» »

Iz +12v na +7v modifikacija ventilatorja

Iz +12v na +7v modifikacija ventilatorja

Sajco ::

Živjo.

Včeraj sem se spravil malo stišat oba ventilatorja na ohišju na podlagi teh navodil:
http://www.hardwaresecrets.com/article/...

Ventilatorja sta lepo tiho. Temperatura v ohišju pa se je v idle dvignila mogoče za stopinjo ali dve. Sedaj imam pa eno vprašanje. Glede na navodila bi morala biti rumena žica namenjena odčitavanju obratov ventilatorja preko matične plošče. To tudi lepo deluje, ko sta ventilatorja priključena direktno na matično ploščo. Če pa pustim rumeno priklopljeno na matično ploščo, rdečo in črno pa direktno na napajalnik (kot v navodilih), pa odčitavanje obratov ne deluje.

Verjetno je to tudi logično glede na navodila za matično ploščo:

fans



...kjer piše, da naj bi "speed control" bil na drugem pinu. Ventilatorja imam priklopljena na SYS_FAN1 in PWR_FAN. Čeprav mi tole ni jasno, zakaj je "speed control" na +12v liniji. Upam, da sploh prav razmišljam? Ali sem čisto zabluzil in je za odčitavanje hitrosti pomemben tretji pin - "sense"? Tako kot piše v zgornjem tutorialu?

Če mi lahko kdo pomaga glede tega problema, bi bil zelo vesel. Bi zelo rad še naprej spremljal obrate na PC-ju.

Hvala in LP
  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

zenith1 ::

Najbrž da fali masa.

Tukaj imaš varianto za kak EUR več.
http://www.blackfiveservices.co.uk/fans...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zenith1 ()

Spajky ::

Sajco je izjavil:

... Glede na navodila bi morala biti rumena žica namenjena odčitavanju obratov ventilatorja preko matične plošče. To tudi lepo deluje, ko sta ventilatorja priključena direktno na matično ploščo. Če pa pustim rumeno priklopljeno na matično ploščo, rdečo in črno pa direktno na napajalnik (kot v navodilih), pa odčitavanje obratov ne deluje....Če mi lahko kdo pomaga glede tega problema, bi bil zelo vesel. Bi zelo rad še naprej spremljal obrate na PC-ju.
Moral boš preštudirat zadeve na mojem sajtu : Fan stuff Part I
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Sajco ::

Hvala za oba linka. Sem prebral ampak na tele elektro zadeve se bolj slabo oziroma se ne spoznam. :/

Spajky...bi mi mogoče lahko na kratko razložil kaj in kako popravit mojo zadevo, da bo delovala? Čeprav na videno in prebrano dvomim, da bi sam lahko kaj naredil. Ali pa samo na kratko obrazložil pisanje na tvoji strani?

Vem da obstaja tudi rešitev z fan controlerjem ampak s tem tudi ne morem spremljat (vsaj z bolj enostavnimi ne) obratov.

Hmmm...kaj pa tole? http://www.dealextreme.com/p/3-pin-pc-c...

Če prav razumem, bi s tem zmanjšal hitrost ventilatorja in hkrati še spremljal obrate na PC-ju?

dela ::

Ja, z adapterčki na tvojem linku lahko znižaš obrate in hkrati ohraniš odčitavanje vrtljajev, ampak napetosti ti ne bodo "zbili" natanko na 7 V, ker je uporabljen upor (nekdo je komentiral, da je 56-ohmski), s kalkulatorjem, ki ga je prilepil zenith1, si lahko izračunaš učinek na tvoj ventilator. Če en adapterček obrate zniža premalo, jih lahko vežeš več zaporedno (upornost se sešteva) in tako dosežeš približno želen efekt.

Najlažje je pa kupiti fan mate, ki tudi ohrani odčitavanje vrtljajev in omogoča bolj natančno nastavitev vrtljajev. En kos ne bi smel stati več kot štiri evre, če najdeš kak "kitajski" ekvivalent, še manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Sajco ::

Tale Fan mate je kar fajn zadeva. kako bi se to obnašalo, če bi na en Fan mate zvezal dva ventilatorja s temle razdelilcem? http://www.dealextreme.com/p/3-pin-fema...

dela ::

Na FM2 lahko obesiš maksimalno 6 W oz. 0,5 A, tudi sami priključki na matičnih ploščah ne zdržijo ne vem koliko, torej je ta vidik odvisen od porabe ventilatorjev. Kako se senzorji za odčitavanje vrtljajev obnašajo pri več priklopljenih ventilatorjih, pa nimam pojma.

zenith1 ::

Čeprav mi tole ni jasno, zakaj je "speed control" na +12v liniji.


Maš to navodila od Asus plate. Verjetno Q-fan, kjer ti plata sama zmanjša vrtljaje. Kolikor se spomnim je imela P5Q varianto Silent, kjer si lahko nonPWM ventilatorje reguliral v parih korakih. Ali pa celo s SpeedFanom.

dela ::

Uh, sheme sploh nisem gledal. Verjetno je že vse potrebno na plošči. Sajco, vsekakor preveri in preizkusi najprej to možnost.

Sajco ::

Plata je Gigabyte GA-P67A-UD4-B3. V biosu je na voljo samo opcija CPU smart FAN control, ki je namenjena samo procesorju. za ostale ventialtorje lahko samo spremljam obrate. Ni pa nobene možnosti za nastavljat. Tudi s Speedfanom sem že probaval ampak nekako ne rata. Speedfan zazna 3 hitrosti. 2 sta za CPU ventilator, tretja je pa verjetno (na ta priključek še nisem nič prokljapljal) SYS_FAN2, ki pa je 4 pinski (ne vem ali je PWM ali ne).

Pyr0Beast ::

Gigabyte Smart Fan - V speedfanu moraš nastaviti pod settings/sensors ali nevemkaj. Ko pwm rihtaš, da daš SmartFan ali nekaj podobnega - Imaš on/off ali PWM. V glavnem sem že pozabil, samo da se :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Sajco ::

Hmmm...ne vem tole glede speedfana. Sprobal sem vse variante navodil, ki sem jih našel na netu. Problem je to, da meni zazna samo tri hitosti. Dve sta CPU FAN, ena je pa verjetno za SYS_FAN2, ki ima 4 pine in na katerega nimam nič priklopljeno. Ostala dva priključka pa ne zazna. Mogoče bi moral oba ventilatorja z Y razdelilcem povezat na SYS_FAN2 da vidim, če je to res ta tretja hitrost, ki mi jo zazna speedfan. Trenutno še nima tega razdelilca tako da ne morem probat.

Sajco ::

Sem našel še tole http://www.acoustiproducts.com/en/acous...

Kolikor sem uspel najti na netu je tole kar OK firma. In če prodajajo tak kabel, ki naredi podobno, kot imam narej jaz, je prav čudno zakaj to ne funkcionira v mojem PC-ju.

Spajky ::

Tisto na onem linku funkcionira zato, ker ima za 7,5V UPOR iz 12V dol na vent (pa RPM dela); se pa pri močnejših ventih greje tisti upor k svina :))
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

zenith1 ::

Meni se zdita najboljši varianti:

-narediti regulator napetosti z LM317, LM338 ali LM350
http://www.national.com/mpf/LM/LM350.ht...

-uporabiti PWM ventilatorje, jih napajat na 12V iz napajalnika, PWM signal dobivaš iz CPU_FAN headerja in reguliraš s pomočjo ET6
Akasa PWM splitter

SYS_FAN2 header na UD4 pa je pomoje dummy in daje napetost 5V.

Sajco ::

Tale varianta s PWM ventilatorji je kar OK. Samo se mi sedaj pomoje ne splača menjavat čisto novih ventilatorjev.

Na Newegg sem našel še en kabel http://www.newegg.com/Product/Product.a...

"Dela" na čisto isti princip kot tisti tutorial zgoraj v mojem prvem postu, samo da je tukaj še GND kabel povezan do headerja na plato. Verjetno ti kablo morajo funkcionirat, če jih prodajajo. če potem napeljem še GND žico do headerja na plati, bi morala zadeva špilat?

zenith1 ::

Podobno kot z PWM ventilatorji se da narediti tudi z klasičnimi 3pin ventilatorji. CPU_FAN header naj bi imel specifikacijo 12V/3Ampere=36W, kar pomeni, da lahko vežeš vzporedno okoli 20 ventilatorjev (specifikacija Noctue je 12V/0.12Ampera=1.44W). Pri idle obremenitvi bi to pomenilo da bi ventilatorji imeli hitrost 200-400rpm, pri polni obremenitvi pa verjetno maximum. Merjenje obratov bi se vršil samo na enem ventilatorju, drugače bi bila detekcija vrtljajev nedejavna ali pa motena.

http://forums.tweaktown.com/gigabyte/34...

V biosu moraš dati nastavitve na CPU smart mode: Voltage.

Seveda pa obvezno pridobi informacijo koliko moči zmore CPU_FAN header na tvoji plati!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zenith1 ()

Pyr0Beast ::

FanHeader je običajno 12W, dfi plate so ga imele do 3A, ja. Ne pa tudi vse ostale.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spajky ::

starejše plate so imele header za vente relativno švoh, do par W samo !!! Achtung, da ne spalite PWM čip !
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Sajco ::

Kje pa lahko preverim koliko W je CPU_FAN header? V navodilih ne najdem tega podatka.

Pyr0Beast ::

Potem je 6W IMO max. kar si lahko dovoliš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HP Z210 CPU fan regulacija ne dela

Oddelek: Pomoč in nasveti
8746 (677) AvtoR
»

Kabel PWM Arctic Cooling

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
123064 (2926) JanezH
»

matična plošča-ventilator hladilnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
5757 (702) marc100
»

CPU Fan Connector

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
7728 (597) ncc2000
»

Intel box cooler - priklop

Oddelek: Strojna oprema
71467 (1267) Blinder

Več podobnih tem