» »

Tegra II bo dobila podporo 3D

Tegra II bo dobila podporo 3D

engadget - nVidii so pobegnil diapozitivi iz prezentacije, ki razkrivajo bodoče izdelke iz družine Tegra. Že spomladi lahko pričakujemo prve naprave z novo revizijo trenutno popularne 2. generacije, ki bo dodala podporo 3D. Obenem bodo še nekoliko pohitrili jedri z arhitekturo Cortex A9, ki v trenutni obliki tako za mobilne telefone kot za tablične računalnike tečeta pri 1 GHz, v 3D različici pa bosta z 1,2 GHz 20 % hitrejša. Proizvodnja naj bi se začela že v tem četrtletju. Posebnosti pri ločljivosti niso podali, torej lahko še vedno pričakujemo do 1680 x 1050 v različici za tablične računalnike (čip z oznako T20 oz. T25 za 3D) oz. do 1024 x 600 za mobilne telefone (čip z oznako AP20H oz. AP25 za 3D).

Še bolj zanimiva je naslednja generacija, Tegra III. Ta bo dobila še dve jedri (skupaj bodo tako štirje), ki bodo tekli z vse do 1,5 GHz. Arhitektura bo še vedno ARM-ova Cortex A9, a bo prvič prišlo do možnih razlik v strojni konfiguraciji med različicama za mobilne telefone in tablične računalnike. Medtem ko bo čip za slednje (T30) prišel le v štirijedrni obliki in bo podpiral vse do 1920 x 1200 pik, bo za mobilne telefone namenjen AP30 prišel tako s štirimi kot z dvema jedroma. Tudi njegova največja ločljivost se bo glede na trenutno generacijo dvignila, a le na 1366 x 786 pik. Grafični čip Tegre III naj bi bil kar trikrat zmogljivejši od trenutne generacije, celotna platforma pa bo s tem omogočala predvajanje BluRay ploščkov. Prve vzorce naj bi nVidia glede na diapozitive imela pripravljene že v preteklem četrtletju, kar je možno glede na napovedi v septembru, da je zasnova tretje generacije že popolnoma končana.

Mobilna in tablična različica vsake generacije sta s programskega stališča (gonilniki) med seboj povsem kompatibilni, kar velja tudi za Tegro II in Tegro II 3D ter za slednjo in Tegro III (združljivost med Tegro II brez 3D in Tegro III ni potrjena).

Tablični računalniki se po zmogljivosti vse bolj približujejo poceni osebnim računalnikom. Windows za ARM bo tukaj nedvomno pomagal.

10 komentarjev

Icematxyz ::

Se pravi če ne bodo škrt z gonilniki to pomeni Ubuntu + Unity 3D in ne le Unity 2D na ARM. Bomo videli.

MrStein ::

3D kot 3D display?
Ali le rendanje? To je ja na telefonih že leta in leta.
Kje je štos?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

matejdro ::

Verjetno je mišljeno 3D kot stereoskopski 3D.

Ne vem no, morda še za tablice nekako gre. Da bi pa na telefonu gledal 3D??? Najboljše, da nabaviš 3D različico zaradi hitrejšega procesorja in potem izklopiš 3D :)

Drugače pa so bili kakšni telefoni z Tegra I?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matejdro ()

Icematxyz ::

3D kot OpenGL (ES).

matejdro ::

Torej navadna tegra ne podpira 3D OpenGl ES?

Icematxyz ::

On January 3, 2010, Tegra2 support for the Ubuntu GNU/Linux distro was announced by Nvidia support on Nvidia dev forum.[6] The platform still maintains very high amount of proprietary blobs, and it is nearly impossible to use anything but preinstalled software.


Vir

Vse kaj je povezano s 3D grafiko potrebuje dan danes kvaliteten gonilnik. Tako Windows OS, kot OS ki uporabljajo Linux jedro...

Uporabnik OS, ki temelji na Linux jedru si želi, da ko kupi strojno opremo (s 3D podporo), da mu vse deluje out-of-the-box in v primeru Ubuntu, da lahko igra 3D igre in uporablja GnomeShell ali Unity 3D in ne Unity 2D, če si tako želi. Torej če ne bodo škrt z gonilniki bo na tej strojni opremi Ubuntu deloval dobro in bo prva liga, če ne pa bom na slo-tech poslušal jamranje, kako je Ubuntu zanič. Raje bi videl prvo.

zos ::

Tukaj gre za podporo 3D zaslonom kolikor jaz razumem.

Senitel ::

Jup 3D zasloni.
OpenGL ES je ze gor skoz. Drugo je pa software in ves ostal ekosistem (ala Unity 3D kot ICematxyz omenja).

Icematxyz ::

Ah takšne vrste 3D.

squngy ::

matejdro je izjavil:

Ne vem no, morda še za tablice nekako gre. Da bi pa na telefonu gledal 3D??? Najboljše, da nabaviš 3D različico zaradi hitrejšega procesorja in potem izklopiš 3D :)

Pomojem se Nvidia pripravlja na zaslone podobne tistemu v Nintendo 3DS, ker da bi rabil očala da gledaš na telefon je res smešno :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tegra 4 prihaja, nVidia z rekordnimi dobički

Oddelek: Novice / Procesorji
237561 (5927) FlyingBee
»

Kal-El oziroma Tegra 3 uradno predstavljena

Oddelek: Novice / Procesorji
268436 (6185) 71GA
»

ARM Cortex-A15 naj bi bil deloma konkurenčen arhitekturam x86

Oddelek: Novice / Procesorji
186484 (5353) PrimozR
»

nVidia je uradno predstavila tretjo generacijo Tegre

Oddelek: Novice / Procesorji
216408 (5278) Lion29
»

Dokončan dvojedrni Snapdragon (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6313876 (11794) lurker

Več podobnih tem