» »

excel

excel

simonagobec ::

Lepo pozdravljeni,

imam en problem 8-)

sedaj imam en delovni zvezek v excelu, ta delovni zvezek ima cca 20 listov. V 21 listu pa želim da se mi "zame zanimivi" podatki združijo. Sedaj sem imela narejeno to tako, da sem imela vsak list posebej poimenovan, na vseh listih sem imela tabelo na enakem mestu, na listu je bilo 23 tabel, spodaj skupna tabela lista, v 21 listu pa sem imela tabelo v kateri so bili povezani podatki in vseh skupnih tabel. Na posameznem listu sem uporabljala razne If stavke, SUM, za povezavo podatkov pa vlookup funkcijo. Sedaj me pa zanima kako bi to malo lažje naredila, da nebi bilo toliko IF, SUM, VLOOKUP...?

Prosim za predloge.

Hvala

prtenjam ::

Odvisno, kako so sestavljeni vaši podatki, toda IF, SUM in Vlookup so najosnovnejše funkcije Excela in mimo njih ne boste mogli...

Glede na konkretne podatke, bi lahko mogoče kakšno stvar optimizirali ampak omenjenih funkcij se preprosto ne morete znebiti lahko da bi jih s pametno razporeditvijo zmanjšali, a kot rečeno vse je odvisno od konkretnih podatkov in tabel.

Druga opcija pa je izdelava makra (makrov), ki bi vam to urejali avtomatično...
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

imagodei ::

Pri tako obsežnem delovnem zvezku je, brez da bi ga videli, zelo težko predlagati kakšno poenostavitev. Načeloma pa velja, da je Excel izvrstno orodje za razne analize in ostalo manipulacijo podatkov; če pa število tabel preseže eno razumno mejo in je poudarek na povezovanju različnih vrst podatkov, je potrebno razmišljati v smeri baze podatkov, npr. Access-a. Iz opisanega sicer ni videti, da bi bila baza podatkov nujno prava rešitev, čeprav je uporaba funkcije VLOOKUP na 20+ tabelah močan indic v to smer.

Kot pravi moj predhodnik, pridejo v poštev tudi makroji, ampak če ne poznamo strukture tabel, lahko zgolj ugibamo.
- Hoc est qui sumus -

ZLOky ::

Moj nasvet, glede na to kar praviš, da so vse tabele na istih mestih, predvidevam, da so tudi "zanimivi" podatki na istih mestih, uporabi funkcijo "VLOOKUP", naredi za prvi list ročno, potem pa preden kopiraš za ostale liste, zakleni vse pozicije z znakom "$" (primer: "=VLOOKUP(Sheet3!$A$13;Sheet1!$A$13;1)"), potem pa samo kopiraj še 19x od prvega liste ("vlookup" zanimivih podatkov) ter spremeni samo številko lista v vlookup funkciji. (upam da imaš označeno vse liste kot "Sheet1" oz. "List1", v glavnem označeno kot enako ime za vse liste in samo št. na koncu).
http://www.google.com/ dela čudeže!!!

simonagobec ::

pozdravljeni

da vam malo bolj podrobno opišem "težavo".

Imam 3 podjetja, to podjetje ima 10 kupcev, vsa tri podjetja imajo 70 zaposlenih. Torej imam v osnovi takoj 3 liste za enega kupca.

List 1:moje podjetje x: Kupec 1, vsi moji zaposleni, kateri delajo pri njih. Ker delajo na različnih lokacijah imam tabelo za vsako lokacijo posebej, vendar imam vse zaposlene vnešene tudi če ni aktiven na tej lokaciji, ravno zaradi zadnje tabele skupaj, da lahko samo s funkcijo SUM seštejem vse tabele skupaj. Na koncu pa tabelo za zaposlene skupaj pri tem kupcu. To tabelo ki skupaj sešteje vse tabele na tem listu pa nato uporabim na skupnem listu.

List 2:moje podjetje y: kupec 2, ostalo vse enako.

list 3:moje podjetje z: kupec 3, ostalo vse enako.

Tako imam za vsakega kupca 3 liste, kar je skupaj 30 listov.

Nato imam pa še zadnje 3 liste. ki so poimenovani, x skupaj, y skupaj, z skupaj.

Primer za list poimenovan x skupaj: v tej tabeli pa imam zopet tabelo vseh zaposlenih na tem podjetju in z vlookup fukncijo iščem podatke tako da napišem =VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)+VLOOKUP($A$10:$A$12;'kupec x D.O.O.'!$A$608:$AG$610;33;FALSE)

Nato pa še jaz to množim, delim, prištevam v tej tabeli. ampak tu ni več "težava".

Sicer to laufa v nulo, če si na začetku leta naredim tabelo kot more biti, samo če nekdo drug nekaj popravi, zbriše vrstico se pa cel sistem podere, zato i rada uredila zadeve, da se to nebi več dogajalo. sicer poznam še to, da se list zaklene, vendar pri nas to ne zaleže :(

Prosim za predloge

imagodei ::

To ni naloga za Excel. To je naloga za bazo podatkov. Definitivno. Za par 100 EUR se to naredi v Accessu ali kateri drugi bazi in imaš gmah. Za veke vekomaj.
- Hoc est qui sumus -

prtenjam ::

Vi ste sedaj načeli že novo vprašanje, torej obstojnost sistema. Problema imate namreč (vsaj) dva. Najprej imate problem kompleksnih formul, ki jih razumete samo vi kot avtorica, drugi problem pa je obstojnost formul, saj že najmanjša sprememba v strukturi podatkov (brisanje vrstice, dodajanje stolpca...) podre celoten sistem.

Obe težavi vsaj malo omilite, če namesto fiksnih sklicev (npr: $A$608:$AG$610) uporabite poimenovanja npr: 'baza_podjetij'. Malce več o tem imate napisano tukaj. Tako vam nikoli ni potrebno popravljati formul temveč samo redefinirate ime območja. Torej na ta način so formule lažje berljive (prvi problem) in če nekdo redizajnira tabelo je potrebno samo spremeniti definicijo imena (drugi problem).

Brez zaklepanja listov podatkov in strukture preprosto ne boste mogli ščititi in tu druge rešitve ni :(

Sicer pa, kot vam je svetoval že moj predhodnik, bi bilo dobro, da to rešite z naročilo zunanje pomoči - ni pa nujno da res potrebujete tudi drugo orodje - če Excel dobro poznate lahko rešitev ostane tudi v Excelu samo kakšne pomožne makre je potrebno napisati...
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si

imagodei ::

> "ni pa nujno da res potrebujete tudi drugo orodje"

Ni nujno, je pa smotrno. Konec koncev bi se tudi danes dalo shajati z lesenimi tablicami in kredo, pa smo še davno prešli na papir in celo na elektronsko komunikacijo prek računalnikov.

Kaj se zgodi, če dobi avtorica teme še dodatnega kupca? Ali če se spremeni število zaposlenih? Koliko dela v smislu sprememb tabel in formul to potegne za sabo? Verjetno samo avtorica pozna odgovor.

Do delovnega zvezka očitno dostopa več ljudi (bognedaj hkrati), kar je že samo po sebi šmorn. In nenazadnje avtorica teme navaja, da menda pri njih zaklepanje lista ne zaleže, kar točno kaže na to, da je struktura tabel jako občutljiva zadeva.

Baza podatkov to rešuje sama po sebi, ker se uporabnikom ni več treba ukvarjati s strukturo tabel, ampak samo vpisujejo podatke in vlečejo ven poročila.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

excel makro in vb, kopiranje vrednosti

Oddelek: Programiranje
161168 (927) max00slo
»

excell formule

Oddelek: Programska oprema
182051 (1753) ZePe
»

Excel..

Oddelek: Programska oprema
61244 (1116) smetko
»

Pomoc pri Excelu

Oddelek: Programska oprema
181896 (1891) jerneju
»

[Excel]Vrednost celice = ime dokumenta

Oddelek: Programska oprema
314543 (3965) veteran

Več podobnih tem