9.1 zveni neskoncno bolje kot Firefox 5, tle smo si edini.

bf4ed ::

Office ma približno letnico izdaje(97,2003,2007,...) Ni nič narobe s tem.
Seveda pa ima tudi verzijo programa, ki pa je pri off2003 v11.nekaj
In to kak ma chrome je čist mimo.

Key Quest ::

Ej dobro si to povedal.

RejZoR ::

Človek, kaj bluziš. Firefox je do verzije 3.6.15 imel povsem logičen sistem označevanja. Prva številka major verzija ob drastičnih spremembah, druga minor za manjše nadgradnje in zadnja za hotfixe. Bolj enostavno in smiselno kot to je že kar težko naredit. Tko se bo tud zgubila neka "reča nit" med verzijami, ki so si podobne. Do zdej smo vedeli, da je bil averzija 3.x nekako podobna zadeva, zdej se ne bo nič vedelo. Boš vprašal človeka kero verzijo ima, bo reku 37 pol pa študiraj kera številka je že imela nekaj spremenjeno. Chroma tepe točno ista zadeva. 11 verzij z manjšimi spremembami in hotfixi, ki jih nihče ne omenja, pol pa se pejt. Not cool. Chrome razvoju sledim že od začetka pa ti ne znam povedat kdaj so kaj dodali. Vem samo, da je verzija 11 dobila full sync vseh podatkov z gesli vred. Za nazaj pa nimam pojma. Niti kdaj so dodal extensions podporo. Za Opero ti isto lahko povem kdaj so kaj dodali, ker imajo smiselno označeno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

marvin42 ::

RejZoR: za koga kurca se toliko obremenjuješ z verzijami? Če ni kakšnih očitnih bugov, je treba pa sistem označevanja spljuvat. Zaradi mene lahko VSAK dan v verziji prištejejo 1000. Važno da zadeva dela tako, da smo uporabniki zadovoljni, ne? Je pa res, da se zdaj geeki na svojih sestankih težje hvalijo s tem "kdaj so dodali to in to opcijo v x program".
Mostly Harmless

gendale ::

naj raje vgradijo adblock
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

plevcek ::

Se strinjam, da je veliko bolj logično poimenovanje 3.x.x kot pa kr eno cifro povečevati v nedogled.
@marvin42 tudi kominiciranje poteka boljše, kadar se kdo kaj bolj strokovno pogovarja o določenih produktih, ker vsak bolj ve kaj se je kje in kdaj zgodilo, kakšne spremembe prinaša verzija, kakšne so morebitne težave z določeno verzijo. Tako točno veš npr. verzija 3 ima težave z tem in onem, medtem ko boš pri chromu rekel kaj, verzija nekje med 120 in 150 ima neke težave. Uporabniku je res vseeno kolk je številka ampak takim, ki pa to inštalirajo, se ukvarjajo z problemi pa mislim da veliko pomaga, če je smiselno poimenovana verzija.

mogoče neumen primer ampak vseeno:
Kaj če bi začeli delati avtomobile in jih imenovati kar z številkami in to vse isto. Ne bi bilo več WV Golf in WW passat ampak bi vse WV vozila imenoval kar WV 1, WV2, .... WV 150..., če grem še bolj v skrajnost, da damo kar vsa vozila na svetu avto1, avto2,... pač katero prej pride na trg.
Skratka mislim, da se smiselno označujejo stvari, tudi zaradi komunikacije in prepoznavnosti poleg ostalih dejavnikov.

RejZoR ::

Plevcek je prvi, ki je dojel bistvo. Za končne uporabnike je "bigger is better" številka res boljša, ampak ko pa bo taisti uporabnik hotel pomoč pa se bo nekdo na drugi strani povezave na veliko zajebaval zaradi neumnega številčenja. Samo zato mi gre v nos. In zato ker zveni butasto. MAJOR.MINOR.BUILD je daleč najbolj smiselna označba, ki jo razume vsak bukselj in je enostavna za delo tud kasneje ko se rabi support/feedback.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

marvin42 ::

Nekateri pa ne dojamejo, da bi pri Firefoxu rade volje ostali pri starih načinih oznak, ampak jih je konkurenca prisilila v bezljanje s številkami.
Mostly Harmless

techfreak :) ::

amigo_no1 je izjavil:

Naj raje memory leak popravijo.Po 3 dneh in odprtih 20 tabih pride poraba do skoraj 1 GB.

Kaj se hecaš? Sem nekaj časa nazaj pisal, da mi po 4 urah in <10 odprtih tabih pride na 1GB.

Chrome je pa pri prb. 40 tabih na 2GB porabe po 2 dneh.

kronik ::

Kaj MODi spite tukaj, same kletvice v vsakem postu jebo vas bog. :D

matejdro ::

+1, to novo oštevilčevanje je res neumno.

Kako bo tale home tab deloval? Recimo jaz imam za domačo stran google. Sedaj lepo kliknem bajtico, napišem not iskalni niz in enter. Pri home tabu pa bom vpisal iskalni niz, odprl željene zadetke v novem tabu in potem klikal nazaj, dokler spet ne pridem na začeto stran google?

arjan_t ::

iskalni niz direkt v url vrstico in ti išče po googlu?

matejdro ::

Vem, ampak mene še vedno zanima, kako bi to delovalo na home tab.

Jeronimo ::

Še bolje pa bi bilo, da sploh ne bi bilo označevanj verzije.

Klikneš update in zadeva je ažurna .. in ne glede na to, ali je to verzija 3.4.6.7.9 ali verzija 34679.

To bi se meni zdelo še najbolje.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

matejdro ::

Imam težave z Firefoxom. Katerim? Ne vem, ker ni verzij.

ProGTX ::

Pri Chromu to deluje, ker je že od začetka razvoj tak, da hitro povečujejo številko verzije, poleg tega verzija sploh ni pomembna. Pri Firefoxu, kjer so bile do zdaj velike razlike med glavnimi verzijami, pa je, milo rečeno, nekoliko nenavadno, da bojo pospešili. OK, če naredijo Firefox 5 precej drugačen od štirice, lahko pride tudi naslednji teden, kar pa je težko verjetno.

Lahko pa naredijo nov Mozilla Firefox - v osnovi bi to bila recimo petica, vendar se ne bi nihče več obremenjeval s ciframi. Podobno, kot je na Windows Service Pack izgubil na pomenu, saj se sistem nenehno posodablja.

MrBrdo ::

Dobre inovacije v Firefox 5.

Aja ne, sej to že vse ima Chrome... ^^
MrBrdo

js osebno ::

MrBrdo je izjavil:

Dobre inovacije v Firefox 5.

Aja ne, sej to že vse ima Chrome... ^^

+1..
oh wait..

Jeronimo ::

matejdro je izjavil:

Imam težave z Firefoxom. Katerim? Ne vem, ker ni verzij.

Imaš težave z zadnjo verzijo. To je to.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

matejdro ::

Kako pa vem, če imam zadnjo verzijo? Se mi je že pri firefoxu zgodilo, da je updater javljal, da je verzija zadnja, je pa bila neka zelo stara.

Jeronimo ::

Preveč kompliciraš. Sploh pa ... če ti browser ne dela ... komu boš jamral? Pomoč uporabnikom? :)
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Ales ::

plevcek je izjavil:

mogoče neumen primer ampak vseeno:
Kaj če bi začeli delati avtomobile in jih imenovati kar z številkami in to vse isto. Ne bi bilo več WV Golf in WW passat ampak bi vse WV vozila imenoval kar WV 1, WV2, .... WV 150..., če grem še bolj v skrajnost, da damo kar vsa vozila na svetu avto1, avto2,... pač katero prej pride na trg.
Skratka mislim, da se smiselno označujejo stvari, tudi zaradi komunikacije in prepoznavnosti poleg ostalih dejavnikov.
Z zadnjo izjavo se čisto strinjam. Ampak avtomobili interno že imajo točno to (verjetno večina), se pravi modelno številko šasije in modelno številko motorja. Pogooglaj za W123, W210, itd. Ali pa OM616.912, OM612.961, itd. Čisto normalna stvar.

Za marketing pa seveda to praviloma ni primerno... Verjetno samo profesionalci in ljubitelji vedo modelne številke Mercedesa ali BMW-ja, čisto vsak voznik pa ne.

Hudič je, ko hočeš marketinške in tehnične potrebe združiti v isto nomenklaturo. Pri Firefoxu je to do zdaj šlo nekako - način označevanja je vsaj meni bil všečen, logičen in lahko razumljiv. Zdaj pa... WTF.

driver_x ::

kako poteka verzioniranje softwera je čisto vseeno. Če vas bo poimenovanje tako zelo motilo, boste pač uporabljali kak drug brskalnik, ki bo imel za vas bolj razumljive verzije, saj je konkurence kar nekaj.

Pomembneje pri napovedanih novostih je tole, da se brskalniki spreminjajo v nekakšno platformo za aplikacije. Vse več aplikacij se seli na splet in brskalniki poizkušajo zabrisati mejo med klasičnimi in spletnimi aplikacijami.

Bor H ::

Osebno tudi spadam v tabor "fuj hitro spreminjanje verzij" ampak vseeno uporabljam Chrome ki mi je preprosto boljši od konkurence. Zna pa biti, da bo zaradi "nove filozofije" razvoj FFja hitrejši ker ne bodo čakali da se ena od začrtanih novosti zrihta ampak sproti vn metal spremembe.

CaqKa ::

Glede implementiranega pdf readerja v chromu so prave polemike. predvsem folk moti da ni save as gumba, pa da ni print previewa, pa da ti ni skoka na poljubno stran...

Mavrik ::

...pa da integrirani Flash ruši grafične driverje, pa ne pusti izklopit hardware accelerationa (na nekaterih verzijah)...
The truth is rarely pure and never simple.

MrStein ::

matejdro je izjavil:

+1, to novo oštevilčevanje je res neumno.

Najbolj žalostno pa je, da bodo zdaj uvedli interno številko verzije, da bodo imeli zase developerji nekaj smiselnega.

Ali pa bo zmešnjava kot pri Chrome: 10.0.648.204

(še huje pa je z verzijami driverjev na Windows. Tam prva številka sploh ni verzija driverja, ampak verzija Windows, za katero je narejen...)


To je spet primer, ko marketing nekaj preprostega (dodaj številko imenu, da boš znal razlikovati verzije) izmaliči do neprepoznavnosti...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

> Ali pa bo zmešnjava kot pri Chrome: 10.0.648.204

Kaj pa je problem pri tej verziji?

MrStein ::

Kaj predstavlja kateri del številke?

Prenovljen upravljalnik identitet bo omogočal centralizirano prijavo v spletne strani in celo sočasno prijavo z več identitetami.

Oh, a bo končno možna odjava iz avtentikacij s certifikatom (Klik NLB, moj.simobil itd...) ter HTTP loginov?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel je Firefox 9 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10730445 (24380) MrStein
»

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Oddelek: Novice / Brskalniki
4311329 (8869) MrStein
»

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Oddelek: Novice / Brskalniki
2510023 (8816) arjan_t
»

Firefox se spogleduje s Chromom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
708741 (6167) subby

Več podobnih tem