Forum » Programiranje » mojstri, malo pomoči, prosim ;)
mojstri, malo pomoči, prosim ;)
freserovski ::
Sem bol začetnik v programiranju in imam naslednjo nalogo:
Napišite program, ki prebere dve realni števili in omogoči izbiro med štirimi osnovnimi operacijami (seštevanje, odštevanje, množenje, deljenje).
Program naj na koncu izpiše rezultat in morebitna obvestila o napaki.
zamislil sem si jo nekako takole, kot je napisano spodaj, pa ne vem, če lahko v oklepaju naprimer if (cin>>....)-uporabim to funkcijo, v spodnjem primeru sem to probal, pa ne dela. Vprašal bi tudi, kako se da naredit, verjetno se da, da bi bili tisti pogoji za izbiro izbrani z tipkovnico, tako kot, kaj vem v fdisk-u, ko lahko izbiraš z osvetljenim poljem? Zanima me tudi, kako bi napisal na koncu napake. Dajte vsaj malo nasvetov, ni treba ravno, da napišete program, ker se res bol bogo še znajdem
#include
int main(){
double a, b,sestevanje, odstevanje, mnozenje, deljenje;
cout<<"vpisite prvo stevilo:";
cin>>a;
cout<<"vpisite drugo stevilo:";
cin>>b;
cout<<"vpisite stevilko, ki se nahaja pred zeljeno racunsko operacijo:" < < endl << "1.sestevanje" < < endl < < "2.odstevanje" < < endl < < "3.mnozenje" < < end l< < "4.deljenje" <>sestevanje,odstevanje,mnozenje,deljenje;
sestevanje='1';
odstevanje='2';
mnozenje='3';
deljenje='4';
if ('1') {cout < < a+b;}
if ('2') {cout < < a-b;}
}
ps, if pogoji še niso končani, pa tudi tiste priredbe ne vem, če sem pravilno naredo?
Napišite program, ki prebere dve realni števili in omogoči izbiro med štirimi osnovnimi operacijami (seštevanje, odštevanje, množenje, deljenje).
Program naj na koncu izpiše rezultat in morebitna obvestila o napaki.
zamislil sem si jo nekako takole, kot je napisano spodaj, pa ne vem, če lahko v oklepaju naprimer if (cin>>....)-uporabim to funkcijo, v spodnjem primeru sem to probal, pa ne dela. Vprašal bi tudi, kako se da naredit, verjetno se da, da bi bili tisti pogoji za izbiro izbrani z tipkovnico, tako kot, kaj vem v fdisk-u, ko lahko izbiraš z osvetljenim poljem? Zanima me tudi, kako bi napisal na koncu napake. Dajte vsaj malo nasvetov, ni treba ravno, da napišete program, ker se res bol bogo še znajdem
#include
int main(){
double a, b,sestevanje, odstevanje, mnozenje, deljenje;
cout<<"vpisite prvo stevilo:";
cin>>a;
cout<<"vpisite drugo stevilo:";
cin>>b;
cout<<"vpisite stevilko, ki se nahaja pred zeljeno racunsko operacijo:" < < endl << "1.sestevanje" < < endl < < "2.odstevanje" < < endl < < "3.mnozenje" < < end l< < "4.deljenje" <
sestevanje='1';
odstevanje='2';
mnozenje='3';
deljenje='4';
if ('1') {cout < < a+b;}
if ('2') {cout < < a-b;}
}
ps, if pogoji še niso končani, pa tudi tiste priredbe ne vem, če sem pravilno naredo?
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!
- spremenilo: freserovski ()
teac ::
#include < iostream.h >
#include < stdlib.h >
void menu()
{
cout << endl;
cout << "IZBERI OPERACIJO" << endl;
cout << "----------------" << endl;
cout << "1.) Sestevanje" << endl;
cout << "2.) Odstevanje" << endl;
cout << "3.) Mnozenje" << endl;
cout << "4.) Deljenje" << endl;
cout << "0.) Izhod" << endl;
cout << "----------------" << endl;
cout << "IZBIRA (1-4): ";
}
void main()
{
double prvo, drugo, vsota, razlika, produkt, kolicnik;
int izbira;
cout << "Vnesi prvo stevilo: ";
cin >> prvo;
cout << "Vnesi drugo stevilo: ";
cin >> drugo;
do
{
menu();
cin >> izbira;
switch (izbira)
{
case 1:
{
vsota = prvo + drugo;
cout << "Vsota stevil " << prvo << " in " << drugo << " je " << vsota << endl;
system ("pause");
system("cls");
break;
}
case 2:
{
razlika = prvo - drugo;
cout << "Razlika stevil " << prvo << " in " << drugo << " je " << razlika << endl;
system ("pause");
system("cls");
break;
}
case 3:
{
produkt = prvo * drugo;
cout << "Produkt stevil " << prvo << " in " << drugo << " je " << produkt << endl;
system ("pause");
system("cls");
break;
}
case 4:
{
kolicnik = prvo/drugo;
cout << "Kolicnik stevil " << prvo << " in " << drugo << " je " << kolicnik << endl;
system ("pause");
system("cls");
break;
}
}
}while (izbira != 0);
}
To je to. Če sem se kje zmotil...pač popravi, ker je to napisano bolj na hitro.
Aja..zdaj tukaj ni nobene "varovalke" v primeru, da ti vpišeš število 0 (nula) za imenovalec pri deljenju. To boš moral naredit sam.
Prav tako nisem delal nič z funkcijami, ker verjetno jih še ne veš, če takšne naloge ne veš sam napisat.
ps: kako se naj v ta forum vpisuje koda, da bo izgledalo, tako kot more?!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: teac ()
wow , bom probal, pa preštudiral kaj pomenijo še vse to : do, switch, while, bo še dela, ja, da bom jaz na taki stopnji znal to skupaj zmiksat , hvala še enkrat. Samo res, če bom vse to obvladal, tak nem rabo do konca leta na vaje hodit
joj, to dela vse v prvo, meni se še to ni zgodlo , hvala še enkrat, bom mogo res to vse naštudirat, sem si en kup knjig sposodo za c++
sory glede vpisa moje kode, sem dal copy - paste iz visuala, pa ni prišlo tako kot bi moglo
lp
sory glede vpisa moje kode, sem dal copy - paste iz visuala, pa ni prišlo tako kot bi moglo
lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | linearna enačba in kvadratna funkcijaOddelek: Šola | 1023 (951) | Yacked2 |
» | [Python] Tutoriali za začetnika v Notepad++ (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 16292 (13386) | black ice |
» | c++ pomočOddelek: Programiranje | 1053 (782) | geek93 |
» | Pomoč pri nalogi v C++Oddelek: Programiranje | 1359 (1359) | bozjak |
» | računalnik sam napiše račune in ne tiOddelek: Programiranje | 915 (757) | miki133 |