» »

SOSED d.o.o. v policijski preiskavi.

SOSED d.o.o. v policijski preiskavi.

1
2
»

recmajkemi ::

Seveda so bili izjavni listi podani s strani vodstva podjetja.

Keyser Soze ::

Takšna izjava bolj ali manj potunka oba.

Edina primerna bi bila ta, da se na željo stranek inštalira softwarska oprema, za katere legalnost odgovarja stranka sama. "Sosed" legalnosti ne preverja!
OM, F, G!

opeter ::

Ashrack je izjavil:

Okapi je izjavil:



Sosedu bo preostalo edino to, da bodo krivdo zvalili na serviserje, ki so samovoljno, in za svoj račun, nameščali piratske Windowse. Serviserji bodo seveda na sodišču povedali, da so dobili taka navodila od šefov, od sodnika in morebitnih materialnih dokazov pa bo odvisno, komu bodo bolj verjeli.

O.

Cetudi ti je sef rekel da moras instalirati piratsko verzijo in ti tega NISI odklonil si isto kriv kot tvoj sef.

Catch 22.: ce bi pa prijavil tega sefa bi pa sluzbo izgubil.
Zakon je pizda


Točno tako. Kolikokrat so generali kaznovani in kolikokrat navadni vojaki (ali pa drugi podrejeni)?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BlueRunner ::

Takšna izjava bolj ali manj potunka oba.

How so?

Razen očitnega, da je to pomoč pri kršenju avtorskih pravic s strani naročnika, je vprašanje če je takšna pomoč v naši zakonodaji lahko podlaga za civilno tožbo (na podlagi ZASP) ali pa za kazenski pregon...

Če bi takšno nedvoumno pravno podlago imeli, potem adijo spletne strani s povezavami na torrent-e, e2k povezavami in v splošnem kakršnimi koli spletnimi stranmi, ki se bi jih lahko obtožilo pomoči pri kršitvi avtorskih pravic.

Ziga Dolhar ::

BlueRunner: saj ravno ta "pomoč" (pri izvršitvi kaznivega dejanja) je tisto, kar se storilcem v takšnih zadevah (torrent trackerjih) praviloma očita (gl. npr. 38. člen KZ-1).
https://dolhar.si/

Senitel ::

Glede nato, da je govora o Windows 7, potem jim je lahko kdorkoli povsem legalno inštaliral OS iz katerega koli medija že pač (strankinega, svojega, ga šel iskat k sosedu,...).
Če so jim naredil še aktivacijo, potem je pa to jasno drugo.

fosil ::

Sicer nisem pristaš soseda, ampak tole mi deluje hecno in prav nič profesionalno. Tudi sicer ne bi rekel, da so bsa profesionalci, saj dobro vemo kako radi zavajajo s podatki o piratstvu in podobno.

Kot prvo, bi se bilo za vprašat kdo je dal zadevo v javnost, glede na to, da je vsa stvar šele v preiskavi.
Kot drugo mi je zanimivo to, da je v tem članku bsa predstavljena kot nek robin hood, ki se bori za pravice malega človeka.
In kot tretje, kako to da je predstavljena samo ena stran zgodba, samo bsa-jeva?

Skratka, vse skupaj mi deluje bolj kot plačan oglas, ne pa članek.
Tako je!

V-i-p ::

bullet321 je izjavil:

jaz sem delal za sosed d.o.o. kot serviser, vam povem da sem moral imeti svoj dvd oziroma cd, ki sem ga nalagal strankam, se vam ne zdi malo čudno, da bi stranka znala downloadat windowse, zapect kot bootable, instalirat pa ne? itak kdor poklice soseda, ni računalniško osveščen.vsaj tak vtis sem jaz dobil.

Me zanima, kaj bi Nina rekla na to? Zanikala? Itak :).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

dronyx ::

V časopisu sicer ni bilo jasno napisano, kako je BSA izvedla to akcijo, ampak če so slučajno njihovi "agenti" oziroma dummy kupci zahtevali namestitev nelicenčne programske opreme, potem gre po moje za naklepno napeljevanje k storitvi kaznivega dejanja (37. člen KZ-1) in so potem oni enako krivi, oziroma morda celo lahko za to fašejo kazensko ovadbo.

Taki postopki zame sodijo med prikrite preiskovalne metode, ki jih običajno izvaja policija in jih mora odobriti sodišče. Malo čudno bi bilo, če se tega lahko loti nekdo na lastno pest (malo daljše moje mnenje o tej temi na blogu).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

bobby ::

Sicer pa kolikor jaz vem, če se ta praksa še vedno dela al pa ne, ne vem, so namestil OS, stranki pa so dali podpisat papir, da je stranka sama dostavila/dobavila/ima cd in serijsko.
kako je pa potem s tem?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

solatko ::

Tudi v Harvey Norman-u ti namestijo operacijski sistem po želji, res pa je, da ti ponudijo OEM verzijo, pri nakupu računalnika, trial verzijo pa lahko namesti vsak. Seveda pa registracija ni stvar tistega, ki instalira, temveč uporabnika programske opreme. V izjavo, da so naložili nelegalni operacijski sistem zato malo dvomim, saj je najmanj 3 mesece legalna vsaka Vista ali W7 in za določen (trial) čas tudi vsaka druga SW zadeva (tudi najdražji, seveda pa niso vsi v polni funkcionalnosti.

bobby ::

ne ne, na izjavi samo piše, dda programja, ki je nameščen na računalniku ni prskrbel SOSED.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

mihec87 ::

Če bi nameščali trial bi ne blo problema.Tako pa je verjetno zadeva aktivirana travniško drugače bi jih ja vsak čez 3 mesece klical nazaj razen če zard tega rabijo dat garancijo na namestitev da pol pridejo vsake 3 meseca trial nameščat...

BlueRunner ::

Ziga Dolhar je izjavil:

BlueRunner: saj ravno ta "pomoč" (pri izvršitvi kaznivega dejanja) je tisto, kar se storilcem v takšnih zadevah (torrent trackerjih) praviloma očita (gl. npr. 38. člen KZ-1).

Že lepo in prav. Težava pa je, da namestitev samo enega programa ali prenos samo enega avtorksega dela še ni kaznivo dejanje. Nekako bi moral razviti teorijo, da so vse stranke Soseda to počele usklajeno, da bi dosegel spodnjo mejo za znesek tržne vrednosti.

Ne predstavljam pa si kako bi ta teorija pila vodo... ali to potem pomeni, da bodo šle vse stranke skupaj družno sedeti zaradi tega, ker so delovale v kriminalni združbi?

Okapi ::

Zato pa policija ne preganja posameznih strank, ampak firmo. Policija tam ugotavlja, ali so to počeli množično in si s tem pridobili dovolj veliko materialno korist, da je to kaznivo dejanje.

O.

Zheegec ::

recmajkemi je izjavil:

Sosedovi serviserji dajo v primeru namestitve nelicenčne programske opreme stranki v podpis izjavo v kateri stranka izjavlja, da se zaveda in prevzema odgovornost za namestitev nelicenčne programske opreme. Napaka o kateri govori ga. Nina je kvečjemu manjko te izjave. Ne vem sicer kako jih lahko tak list papirja pravno formalno opere krivde, pa vendarle imajo jih. Sicer pa v času, ko se gleda vsak EUR in je stranka soočena z dejstvom da ji podpis lista papirja prihrani od 100EUR naprej za operacijski sistem, vemo vsi kako se bo odločila večina.

Jep, s seboj imajo pa svoje piratske Windows, katere namestijo, ti pa podpišeš, da izjavljaš, da imaš licenčno programsko opremo.
Dokler dejansko ne pomoliš v podpis te izjave inšpektorju, je zadeva celo legalna če stranka podpiše :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

imagodei ::

V luči vsega povedanega... Torej, da serviser ne more vedeti in zahtevati, da stranka pokaže račun za nakup licenčne programske opreme; da tudi lastništvo originalnega DSP CD/DVD-ja ne pomeni, da imaš dejansko tudi licenčno pokrito; da je v resnici važen KLJUČ, Polkna pa čisto zares v praksi lahko potegneš iz travnika in jih namestiš na poljubno računalo; in nenazadnje glede na to, da nelegalno (ne pa shekano in aktivirano!) nameščeno programsko opremo lahko nekaj časa uporabljaš, preden jo je treba aktivirati - v luči vsega povedanega enostavno ne vem, kaj je sporno, če serviser namesti Windows iz strankinega ali svojega CD/DVD-ja, če le stranko ustrezno pouči.

Izjava ki bi vsebovala besedilo, da je serviser poučil stranko, da mora SAMA v najkrajšem možnem času, najkasneje pa do poteka roka za aktivacijo kupiti licenčne Windows; da je bila zaračunana storitev namestitve, ne pa prodaje; ter da mora po nakupu licenčne programske opreme kontaktirati Microsoft Slovenija za dokončanje aktivacije, bi morala piti vodo na sodišču. Ob nujni predpostavki, da serviser namesti NEAKTIVIRANO verzijo.
- Hoc est qui sumus -

Zheegec ::

Ja, serviser je sigurno nameščal neaktivirano verzijo, potem pa neuke stranke niso klicale na sosed kaj se to grejo da je nehalo delati vse skupaj, pa zahtevale denarja nazaj :)
Itak da se je nameščalo pre-cracked verzijo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Okapi ::

Ob nujni predpostavki, da serviser namesti NEAKTIVIRANO verzijo.
Lahko si precej prepričan, da če bi delali tako, BSA ne bi Soseda ovadila policiji.

O.

imagodei ::

Saj, zato pa ne omenjam Soseda, ampak govorim o anonimnem "serviserju". Če seveda niso imeli tako zrihtano, potem je to zanje res problem.
- Hoc est qui sumus -

fosil ::

A ima kdo celoten članek iz novic? Ker tisti link na začetku ni cel članek.
Tako je!

recmajkemi ::

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Okapi je izjavil:

Zato pa policija ne preganja posameznih strank, ampak firmo. Policija tam ugotavlja, ali so to počeli množično in si s tem pridobili dovolj veliko materialno korist, da je to kaznivo dejanje.


Ampak firma ne more biti obdolžena pomoči pri kaznivem dejanju, če kaznivega dejanja že v startu ni bilo, ker je bila vrednost kršitve ZASP pod mejo potrebno za prestop v "kaznivo dejanje". Kršitev pa je bila na strani stranke, ne pa na strani serviserja. Torej serviser ni pomagal pri kaznivem dejanju. Pri naslednji stranki pa se zgodba znova ponovi.

IMHO je to Catch 22, ki se lahko pojavi vedno, kadar neko početje ni kaznivo, dokler ne preseže neke meje. Dokler je vsako posamično dejanje pod mejo si lahko pomaga poljubno število ljudi, pa ne bo nihče ničesar kriv po KZ-1.

Brez KZ-1 pa mislim, da ostane samo še odškodninska tožba po ZASP...

kopernik ::

Samo? Po mojem so lahko tudi odškodninske tožbe dokaj uničujoče za majhne firme.

Šimpanz ::

V našem podjetju smo imeli pred časom stranko, ki ji je zmrzoval notesnik. Z našim testnim diskom se to ni dogajalo, zato smo stranki svetovali naj na novo naloži winse (original so bili nelegalni). Stranka je temu nasprotovala, saj naj bi bila za napako kriva strojna oprema, notesnik je bil še v garanciji. S stranko smo se potem dogovorili, da ji bomo naložili poskusno verzijo Win7. To smo storili in stranki to tudi zaračunali, na nalog pa smo napisali da mora stranka winse registrirati sama. Model je prišel stestiral notesnik in ker je delal ok ga je tudi prevzel in plačal delo. Čez mesec dni pa smo dobili grozilen email, da smo ji naložili piratske winse in da skozi dobiva ena opozorila in da imamo teden dni časa da ji računalnik spravimo v red drugače nas bo ovadila. Mi smo ji odgovorili, da ji nismo prodali winsev ampak samo naredili inštalacijo poskusne verzije in da ji tudi v delovnem nalogu piše da mora legalizacijo na Microsoftu narediti sama. Vseeno nas je model ovadil in smo dobili obisk nekega gospoda, kateremu smo vse pojasnili. Tudi on je povedal da nismo naredili nič spornega, in da je za nelegalni softwer odgovoren lastnik naprave na katerega se nalaga. Ne vem pa ali so potem njega obravnavali.

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

RockyS ::

Kaj če je ravno takrat nekdo imel prižgan nezavarovan access point na prenosniku/mobitelu pa tega sploh ve ne? Kaj v bistvu sploh pomeni nezavarovana povezava? To da ni gesla, ali da ima geslo pa je le to ulica v kateri je blok? 123456?

Spock83 ::

Sploh ni poanta a je zarovano ali nezavarovano omrežje. Večina ljudi itak nima pojma o čem se gre in se preprosto prestrašijo. Sledi klic Sosedu, ki lepo zaračunava storitve. :D

Šimpanz ::

Na taka sporočila reagirajo samo tisti, ki pošiljajo svoje podatke ker so zmagali na Microsoft loteriji ali ker so dobili mobitel od Nokie.

brodul ::

Imo bi moralo pisati Nezavarovano internetno omrežje lahko omogoča ...
Sam se velikokrat povezujem na nezavarovana omrežja, kriptiram tunel do doma in srfam brez pomislekov.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Spock83 ::

Šimpanz je izjavil:

Na taka sporočila reagirajo samo tisti, ki pošiljajo svoje podatke ker so zmagali na Microsoft loteriji ali ker so dobili mobitel od Nokie.


Da ne boš presenečen.

brodul ::

Mislim glede odprtih omrežjih je tako. Naivni so potem tudi ljudje na ljubljanskem FRI. Odpreš med odmorom AP z SSID: eduroam pa ga narediš open pa bridgaš to na pravi eduroam. Pa maš 5 ljudi gor v 15 min in jim sniffas MSN pogovore. (baje je tako, sem nekje slišal) Mislim potem je to sporočilo tudi neki za "štručkote".
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

MIHAc27 ::

Kot je rekel Printer: Če ti serviser naloži poskusno windowse, ti delo samo komot zračuna. Sama licenca se plača dodatno. Sedaj stranka ti teoretično lahko pove samo ključ, medijev se pogosto niti pri originalnem nakupi niti ne daje več poleg (Velja še posebaj za Office). Če ti je povedala originalno ali piratsko pa niti ne moreš vedeti.
V glavnem. SOSED kolikor vem ima itak malo po svoje cenike in kolikor berem članke, se bo komot izgovarjal, lahko pa da so v člankih kaj izpustili.
Če ima predpostavko inštalacija OS za 140EUR ja... dobro za njih. Lahko kasirajo celo 280EUR. 140EUR za delo in 140EUR za licenco, ali samo 140EUR, če jim da stranka piratsko kodo pa na lastno odgovornost.
Če pa na računu, ki ga izdajo stranki piše, da so dali tudi licenco(ki je v resnici piratska), no potem pa so zapečateni.

Realman ::

Dejstvo je, da so psihoti s temi obvestili. Sploh to glede nezavarovanga omrežja. Dejstvo je, da neuki uporabniki potem nasedejo. Danes ti vsak serviser, ki naredi priklop interneta preko routerja, zaščiti omrežje. Pa naj bo to amis, siol,telemach...
Koliko mi je znano lepijo te letake ko zmešani in sproti odstranjujejo konkurenco z oglasnih tabel. Takšen pristop, na dolgi rok sigurno ne gre.
Saj tako mi je povedal znanec, ki tudi ponuja podobne storitve. Samo ne za takšno ceno:O

Sims ::

Ma ja, katere reklame pa niso "presiljene"? Saj vsi napihujejo stvari. Sosed ni izjema. Je pa dobra finta, so ljudje pokakani, ko to preberejo. Vprašanje je če stranka ve ali ima omrežje zaščiteno ali ne. Pokliče soseda, le ta ugotovi, da je zaščita aktivirana in zakasira prihod in pregled? Ali iz WEP da na WPA ali iz WPA na WPA2. Če je to aktivno pa dajo MAC filter ... ? Hm ...

telexdell ::

Realman je izjavil:

Dejstvo je, da so psihoti s temi obvestili. Sploh to glede nezavarovanga omrežja. Dejstvo je, da neuki uporabniki potem nasedejo. Danes ti vsak serviser, ki naredi priklop interneta preko routerja, zaščiti omrežje. Pa naj bo to amis, siol,telemach...
Koliko mi je znano lepijo te letake ko zmešani in sproti odstranjujejo konkurenco z oglasnih tabel. Takšen pristop, na dolgi rok sigurno ne gre.
Saj tako mi je povedal znanec, ki tudi ponuja podobne storitve. Samo ne za takšno ceno:O

Meni je SIOL že večkrat menjal modem, pa mi nikoli ni prenesel nastavitev iz prejšnjega modema (odprti porti, DNS klient, zaščita mreže, konfiguracija vrat...). Enostavno je iztaknil kable in jih dal v novega, meni pa pod nos porinil papir v podpis.
Ko grem kdaj od doma v kakšno mesto in hočem malo preko telefona na internet se pa le postavim v bližino kakšnega bloka. Običajno je toliko možnih povezav, da se jih moram prav otepati.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Realman ::

V Lj, kjer je to bilo polepljeno verjemi da ni nobene odprte povezave. Sploh ne v blokih. Seveda se mogoče kakšna najde kje, trenutno. To smo prav testirali, ko smo videli te čudovite grožnje od soseda:D.
Pa nismo uspeli nobene odprte najti. Vsekakor je pa to za nepoznavalce dosti, da se prestrašijo. Pa jih zakasirajo za brezveze, to je moje mišljenje.

Keyser Soze ::

Sej ni nujno da oddaja SSID. In pač niste našli nobenega omrežja.

V resnici je bil pa pravi WiFi raj okoli vas.>:D
OM, F, G!

Realman ::

Saj to je jasno kaj mislim:D Dejstvo je da odklenjenih omrežij je danes v Lj, res zelo zelo malo. Za določene osebke, pa tudi zaklenjeno ni problem ne.>:D

MIHAc27 ::

Ja meni na telefonu tudi ne uspe kar tako najti kak odklenjen WIFI. So kar večinoma pod ključem. Pa jih ni malo vidnih.

imagodei ::

Mimogrede... Eno splošno temo o podjetju Sosed že imamo. Tle ne rabimo splošnih debat, naslov teme je jasen.

Tle naj se debatira o Sosedu in policijski preiskavi, za ose ostale mnenjske, ideološke ter ostale splošne debate o tem podjetju, pa uporabite temo wtf sosed.si...
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Hmm, po moje je tule res problem ravno v tem, da te firme niso sposobne preživeti, če ljudem ne inštalirajo piratske programske opreme (kot je omenil nekdo zgoraj). Če se prav spomnim je tudi Mimovrste tako začel (in so se kasneje pogodili z BSA). A očitno so preživeli zgolj zato, ker so si v začetnem času nabrali dovolj zagonskega kapitala, strank in ustvarili ime.

Če pa takale firma že od začetka začne delati 100% legalno jim gre po moje posel precej slabše - vprašanje če lahko preživijo.

Rešitev bi bila, če bi nameščali Linux. Ampak tukaj je Catch 22: strokovnjake za Linux (za usposobitev strojne opreme) je veliko težje dobiti, ljudi je težje prepričati v uporabo Linuxa. In dokler ne bo kritične mase bo to težko oz. se ne bo finančno splačalo. Kritične mase pa ne bo, dokler se ne bo finančno splačalo.

Čeprav poznam enega malega "s.p.-ja", ki prodaja obnovljene stare računalnike in gor namešča Linux. Mu gre posel kar dobro, res je pa, da je upokojenec, ki mu je to bolj hobi.
sudo poweroff

Double_J ::

Vse je odvisno pomojem od postopka instalacije. Kakšne serijske so se vpisovale...
Dve šivanki...

ThinkPad ::

In kakšen je to OS, da ga mora neka firma ponovno (!) nalagati toliko strankam, ki so za to pripravljene še dodatno plačatai...
Shame on you, MS!

Stranke bi moarale dobiti odškodnino za tak polizdelek...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinkPad ()

KoMar- ::

Joj, kaj si pa zdaj izustil. Mogoče te "stranke" ne bi smele vsakega .exeja iz porno strani pognat, a?

ThinkPad ::

KoMar- je izjavil:

Joj, kaj si pa zdaj izustil. Mogoče te "stranke" ne bi smele vsakega .exeja iz porno strani pognat, a?


Imaš prav. Pornjaki so krivi, ne OS.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft zahteva popis programske opreme (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Operacijski sistemi
17332788 (17855) Mavrik
»

Inšpekcija: podatki na mreži, prenosni mediji, kriptirani podatki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5313103 (11120) noraguta
»

Piratstva v Sloveniji sicer malo manj, a BSA ni najbolj zadovoljna

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
4113322 (9410) technolog

Več podobnih tem