»

Firefoxova nova oblačila

Ars Technica - Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev...

75 komentarjev

Mozilla odpira prostore v Novem mestu

Kiberpipa - Mozilla Spaces so odprta delovna okolja v svetovnih prestolnicah, namenjena hekerjem, programerjem, dizajnerjem, raziskovalcem in drugim sodelavcem Mozille, ki želijo prispevati k svetlejši prihodnosti spleta. In po vzoru Mozilla Spaces zdaj Mozilla odpira prostore tudi v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu.



Poleg pisarne, v kateri bo slovenska skupnost v bodoče lahko še uspešneje delovala, bo Mozilla v sodelovanju s StartUP Novo mesto ponudila delovno okolje, ki bo v duhu odprtokodnega gibanja odprt za obiskovalce. Seznaniti se bo moč tudi s projekti, ki jih izvajata Mozilla in StartUP Novo mesto.

Otvoritev Mozilla Space v Novem mestu bo potekala v soboto, 14. septembra ob 17. uri. Nastopilo bo plesno društvo Arabeska, prireditev pa se bo zaključila s premiernim predvajanjem v slovenščino podanaslovljenega...

12 komentarjev

Podjetja nasprotujejo firefoxovi politiki bliskovitih izdaj

Mozilla je letos spomladi bistveno spremenila politiko izdaje novih različic.

Heise - Mozillina nova politika izdaje sveže različice brskalnika Firefoxa vsakih 6 tednov zgleda ni razburila zgolj organizatorjev release party-jev. Poslovni uporabniki imajo raje bolj umirjen razvojni cikel, ki jim omogoča predhodno testiranje in namestitev šele takrat, ko so nujne varnostne luknje že pokrpane, vsi potrebni dodatki (add-ons) pa na voljo. Posebej so prizadeti tudi razvijalci modernih spletnih aplikacij (html5, javascript), ki morajo po novem vzdrževati kompatibilnost z mnogo več verzijami.



Sodu je dno izbila odločitev z minule srede, da prenehajo z izdajo varnostnih popravkov za marčevski Firefox 4, s čimer ta zgolj tri mesece star brskalnik efektivno postaja abandonware. Predstavnik IBM-ja je potezo označil kot brco v želodec, analitik raziskovalne hiše IDC pa dvomi,...

81 komentarjev

Zagon Firefoxa zaradi enega vtičnika tudi za 74% počasnejši

Slo-Tech - Hitrost zagona in delovanja brskalnika je odvisna tudi od količine in vrste nameščenih vtičnikov. Mozilla tako navaja, da posamezen vtičnik v povprečju upočasni zagon Firefoxa za celih deset odstotkov.

Točna stopnja upočasnitve je seveda od primera do primera različna in žal se je izkazalo, da nekateri priljubljeni vtičniki na tem področju ne blestijo. Seznam največjih počasnežev lahko vidite na Mozillini spletni strani, izpostavimo pa lahko Firebug, ki je na neslavnem prvem mestu in zagon Firefoxa upočasni za 74%. Podatki za nekatere druge so: FlashGot 50%, Video DownloadHelper 33%, Adblock Plus 21%, WebDeveloper 14%, itd..

Poraja se tudi vprašanje vpliva fragmentacije sqlite podatkovne baze, v katero Firefox shranjuje zaznamke in zgodovino, na hitrost zagona. So vtičniki (1, 2) za optimizacijo baze učinkoviti?

Kakorkoli, hitrost zagona je sicer pomembna postavka pri uporabniški izkušnji, še pomembnejša pa je hitrost samega delovanja brskalnika. Zanimivo bi bilo videti podobno...

23 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Firefox 4 bolje drugi dan

Ars Technica - Firefox 3 ima v rokah svetovni rekord v številu prenosov programske opreme v prvih 24 urah od izida, ko je to različico Mozillinega brskalnika preneslo kar 8,3 milijona ljudi. Firefox 3.6 se je temu dosežku nekoliko približal s 5,5 milijoni prenosov, a mnogi so z izidom Firefox 4 pričakovali nov rekord. Temu ni bilo tako, saj se je po prvih 24 urah števec prenosov ustavil pri 7,1 milijonih. Firefox 4 vseeno beleži stabilno rast, kar...

21 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev

Firefox 4 prihaja 22. marca

Mozillin Web O' Wonder, demonstracijska stran, v kateri lahko preizkusite HTML5 brskalnike

vir: engadget
engadget - 22. marec bo v računalniškem svetu zelo zanimiv za velik del ljudi, saj po pričakovanem izidu nVidiinega GeForca GTX 590 in Crytekovega oz. EA-jevega Crysis 2 na isti dan lahko pričakujemo še izredno težko pričakovani in večkrat prestavljeni izid Mozillinega najnovejšega brskalnika, Firefox 4. Ta bo ob izidu imel najboljšo oz. vsaj najbolj razširjeno podporo strojnemu pospeševanju vsebin, za kar brskalnik izkorišča moderne grafične čipe. Chrome podpore namreč nima popolne, Internet Explorer pa je, kot smo že povedali v novici o številu prenosih slednjega na prvi dan, na voljo le za relativno omejen delež računalniških sistemov.

Končna različica četrtega Firefoxa bo tako najverjetneje postala različica, ki je bila izdana...

58 komentarjev

Mozillin brskalnik brez vmesnika

Prototipni vmesnik s predogledom strani namesto zavihkov

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Po popolnoma na novo zamišljenem vmesniku Tab Candy, ki omogoča združevanje zavihkov v ločene skupine, razdeljene znotraj brskalnikovega okna, pri Mozilli pripravljajo še eno, morda nekoliko manj revolucionarno novost v povezavi z vmesnikom brskalnika. Chromeless, kot je projekt poimenovan in je še v globoki alpha fazi, je Firefox, ki ne bo imel izdelanega vmesnika, saj bo to naloga uporabnikov. Po besedah Marcia Gallija, razvijalca pri Mozilli, bo tega mogoče izdelati z uporabo Javascripta, HTML-ja in CSS-ja ter bo izkušenim oblikovalcem in razvijalcem ustvarjanje vmesnika vzelo približno toliko časa, kolikor ga porabijo za izdelavo spletne strani. S tem upajo, da bodo sami...

36 komentarjev

Quake 2 v HTML5, novosti v Chrome 5

Aero Peek

vir: TG Daily
TG Daily - Čeprav bo Chrome neposredno v brskalnik vključil tudi Flash, razvoja na standardu HTML5 še zdaleč ne opuščajo. Še več, predstavljajo vedno nove in nove stvari, kjer so s predstavitvijo Quake 2, ki nativno teče znotraj brskalnika, dodobra predstavili zmogljivosti HTML5.

Začeli so z javansko predelavo pogona Quake II, poznanega pod imenom Jake2 in osnovanega na GPL izdaji kode izvornega, Id-jevega Quake II pogona, nato pa vse skupaj s pomočjo Webkit Toolkita, WebGL in WebSockets prevedli v Javascript. Sprva so bili nadvse presenečeni, da so dosegali kar 30 sličic na sekundo (na prenosniku), a igra lahko teče tudi hitreje, do in prek 60 sličic na sekundo. Googlov predstavnik Chris Ramsdale je povedal, da...

25 komentarjev

Firefox se spogleduje s Chromom

CNet - Mozilla je že prejšnji teden pokazala prve slike spremenjenega grafičnega vmesnika prihajajoče različice Firefoxa 3.7, zdaj pa so pokazali še prve slike vmesnika naslednjega velikega izida, Firefoxa 4.0 Slednji vmesnik različice 3.7 še dodatno nadgradi in ga opcijsko naredi zelo podobnega vmesniku Googlovega brskalnika Chrome.
 Firefox 3.7 v pogonu Aero

Firefox 3.7 v pogonu Aero

Najpomembnejša novost v različici 3.7 je ukinitev vrstice z meniji Datoteka, Uredi in podobnimi, ki jih nadomesti gumb za nastavitve, postavljen desno od okenca za iskanje, ter gumb Page, postavljen na začetek vrstice z zavihki. Družbo prvemu dela tudi gumb, ki prikaže sicer tovarniško izklopljeno vrstico z zaznamki. Pri Mozilli so se odločili še za prilagajanje izgleda Windows Visti in Windows 7, za katera so pripravili bolj steklen izgled od tistega, namenjenega za Windows XP.
 Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 3.7 v Windows XP

Firefox 4.0 bo prišel še z opcijo dveh različnih razporeditev vrstic, kjer bo prva enaka razporeditvi v različici 3.7 in zelo...

70 komentarjev