Forum » Strojna oprema » Sandy bridge
Sandy bridge
TeraTM ::
mislim da pri sata 3 je v kablu poleg standardnih sata 2 priključkov, še dodaten en ali dva priključka. To govorim znotraj glave kabla. Tako da tisti kabel lahko uporabljaš na sata 2 ali 3. Na sata 2 pač ne bo uporabljal tistih dodatnih ki so namenjeni za sata 3.
batista - nobenih problemov ne boš imel. Sam imam vse diske sata 2 (SSD, WD, in Samsung mislim da) priklopljene na sata 3. Na Sata 2 pa cd/dvd predvajalnik katerega redko uporabljam in en usb priključek. če že moraš spraviti na sata 2 kateri pogon, priklopi tistega katerega najmanj potrebuješ, zaradi te sata2 odkrite napake na matičnih ploščah. (poznalo naj bi se v roku 2-3 let) ampak vseeno.
batista - nobenih problemov ne boš imel. Sam imam vse diske sata 2 (SSD, WD, in Samsung mislim da) priklopljene na sata 3. Na Sata 2 pa cd/dvd predvajalnik katerega redko uporabljam in en usb priključek. če že moraš spraviti na sata 2 kateri pogon, priklopi tistega katerega najmanj potrebuješ, zaradi te sata2 odkrite napake na matičnih ploščah. (poznalo naj bi se v roku 2-3 let) ampak vseeno.
GrimReaper ::
Jest sm dal HDD diska kar na Marvell kontroler, razlika v HD Tune je nična, če izklopiš OPROM pa boota isto hitro.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()
detroit ::
Googlam če so kake novice kdaj naj bi sandy bil pravzaprav nared flawless pa ne najdem nobenih novičk. Je kdo izralec in dela za intel ??:)
Skero
Machiavelli ::
Googlam če so kake novice kdaj naj bi sandy bil pravzaprav nared flawless pa ne najdem nobenih novičk. Je kdo izralec in dela za intel ??:)
marec-april....OZ. kar recmo tekom q2 2011
Nigaaazz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machiavelli ()
Blazz ::
a pa se bo kej poznala cena CPUjev te mesece glede na to da se ne bo dal dobit plat, al se jih bo dal dobit? tole je mal konfuzno? a pri nas zdej crappy plate prodajajo al ne???
IvoJan ::
jst sploh ne vidim problema :) sploh pa zato ker bojo cene sle gor. se bolj splaca zdej kupit eno failano :)
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|64gb 6000 CL30 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|
jazbec ::
kupiš ploščo z napako in jo ko pride nova revizija zamenjaš
seveda ti ne bodo smeli težit pri zamenjavi, ker si do nje upravičen
seveda ti ne bodo smeli težit pri zamenjavi, ker si do nje upravičen
jup :)
vsi tako to napihujejo. To kar je Jazbec napisal drži. Tisti ki nimate 20 HDD-jev in imate povprečno samo 2 je OK! saj daš na sata 6gb/s. Meni dela odlično, bom pač menjal ko bodo na razpolago.
Kot prikazano na: href="http://service.asus.com/notice/
Tako da to ni tak BAV BAV. Kupiš sedaj, menjaš tedaj ko bodo na voljo, res pa da čakaš tisti čas vmes pri zamenjavi, to je edini minusk ki ga jaz vidim. Drugače tale pesek ni od muh, pri navijanju in temperaturi.
ASUS Motherboards
ASUS has confirmed with Intel that the design error does not affect SATA ports 0 and 1, which are the SATA 6Gb/s capable ports. Additionally, ASUS as a leading motherboard designer and pioneer of new innovations offers extra SATA 3Gb/s and SATA 6Gb/s ports beyond Intel specifications on a wide range of motherboards. ASUS has provided an easy workaround solution to the Intel design issue here. Our standard warranty and terms of service are still in effect for the affected products.
However, if this workaround is not acceptable, a free product replacement program is available directly from ASUS. ASUS will provide free 2-way standard shipping and an equivalent/new product replacement with warranty renewal at time of replacement*.
Additionally, ASUS recommends contacting your E-tailer or place of purchase immediately (place of business from which you actually purchased the motherboard) for refund options if the workaround or direct replacement solution is not acceptable.
Kot prikazano na: href="http://service.asus.com/notice/
Tako da to ni tak BAV BAV. Kupiš sedaj, menjaš tedaj ko bodo na voljo, res pa da čakaš tisti čas vmes pri zamenjavi, to je edini minusk ki ga jaz vidim. Drugače tale pesek ni od muh, pri navijanju in temperaturi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TeraTM ()
Lonsarg ::
Intel ni vrnil plat v prodajo, vrnil je chipset v prodajo. Plate morajo proizvajalci še narest nove, ki bodo imele te pokvarjene sata priključke nadomeščene z kakim sata krmilnikom. V primeru laptopov, ki teh priključkov ne uporabljajo, pa lahko kar cele plate uporabijo.
Kdor se bo lotil navijanja, nekaj ugotovitev s pomočjo XS foruma:
Za load stabilnost, Prime95 je za SB boljši kot IBT/LinX, razlika pa ni majhna, če je IBT 20x max stabilen, rabiš še 0.045V več za Prime95 Blend.
Za light load stabilnost (pri meni BSOD-i med igro) je zgleda najboljši LinX 1 thread, BSOD v 2min, Prime95 ni bilo BSOD-a v 5min. Čist možno da je Prime95 Small/Blend 1 thread laufan 8 ur tud ok, ampak LinX opravi hitreje.
Se pravi za 24/7 stabilnost:
-Prime95 Small FFTs vsaj 8 ur za testiranje load stabilnosti
-LinX 1 thread 20 runov za testiranje light load stabilnosti
Nekej se je govorilo tut o idle stabilnosti, tut sam sem dobil par BSOD-ov, ampak če daš zgornja dva skoz, moraš že tolk zvišat voltažo da si varen tut v idle.
Drgač naprednih nastavitev nisem nič spreminjal, za 4.8GHz (48x100) je dovolj izbrat nek LLC in potem najt tapravo voltažo s prej omenjenimi postopki. Tut ostalih voltaž nisem spreminjal, lahko jih greš sicer nižat, sam to spet terja veliko testiranja.
V LLC drgač tud ne najdem neke velike razlike, med Regular in High je na High v idle nekaj manjša voltaža, z load voltažami je pa enako ne glede na LLC. Regular in High pa oba delujeta brez problema.
BIOS uporabljam 1204, problema nisem našel niti enega, z originalnim 0701 je bil največji multi 33x, potem 1003 je imel težave z bootanjem, 1253 pa sam nisem opazil da je bil kaj slabši kot 1204. Ampak ker je 1204 najnovejši, sem zdaj na tem.
Za load stabilnost, Prime95 je za SB boljši kot IBT/LinX, razlika pa ni majhna, če je IBT 20x max stabilen, rabiš še 0.045V več za Prime95 Blend.
Za light load stabilnost (pri meni BSOD-i med igro) je zgleda najboljši LinX 1 thread, BSOD v 2min, Prime95 ni bilo BSOD-a v 5min. Čist možno da je Prime95 Small/Blend 1 thread laufan 8 ur tud ok, ampak LinX opravi hitreje.
Se pravi za 24/7 stabilnost:
-Prime95 Small FFTs vsaj 8 ur za testiranje load stabilnosti
-LinX 1 thread 20 runov za testiranje light load stabilnosti
Nekej se je govorilo tut o idle stabilnosti, tut sam sem dobil par BSOD-ov, ampak če daš zgornja dva skoz, moraš že tolk zvišat voltažo da si varen tut v idle.
Drgač naprednih nastavitev nisem nič spreminjal, za 4.8GHz (48x100) je dovolj izbrat nek LLC in potem najt tapravo voltažo s prej omenjenimi postopki. Tut ostalih voltaž nisem spreminjal, lahko jih greš sicer nižat, sam to spet terja veliko testiranja.
V LLC drgač tud ne najdem neke velike razlike, med Regular in High je na High v idle nekaj manjša voltaža, z load voltažami je pa enako ne glede na LLC. Regular in High pa oba delujeta brez problema.
BIOS uporabljam 1204, problema nisem našel niti enega, z originalnim 0701 je bil največji multi 33x, potem 1003 je imel težave z bootanjem, 1253 pa sam nisem opazil da je bil kaj slabši kot 1204. Ampak ker je 1204 najnovejši, sem zdaj na tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()
GrimReaper - voltaža glede na množilnik je odlična Jaz mojega 2600k niti približno ne spravim na takšno voltažo. Možno zato ker ima hyperthread + ker je 2600 verzija ti to uporabljaš 24/7? Mi poveš koliko točk dobiš na cinebench 11.5? hladilnik in temperature?
Za 24/7 uporabo so še vedno različna mnenja o maximalni voltaži. Nekateri pravijo 1.52v absolutna voltaža, nekateri pravijo ne presegajte 1.38v za 24/7. Skratka, po moje, bolje da ne presežete 1.38v 24/7 dokler ne bo konkretnih rezultatov na kateri voltaži so peski umirali. Uporabnik Overclock foruma poroča da že od izida (in še prej, mislim da skupaj 3 mesece) drži svojega I7-2600k na 1.5v do 1.6v voltaži. Ta uporabnik testira primerek sandy-ja. Do sedaj še ni imel vidne degradacije v sintetičnih programih. Res pa, da je 3 mesece občutno premalo za kakršne koli ugotovitve.
Že samo če gledamo I7 980X šest jedernik ki je 32nm procesor... uporabniki ga držijo na voltažah ki se vrtijo okoli 1.42v. Res pa da je sandy serija 32nm procesorjev drugače dizajnirana od teh 980x 32nm čipovij.
Bral sem tudi na overclock forumu (mislim da tam), da se je nekdo pogovarjal z Intel delavcem konkretno, kateri pravi da je 1.52v maximalna delovna voltaža. (verjeti ali ne?)
na intel design/processor/datashts PDF točka 7 stran 78
sicer piše VID Range 0.2500 -- 1.5200v. (ampak to ni Vcore)
Za I7 2600k in Asus p8p67 Deluxe za 4500Mhz 24/7 ... prepričan sem da veljajo te nastavitve za vse plate:
AI Overclock Tuner: X.M.P (automatsko poišče pravilno voltažo in timig ramov) Če pa ne poišče pravilnih nastavitev, uporabi manual in pod ram nastavitvami nastavi pravilne timinge in napetost. Tukaj je napetost odvisna od ramov ki jih uporabljate in matične plošče ki jih podpira. Rami ki jih jaz uporabljam so 1.65v kateri lepo delujejo na moji matični plošči.
BCLK/PEG frequency: 100
Turbo ratio: by per core (nastaviš vsako jedro na 45x)
Offset mode sign: -
Vse ostalo na AUTO. (s tem se tudi voltaža automatizira) To pa zato, da se ob kakršni koli nedejavnosti napetost zniža na privzeto voltažo ob mirovanju.
Tako imam jaz, prime95, IntelBurnTest, LinX itd.. kakršne koli nastavitve bo zdržal 24+ ur, voltaža ne bo presegala 1.31v, (vsaj v mojem primeru, lahko je tudi kakšen odstotek višje ali nižje)
tudi z mugen2 hladilniku in temu podobni hladilniki mislim da ne bo presegel 72.6°C (TCASE).
Tudi sam imam 1204 bios, s katerim pridem v windows z 51x 100Mhz = 5100Mhz, prime95 sicer ni stabilen, tudi igral se nisem s tem, saj je voltaža za moj okus nedopustna. Tudi probal nisem s katerim množilnikom še pride v windows. Z osnovnim biosom mi ni uspelo priti niti z 48x100Mzh v windows. Vsekakor se je Asus potrudil odpraviti nekaj nepravilnosti z BIOS posodobitvami. Mislim pa da gigabyte msi in ostali tudi.
Lahko pa se igrate in iščete stabilnost ročmo/manualy. Tukaj bo voltaža vedno ista. (ni ravno priporočljivo pri velikih/extremnih množilnikih). za vsakodnevno uporabo kjer se večinoma procesor obremenjuje, bodisi zaradi programov itd..
Kot je že GrimReaper rekel, je XS forum odličen pravtako Overclock.net za tovrstno iskanje.
Official ASUS P8P67 Series Overclocking Guide and Information precej dober vodič
4500Mhz
Tukaj sem podal hiter pregled za 4500Mhz delovanje. Seveda bodo odstopanja pro auto kakor pri manual nastavitvami.
Za 24/7 uporabo so še vedno različna mnenja o maximalni voltaži. Nekateri pravijo 1.52v absolutna voltaža, nekateri pravijo ne presegajte 1.38v za 24/7. Skratka, po moje, bolje da ne presežete 1.38v 24/7 dokler ne bo konkretnih rezultatov na kateri voltaži so peski umirali. Uporabnik Overclock foruma poroča da že od izida (in še prej, mislim da skupaj 3 mesece) drži svojega I7-2600k na 1.5v do 1.6v voltaži. Ta uporabnik testira primerek sandy-ja. Do sedaj še ni imel vidne degradacije v sintetičnih programih. Res pa, da je 3 mesece občutno premalo za kakršne koli ugotovitve.
Že samo če gledamo I7 980X šest jedernik ki je 32nm procesor... uporabniki ga držijo na voltažah ki se vrtijo okoli 1.42v. Res pa da je sandy serija 32nm procesorjev drugače dizajnirana od teh 980x 32nm čipovij.
Bral sem tudi na overclock forumu (mislim da tam), da se je nekdo pogovarjal z Intel delavcem konkretno, kateri pravi da je 1.52v maximalna delovna voltaža. (verjeti ali ne?)
na intel design/processor/datashts PDF točka 7 stran 78
sicer piše VID Range 0.2500 -- 1.5200v. (ampak to ni Vcore)
Za I7 2600k in Asus p8p67 Deluxe za 4500Mhz 24/7 ... prepričan sem da veljajo te nastavitve za vse plate:
AI Overclock Tuner: X.M.P (automatsko poišče pravilno voltažo in timig ramov) Če pa ne poišče pravilnih nastavitev, uporabi manual in pod ram nastavitvami nastavi pravilne timinge in napetost. Tukaj je napetost odvisna od ramov ki jih uporabljate in matične plošče ki jih podpira. Rami ki jih jaz uporabljam so 1.65v kateri lepo delujejo na moji matični plošči.
BCLK/PEG frequency: 100
Turbo ratio: by per core (nastaviš vsako jedro na 45x)
Offset mode sign: -
Vse ostalo na AUTO. (s tem se tudi voltaža automatizira) To pa zato, da se ob kakršni koli nedejavnosti napetost zniža na privzeto voltažo ob mirovanju.
Tako imam jaz, prime95, IntelBurnTest, LinX itd.. kakršne koli nastavitve bo zdržal 24+ ur, voltaža ne bo presegala 1.31v, (vsaj v mojem primeru, lahko je tudi kakšen odstotek višje ali nižje)
tudi z mugen2 hladilniku in temu podobni hladilniki mislim da ne bo presegel 72.6°C (TCASE).
Tudi sam imam 1204 bios, s katerim pridem v windows z 51x 100Mhz = 5100Mhz, prime95 sicer ni stabilen, tudi igral se nisem s tem, saj je voltaža za moj okus nedopustna. Tudi probal nisem s katerim množilnikom še pride v windows. Z osnovnim biosom mi ni uspelo priti niti z 48x100Mzh v windows. Vsekakor se je Asus potrudil odpraviti nekaj nepravilnosti z BIOS posodobitvami. Mislim pa da gigabyte msi in ostali tudi.
Lahko pa se igrate in iščete stabilnost ročmo/manualy. Tukaj bo voltaža vedno ista. (ni ravno priporočljivo pri velikih/extremnih množilnikih). za vsakodnevno uporabo kjer se večinoma procesor obremenjuje, bodisi zaradi programov itd..
Kot je že GrimReaper rekel, je XS forum odličen pravtako Overclock.net za tovrstno iskanje.
Official ASUS P8P67 Series Overclocking Guide and Information precej dober vodič
4500Mhz
Tukaj sem podal hiter pregled za 4500Mhz delovanje. Seveda bodo odstopanja pro auto kakor pri manual nastavitvami.
Steinkauz ::
Glede na to da je default 1.2 se mi zdi 1.5 precej orng povečanje.
E8400 je bil isto 1.2 default pa naj nad 1.36 za 24/7 nebi šel
E8400 je bil isto 1.2 default pa naj nad 1.36 za 24/7 nebi šel
Koj nisem vedel katero voltažo si mislil, potem pa vidim da mam v podpisu. To se je izkazalo da ni 24/7 stabilno, zdej sem na +0.020V kar je nekje 1.35-1.375V če gledam v CPU-Z.
Hladilnik je Scythe Yasya, temp. gredo čez 80°C če poženem stabilnostne teste, ampak pri normalni uporabi so temp. normalne, tam do 70°C. 4.6GHz pa drži na 79°C, še 5 stopinj manj če imam odprto stranico.
Svojmu sem pa ponevedoma dal največ nekje 1.45-1.50V, ker sem prvič probaval offset voltažo in kar takoj nastavil na +0.200V. Sicer je šlo pa samo za par sekund, ker sem takoj ustavil.
Drugače pravijo 1.35-1.375V, to je pa glih voltaža s katero men dela 4.8GHz. Vsekakor pa ne čez 1.4V za 24/7.
XS
Pa glede prejšnjega posta, glede na to da se nestabilnost najhitreje pokaže v LinX oz. IBT z enim threadom, očitno potem tut Prime ni treba testirat, ker če za LinX rabiš najvišjo voltažo, delajo potem tut vsi ostali stabilnostni testi.
Hladilnik je Scythe Yasya, temp. gredo čez 80°C če poženem stabilnostne teste, ampak pri normalni uporabi so temp. normalne, tam do 70°C. 4.6GHz pa drži na 79°C, še 5 stopinj manj če imam odprto stranico.
Svojmu sem pa ponevedoma dal največ nekje 1.45-1.50V, ker sem prvič probaval offset voltažo in kar takoj nastavil na +0.200V. Sicer je šlo pa samo za par sekund, ker sem takoj ustavil.
Drugače pravijo 1.35-1.375V, to je pa glih voltaža s katero men dela 4.8GHz. Vsekakor pa ne čez 1.4V za 24/7.
XS
Pa glede prejšnjega posta, glede na to da se nestabilnost najhitreje pokaže v LinX oz. IBT z enim threadom, očitno potem tut Prime ni treba testirat, ker če za LinX rabiš najvišjo voltažo, delajo potem tut vsi ostali stabilnostni testi.
No to pa nisem vedel, tudi nenamerno spregledal v tvojem zgornjem postu.
Kljub temu dobra voltaža za 4.8GHZ. Jaz sem potreboval za 4.7GHZ 1.376 pa še tist po 6 urah v prime95 eno jedro zatajilo.
Tukaj je cinebench katerega sem pognal edinkrat pri tej voltaži slika, za 5.1 Ghz sem kar tako nastavil okoli 1.45v v boisu, samo da sem videl če gre v windows. Drugače pa ga nikoli ne bom nad 1.37v zategoval.
Steinkauz - pa tudi v kolikor sem pregledal vprašanja in odgovore skozi internet se pojavljajo različne teorije. Ta arhitektura je čisto nova. Kljub temu da je nekaj procesorje 32nm izdelave že bilo zunaj. To ne upravičuje dejstva, da so ti sandy bridge core per core na isti frekvenci hitrejši kot le oni. Torej 32nm izdelava, ampak arhitektura izdelave drugača... eni pravijo da glede na 32nm izdelavo naj bi kljub temu lahko prenesel velike voltaže, drugi pa ne. (kot vedno, nejasno) )
pustimo času čas
pustimo času čas
Dr_M ::
Vedno bo nek procent procesorjev prenesel visoke napetosti, nek procent bo pa hitro poginil. Ostali so pa nekje umes. Konec koncev imate 3 leta garancije
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Mene bolj kot voltaža zanima max 24/7 temperatura, trenutno sem na 4.8GHz LLC Regular (0% oz. izklopljen) +0.090V kar je nekje 1.35V, ampak v Prime95 pod 80°C težko držim, edino če povišam vrtljaje/odprem stranico. Sicer sem pridobil 5 stopinj ko sem pogledal kako je razporejena pasta, ni bila dobro, tko da sem jo zdej sam s plastično kartico enakomerno razporedil.
24/7 naj bi ne bilo priporočljivo presežti 72.6°C (TCASE).
Sem gledal par videov kako nanesti pasto na hladlnik (Youtube itd). Spet eni so za to, eni za drugo, ostali pa za tisto. (pea size, obliki X..) Najbolje je testirati vse metode. Uporabiš eno termalo pasto s podobno vizkoznostji ko to ki jo uporabljaš. Po vsakem nanosu protrdi hladilnik in nato daj narazen. Tako boš videl kako se pasta obnaša, in po kateri metodi zavzame največjo površino. Sam nanašam tako, da v vsak kot in na sredino (na sredini malce večja pika) dam čisto male pike paste. Tako se je pri meni najbolje razporedila.
Glede temperature je tako.. je sicer maximalna 95°C, ampak to je absolutna, pred varnostnim izklopom PC-ja. Gledal sem par postov na overclock.net, da jih nekateri držijo nad 80°C tudi. Osebno ne grem čez 71°C. LP
Sem gledal par videov kako nanesti pasto na hladlnik (Youtube itd). Spet eni so za to, eni za drugo, ostali pa za tisto. (pea size, obliki X..) Najbolje je testirati vse metode. Uporabiš eno termalo pasto s podobno vizkoznostji ko to ki jo uporabljaš. Po vsakem nanosu protrdi hladilnik in nato daj narazen. Tako boš videl kako se pasta obnaša, in po kateri metodi zavzame največjo površino. Sam nanašam tako, da v vsak kot in na sredino (na sredini malce večja pika) dam čisto male pike paste. Tako se je pri meni najbolje razporedila.
Glede temperature je tako.. je sicer maximalna 95°C, ampak to je absolutna, pred varnostnim izklopom PC-ja. Gledal sem par postov na overclock.net, da jih nekateri držijo nad 80°C tudi. Osebno ne grem čez 71°C. LP
zenith1 ::
Kar se tiče nanosa termalne paste, se zame najbolje obnese način kjer narediš 4-5mm pea size pljunek paste, položiš hladilnik na procesor stisneš in parkrat zatwistaš. Potem vseskupaj privijačiš in to je to. Mam hladilnik NH-D14 in temperature ne presežejo 72 stopinj (IBT ali Prime). Predtem sem vedno pasto razmazal s prstom vendar rezultati niso bili dobri.
Na i7 2600k imam napetost jedra na 1.285V v Biosu in overclock na 4.5-4.7GHz.
Pri meni je 70 stopinjdoseglo najbolj vroče jedro pri voltaži 1.392v po 6 urah prime95 (in Place Large FFTs) Hladilink je tudi NH-D14.
Torej 1.285V za 4.7Ghz? Magičen čip. Poveš ostale nastavitve v biosu prosim? in pa pri kateri voltaži doseže 72°C? tudi tej? LP
Torej 1.285V za 4.7Ghz? Magičen čip. Poveš ostale nastavitve v biosu prosim? in pa pri kateri voltaži doseže 72°C? tudi tej? LP
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TeraTM ()
st0jko ::
Moj je zaenkrat stabilen na 4.5GHz pri 1.23V v bios, 1.312V load. Temp je ~72°C. Za 4.6GHz potrebuje prek 1.36 v load, potem so pa že temperature blizu 80, kar je pa za moj okus preveč. Mogoče če kdaj zamenjam hladilnik.
keks?
Vcore=1.285V
LLC= opcija 1 (LLC1)
CPU PLL=enabled
HT=off
vse opcije energy saver, C1E,....=off
Matična plošča je Gigabyte P67A-UD5, sem zdajle pomeri stopinje (pol ure prime95, maximum heat...) in najbolj vroče jedro je doseglo 65 stopinj. Mam v planu pogruntat najnižjo stabilno voltažo proceserja za hitrost 4.5GHz, da bo zadeva še malo hladnejša.
Moj je zaenkrat stabilen na 4.5GHz pri 1.23V v bios, 1.312V load. Temp je ~72°C. Za 4.6GHz potrebuje prek 1.36 v load, potem so pa že temperature blizu 80, kar je pa za moj okus preveč. Mogoče če kdaj zamenjam hladilnik.
To je blizu mojega. Pri meni je v biosu voltaže na auto. Tako da nevem, mislim pa da je okoli 1.2++v. Full load na cpu-z mi kaže 1.304v pri 4.5Ghz. Možno da bi ga laho spravil nižje v manual mode. Temperatura sedaj že po 5 urah ni presegla na najbol vročem jedru 60 stopinj. (namreč ravnokar konvertam veliko datotek v HD skupaj)
Vcore=1.285V
LLC= opcija 1 (LLC1)
CPU PLL=enabled
HT=off
vse opcije energy saver, C1E,....=off
Aha HT off. Zakaj off? te bi raje kupil 2500K in prišparal kar nekaj EURO, ker mislim da poanta 2600K je ravno v hyper-threating. No vsaj tako mislim.
Tudi zanimivo, slišal sem da ravno vse opcije energy saver, C1E,.... mora biti On.. za boljše delovanje/overclock. To naj bi priporočal Intel. Se bom probal poigrati s temi nastavitvami, HVALA za info
vse powersaving opcije moras pri OCju izklopit. drugace pa zakaj HT off?? bv si placa 330EUR.
Major ::
Jaz imam tudi HT izklopljen. Z i5 ne moreš pridi do tako visokih frekvenc pri tako nizki voltaži in temperaturi.
IT Developer & Photography enthusiast.
Zakaj HT off? Manjša temperatura in manjša potrebna voltaža za isti overclock. Brez HTja se doseže tudi višji OC. Je pa vse odvisno od programja, ki ga uporabljaš. Igre verjetno HTja niti povohajo ne (mogoče preko OSja), sintetični benchmarki, Folding@Home..., pa HT s pridom izkoriščajo. Za overclockanje pa jaz HT izklapljam.
Vem glede cene, i5 2500K je 100€ cenejši, ga nisem dobil in sem kupil i7 2600k.
edit: nekatere power saving opcije ti Vcore nesramno dvignejo pod loadom, nekatere pa celo v idle in v loadu padejo, pri meni je bilo to celo ranga 0.1V. Mal huda cifra.
Vem glede cene, i5 2500K je 100€ cenejši, ga nisem dobil in sem kupil i7 2600k.
edit: nekatere power saving opcije ti Vcore nesramno dvignejo pod loadom, nekatere pa celo v idle in v loadu padejo, pri meni je bilo to celo ranga 0.1V. Mal huda cifra.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: zenith1 ()
barakus ::
Kakšno matično ploščo pa potrebuješ za navijanje, ali so cenjše dovolj ali je treba poseči po kakšnih dražjih modelih za dobro navijanje?
moras kupit tako s P67 chipsetom
batista ::
vprašanje 2500K, v biosu je vse default kar se tiče voltaž in ostalih nastavitev, speedstep, turbo mode enabled...v idle mi napiše max 37x multi, ko pa obremenim proc na 100% pa frekvenca ne gre preko 3400mhz, torej 34x. kje je catch?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: batista ()
Tilen ::
V bistvu nobena od omenjenih nastavitev ne štima, ker je default multi za 2500K 33x.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
ja pa turbo mode naj bi bil 3700mhz, in če je vklopljen naj bi stvar šla na 3700, al jaz kej narobe razumem
ocitno nekateri ne razumete turbo modea.
http://www.intel.com/technology/product...
ce so vsa 4 jedra obremenjena se turbo mode sploh ne bo vklopil. turbo mode je namenjen single ali pa dual thread aplikacijam.
ce so vsa 4 jedra obremenjena se turbo mode sploh ne bo vklopil. turbo mode je namenjen single ali pa dual thread aplikacijam.
plošča je asrock p67 extreme4, sem pa probal v biosu naložit prednastavljeni profil za 4.4 ghz in deluje normalno - na load je multi 44, ampak mi vcore nabije na 1.41 kar je preveč.
Machiavelli ::
ocitno nekateri ne razumete turbo modea.
Turbo je mišljen za vsa jedra,sicer pa odvisno,če aplikacija rabi eno jedro se bo to dvignilo za dodatno 400-500mhz,aplikacija za dve jedri pa manj in vse tako naprej,za 4jedra pa je mislim da 0-100hz bosta na 4.
Klasični turbo je pa za 4jedra 2 idel 2 boost,6jederni 3 idel 3 boost.
Dinamični turbo se pa prilagaja koliko jeder aplikacija rabi in temu primerno dvigne clocke,
seveda pa nemore dvignit na vsa jedra 400-500mhz,ker gre potem izven TDPja oz. tovarniških specifikacij.
Nigaaazz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machiavelli ()
Rippy ::
A kdo ve kakšen je safe overclock v kombinaciji s stock hladilnik? Zdej ne zanimajo me nastavitve za Chernobyl ampak, če zadeva (2600k) zmore 3.8-4 brez višjanja voltaže.
TOP ::
To velja za vse ,če že kupujeste K različice procov in jih potem navijate,si omislite tud malo bolše hladilnike,ne pa se igrati s stock hladilnikom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Katero ploščo za i7 2600k?Oddelek: Kaj kupiti | 2970 (2386) | PNG |
» | Gaming PC (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 15076 (13925) | Sharky |
» | Nakup proc + matična + rami (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 12599 (11665) | mihco |
» | Nov Računalnik 1155 Sandy Bridge (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Kaj kupiti | 26821 (23736) | jazbec |
» | Intelov Sandy Bridge je tu! (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Procesorji | 11205 (8375) | Tilen |