» »

Kakšen 20m dolg kabel za internet?

Kakšen 20m dolg kabel za internet?

ziu ::

Živjo. Imam eno vprašanje.

Doma imamo T2-jev internet, modem in ruter sta v mansardi. Ker delam stanovanje v kleti, brezžičen signal pa tam ne lovi, sem se odločil iz modema napeljati kabel v klet, nato priključiti nov ruter in vzpostaviti novo brezžično (in žično) omrežje v kleti. Ker bo šel kabel iz modema najprej na podstrešje, nato pa iz tam po cevi v klet in je to cca. 20m kabla, me zanima, kakšen (kateri) kabel naj kupim, da bo signal ostal čim boljši?

Pa še to. Ko bo kabel potegnjen, kupim konektorje, jih z namenskimi kleščami pritrdim na kabel in je to to?

Hvala.

Lp

MAX34216 ::

potrebuješ UTP kabel, najbolje da je UTP standard cat6 (ni več tako draga), cenejši pa bo cat5e.
na 20m ni problem, utp gre še precej dlje, brez večjih izgub...

glede konektorjev pa točno tako kot si rekel... na netu pa najdi slikovni načrt kako moraš razdeliti barvne žičke za utp kabel...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MAX34216 ()

ziu ::

Hvala za odgovor.

Klešče imam sposojene, konektorje še kupim. Sicer je majhna sprememba, kabla bo cca. 30 in ne 20m, kabel ostane isti?

Koliko pa je dejansko razlika med 5e in 6 kategorijo? Internet je T-2, 10 mb.

Ko sem malo gledal po netu, so neki kabli UTP patch (pomeni to mogoče da so konektorji že gor? Jih lahko potem preprosto odcvikam, napeljem kabel in dam gor nove?) in pa SFTP. Razlika, kaj kupiti? Pa UTP kabel?

Kako pa je z ozemljitvijo, nekaj berem da je to potrebno...

In pa še to. Kdo kaj ve, kje v Ljubljani ali Kranju (tudi Kamnik, Domžale...) bi lahko dobil tak kabel po dobri ceni?

Najlepša hvala.

c00L3r ::

Kabel mora delat na 100m. Lahko kupiš kategorijo 5 ali 6. Pomembno je, da boš parice prav zvezal. Kupovanje kabla z konektorji je nesmiselno, saj je dosti dražji. UTP kabel se prodaja na metre in konektorji posebej.

FTP, pomeni, da ima folijo okrog kabla. SFTP pomeni shileded foiled twisted pair. Potem moraš imet tudi konektor, na katero se ta folija spoji. Pa tega ne rabiš, razen, če imaš ogromno kablov skupaj. Kupi navaden UTP kabel in konetktorje.

ziu ::

Okej. Se pravi lahko tudi 5e, brez problema?

Malo me matra, ker gledam po netu in najdem samo 30m kable s konektorji in pa razne 305m kolute. Potem lahko vzameš 30m s koluta? In kje v Ljubljani, Kranju se da to čimceneje dobiti?

imagodei ::

Za hišno rabo razlike med 5e in 6 ni. Lahko si pa pogledaš na netu, kakšna je točna razlika.

30 vs 20 metrov ne igra vloge, bolj pomembno je, da so zaključeni pravilno in kvalitetno. Pa kje jih boš vlekel. Npr. po fasadi je za UTP kabel slaba izbira. Boljše je, da jih vlečeš po notranjosti zgradbe. Fino je tudi, če jih ne vlečeš neposredno ob električni napeljavi. Kak meter že, če boš pa 30m vlekel po istem plastičnem roru kot elektro kabel, se bo pa že nekoliko poznalo na hitrosti. Skratka, nauk je, da boš zaradi takšnih in drugačnih fizičnih omejitev, neznanja in pomanjkanja profesionalne opreme itak izgubil več, kot bi se poznala razlika med 5e in 6.

UTP patch kabli so običajno krajši (torej 2,5m ali podobno, dobijo pa se daljši in krajši), že zaključeni kabli, namenjeni za povezavo PC-ja z zidno vtičnico; ali pa povezavi v komunikacijski omari, med Patch panelom in switchem. So kar dosti dražji, saj so (razen kakšne cheap kitajske robe) narejeni in zaključeni po standardih ter ustrezno stestirani.

Nima smisla, da bi kupoval drag UTP kabel, ki ustreza standardom, potem bi pa odrezal konektorje in sam nekaj "pofušal". Dejansko se ti bo v praksi največ poznal padec kvalitete signalov prav na konektorjih.

Ne obremenjuj se preveč. Za domačo mrežo je vsak "fuš" kabel hitro dosti dober.


UTP kabel primerne dolžine ti bodo pa s koluta verjetno kamot odrezali v Merkurju ali podobni elektro-trgovini.
- Hoc est qui sumus -

c00L3r ::

Jaz sem kupil UTP kabel in konektorje kar v Merkurju. Tam imajo kolut in rečeš, koliko metrov bi ga imel. Isto kot, da kupuješ električni/tefenski ali kakšen drug kabel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

ziu ::

Super, hvala za odgovor. Drugače bo šel pa kabel po cevi, skupaj s kablom za kabelsko TV, upam da bo OK.

imagodei ::

Dobro bo, pač ne boš imel Gigabit omrežja... :) Ki ga pa itak ne rabiš za dostop do Interneta, ker imaš skoraj zagotovo zakupljen paket, ki ne dosega več kot 20MB downloada... Ane? ;)
- Hoc est qui sumus -

ziu ::

Tako je :) 10mb T-2, dejasnko cca. 1mb DL-ja. Laufam v štacuno po prvi UTP kabel in je to to. Hvala:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ziu ()

Poldi112 ::

Samo razlika v ceni med 5e in 6 res ne uporaviči kupovanja 5e. Za internet res ne bo rabil, na lan-u se pa hitro pozna gigabitna povezava.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Senitel ::

In kolikšna je razlika med cat 5e in cat 6 pri gbps povezavi?

neres ::

Se strinjam s Poldijem. 1 Gbit (kolikor je AFAIK maksimum na 5e) je že ozko grlo za novejše diske. In kablov ne menjaš vsak dan, sploh če se moraš martrat z napeljavo. Cat 6 ali Cat 7 so boljša izbira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

fosil ::

Ja raje vzemi cat 6, čez 5 let boš vesel da si ga. Razlika v ceni je pa minimalna.
Tako je!

Adrijan0 ::

neres, poglej si hitrosti pisanja pa branja na diske. Vsekakor niso 1Gbit in niti blizu temu. Tako da to ni nobeno ozko grlo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

Pyr0Beast ::

1GBit ti le težko spravi čez 30MB na linux in 50MB na win sistemih.

Esata je še vedno hitrejši
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Poldi112 ::

Meni scp kopira z 45MB/s iz Ubuntu desktopa na Centos server, tako da ne vem o čem ti govoriš.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Pyr0Beast ::

Ja no. Ubuntu-Ubuntu je pri meni bolj rang 25MB/s
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

fosil ::

Nesmiselno je gledat hitrosti diskov danes.
Tak kabel potegneš za 10 let ali več.
Si kdo upa izjavit da čez 10 let diski ne bodo še hitrejši?

Svinjarija in zajebancija pri napeljavi takega kabla daleč presega razliko v ceni med cat5 in cat6, kjer je razlika pri 20 metrih dejansko samo par evrov, ali pa še toliko ne.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

smile- ::

V Kranju priporočam trgovino le-tehnika. Po mojih izkusnjah ceneje od merkurja in dosti večja izbira...

DonMatejo ::

sam bi pa izbral tisto trgovino, ki ti ob 1850 da celotni kolut kabla, ti ga pa ob 800 zjutraj pripelješ nazaj in poračunata razliko. Vem, da bi se v Tržiškem Melomu dalo zment tako. Menim da tudi v ostalih trgovinah.

imagodei ::

V bistvu se mal hecate s temi kabli in hitrostjo prenosa v domačem omrežju, right?

Teoretičnega bandwidtha na gigabit omrežju je 134 MB/s, ampak gigabit omrežja so pač kar občutljiva na odstopanja od idealnih pogojev. Če se v 100Mbit omrežjih še lahko malce "po domače" naredi, gigabit tega luksuza ne dopušča. Ni dost, da imaš gigabit kartico, gigabit switch in Cat6 kabel. Ethernet kabli nudijo tak bandwidth, če se 100% držiš standardov: minimalen dovoljen radij upognjenosti kabla (skozi ovinke), pravilno odrezani kabli (na pravi razdalji, zaradi ustrezne prepletenosti paric), ustrezna dolžina zaključkov v konektorju, kvalitetno stisnjeni konektorji, odsotnost EM motenj v okolici kabla, kvalitetna aktivna omrežna oprema (router, switch), itd itn. Zaradi samih omejitev Data link protokolov (interframe gap), kolizij in zakasnitev na switchih je neto throughput (channel utilization) že v osnovi nižji od deklariranega. V praksi pa tega zaradi omenjenih vzrokov ne boste v domačem omrežju nikoli dosegli. Če prideš na 80% channel utilization, si že kar majster!

Plus, treba je vedet, da to ni podatek o prenosu uporabnih bitov/bytov. Višjenivojski protokoli (HTTP, FTP, SMB) dodajo svoj overhead, TCP doda svoj overhead, IP doda svoj overhead... Če doma postavljamo gigabit omrežje, smo lahko veseli, če je Goodput 75% deklarirane vrednosti.

V 100Mbit Ethernet omrežju pridemo skozi z višjim relativnim Goodputom, preprosto zato, ker 100 Mbit omrežje ni tako občutljivo odstopanja (slabi zaključki kablov, ipd).

Upam, da je jasno, da je pri izdelavi domačega omrežja ogromno rezerve v izvedbi same fizične omrežne opreme. Če le ne zgrešiš toliko, da naprave (omrežna kartica, switch) zaznajo Gigabit omrežje, je hitrost prenosa podatkov še vedno lahko nekako v rangu 50-80 MB/s.

Zadeva, ki res lahko naredi veliko razliko, je pa uporaba Jumbo Frames. Paket informacij (MTU) na klasičnem Ethernet omrežju je lahko max 1500 bytov, s tem da je Ethernet frame dolg 1518 ali 1522 bytov. Podatki, ki se pošiljajo po npr. 100MBit mreži, se morajo torej razbiti v 1518 bytov. Jumbo frame omogočajo nekatera gigabit omrežja, če z njimi znajo delat vse naprave na liniji (npr. PC1, switch, PC2). Jumbo frame omogoča do cca 9K payloada oziroma 9KB MTU - to pa pomeni manj paketov na mreži in posledično manj obdelave na switchih, ter jasno, hitrejše pošiljanje ter sprejemanje date na samih PC-jih. Zadevo podpirajo nekateri Gigabit NIC in se v Windowsih jo nastavi v lastnostih mrežne kartice.


Ampak - v domačem omrežju je prav ena figa, a se ti bo en film prenašal iz PC-A na PC-B minuto in pol, ali pa se ti bo prenašal 6-7 minut. Ni življenjskega pomena. Vmes greš srat ali si pa pripraviš sendvič, kokice in kokakolo, pa je. Hitrost prenosa 4,7 GB velikega filma iz PC-ja na Media Box PC v minuti in pol je samo za merjenje kurca pred prijatelji.

;)
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri UTP kabel?

Oddelek: Omrežja in internet
3613993 (4168) Lonsarg
»

Kateri kabel 60m? UTP,FTP?

Oddelek: Pomoč in nasveti
205395 (4343) LuiIII
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488750 (7049) SeMiNeSanja
»

Kabel CAT 6e

Oddelek: Omrežja in internet
388808 (7785) čuhalev

Več podobnih tem