» »

Težava z internetom/modemom/ruterjem

Težava z internetom/modemom/ruterjem

repetitor ::

Pred tednom dni je internet deloval normalno. Preko ruterja so bili priklopljeni trije računalniki (dva preko kabla in in brezžično). Potem pa je kar na enkrat začelo pogosto prekinjati povezavo z internetom. Seveda sem prvo posumil, da je kaj narobe pri Telemachu. Vendar so mi povedali, da so naredili analizo delovanja ter da ni nobenih napak na mojem področju in mojem modemu (Thomson). Torej naj bi bil kriv router. Zato sem kupil nov ruter Linksys WRT54GL. Pred tem je bil v uporabi TP-Linkov ruter. Nov ruter je nekaj časa delov uredu. Sicer je še vedno parkrat na dan prekinilo povezavo, vendar je delovalo zadovoljivo dobro. Včeraj pa se je zgodilo, da internet ni več deloval. Na modem sem preiklopil tri različne ruterje, vendar je bilo povsod enako. Internet ni deloval. Nato sem na direktno na modem priklopil najprej en računalnik, internet je delal. Prav tako je internet delal tudi, ko sem na modem preiklopil drug računalnik. Tako imam sedaj na modem povezan en računalnik, da vsaj na njem dela internet.

Ima kdo kako idejo, zakaj ruterji ne bi delovali? Vsakršna pomoč bi mi prišla prav.

misek ::

Resetiraj nastavitve pa ga konfiguriraj na novo.

To sem že naredil. Probal sem dosti različnih nastavitev.

StratOS ::

Daj povej kako imaš konfiguriran ruter, predvsem WAN dostop ter mreže predvsem usmerjevalnik (preko DHCP ?).Kako imaš konfiguriran odjemalce ?
Malce bolj opiši da ti lahko odgovorimo konkretneje.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

Na ruterju imam pod internet setup nastavljeno na statip ip. Namreč imam statični IP. Vpisane imam potem podatke od ponudnika (internet ip, subnet mask, gateway ter dns strežnike). Vklopljen imam DHCP strežnik z maksimalno 50 uporabniki. Na računalnikih imam nastavljeno na avtomatično pridobivanje IP naslova. Imel sem tudi nastavljen mac clone, vendar tega sedaj nimam več.

Daj rajši na avtomatičen DHCP za dostop (WAN) z ustreznimi nastavitvami ISP.
IP ruterja (oz. prehoda za odjemalce) nastavi ustrezno z ustrezno masko (recimo 192.168.1.1; maska 255.255.255.0.)
Imaš max 50 DHCP odjemalcev preko DHCP strežnika od nekega startnega ip 192.168.1.xxx. (recimo 192.168.1.100 --->)
Čas zakupa odjemalca daj na max.

Dostop do žičnih odjemalcev nastavi lastoročno - recimo :
IP 192.168.1.100
maska ista matrika kot v nastavitvah za DHCP strežnika 255.255.255.0
prehod - IP ruterja torej 192.168.1.1

Za DNS daj roterjev IP 192.168.1.1 (lastoročno)

amigo_no1 ::

Če ima statični WAN IP potem ne ga more dati na dhcp...

Avtomatična nastavitev DHCP za WAN dostop brez vpisa ustreznih podatkov za ISP. če omogoča FW routerja :)

Sedaj mi internet deluje, vendar pogosto prekinja povezavo. Nimam vklopljenih nobenih torrentov ali česa podobnega. Ali naj poizkusim na ruter naložiti Tomato fimware?

tomato ali pa dd-wrt, če gre :)

jest10 ::

Telemach ima v navodilih lepo napisano, da mora biti WAN nastavljen na dinamični IP.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DD-WRT konfiguracija omrežja

Oddelek: Pomoč in nasveti
151645 (1409) Hayabusa
»

Innbox v50 in ruter

Oddelek: Omrežja in internet
199978 (9505) Malajlo
»