» »

Počasen internet ob delu z večimi računalniki - omejitev povezave?

Počasen internet ob delu z večimi računalniki - omejitev povezave?

ziu ::

Imam en problem in bi nujno rabil pomoč. Imamo T-2 jev 10/10 internet, preko Linksys WRT54GL (Tomato firmware) gre na en laptop kabel, na enega blizu ruterja brezžična povezava in še na 2 cca 5 m oddaljena Pc-ja brezžično. Problem je v tem, da kadar je prižgan en ali več računalnikov povezanih brezžično vse dela ok, kadar pa je obenem prižgan (beri: običajno brskanje po netu) tudi laptop, povezan s kablom, dela vse kot v časih "Dial-up" povezav. S tem da se to dogaja predvsem pri brskanju, prejemanju mailov in prenosu datotek znotraj brskalnika, medtem ko v utorrentu ponavadi tudi takrat zmore 1 Mb Dl-ja. Je kakšna varianta, da se že na ruterju (ali pa na računalniku, povezanim s kablom) omeji povezava? S tem da pa ne pride v poštev, da bi potem na tem računalniku delalo ekstra počasi (gazda8-)), ampak če povezava zmore 1 Mb Dl-ja, bi verjetno tudi moralo zadostovati za normalno brskanje 4-ih naenkrat. Ne?
  • spremenil: ziu ()

ziu ::

Zdaj sem zasledil, da se bi verjetno to dalo naštimati s QoS v Tomatu. Mi lahko kdo pove kako?

Malajlo ::

na laptopu pa laufajo torrenti?
Čeprav ne razumem ravno, kaj bi rad. Se lahko omeji povezava, da ne bo delalo počasi? Omeji vs. počasi je bolj omeji=počasi.

Senitel ::

Če ti utorrent na eni mašini vleče dol z 1MBps potem ti to jasno praktično zafila downlink. Nastavi vsaj osnovni QoS, kar je na Tomato firmware itak dost enostavno.

P.S.: Kako to naredit? Ja zmeči stvari za katere hočeš, da delajo hitro v višje classe, utorrent pa naj uporablja tisto kar ostane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

ziu ::

Ne ne, ne govorim kadar je utorrent prižgan. Takrant mi je jasno da je linija zafilana:D Samo hotel sem povedat, da mi je zanimivo, da v istem trenutku na istem računalniku brskanje dela ekstra počasi, lovdam pa lahko praktično z max hitrostjo. Problem je tudi ko se nič ne lovda. $ računalniki naenkrat, samo brskanje, pa en dela ko šus drugi pa komaj odpirajo. Tako da bi v bistvu najraje nastavil tako, da ima vsak 1/4 povezave pa je zadeva rešena...

Malajlo ::

Ti rajši preveri, kaj ti mašine delajo po mreži. Načeloma nam sicer še vedno ni jasno, kaj dela počasi, katere strani, a vedno ene in iste, a ob različnih časih, a samo browser (kateri) šteka (ko je samo en PC gor), a so maili v pošiljanju/prejemanju, se mašine updatejo, ... Mislm, tvoja mreža je lahko kot mestna vpadnica v ponedeljek zjutraj...

ziu ::

Poglej... Kadar je laptop, ki je na ruter povezan s kablom, izklopljen, dela vse brez problema. Na vseh ostalih PCjih. Kadar pa je ta laptop prižgan in se na njem samo brska (odjemalec mailov off, utorrent off, update off) oz. je dovolj že samo če je prižgan (??), se delo na vseh ostalih računalnikih takoj upočasni. Edini večji porabnik linije na tistem laptopu je, kolikor sam vem, Squeezebox, ki pa pobere celega vraga linije. Ampak problem je ta, ta je skoraj isto sranje tudi kadar je SB ugasnjen. Ravno zato bi tudi rad omejil povezavo vsaj za laptop, na npr. 1/4 celotne...

Malajlo ::

No, torej je problem v notebooku, ker nekaj dela po mreži. Recimo, pošilja spam. V tem primeru je boljša rešitev, če ni priključen na internet, ne da je omejen...

ToniT ::

Poglej za svinjarijo na notebooku!

ziu ::

Okej, bom spustil čez AV, pa da vidim kaj je. Ostane pa še vedno težava, da takrat, ko je prižgan Squeezebox, pobere toliko linije, da ostalo nič ne dela. Kako pa to najlažje rešim? Znotraj Tomata?

ziu ::

Evo, podobna fora če je ta ("kabelski") lapotp ugasnjen, Squuezebox ugasnjen in prižgan drug laptop, brezžično povezan, na njem pa se gleda film prek YouTuba. Še vedno se strani komaj odpirajo. Se pravi ni problem samo v tistem laptopu, povezanim s kablčom. A mi lahko zdaj en pove kako razdelim povezavo po 1/4 na 4 računalnike, ker zgleda vedno en pač pobere praktično vse?

Hvala.

feryz ::

Ta ruter ni ravno kakšen biser, kar se hitrosti tiče.
Vem, da je pri nas klecal brez downloadanja pri povezavi 20/4 in prižganih dveh računalnikih. V bistvu mu ne škodi toliko download, kot to, da imaš užganega torent klienta. Ta naredi precej povezav in število teh je razlog, da ruter omaga.
Tudi upload preveri, ker neomejen, bolj bremza kot download.
Pa kakšno zračno mesto najdi za ruter, ker je poleti taka situacija, zanj kar malo neprijetna.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dd-wrt ali tomato firmware

Oddelek: Omrežja in internet
303597 (1880) NoName
»

Velik problem s starim

Oddelek: Loža
403578 (1872) Mesar
»

Internet + IPTV preko WLAN omrežja

Oddelek: Omrežja in internet
2822984 (13811) umexteacher
»

Nakup Ruterja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12713014 (9612) Pyr0Beast
»

Ruter WRT54GL

Oddelek: Omrežja in internet
473962 (2888) mihec87

Več podobnih tem