» »

Trdi disk WD 2TB neprepoznan

Trdi disk WD 2TB neprepoznan

NemecRok ::

Zdravo,

pred kratkim sem nabavil disk, in sicer WD Elements Desktop 2TB. Nekaj časa je vse normalno delalo, prenosnik ga mi je prepoznal brez namestitve karšnega koli driver-ja. Sedaj pa mi ga že nekaj časa komp sploh ne prepozna...včasih se v explorerju še pojavio oznaka diska (J:), vendar ko kliknem nanj najprej lep čas melje in melje nato pa napiše da moram pred uporabo disk formatirati...seveda tega ne kliknem (prekličem), nato pa se pojavi še J: is not accessible Data error(cyclic redundancy check)??? Pregledal sem že forum od WD-ja, kjer se mnogim pojavljajo podobni problemi, vendar svojega nisem znav rešiti...mnogo sem poizkušal že v disk managmentu, vendar brez ˝haska˝.

Ko mi je WD še normalno delal je bila njegova oznaka H: ter poleg WD-jev logotip....ko pa je nahal delati pa se je prikazal kot J: in brez WD-jeve ikone. Nato sem ga sam nazaj spremenil v H:, vendar nič ne pomaga.

Upam, da kdo izmed vas pozna odgovor na moj problem, saj imam na disku prav vse slike, ki so se mi nabirale skozi leta in teh ni malo...poleg vsega pa se ukvarjam še s fotografijo :/

Prosim za vašo pomoč in se vam že v naprej zahvaljujem.
Rok
Toshiba Satellite Pro A300-1NT

amigo_no1 ::

Obstaja verjetnost da je šel disk v maloro...

Duhec ::

Preizkusi še v varnem zagonu.

RuN ::

Da si sposodim temo.

Moj Western Digital WD10FAEX 1TB SATA III 64MB 6.0 GB/s 7200 RPM - se mi je po ca. 9 mescih uporabe začel nenavadno vedet.

Najprej mi je vsake toliko (1 x na teden) izklopilo (izginil) iz WIN7.

Sedaj, po ca. 2 tednih, pa se to pojavlja dnevno, samo kopiranje (izdelava kopije) pa se vleči in vleče (hitrost kopiranja varira med 60 kbit/s in 2.000 kbit/s).

Pregledal s HDtach, kjer mi na začetku pokaže SMART - OK, ko greš pa pod Health, pa mi pokaže tri (3) rumene trikotnike (Curent pending Sector in še dva - bom dal kasneje sliko).

Mu je še kaj pomoči ali ??!??

Okapi ::

saj imam na disku prav vse slike, ki so se mi nabirale skozi leta
Osnovno pravilo je, da nikoli nimaš pomembnih podatkov samo na enem disku. Ker diski pač crkujejo.

Pri zunanjem disku je sicer mogoče crknila samo dodatna elektronika, ne disk. Odpri škatlo, vzemi disk ven in ga na PC priključi kot notranji disk (ali na zunanji e-sata), ter upaj na najboljše.

O.

aco111 ::

Vedno arhiviraj podatke!!!

Drugače pa oba sta probala disk dati v drugi računalnik, če dela? Zamenjala napajalni in podatkovni kabel (ker kontakti tudi grejo v maloro). Na istem SATA priklopiti delujoč disk in če je okej vse?

Lp. Allesandro.
Don't worry be happy :)

NavadniNimda ::

RuN, NemecRok: zloadati je treba WD Data LifeGuard, ki bo preveril vse parametre diska. Če javi, da disk ni v redu, ga je treba odnesti na servis:

http://support.wdc.com/product/download...

RuN ::

nimda

WD Data Lifeguard mi pri quick testu vrže ven PASS.

V HDtach pa mi pokaže Warning pri postavkah Reaččocated Sector Count, Realocated Event Count in Current Pending Sector.

NavadniNimda ::

Nimam pojma. A je še kak bolj ekstenziven test? Probaj še prej zamenjati kable, morebiti probaj na drugem računalnik. Če lahko, pohopsaj dol podatke in potem formatiraj na full (ne quick).

Eno leto je že, kar sem se jaz pepčkal s podobnim problemom. Ker je bilo Fail, sem nesel na servis, kjer so brez besed vzeli nazaj in čez par dni zamenjali. Avtera rulez.

Duhec ::

@Run, menjaj disk. Še prej, če ti ga uspe štartat, pretoči kak podatek brez katerega ti živeti ni.
Vsa tri opozorila so kritična, glej S.M.A.R.T.:
Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology @ Wikipedia

jacal ::

NavadniNimda je izjavil:

Nimam pojma. A je še kak bolj ekstenziven test?

Je še 'extended test', ki seveda traja dolge ure in poskusi na koncu popraviti napake. (Kar mu, preverjeno, utegne ne uspeti.)
Če ti uspe rešiti podatke, lahko poskusiš še 'write zeros' (spet dolge ure) in potem še (full) formatiranje (to mi je rehabilitiralo en notranji WD-jev disk).
Sicer imam tudi sam kandidata za Avtero - esata ne deluje (več), firewire "pretežno deluje", na USB je občasno prikupno zmeden, z linuxmom esata drvi, a so v zapisih napake, skratka, po dolgotrajnem pepčkanju (diagnoze, meritve, formatiranje, particioniranje, posodobljen firmware, bla ...) sem ugotovil, da sem tej napravici posvetil več časa kot prijateljem, ženskam in otrokom skupaj in jo moram nujno poslati na servis ali pa vreči v smeti (ali, še bolje, v deveti krog pekla).
Žal en zanesljiv zunanji disk (esata) nujno potrebujem in bi takoj kupil novega, če bi le vedel, katerega. WD mi ne diši več. Forumi so natlačeni z zgodbami vrste 'zunanji disk izgublja povezavo', 'z olfo odreži par milimetrov plastike s kabla' ipd. itd.

Okapi ::

Kupi si eno zunanje ohišje in daj notri disk po želji.

O.

jacal ::

Okapi je izjavil:

Kupi si eno zunanje ohišje in daj notri disk po želji.

Mladosti navkljub izkušen mož, ki popravlja in sestavlja računalnike, me je posvaril, češ da se tovrstna zunanja ohišja pogosto slabo razumejo z velikimi diski, četudi zatrjujejo, da so jim kos.

Ali je kaj na tem, pa bom poskusil preveriti, če bo kaj časa med formatiranjem in defragmentiranjem.

chkdsk /b

Hvala za nasvet, lep pozdrav!

Duhec ::

Bi se kar strinjal s pripombo o zunanjih ohišjih, da imajo nekatera lahko težave z večjimi diski. Odvisno od chipseta (Oxford, Ati, JMicron, Cypress...) in ostalega drobovja, če lahko futrajo diske 1TB, 2TB ...
Podobno kot so (me) svoje čase hecali zunanji CF/SD(hc)/MMC čitalci, ki niso prepoznavali ali pa so "prikupno zmedeno" :D delovali z večjimi kapacitetami kartic.
Hoho in odlično, Chkdsk /B sem uporabil samo 1x, ko sem ghostal disk, ki je imel slabe sektorje in sem tako na novem, ki je tudi preslikal te ošpice s starega, s tem ukazom odstranil bad sektorje na novem disku.
Zato vsaj okoli ohišja priporočam nakup kar skupaj z diskom od kakega brand name proizvajalca, ker bo to zagotovo vsaj ena skrb manj vsaj okoli podpore chipseta in kapacitete diska. O kvaliteti elektronike in diska je težko govoriti, je pa res, da ima WD tudi največ izbire v kombinaciji esata/usb/fw.

RuN ::

Sata kabel in pa napajalni kabel zamenjal in je še zmeraj isto.

Naredil varnostno kopijo, sedaj pa bom dal format, pa da vidimo, kaj bo.

poročam!

miranpozar ::

Bi bilo za preverit, če obstaja za ta disk nov firmware in ga nadgradit.
Lahko pa probaš tudi tole, čeprav verjetno ne gre za isto napako:
http://blog.atola.com/restoring-factory...
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

RuN ::

Nič!!!!!!

Včeraj dal format diska in je po šestih (6) urah, bila črta napredka, povečana samo za 3/4 cm :|

Danes je že romal na pošto, nazaj v trgovino.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zunanji trdi disk WD

Oddelek: Pomoč in nasveti
497209 (5490) _Denny_
»

Trdi disk umira? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5112523 (9774) radmannsdorf
»

Problem z diskom

Oddelek: Pomoč in nasveti
404729 (3589) jonystar
»

Diski in testiranja

Oddelek: Pomoč in nasveti
141833 (1582) maxum
»

Zunanji trdi disk 300gb

Oddelek: Kaj kupiti
293285 (2301) mmaestro

Več podobnih tem