Forum » Šola » Preprostejša matematična naloga
Preprostejša matematična naloga
roli ::
Torej ravnokar sem porabil skoraj dve uri iskanja po straih zapiskih in guglu, da bi pogruntal rešitev tele naloge:
Na primeru razložite, kako rešujemo neenačbe višjih stopenj (iz poglavja polinomi in racionalne funkcije).
a)3x3−2x2−5x < −4
Z Wolframovo alpho sem prišel do rešitve x < - 4/3, nažalost se mi kljub temu ne sanja kako to zadevo rešit. Vem, da je nek preprost catch samo mi ga ne uspe najti.
Na primeru razložite, kako rešujemo neenačbe višjih stopenj (iz poglavja polinomi in racionalne funkcije).
a)3x3−2x2−5x < −4
Z Wolframovo alpho sem prišel do rešitve x < - 4/3, nažalost se mi kljub temu ne sanja kako to zadevo rešit. Vem, da je nek preprost catch samo mi ga ne uspe najti.
http://www.r00li.com
gzibret ::
Ja kej.. x izpostaviš, pa imaš kvadratno enačbo. Obstaja pa še več trikov, v vsem pa je fora, da zadevo spraviš v formo (x plus nekaj) * kvadratna enačba
Vse je za neki dobr!
Sedaj se pa prosim delaj da nimam pojma od matematike. Take zadeve sem reševal v tretjem letniku in po pravici povedano sem snov prejšnjih letnikov temeljito pozabil. Nažalost mi v starem zvezku ni ratalo najti primera, ki bi bil podoben.
Seveda ima za nagrado naloga še par drugih vprašanj:
b) x4-3x3-4x2+12x >= 0
c) Doloc?ite definicijsko obmoc?je izraza koren(x3-2x2-3x+6)
d) Doloc?ite interval, na katerem je polinom p(x) = x3 - 3x + 2 negativen.
Seveda ima za nagrado naloga še par drugih vprašanj:
b) x4-3x3-4x2+12x >= 0
c) Doloc?ite definicijsko obmoc?je izraza koren(x3-2x2-3x+6)
d) Doloc?ite interval, na katerem je polinom p(x) = x3 - 3x + 2 negativen.
overlord_tm ::
V splosnem poracunas nicle polinomov, potem pa pogledas na katerih intervalih ima pozitivne vrednosti in na katerih negativne. Ves da v vsaki lihi nicli polinom spremeni predznak, v sodih niclah ga pa ohrani.
Danes sem se spet j*** s to pof*** nalogo in mi še vedno ni jasno. Dejansko mi ni jasna celotna naloga. Microsoft math pa mi ven vrže, da je neenačba preveč kompleksna, da bi jo rešil. Jao! Wolfram Alpha jo seveda zračuna ampak ne napiše prekletega postopka. Kako sem srečen, da ne grem na maturo iz matematike.
zee ::
Kako sem srečen, da ne grem na maturo iz matematike.
Matura je obvezni predmet poleg slovenskega jezika in tujega jezika...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
overlord_tm ::
zee ::
Sramota
zee
Na poklicni maturi imam možnost izbire Angleščine ali matematike (poleg Slovenščine, Algoritmov in programskih jezikov in storitve/izdelka (4. predmet)). In ker vem, da mi matematika pač ne gre bom izbral Angleščino. Oziroma meni matematika sicer ne dela nekih blaznih težav, ko je treba znat za sproti. Problem je, ko je enkrat nova snov, staro pač pozabim. To je snov izpred enega leta - vem, da sem nekoč to znal ampak očitno ne več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: roli ()
hawkwood ::
torej naj bi znal programirat, pa ne znaš matematike? drugače pa res ne vem kaj misliš z "za sproti", srednješolsko matematiko se na faksu jemlje prvi semester, pa še to ne cel. tako da če za maturo ne boš znal, pa misliš it naprej na faks na kak FRI se boš tako moral tam naučit. razen seveda če si končal s študijem v tej smeri.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Matematika (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 10534 (3408) | mirator |
» | Maturutetni tečajOddelek: Šola | 3543 (3174) | trancer01 |
» | Ali je maturo potrebno opravitiOddelek: Šola | 8159 (7017) | Phantomeye |
» | Ekonomska Roška, matematika in FRIOddelek: Šola | 2959 (2738) | lebdim |
» | prepisovanje na maturi NEXT GEN - how to (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 12298 (8803) | Pro |