Forum » Operacijski sistemi » Problem pri instalaciji Red Hat 8.0
Problem pri instalaciji Red Hat 8.0
stevica ::
Pozdravljeni!
Imam naslednji problem pri instalaciji Red Hat 8.0.
Instalacija se lepo začne, izbral sem da mi avtomatsko naredi particije, nato izbral "Desktop install", za boot sem izbral GRUB, da mi ga zapise v MBR. Ker imam še instalirane Win XP sem izbral še da mi da na izbiro te(Win xp so na C:, za linux pa sem izbral D:). Ko naloži vse pakete, bi me naj vprašalo če mi naj naredi boot disketo ampak me ne, namesto tega mi v textovnem načinu izpiše napake:
.
.
(anaconda:87): GnomeCanvas-CRITICAL **: file gnome-canvas-path-def.c : line 1142 (gnome.canvas_path_def_any_closed): assrtion `path != NULL´ failed
install exited abnormally
you may safelly restart your computer
Ko pa resetiram, mi normalno začne nalagat windowse. Poskusil sem še nekajkrat upgrejdat in tudi na novo inštalirat, kjer sem poskusil z lilo boot pa vedno isto. Po upgrejdu mi sicer napiše da je bilo uspešno instaliran linux, vendar mi nato spet izpiše neke vrednosti registrov in sklada pa še neke napake:
EXT2-fs ide2(33,7) couldn't mount because of unsupported optional features (4).
KERNEL PANIC: VFS: Unable to mount root fs on 20:20..)
A mi lahko kdo kako pomaga?
Imam pa:
Amd Athlon 1.4, 256Mb ram, 40GB HD, Teac CDRW, Pioneer DVD, FlyVideo 3000, ena navadna zvočna na pci, pa dve mrežni kartici Realtek RTL8139.
V naprej hvala!
lp
Imam naslednji problem pri instalaciji Red Hat 8.0.
Instalacija se lepo začne, izbral sem da mi avtomatsko naredi particije, nato izbral "Desktop install", za boot sem izbral GRUB, da mi ga zapise v MBR. Ker imam še instalirane Win XP sem izbral še da mi da na izbiro te(Win xp so na C:, za linux pa sem izbral D:). Ko naloži vse pakete, bi me naj vprašalo če mi naj naredi boot disketo ampak me ne, namesto tega mi v textovnem načinu izpiše napake:
.
.
(anaconda:87): GnomeCanvas-CRITICAL **: file gnome-canvas-path-def.c : line 1142 (gnome.canvas_path_def_any_closed): assrtion `path != NULL´ failed
install exited abnormally
you may safelly restart your computer
Ko pa resetiram, mi normalno začne nalagat windowse. Poskusil sem še nekajkrat upgrejdat in tudi na novo inštalirat, kjer sem poskusil z lilo boot pa vedno isto. Po upgrejdu mi sicer napiše da je bilo uspešno instaliran linux, vendar mi nato spet izpiše neke vrednosti registrov in sklada pa še neke napake:
A mi lahko kdo kako pomaga?
Imam pa:
Amd Athlon 1.4, 256Mb ram, 40GB HD, Teac CDRW, Pioneer DVD, FlyVideo 3000, ena navadna zvočna na pci, pa dve mrežni kartici Realtek RTL8139.
V naprej hvala!
lp
dr.J ::
Poskusi inštalirati v tekstovnem načinu. Ob promptu `boot' napiši `text', kakor pravijo navodila na zaslonu.
Anaconda installer je po mojih izkušnjah malo muhast, da ne rečem buggy. Pri določeni kombinaciji HW in/ali izbranih rpm paketov se nekje sredi dela kar obesi.
Včeraj sem pa naredil eno inštalacijo RH8.0 preko mreže, in sicer z Arnesovega FTP strežnika. Ker je link 100 MBit/s, je šlo hitreje kot s CD-ROMa, pa še CDjev ni treba menjati. Anaconda se je obešala, FTP način pa ne.
Anaconda installer je po mojih izkušnjah malo muhast, da ne rečem buggy. Pri določeni kombinaciji HW in/ali izbranih rpm paketov se nekje sredi dela kar obesi.
Včeraj sem pa naredil eno inštalacijo RH8.0 preko mreže, in sicer z Arnesovega FTP strežnika. Ker je link 100 MBit/s, je šlo hitreje kot s CD-ROMa, pa še CDjev ni treba menjati. Anaconda se je obešala, FTP način pa ne.
Ne pomaga, tudi v text načinu po koncu instalacije izpiše enake napake. Instal preko ftpja, si pa ne morem privoščit.
Opazil sem še da že na začetku ko se boota z cd-ja izpiše neke napake in vrednosti registrov.
Opazil sem še da že na začetku ko se boota z cd-ja izpiše neke napake in vrednosti registrov.
mile ::
Pomoje je tuki problem s particijo, kamor si zadevo instaleru
Pomoje je tuki problem s particijo, kamor si zadevo instaleru
suse80 ::
Linux moraš instalirati na prazen del
diska ( ne pa tak, ki si mu dodelil črko pogona v Fat).
Stvar že od začetka Linuxa gre najbolje tako:
1. Razdeliš disk npr. na dve particiji ( ali pa ga že imaš razdeljenega)
2. Zbrišeš z FDISKOM drugo particijo, ( na 1.(c) imaš win)
3. POTEM NE NAREDIŠ NOBENE NOVE PARTICIJE VEČ!
4. Instaliraš Linux na prazen del diska ( na začetku diska torej imaš win, na ostalem delu pa Linux.
V takem primeru ti bo 98% pravilno zaznal vse OS, ki jih imaš instalirane. Linux bo že sam naredil željene particije ali pa jih boš ti naredil med instalacijo.
Pravilno potem torej naložiš bootloader (Lilo ali GRUB) na MBR. Vseeno bolj priporočam LILO.Pa text način instalacije brez avtomatskih razdelitev diska.
Morda sem z zgornjim nasvetom brcnil povsem mimo
tvojega problema, ampak dal si take podatke, kot da poskušaš instalirati Linux na FAT ali NTFS particijo....
Včasih Linux setup ne uspe pravilno zbrisati WIN in narediti EXT ali Reiser FS datotečnega sistema. Najbolj zanesljiva je res zgoraj opisana pot.
diska ( ne pa tak, ki si mu dodelil črko pogona v Fat).
Stvar že od začetka Linuxa gre najbolje tako:
1. Razdeliš disk npr. na dve particiji ( ali pa ga že imaš razdeljenega)
2. Zbrišeš z FDISKOM drugo particijo, ( na 1.(c) imaš win)
3. POTEM NE NAREDIŠ NOBENE NOVE PARTICIJE VEČ!
4. Instaliraš Linux na prazen del diska ( na začetku diska torej imaš win, na ostalem delu pa Linux.
V takem primeru ti bo 98% pravilno zaznal vse OS, ki jih imaš instalirane. Linux bo že sam naredil željene particije ali pa jih boš ti naredil med instalacijo.
Pravilno potem torej naložiš bootloader (Lilo ali GRUB) na MBR. Vseeno bolj priporočam LILO.Pa text način instalacije brez avtomatskih razdelitev diska.
Morda sem z zgornjim nasvetom brcnil povsem mimo
tvojega problema, ampak dal si take podatke, kot da poskušaš instalirati Linux na FAT ali NTFS particijo....
Včasih Linux setup ne uspe pravilno zbrisati WIN in narediti EXT ali Reiser FS datotečnega sistema. Najbolj zanesljiva je res zgoraj opisana pot.
Obiščite stran o astronomiji ijn astrologiji http://www.mojevesolje.org
jlpktnst ::
Ali imas v BIOSu nastavljen virus protection - (ker imas mogoce problem pri spremembi boot sektorja?)
Particijo za linux sem že pri prvi instalaciji zbrisal v disk druid-u in pol izbral avtomatsko, kasneje sem poskusil tudi tako da sem jih sam naredil pa nic ne laufa.
Pa tudi Antivirus v biosu imam izklopljen.
Bom moral poskusit z kaksno drugo distribucijo :)
Vseen hvala za nasvete !
Pa tudi Antivirus v biosu imam izklopljen.
Bom moral poskusit z kaksno drugo distribucijo :)
Vseen hvala za nasvete !
Gh0st ::
Delanje particij NI pisanje v Wordu.
Včasih je treba le malo prebrati kašn README ali HOWTO pa gre.
Moraš biit zelo pazljiv kako določaš particije. Od blocka do blocka natančno, če se blocki prekrivajo ne bo nič!
Včasih je treba le malo prebrati kašn README ali HOWTO pa gre.
Moraš biit zelo pazljiv kako določaš particije. Od blocka do blocka natančno, če se blocki prekrivajo ne bo nič!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)
stevica:
praviš, da so sporočila o napakah prisotna že pri samem bootanju s CDja. Za katere napake gre? Na tem mestu jih ne sme biti!
To lahko pomeni HW napako:
- ali je mašina navita
- ali je z RAMom vse OK (vključno z BIOS nastavitvami zanj)?
- preveri konektorje na CDju etc.
Trenutnim napakam se samo z uporabo druge distribucije skoraj gotovo ne boš izognil, saj vse novejše uporabljajo praktično enako jedro.
praviš, da so sporočila o napakah prisotna že pri samem bootanju s CDja. Za katere napake gre? Na tem mestu jih ne sme biti!
To lahko pomeni HW napako:
- ali je mašina navita
- ali je z RAMom vse OK (vključno z BIOS nastavitvami zanj)?
- preveri konektorje na CDju etc.
Trenutnim napakam se samo z uporabo druge distribucije skoraj gotovo ne boš izognil, saj vse novejše uporabljajo praktično enako jedro.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dr.J ()
Res da sem v Linuxu newbie, particije pa le znam delat. No poskusil sem z Mandrake 9.0, pa je instalacija šla skozi brez vsakega problema.
Lp
Lp
Gh0st ::
Najmanj je problemov, če delaš particije z FDISK-om.
Razni Disk Druidi in podobne zadeve so za newbie, ki dostikrat nevejo zakaj se katera možnost uporablja. Najbolj zanesljive so particije narejene z FDISK-om. Zato ti priporočam, da se ga naučiš, veliko bolj prav ti bo prišel, ko boš moral recimo met text-based-kick-start installation. Se pravi namestit sistem iz ukazne vrstice..
Razni Disk Druidi in podobne zadeve so za newbie, ki dostikrat nevejo zakaj se katera možnost uporablja. Najbolj zanesljive so particije narejene z FDISK-om. Zato ti priporočam, da se ga naučiš, veliko bolj prav ti bo prišel, ko boš moral recimo met text-based-kick-start installation. Se pravi namestit sistem iz ukazne vrstice..
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)
suse80 ::
razne Diskdruide in ostale pogruntavščine raje prepusti njihovim avtorjem, ker včasih delajo v skladu s pričakovanji, včasih pa ne.
Fdisk je najbolj zanesljiva pot.
Pa preberi si malo kako stran literature, preden greš kaj instalirati.
Od vseh metod instalcije, ki sem jih imel možnost preizkusiti, se mi je še pri vseh
distribucijah najbolj obnesla taka pot:
1. Fdiisk in particioniranje
2. Zagon iz boot diskete ( nekateri BIOS čipi ne morejo prebaviti 2.88 Mb velike zagonske slike, ki so ponavadi na prvih install Cd-jih)
3. Expert ali manual instalacija v tekst načinu
4. Nastavitev grafičnega okolja potem, ko osnovni sistem že deluje.
Razni grafični installerji lahko delajo čisto ok, lahko pa tudi ne. Odvisno od distribucije in računalnika.
Sam sem instaliral Linux na več enakih računalnikov hkrati in sta od 6 pcjev samo dva zmogla neproblematično instalacijo v grafičnem načinu ( ASP Linux), ostali štirje so se pa vdali šele po tekstnem načinu...vsi Pc-ji so bili identični ( Pcchips integrirana rešitev all in one plate, enaki diski, enak ram...
Fdisk je najbolj zanesljiva pot.
Pa preberi si malo kako stran literature, preden greš kaj instalirati.
Od vseh metod instalcije, ki sem jih imel možnost preizkusiti, se mi je še pri vseh
distribucijah najbolj obnesla taka pot:
1. Fdiisk in particioniranje
2. Zagon iz boot diskete ( nekateri BIOS čipi ne morejo prebaviti 2.88 Mb velike zagonske slike, ki so ponavadi na prvih install Cd-jih)
3. Expert ali manual instalacija v tekst načinu
4. Nastavitev grafičnega okolja potem, ko osnovni sistem že deluje.
Razni grafični installerji lahko delajo čisto ok, lahko pa tudi ne. Odvisno od distribucije in računalnika.
Sam sem instaliral Linux na več enakih računalnikov hkrati in sta od 6 pcjev samo dva zmogla neproblematično instalacijo v grafičnem načinu ( ASP Linux), ostali štirje so se pa vdali šele po tekstnem načinu...vsi Pc-ji so bili identični ( Pcchips integrirana rešitev all in one plate, enaki diski, enak ram...
Mogoče je bil pa RH8.0 CD zanič, Mandrake pa ne.
Dobro je preveriti md5sum dolzloženega iso fajla (izkušnje: z mirrorja sem enkrat prenesel RH7.3, pa kljub _isti_ velikosti enega iso fajla se md5sum ni ujemal).
RH8.0 na začetku ponudi preverjanje inštalacijskega CDja.
Dobro je preveriti md5sum dolzloženega iso fajla (izkušnje: z mirrorja sem enkrat prenesel RH7.3, pa kljub _isti_ velikosti enega iso fajla se md5sum ni ujemal).
RH8.0 na začetku ponudi preverjanje inštalacijskega CDja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Xp vs KubuntuOddelek: Operacijski sistemi | 2248 (1355) | Blinder |
» | Cannot open root device; GentooOddelek: Operacijski sistemi | 1621 (1477) | CCfly |
» | zagon starega kernela iz liloOddelek: Operacijski sistemi | 827 (791) | CCfly |
» | Gentoo Linux - bootanjeOddelek: Operacijski sistemi | 1474 (1361) | jaBo |
» | Linux in particijeOddelek: Pomoč in nasveti | 1156 (1025) | Gh0st |