» »

Nekaj milisekund v borznem omrežju pomeni milijone

1
2
»

antonija ::

V real lifu pa vsi "igralci" mesečno dobivajo nove zneske, in tako lahko celo življenje izgubljajo, brez da bi bankrotirali, nekateri pa seveda celo življenje dobivajo, ker znajo dobro igrati.

Dejmo rect tkole: v vesolju imamo koncno mnogo materiala (s katerim lahko trgujemo, ali pa ga predelamo in trgujemo z izdelki, etc.). Prej al slej se vsega porabvi, torej supply ni neskoncen ampak se igra enkrat mora koncati. Vprasanje je samo kdaj.
Po drugi strani lahko iz materialov (in izdelkov) izdelujemo nove stvari, ki prinesejo dodano vrednost. Ampak tud tega se ne da pocet v neskoncnost, ker prej al slej "predelamo" material v toploto al smo pa prezabiti da bi ga znali koristno ponucat naprej. Stvar se spet konca v slepi ulici s prekinitvijo vecanja vsote v igri.

_Ce_ bi bili viri neskoncni (neizcrpljivi) potem bi zadeva veselo delovala. Ampak ker vemo da niso, ne razumem kako nekateri se vedno naivno pricakujejo da bo pa stvar kljub vsemu sla skozi brez problemov. To je namrec major design flaw. Pipica usahne in igralci niso vec one big happy family ampak samo se _en_ lastnik in nelastniki.

Trg _mora_ biti kontroliran dokler na njem delujejo ljudje. Vse od izkoriscanja monopolov do kartelnih dogovorov so prekleto velike luknje v teoriji free marketa, ki ga vsak od nas (ce mu je le dana moznost) poskusa zrusiti in zmanipulirati v svojo korist. Tko kot komunizem. It looks good on paper but...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

kopernik ::

To ni design flaw. Teženje k monopolu ("zmagi") je v naravi povsod prisotno, ne samo pri ljudeh.

antonija ::

Um... ta zmaga podre cel sistem. Konca se. Neha obstajat. To, da je tezenje k temu v naravi prisotno bi ti moralo zacingljati zvoncek da se taka pravila ne morejo obnesti (razen na nek omejen rok).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Poznam kmete, ki bi radi imeli monopol na repo. So to speak.

Jebala jih repa. Nej jo kar imajo in vso (sami) požrejo. Tako je tudi z drugimi komoditetami. Monopol na eno ali več njih, je Pirova zmaga.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Ti to resno? Dejmo pol meni dat monopol nad pitno vodo... me zanima kolk Pirova zmaga bi to bla.

Ampak ce se vrnem nazaj k prejsnjem razmisljanju: A sem se kje zmotu ko sem naumil da se igra z imenom free market mora koncati v absolutnem monopolu enega igralca? (brez zunanje intervencije) Ali pa pbstaja kaksna (zame) nevidna sila ki to preprecuje in vzdrzuje konkurenco na trgu?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Ni monopola nad pitno vodo. Je monopol na TISTE cevi v Zemlji. Je monopol na izvir.

Vendar kdo mi brani, da bom z vlakom vozil vodo in jo dobavljal po svojem sistemu, za pol monopolove cene?

Nihče, če ni trapaste države, verbalno drhteče za splošno dobro, v resnici globoko korumpirane.

Strah pred monopoli je prazen, vsaj dokler država ne "skrbi". Potem je pa rada štala, ja. Ko se v imenu boja proti monopolom, ki naj bi nastali na prostem trgu, bohotijo "naši", državni monopoli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

antonija ::

Ni monopola nad pitno vodo. Je monopol na TISTE cevi v Zemlji. Je monopol na izvir.

Smo ze imeli v svetu primer (juzna al pa srednja amerika ce me spomin ne vara) ko je v drzavi bil monopol nad pitno vodo. Cena prebivalcev zanjo? Sitnica, priblizno 1/4 vseh prihodkov so dali za vodo. Koliko je bilo izboljsav in inovacij s stani monopolista? Prepuscam domisljiji.

Vendar kdo mi brani, da bom z vlakom vozil vodo in jo dobavljal po svojem sistemu, za pol monopolove cene?

Najveckrat monopolist ker ti bo unicil zeleznice ali pa vsaj tako podrazil tvojo pot oskrbe da ne bo variante da bi se izplacala. Konkuriral pa lokalnemu izviru ne bos nikoli. Drzava je tle se najmanjsi problem, najvecji problem je trg ki se noce obnasat trzno (namesto spodbujanja konkurence in novih invoacij za prevlado na trgu se inovacije izdaja po principu "good enough", konkurenca se pa unicuje na vse druge mozne nacine).

Strah pred monopoli je prazen, vsaj dokler država ne "skrbi".

Strah je vsak prazen, posledice monopolov so pa dokumentirane in si jih vecina ljudi na zemlji ne zeli obcutit na svoji kozi.

Ko se v imenu boja proti monopolom, ki naj bi nastali na prostem trgu, bohotijo "naši", državni monopoli.

Samo zato ker vecini drzavnih "gospodarstvenikov" uspe izkoristit isti sistem, to ni noben izgovor da tega nebi smeli pocet. Tud drzave so igralke v free marketu, kdo pa si ti da jim bos to prepreceval? Pro drugi strani si pa gospodarstvo lasti vecino danasnje poltiike (vsaj tisti del ki kaj velja) zato lahko mirno recem da gospodarstvo samo unicuje ta popolni prosti trg z orodjem, imenovanim politika. In spet pristanemo pri tistem da se free market pocasi, ampak vztrajno (in IMO pospeseno) seseda pod svojo tezo in da je neizbezni cilj njegov kolaps (in to na grand scale, ne takile hickupi kot smo jih meli par let nazaj).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

antonija, od tebe sm pričakoval več razuma.
You failed. Deeply.
Še en slep vernik v mamo državo.
Zbogom in hvala za vse ribe

Jeronimo ::

Nasrkajo ga navadni ljudje, kateri imajo odzivni čas pol ure ali več. Vsekakor ne bi bilo slabo, če bi se ljudje malo spametovali in nehali trgovati z navideznim denarjem. Svet bi bil precej lepši.

Tole bi moral vsak pogledati:

http://www.youtube.com/view_play_list?p...

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Bibi ::

Vidim, da ste se široko razpisali o borznem trgovanju in omrežju v njemu.

Mislim, da vas je za na prste preštet tiste, ki so trgovali 1 leto z elektronsko platformo in razumeli kako trg deluje.

Tukaj je večine govora o izvrševalcih in zagotavljalcih likvidnosti. Kakor hitro sistem "ugotovi" da se je pojavijo razlike med borzami (ja več jih je v Ameriki in EU) le ti zagotavljajo "gladkost" tečajev za trgovanje.

Sedaj si predstavljajte en Hege sklad, da želi kupit 10 mio delnic na odprti borzi. Če si trader nastavi pakete po 1000 kosov delnic po 100 usd, koliko krat bi moral kliknit? Zato to izvršijo algoritmi in mu poiščejo najboljše cene. Izredno je to vidno na FX borzah, ko vključijo avtomatike... tečaji se umirijo. Lahko vržeš not nekaj 100 mio eur.. ne predstavlja nič. Niti spremembe v eni točki.... Sicer ima vezo z likvidnostjo, vendar je ta likvidnost točno iz teh računalnikov, ki stabilizirajo borze.

Da pa je borza nepotrebna, to pa je tako ali tako jasno. Najboljše bi bilo, da bi še vedno jahali konje in potovali z zlatniki. Za inflacijo in nafto bi nam bilo malo mar. Aha.. btw.. cene nafte so živa izmišljotina, to vedo vsi, ki so kdaj trgovali z real contracti ;)

Navedene milisekunde pa so samo tista "smetana" ki jo lahko pobereš, če imaš dobre algoritme, kar nekateri s pridom izkoriščajo. In prav je tako. Vidijo priložnost in jo vnovčijo. Kot vidiš privlačno pohotno dekle, ki je za akcijo... marsikdo bi pograbil priložnost ali ne?

antonija ::

WarpedOne, prosim te da mi pojasnis mojo zmoto. Komot sprejmem da nimam prav, ampak nikoli brez ustrezne razlage. Pa seveda pricakuj se kaksen extra "zakaj".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

Tvoj fejl je v privzetku, da bo državni regulator monpolov pa kr pravičen, imel dost znanja in vsega potrebnega, da v celi sliki ne bo naredu še več škode kot koristi.

Ven vlečeš neke primere iz srednje amerike, pred nosom imaš pa kup državnih monopolov in državne regulative, ki omejujejo če ne kr preprečujejo konkurenco.

Ta mama država, ki bi po tvoje morala skrbet, da monopolov ni, jih z drugo roko lepo futra in ožema podanike.

>> Vsekakor ne bi bilo slabo, če bi se ljudje malo spametovali in nehali trgovati z navideznim denarjem.

Še boljše bi pa bilo, če bi se folk končno začel zavedat, da je VES denar navidezen.
Nobena vrednost ni "inherentna", vse je vredno točno tolk, kot je nekdo drug pripravljen dat.

Pred milijon leti je so bili komplet diamanti in zlato in nafta na zemlji vredno natanko NIČ. Ker ni blo nobenga, ki bi to kupu. Vrednost je hkrati postala dobrina in ima svojo ceno. To je osnovna narava stvari. Prepovedovanje borze je le izražanje osnovnega nerazumevanja zakaj se sploh gre.

To pa vedno škodi.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Tvoj fejl je v privzetku, da bo državni regulator monpolov pa kr pravičen

Tole bos pa mogu citirat, ker jst se ne spomnim da bi kej takega napisu.

Ven vlečeš neke primere iz srednje amerike, pred nosom imaš pa kup državnih monopolov in državne regulative, ki omejujejo če ne kr preprečujejo konkurenco.

Nikolk nisem trdil da drzave samo pospesujejo konkurenco (se celo obratno sem napisal ce se ne motim). Tisti primer iz amerike je pa bil dejanski primer monopola nad pitno vodo v celotni drzavi in napisal sem se kaksne so bile posledice. Razpadlo vodovodno omrezje (na kaj me ze to pri nas spominja cough*telekom*cough) in cene vode take da si jih niti predstavljat ne znam (cough*isdn*cough).

Zdaj mi pa lepo prosim razlozi zakaj nimam prav...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

Momopol v Sloveniji na vodo ima prekleta komunala. Ne smeš narest privatnega vodovoda, da ne bi imel monopola, zato ga ima paradržavna prekleta komunala.

Kakšna ironija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

V sesutem sistemu ti nič ne dela.
Monopol nad vodo imaš lahko ob komplet zafurani državi. Kaj, a je celotna zemlja bila v posesti enga osebka? Dežja ni blo?

Al bo ble vmes državni posegi in podobna sranja katere se zganja že tudi pri nas, ko so vsi izviri vode praktično podržavljeni (poskusi občini prepovedat črpanje vode iz izvira na tvoji zemlji). Še odškodnine za prekopane njive ne boš dobil.

Edini monopol katerega se je resno za bat je država. In to je tut edini monopol, katerega je nujno omejevat, ne pa še dodatno futrat in širit.

>> Drzava je tle se najmanjsi problem, najvecji problem je trg ki se noce obnasat trzno
Kaka cvetka...
Trg se ne obnaša tržno edino kadar na njem pleše država (== birokrati in politične kupčije). Kar vedno zgleda kot slon v trgovini s porcelanom.

Veš kaj je svobodn trg?
Vaška tržnica, ker si kmetje en drugm prodajajo krompir in fižol. Ga ni kmeta, ki si nebi želel čimdražje prodat in čimceneje kupit.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Edini monopol katerega se je resno za bat je država.

A sm se v kaksnem filmu znajdu al kaj? "Drzava" (oz. del politike ki se ukvarja z gospodarstvom) je v lasti gospodarstvenikov. In to ne tako prikrito, ampak strasno javno. Kako lahko potem govoris da se ej treba bati drzavnega monopola? Sej drzavni monopol je od gospodarstevnikov!!

Al pa ce si idealist in verjames da je drzava last drzavljanov, potem je drzavni monopol tvoja last...

Pa vseeno, ce puistimo ob strani izgovore zakaj so korporacijski monopoli manj slabi od drzavnih monopolov (s tem da so oboji gnili). Zakaj in kje sem se zmotil ko sem napisal da se prosti trg sesuje sam vase in preneha delovati (in da se to mora zgoditi)?

Al pa ce iz druge strani vprasam: Kaj ti zagotavlja da se vsi igralci na trgu obnasajo trzno? (ker praksa kaze da tezijo ravno k nasportnem, in da jih je treba vsake toliko po prstih (al pa na giljotini glave prec porezat) da se jih spomni na pravila njihovega lastnega trga).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jeronimo ::

Bibi - ni vsaka sprememba nujno dobra sprememba. Borzno poslovanje je ustvarilo vtis, da je nujno potrebno. Ali je res?
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

WarpedGone ::

>> Sej drzavni monopol je od gospodarstevnikov!!

What? A maš ti kej povezave z realnostjo al nobene več?

>> akaj in kje sem se zmotil ko sem napisal da se prosti trg sesuje sam vase in preneha delovati (in da se to mora zgoditi)?

V sami osnovi.
Če bo vesolja enkrat konec, to ne pomeni da ga bo jutr.
Zbogom in hvala za vse ribe

antonija ::

What? A maš ti kej povezave z realnostjo al nobene več?

Jst mislim da jo imam. Gremo narest reality check: Kdo placuje za kampanije politikov da si jih izvoli na polozaje?

V sami osnovi.

Razen (zelo svoh) trollanja nisi se cisto nic napisal. Za zdaj lahko mirno recem da (kar se tebe tice) imam jaz prav ti pa nimas protiargumenta ki bi to moje prepricanje lahko spodbil. You fail (again).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

Vidm, da ti ne potegne.

Tule je tvoj problem:
>> _Ce_ bi bili viri neskoncni (neizcrpljivi) potem bi zadeva veselo delovala. Ampak ker vemo da niso, ne razumem kako nekateri se vedno naivno pricakujejo da bo pa stvar kljub vsemu sla skozi brez problemov. To je namrec major design flaw. Pipica usahne in igralci niso vec one big happy family ampak samo se _en_ lastnik in nelastniki.

Ja, vesolja bo nekoč konec in nekoč bo zmanjkalo virov. Do takrat so pa kakršnikoli protimonopolni ukrepi le še eno kladivo, s katerim močni tolčejo po glavi šibkejše.
Zbogom in hvala za vse ribe

antonija ::

Ce se nisi opazil je ze kar nekaj industrijskih panog (kaksna verjetno celo za casa tvojega zivljenja) slo pa-pa ker je ali zmanjkalo virov, ali jih je ratalo predrago izkoriscat. Ti ni nek fiktiven scenarij ampak del realnosti (v katero tako rad podvomis). Zdej se pa rposim nehaj izogibat vprasanjem in odgovori na vprasanje, al pa jasno povej da samo trollas da te bomo lahko ignorirali.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

Boš izvolil naštet nekaj primerov?
Zbogom in hvala za vse ribe

antonija ::

Seveda, takoj ko odgovoris na moje vprasanje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

Na prvo bedarijo (konec virov) sm ti že, tadruga (da se vsi igralci na trgu obnasajo trzno) pa le kaže, da nimaš treh čistih.

No, česa je zmanjkalo?
Zbogom in hvala za vse ribe

antonija ::

Odgovor da so viri vseeno neskoncni je neumnost. Nic v tem vesolju ni neskoncnega, se najmanj pa materialni viri. Probaj znova (ceprav dvomim da bo kaj bolje).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

WarpedGone ::

Si v klubu tistih, katere skrbi s cim se bomo greli, ko v vesolju zmanjka vodika in si ze danes zelijo omejitve pri njegovi porabi. Da uboge pare cez bilijone milijard let ne bo zeblo...

Birokratsko omejevanje enakopravnosti (to je drzavni poseg na trg) ker bo nekoc zmanjkalo virov je enak nesmisel.

Ni ti v ponos.
Zbogom in hvala za vse ribe

marS ::

hej, to je nekaj popolnoma novega in ljudje tega nimajo več pod nadzorom. Mašine so začele svoj ples. In tega se ne bo dalo ustavit.....kmalu lahko kaj takega pričakujemo še na kakšnem drugem področju.....a je cool? ne vem....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

donfilipo ::

Borzno trgovanje je dejansko kar srž in esenca kapitalizma. Osnova? Dokapitalizacija. V delniško družbo. S pomočjo dokapitalizacije, smeli investitorji sploh dobijo kapital za svoje projekte. Microsoft, Apple, Netscape.... in še cela knjiga uspešnih in za človeštvo ZELO pomembnih investicij, ki roko na srce v kakem socializmu, ne bi dobro zaslužili niti za svinčnike in radirke:) Kar je treba priznati, je greh zanikati!

Pa vendar je treba biti tudi toliko pošten, da ne trobezljamo, kar tako, kot ministrant s floskulami o nekem 'free marketu' in trgovanju brez regulacij. Borze so kompleksni mehanizmi, ki kljub TONAM zelo strogih in brezkompromisno nadziranih OMEJITEV, še vedno vsake toliko napihnejo serijo balonov, ki posledično lahko cel svet požene v recesijo, ali celo hudo depresijo. Izgovori, da bi popolno sproščanje takih regulacij te borzne krize ustavilo, je podlo, neumno, deloma pa kar zlobno, ker gre za interese ozkih zlata polnih špekulantov, ki bi na tak način dobili na trgih popolno prevlado. Ne zmorejo pa večati količine denarja in dobrin v obtoku, niti nategniti cel 'koleselj kapitalizma' v optimistično fazo, ki potem dejansko še poveča količino proizvedenega in potrošenega. To naredi pametno tiskanje denarja in ja... današnjem 'ludem svetu' pri dobri kondiciji gospodarstva, tudi z pospeševanjem trošenja na vrsto preverjenih načinov. Le pretiravati nikakor ne gre in gospodarstvo mora imeti v osnovi dobre in zdrave temelje, sicer pride do hiperinflacije. No v EU smo tako pisana druščina, da niti ne vemo kaj in kdo bi moral denar tiskati;((

Res je. Vse omejitve niso vedno smiselne in pri že tako regulirani zadevi, kot je borzno trgovanje, je treba dobro razmisliti, da z omejitvami ne dosežemo negativnega učinka. To je v kapitalizmu popolno usihanje dokapitalizacij za perspektivne projekte. S tem bi ustavili gospodarsko rast, in sprožili neizogibni zaton kapitalizma in njegove primarne pozitivne funkcije, to je napredka. Noben svet znanstvenikov, ali partijcev, še manj pa kompjuter, danes še ne zna tako dobro in vsaj v načelu SVOBODNO investirati denarja v perspektivne projekte, tako dobro kot trg, pa čeprav je seveda res, da ta ni, razen v risankah, nikjer svoboden in da je regulatorjev, nadzornikov in pravil regulacije, skoraj toliko kot trgovcev. Tudi pri borzi je tako. Regulacija je tako stroga, da od 'free-marketa' ostane le še bajka za trotle in nepismene:) In ravno zato, tudi popolnoma avtomatizirano in regulirano trgovanje na koncu ne bo prineslo nič drugega, kot že dosedaj. Pomeni velike investicije v perspektivne projekte, seveda tudi nekaj špekulacij in na drugi strani zgrešenih investicij. Le da bo šla zadeva z veliko manj kričanja, klikanja in nervoznega brskanja. Skratka poenostavitev in avtomatizacija. In ja. Še vedno ostane ista in večna nevarnost. Borzni crash lahko doseže nesrečni in nepredviden slučaj (kitajci pred Olimpijado nabavljajo enormne količine nafte:) in to v kombinaciji z drugimi baloni, ki že pokajo, lahko podre vse algoritme in izprazni vse balone. Mogoči so tudi drugi scenariji, le da se predvideva, da nikomur ni v interesu tak crash sprožiti. No tudi to ni čisto res, je pa res, da se računa, da tisti gold Ebeneezerji, ne premorejo dovolj, da bi zamajali svet. Ali pač? In morda še kdo drug?

Ampak dokler imamo kapitalizem, bo tudi borza. Regulirana, z strogimi pravili in omejitvami pri trgovanju, ker pač ne gre za klasično blagovno menjavo, ampak v dobri meri za prekladanje stav, zavez in obljub:) In elektronika in informatika, bodo zadeve zgolj poenostavile in naredile avtomatske. Je pa res, da to nemara ni vsem všeč, saj marsikdo s prekladanjem obetanih obljub o zaslužku, tudi bajno zasluži. Če bo vse po protokolu, bodo ti pri kruhu ostali in medlo migali z miško po ekranu, v prostem času, pa kakšnega fah-idiota nasnubili, da bo vsevprek hvalil kapitalizem;((

Na kratko: borze, imajo s poštenim malim producentom, ki bi rad daleč proč od državnih biričev, pridelal in prodal svoj krompir, zelo malo skupnega. Tudi osebna lastnina, ki je temelj tega enostavnega producenta (ali silnega d.o.o s 7 zaposlenih:) in njegova svetinja, ki jo bo branil tudi s pištolo, je na borzi larifari. Tam dejansko nihče več točno ne ve, kaj je čigavo in koliko dejansko ima v sestavljenih borznih produktih. Kot rečeno cel 'šlamasel' služi bistrim in denarja potrebnim ambicioznežem...in ja, na žalost tudi drznim špekulantom in prevarantom. Ampak brez tega borze ni! In tudi kapitalizma ne. NI pa nikjer rečeno, da se tudi to ne bo nekega dne spremenilo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

imagodei ::

donfilipo se načeloma ne zapleta v neke silne debate in bockanja tipa "ja pa ja", "ne pa ne", ampak ko se oglasi, se navadno oglasi glas razuma. Ostali obnemimo in poslušamo :)

Skratka, donfilipo, WORD!
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

Prevladujoče razmišljanje je, da so baloni nekaj negativnega.

V tanovem filmu Wall Street povedo, da to ni tako. Mehurčki, napihnjeni baloni, so nekaj dobrega. Imanentnega razvoju.

Tulipanov balonček na Nizozemskem, par sto let nazaj, ko je bila ena tulipanova čebulica vredna kot hiša, preden je balon počil in je bila potem vredna manj kot današnji evro ... je bil nujen in neizogiben pojav.

Mehurji so bili, mehurji še bodo in nič narobe. Povedo ljudem, kdaj je treba zamenjati strategijo, poiskati nove cilje. Brez tega bi stampedo divjal samo v eno smer in bi že zdavnaj zašli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Manu ::

Mehurčki so dobri, ker nas spomnijo na to, da delamo nekaj narobe.

Thomas ::

Ne moremo vedeti, ali nočemo, ali kakorkoli, da cena tulipanove čebulice lahko pade. Sej mogoče pa ne bi mogla.

No, pok mehurčka nam to pove.

Pa, a mora šele počit?

Seveda. Sicer gre lahko za "legitimno večanje vrednosti".

Kako naj bi vedeli drugače, kakor da nam realnost to pokaže?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lonsarg ::

Realnost nam pokaže z zamudo in ima grde posledice. Maš pa prov ja, ni drugega načina v kapitalizmu, kot da se te posledice zgodijo, torej da nam realnost pokaže.

To je pač ena od pomankljivosti tega sistema, ampak vsi drugi sistemi do sedaj so bili še slabši.

Ampak bomo že kaj boljšega uvedli, enkrat..

Manu ::

Thomas

Pohlep je tisti, ki ustvarja mehurčke. Ceno določa tisti, ki trg obvladuje (na kakršenkoli način že).

Mehurčki niso tu, da bi nam nekaj pokazali (v skrajnem primeru ne-inteligence ja). Mehurčki so "man-made".

Ko pohlep po denarju prevlada nad inteligenco, potem nastanejo mehurčki, ki posledično tonejo svetovno gospodarstvo. Trgovanje z delnicami, kot izključen način bogatenja je nesmiseln in skrajno neinteligenten (inteligenten za posameznika, a ne za svetovno gospodarstvo). Dokapitalizacija - OK v redu, ampak samo to in nič drugega.

Današnje borze so kot kazinoji in nič drugega. Škodujejo gospodarstvu. Potrebujemo inteligentno gospodarstvo - ampak ne za posameznika, za VSE.

Bibi ::

Jeronimo je izjavil:

Bibi - ni vsaka sprememba nujno dobra sprememba. Borzno poslovanje je ustvarilo vtis, da je nujno potrebno. Ali je res?


Sploh ni potrebno.

Če bi se iz borz držale ven države same (centralne banke) kot tudi hedge skladi, potem bi bilo borzno trgovanje "pravično". Sedaj pa....

Ne verjamem, da bodo najmočnejši lobiji pustili, da se to ukine. Jaz bi želel, da bi se, vendar to žal ni možno.
Naštejmo nekaj nepotrebnih poklicev pri "novem sistemu":
politik
vlada
odvetnik
borzni posrednik
..... bi lahko še našteval.

Upam, da se strinjaš.

gruntfürmich ::

lol na komentarje tukaj. deusKmet verjetno ne bo nikoli doumel, kaj šele razumel da komunizem >>>> vera, prav tako thomas ne bo doumel, da nas 200 letna zgodovina uči, da se stvari (trg) ne zregulirajo same, kot piše v knjigah, drugi spet mislijo da mora biti vse zastonj, čeprav se to ni čisto dobro obneslo...

jst pa mislim, da bi se bilo potrebno tega hiF poslovanja dodobra naučiti, da res ne bomo ostali za leseno žlico še 100 let... in morda sprožiti kakšen napad na g&s serverje, da poberemo kakšno miljardo:)) ker očitno je, da si ti algoritmi še kako ranljivi. pa ni nujno da na napad, ampak enostavno dezinformacijo.
torej knjige v roke pa študirat. ne pa samo drek mešat...:O
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Mehurčki niso tu, da bi nam nekaj pokazali


So tu in pokažejo. Če nimam nobene alternative boljše od vode, potem je moja kritika vode (in mehurčkov v njej) lahko zgolj akademska.

Seveda, so mehurčki zaradi pohlepa. Če ne bi bili pohlepni in požrešni, ne bi preživeli.

Ne bi prišlo niti do "prvega" kambrijskega mehurčka iz više omenjenega filma - in bi nas ne bilo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Manu ::

Thomas je izjavil:

Če ne bi bili pohlepni in požrešni, ne bi preživeli.


Mešaš pojme ... pohlep in požrešnost - to je enako kot rak, ko raste zaradi sebe in se ne prilagaja organizmu, ampak ga uničuje in s tem tudi sebe.

Ja, "požrešen" toliko, da preživiš, ko je to potrebno, ne pa toliko požrešen, da uničuješ okolje, soljudi, družbo ... od katerih si odvisen.

Brez raka (bolezen) človeško telo zelo lepo deluje. Pohlep pa je rak. Jaz razlikujem med "pohlepom" in "napredkom". Nekateri pa tega ne razlikujejo.

murmur ::

nOrO je izjavil:

Nekaj vprašanj laika s tega področja.

Kakšen doprinos ima to trgovanje s svetlobno hitrostjo lahko sploh za sama podjetja. .


Ce se ne motim je pri "svetlobni hitrosti" veliko hitreje iskati npr. razliko v tecajih in seveda ko pri "svetlobni hitrosti" naredis c2 svetlobno hitrostnih konverzacij, pri cemer je vsaka vredna npr. 0.01$ je dobicek hitrostno tu. A ni enostavno.
Genijalno. O tej genijalnosti clovestva bi bilo treba pisat knjige in uciti v vsaki soli. To je desezek brez para.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Thomas ::

Svetlobna hitrost je fundamentalna omejitev. Ne preostane ti drugega kakor predicting, kakšna cena bo prišla.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ABX ::

Thomas je izjavil:

Momopol v Sloveniji na vodo ima prekleta komunala. Ne smeš narest privatnega vodovoda, da ne bi imel monopola, zato ga ima paradržavna prekleta komunala.

Kakšna ironija.


Na srečo.

Mi smo ena od redkih držav kjer voda iz pipe je pitna.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

WarpedGone ::

Logic fail: sosledje ne implicira kavzalnosti.
Lahko bi to že vedel...
Zbogom in hvala za vse ribe

Iatromantis ::

antonija ::

Logic fail: sosledje ne implicira kavzalnosti.

Izkljucuje je pa tud ne.

Sej iz druge strani gre isto: Jaz sem lastnik vodovoda in zelim povecat dobicek. Cene mi ne bo ratalo dvignit (prekleta drzava), torej bo treba zmanjsat stroske. Kako? Jah, znizamo standarde za infrastrukturo (in voda ni vec pitna) in je vse skupaj ceneje za furat. Vec dnarja (za firmo) in manj muzke (za odjemalce).

Ko enkrat ista firma prodaja svojo vodo se v flasah je pa biznis sploh super!

!Razen! ce nebi imel do bajte speljane ene 3 vodovode (good luck with that) po katerih bi si razlicne firme konkurirale, vlagale v omrezja, se trudile pridobit kupce s cim visjo kvaliteto... do takrat pa ISDN do jaja in sanjaj o cemerkoli drugem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

donfilipo ::

Thomas je izjavil:

Mehurčki niso tu, da bi nam nekaj pokazali

...
Seveda, so mehurčki zaradi pohlepa. Če ne bi bili pohlepni in požrešni, ne bi preživeli.
...


Pohlep je izraz, ki ga ne velja neprestano 'umetniško' relativizirati. Ni dobro. Wall Street (1987) uporabi Friedmanovo 'himno' 'greed is good', z namenom pokazati neko 'satanskost', ali najmanj vrojeno izvorno zlo, v celotnem borznem sistemu. Niso liki kot je Gordon Gecko, nikakor niti mišljeni, niti izpadli pozitivni! Kdor tako vidi, rabi psihološka očala:)) AMPAK!
Omenil sem že, da v tako imenovanem 'Zombie Capitalismu', če se poslužim novih terminov, nove levice, ni NOBENE pametne ideje, kako sistem spremeniti radikalno, da bo bolje deloval. Nič, razen starega predelanega, a nedosegljivega Marxa.

In zdaj najpomembnejše: Pohlep ali GREED pri borznikih je ravno tako prevara, lopovščina in v bistvu kriminal. Ponavljam ne relativizirajte in to že kar Marksistično:)
Borza sama ima namen in ta je svetel. Sem ga že navedel. Pa ponovim. Pametne, hitre investicije v prodorne ideje, ljudi in materiale! Vedno se trg obnaša tako, da so določene reči 'precenjene', druge 'podcenjene'. (glede na dejanske produkcijske stroške) Tako in še bolj, tudi na borzi, ker kot rečeno, nimamo opravka z češnjami branjevk, ampak najbolj pogosto s povsem umetnimi in sestavljenimi borznimi produkti! Da bi do takih balonov in sesutij ne prihajalo v škodo državljanov, ki na koncu po izkušnjah velike depresije ostanejo brez dela, penzije in prihrankov, so uvedeni številni regulatorni mehanizmi in regulatorji. Res številni!!!

No tu pa zdaj nastopi GREED. Tudi v filmu! Kršenje vseh pravil, 'insiderski trade' informacije, prirejene bilance, od firme z dvema zaposlenima, do države;) in številni drugi nategi. To pa so reči, ki so enostavno kriminal, in sicer v bistvu nič drugačen, kot če te recimo jaz osebno, s pomočjo kloroforma omamim, poberem denar in grem naprej:)) Aha, boste rekli. To je cestni kriminal. Gecko je pa samo Friedmanovski. Ne bit marksisti v imenu neoliberalizma:)) Gecko je greedy kriminalec, ki jih je v kapitalizmu kar nekaj, nekatere sistem celo ne uspe izločiti in treba bo morda nekaj narediti na tem. VENDAR! Njegovo obnašanje ni po pravilih kapitalizma. Še zdaleč ne! V tem je ves point. Navaden lopov je. Le da na visokem kapitalskem nivoju.

Zakaj pa Friedman relativizira s pojmom 'greed', bi bilo pa treba globlje pogledati v celo nedorečenost njegove manifestativne udarne, populistične manifestacije. Gre za populistične in udarne izjave! Ko spoznamo malce več, vidimo da, cela doktrina, tudi Friemanove ekonomije, namreč potem lepo uvede praktično skoraj vse nujne mehanizme regulacije fiskalne politike in posredno borze, kot tudi vse ostale. Ni Friedman Marxist, ki želi čimprej krvavi bunt:) Le za doziranje in preganjanje nepotrebnih blokov netržnega principa gre. Kajti tudi ti bloki, se na principu neke kolektivne partijske, ali cehovske 'greedy' solidarnosti, kaj hitro zaredijo:)) Ali kot pravimo danes, pajdaški kapitalizem, ki ga imamo pri nas!!! In tu pa spet greed nikakor ni good!! In tudi ti 'greedy' kompamnjoni, boste videli, nas bodo stali, kar nekaj prosperitete in celo življenj. Zato pamet v glavo in ne relativizirat, če profesor skuša dopovedati, nekaj, kar niti ne zna dobro:)) In izda, da je celo njemu samemu jasno, da je nekaj zla, pa celo v kapitalizmu. In kar hoče nespretno povedati je: da je lakota imanentno zlo, prežene ga delo in free market, preko Joshue in cerkva, pa potem skuša zrelativizirati smrtni greh, kot je GREED. In na koncu dobimo šlamasel, da Gordoni Gecki niso zaprti kriminalci, ampak celo cenjneni in ugledni ljudje. Groza:| //(Po mehanizmu čisto enaka kugli bugli fiziki. Foton ni kuglica, ampak potem ko gledaš vse miselne eksperimente in demonstacije za 'pozemce', je pa vendarle:)//

Gordon Gecko je kriminalec, ki ga kot dosti kriminalcev žene GREED. In ja, spada med 'ugledne' kriminalce, ki lahko tudi pokopljejo nespretno državo! Seveda so v razvitih družbah manj nevarni tisti, ki jih žene lakota in mraz. Le-te reveže, sodobne družbe uspevajo pri nezaposlenosti pod 15%, nekako marginalizirati. Ko gre pa 'beda' preko tega čez 15 let, pa pričakujte krvavo revolucijo!!! Ampak če je nekdo izpostavljen lakoti in mrazu, in zapade v krajo, niti polpismen pek, ali štacunar, ne bo rekel, da je greedy;((

Ni pa cel kapitalizem GREED v svojem primarnem in negativnem pomenu. Na koncu se lahko obrne tako, da lepo lopove, kot je Gecko porazira policiot, še raje pa drug mafijaš:), Vlada pa vkolikor je uspešna, nad vsem drži vendarle, sicer nevidno, a precej trdo in močno roko. In to v imenu volivcev! In imamo malce majav, pa vendarle dolgoročno nezadržen napredek in večanje standarda. In tako je do danes, kljub nenehnim ugovorom vseh po vrsti!

Res pa je, da na koncu pa gre lahko vse skupaj tudi v maloro:)) Tudi ta ni čisto iz trte izvita.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Jeronimo ::

Bibi je izjavil:

Jeronimo je izjavil:

Bibi - ni vsaka sprememba nujno dobra sprememba. Borzno poslovanje je ustvarilo vtis, da je nujno potrebno. Ali je res?


Sploh ni potrebno.

Če bi se iz borz držale ven države same (centralne banke) kot tudi hedge skladi, potem bi bilo borzno trgovanje "pravično". Sedaj pa....

Ne verjamem, da bodo najmočnejši lobiji pustili, da se to ukine. Jaz bi želel, da bi se, vendar to žal ni možno.
Naštejmo nekaj nepotrebnih poklicev pri "novem sistemu":
politik
vlada
odvetnik
borzni posrednik
..... bi lahko še našteval.

Upam, da se strinjaš.



Se strinjam. Naštevamo lahko zelo veliko poklicev družboslovnih fakultet.

In pa še v nekem primeru bi bilo borzno poslovanje pravično (poleg tega kar si naštel), če bi bile bilance podjetij pravilne, če denar ne bi odtekal iz podjetij na neznane račune (kar bi pomenilo, da bi delnice imele dejansko kritje v vrednosti podjetja). Ker pa delnice v obtoku BISTVENO presegajo realno vrednost podjetja, so možne izključno špekulacije.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Manu ::

Točno tako. Današnja ekonomija ni realna. Temelji na napačnih prepričanjih, na zunaj pa se kaže, kot bi bila znanstvena veda. Vrednost delnic ne izkazujejo dejansko vrednost podjetja. Zaradi takega 'neznanstvenega' napihovanja (ki temelji na čustvenih špekulacijah in ne na zdravemu razumu) nastajajo baloni, ki pokajo in prizadenejo celotno gospodarstvo ... tudi tiste, ki niso čisto nič krivi in so dejansko s svojim delom pripomogli k realnemu premoženju. Potem se slednjim še vzame od zaslužene plače in "pomaga" "gospodarstvu", ki ni nič drugega, kot sodobna religija, ki se dela, da je del znanosti.

Jeronimo ::

Manu - v glavnem na trgu delničarjev izgubljajo mali delničarji kateri nimajo možnosti pobrati delnic realno-časovno. Meni se je pred leti zgodilo, da sem gledal na vmesniku delnice kako padajo in klical in klical zasedeno številko borzno-posredniške hiše. Nikakor nisem mogel priklicati brokerja vsaj pol ure. V tem času so delnice padle za cca. 15%. Ko sem ga dobil, sem jih lahko samo še nekam poslal.

In res je, da dananja ekonomija ni realna. Temelji na bodočih donosih kateri so izključno špekulativni. Dober primer je naprimer naš proračun, ki je nastavljen glede na plane za prihodnje 2 leti in temelji izključno na napovedih katere se na podlagi xy statističnih pokazateljev izmišljujejo "strokovnjaki" na tem področju. Zato pa imamo kar naprej rebalanse in primanjkljaje. Zanimivo je, da se urad nikoli ne zmoti v minus (koliko bo realna rast gospodarstva), temveč vedno v plus (predvidevajo višjo stopnjo rasti, kot se zgodi).

Na žalost pa imamo ljudje spomin piščanca ... vse se hitro pozabi, vsi gremo spet hitro na led in se čudimo, da se ponovno utapljamo v istih zgodbah kot smo se že. Prav nam je!
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
237712 (5356) BaToCarx
»

Vdor v Twitter in lažna vest povzročila paniko na borzi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5014452 (10707) nekikr
»

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4411219 (8792) McHusch
»

Bomo na borzah trgovali v pikosekundah?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4815567 (13543) singular
»

Nekaj milisekund v borznem omrežju pomeni milijone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9723831 (19197) Jeronimo

Več podobnih tem