Forum » Šola » naloga doplerjev pojav
naloga doplerjev pojav
xdejvid ::
Vlaka vozita drug proti drugemu. Prvi ima hitrost 100m/s drugi pa 140 m/s. Na prvem vlaku je zvočilo, ki oddaja ton s frekvenco 1000hz, na drugem pa je sprejemnik. Kolikšno frekvenco zazna sprejemnik, če piha veter s hitrostjo 70 km/h v smeri hitrejšega vlaka?
c - hitrost zvoka
v1- hitrost prvega vlaka
v2 - hitrost drugega vlaka
vv- hitrost vetra
f0
Jaz sklepam takole f=f0×(c+vv+v2)/(c-v1)
A me lahko kdo popravi?
c - hitrost zvoka
v1- hitrost prvega vlaka
v2 - hitrost drugega vlaka
vv- hitrost vetra
f0
Jaz sklepam takole f=f0×(c+vv+v2)/(c-v1)
A me lahko kdo popravi?
- premaknilo iz Znanost in tehnologija: antonija ()
Naloga, ki mi ne da miru:
Tovarniška sirena oddaja zvok s frekvenco 650 s-1. Kolikšno frekvenco slišijo severni in južni okoliški prebivalci v času, ko piha sever s hitrostjo 12,0 m/s in je hitrost zvoka 340 m/s.
Severni veter je veter, ki piha s severa. Prebivalci, ki živijo severno od tovarne, slišijo višjo frekvenco. Prebivalci, ki živijo južno od tovarne, slišijo nižjo frekvenco.
Če se izvir giblje glede na opazovalca:
fo = fi / (1 - viz/c) = 650 Hz / (1 - (12,0 m/s / 340 m/s)) = 6,3 102 Hz
fo = fi / (1 + viz/c) = 650 Hz / (1 + (12,0 m/s / 340 m/s)) = 6,7 102 Hz
A je res, da severni prebivalci slišijo višjo frekvenco, saj veter piha (glede na severne prebivalce) proti sireni, torej zmanjša hitrost zvoka, ki se širi od sirene proti severnim, in zato zmanjša hrup zvoka in zato torej ti severni prebivalci slišijo nižjo frekvenco, tako si vsaj jaz predstavljam?
enačba za dopplerjev pojav:
Tovarniška sirena oddaja zvok s frekvenco 650 s-1. Kolikšno frekvenco slišijo severni in južni okoliški prebivalci v času, ko piha sever s hitrostjo 12,0 m/s in je hitrost zvoka 340 m/s.
Severni veter je veter, ki piha s severa. Prebivalci, ki živijo severno od tovarne, slišijo višjo frekvenco. Prebivalci, ki živijo južno od tovarne, slišijo nižjo frekvenco.
Če se izvir giblje glede na opazovalca:
fo = fi / (1 - viz/c) = 650 Hz / (1 - (12,0 m/s / 340 m/s)) = 6,3 102 Hz
fo = fi / (1 + viz/c) = 650 Hz / (1 + (12,0 m/s / 340 m/s)) = 6,7 102 Hz
A je res, da severni prebivalci slišijo višjo frekvenco, saj veter piha (glede na severne prebivalce) proti sireni, torej zmanjša hitrost zvoka, ki se širi od sirene proti severnim, in zato zmanjša hrup zvoka in zato torej ti severni prebivalci slišijo nižjo frekvenco, tako si vsaj jaz predstavljam?
enačba za dopplerjev pojav:
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: bluefish ()
Fave ::
Jakost (hrup?!) zvoka ni enako frekvenca zvoka.
My mind's a hyper tool that fixes everything.
nekako sem razmišljal takole: manjša je hitrost zvoka (veter upočasnjuje zvok), manjša je frekvenca (valovanj na sekundo) ob enaki valovni dolžini
Fazno hitrost valovanja c, valovno dolžino ? in frekvenco ? povezuje zveza:
frekvenca = c (hitrost zvoka v zraku) / valovna dolžina
Fazno hitrost valovanja c, valovno dolžino ? in frekvenco ? povezuje zveza:
frekvenca = c (hitrost zvoka v zraku) / valovna dolžina
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nadzvočno potniško letaloOddelek: Loža | 3330 (2388) | PandaFlow2 |
» | Redbull Stratos - skoz z višine 36km (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 31380 (22054) | ZaphodBB |
» | NalogceOddelek: Šola | 2158 (1879) | Nesta |
» | Pomoč pri fizikiOddelek: Šola | 1158 (998) | bencs |
» | doplerjev pojavOddelek: Znanost in tehnologija | 2694 (2094) | Person |