Forum » Omrežja in internet » SiOL optika: težave z uploadom ter telefonijo
SiOL optika: težave z uploadom ter telefonijo
c0ck4m0u53 ::
Pozdravljeni!
Pred dobrima dvema tednoma smo prešli iz bakra na optiko(siol internet 20/20, kabelska tv ter SiOL telefonija). V primeru, da nastavim, da se modem Prospero 632+ obnaša kot router in me avtomatsko prijavi v omrežje ob zagonu računalnika, imam težave z uploadom. Hitrost (merjena preko speedtest ter ndt.arnes.si) je namreč izjemno nizka. Pri speedtestu dosežem 0,07Mb/s, pri arnesu pa celo vztraja na 0kb/s. Če omenjena testa nista merodajna pokazatelja prosim, da nekdo prilepi povezavo ali predlaga orodje, za bolj natančno izmero hitrosti. Z downloadom ni težav.
V primeru, da povezavo vzpostavim sam z uporabniškim imenom ter geslom teh težav ni, hitrosti pa dosežejo vrednosti katere so zakupljene.
Želel bi, da se modem obnaša kot router tudi zato, ker imamo doma še vsaj en prenosnik, ki se v omrežje povezuje brezžično, brezžična povezava pa deluje zgolj v primeru, da modem obenem opravlja tudi funkcijo routerja.
Skozi nastavitve modema sem šel že nekajkrat, vendar brez uspeha.
Druga težava pa je vezana na SiOL telefonijo, kjer se pojavlja nadvse bizaren problem. Občasno nas klicoči ne more priklicati kljub temu, da smo ob času klica doma/prisotni, ker je slušalka enostavno nema, klicoči pa zagotavlja, da je številka prava ter, da "zvoni", torej kot da bi vezalo na neko drugo številko. Delna rešitev problema je resetiranje modema (1x dnevno). Težava pa je v tem, da mi ne vemo, kdaj nas neka oseba kliče pa nas ne more dobiti zaradi zgoraj omenjenega škrata, prav tako pa ni viden zgrešeni klic te osebe na telefonu.
Za vsak namig se vam že vnaprej zahvaljujem,
Marko
Pred dobrima dvema tednoma smo prešli iz bakra na optiko(siol internet 20/20, kabelska tv ter SiOL telefonija). V primeru, da nastavim, da se modem Prospero 632+ obnaša kot router in me avtomatsko prijavi v omrežje ob zagonu računalnika, imam težave z uploadom. Hitrost (merjena preko speedtest ter ndt.arnes.si) je namreč izjemno nizka. Pri speedtestu dosežem 0,07Mb/s, pri arnesu pa celo vztraja na 0kb/s. Če omenjena testa nista merodajna pokazatelja prosim, da nekdo prilepi povezavo ali predlaga orodje, za bolj natančno izmero hitrosti. Z downloadom ni težav.
V primeru, da povezavo vzpostavim sam z uporabniškim imenom ter geslom teh težav ni, hitrosti pa dosežejo vrednosti katere so zakupljene.
Želel bi, da se modem obnaša kot router tudi zato, ker imamo doma še vsaj en prenosnik, ki se v omrežje povezuje brezžično, brezžična povezava pa deluje zgolj v primeru, da modem obenem opravlja tudi funkcijo routerja.
Skozi nastavitve modema sem šel že nekajkrat, vendar brez uspeha.
Druga težava pa je vezana na SiOL telefonijo, kjer se pojavlja nadvse bizaren problem. Občasno nas klicoči ne more priklicati kljub temu, da smo ob času klica doma/prisotni, ker je slušalka enostavno nema, klicoči pa zagotavlja, da je številka prava ter, da "zvoni", torej kot da bi vezalo na neko drugo številko. Delna rešitev problema je resetiranje modema (1x dnevno). Težava pa je v tem, da mi ne vemo, kdaj nas neka oseba kliče pa nas ne more dobiti zaradi zgoraj omenjenega škrata, prav tako pa ni viden zgrešeni klic te osebe na telefonu.
Za vsak namig se vam že vnaprej zahvaljujem,
Marko
Yacksy ::
1. Pokliči SiOL-ovce, da zamenjajo modem. Ko se enkrat začnejo dogajat take anomalije je najboljše zdravilo zamenjava
2. Če tudi novi modem ne bo "zdržal" kot usmerjevalnik, si kupi namenski usmerjevalnik in pusti, da SiOLov modem dela kot modem. Nisto te škatle ravno biser ...
2. Če tudi novi modem ne bo "zdržal" kot usmerjevalnik, si kupi namenski usmerjevalnik in pusti, da SiOLov modem dela kot modem. Nisto te škatle ravno biser ...
Shit happens
Tudi o nakupu routerja sem razmišljal, vendar pa se bom poprej še obrnil na SiOL, izgubitit tako ali tako nimam kaj dosti.
logout ::
SiOL optika 20/20 na Prospero632 nastavljenem kot router kaže trenutno takšno hitrost, ob tem da istočasno na drugem računalniku teče torrent:
TCP/Web100 Network Diagnostic Tool v5.5.4a
click START to begin
** Starting test 1 of 1 **
Connected to: ndt.arnes.si -- Using IPv4 address
Another client is currently being served, your test will begin within 90 seconds
Another client is currently being served, your test will begin within 45 seconds
Checking for Middleboxes . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
checking for firewalls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
running 10s outbound test (client-to-server [C2S]) . . . . . 19.47Mb/s
running 10s inbound test (server-to-client [S2C]) . . . . . . 19.25Mb/s
The slowest link in the end-to-end path is a 100 Mbps Full duplex Fast Ethernet subnet
Information: Other network traffic is congesting the link
[S2C]: Packet queuing detected
Torej imaš težavo na Prosperotu, lahko je kaj narobe nastavljeno.
L.p., Kloko
TCP/Web100 Network Diagnostic Tool v5.5.4a
click START to begin
** Starting test 1 of 1 **
Connected to: ndt.arnes.si -- Using IPv4 address
Another client is currently being served, your test will begin within 90 seconds
Another client is currently being served, your test will begin within 45 seconds
Checking for Middleboxes . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
checking for firewalls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
running 10s outbound test (client-to-server [C2S]) . . . . . 19.47Mb/s
running 10s inbound test (server-to-client [S2C]) . . . . . . 19.25Mb/s
The slowest link in the end-to-end path is a 100 Mbps Full duplex Fast Ethernet subnet
Information: Other network traffic is congesting the link
[S2C]: Packet queuing detected
L.p., Kloko
Predpostavimo, da imam eno/ več nastavitev v modemu nastavljenih napačno. Katera izmed nastavitev torej lahko vpliva na to, da ko se modem obnaša kot router download dela povsem zadovoljivo, medtem ko upload ne gre nikamor oz. je še slabši kot je bil poprej na bakru (1/256). V primeru, ko pa je modem zgolj "modem" in sam vzpostavim povezavo, pa se popravi tudi upload hitrost na zakupljeno vrednost.
Kolikor sem gledal vodiče na siol.net, vsi, bolj kot, ne opisujejo enak postopek glede nastavitev modema, da prevzame vlogo routerja. Ob tem naj dodam, da se težava pojavlja že od samega začetka, ko so mi vse potrebno za delovanje uredili Siolovi serviserji. Na žalost pa ni takrat nobenemu padlo na pamet, da bi šel preverjat dejanske hitrosti prenosov. To sem storil sam šele potem, ko so serviserji že odšli. To anomalijo s hitrostmi sem tako pripisoval prehodnim težavam(menjava tehnologije in paketov), vendar se do sedaj situacija še ni izboljšala. Krivda tako ne more biti na moji strani češ, da sem nekaj šaril po nastavitvah modema na slepo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c0ck4m0u53 ()
fosil ::
Po moje je nekaj narobe s Prosperotom, sploh ker te še telefon zafrkava.
Ni prav zanesljiva zadeva, men so ga že 2x zamenjal.
Ni prav zanesljiva zadeva, men so ga že 2x zamenjal.
Tako je!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Merjenje hitrosti downloada/uploada (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Omrežja in internet | 388270 (4828) | dussan |
» | Počasen internet (Telemach)Oddelek: Omrežja in internet | 4804 (3106) | crniangeo |
» | 100Mbps/10Mbps ne deluje s polno paroOddelek: Omrežja in internet | 6346 (5894) | imagodei |
» | Prepočasna linijaOddelek: Pomoč in nasveti | 1009 (946) | Zero0ne |
» | Amis 10MBps/768kBpsOddelek: Omrežja in internet | 1775 (1551) | gpc17 |