Forum » Zvok in slika » se kdo ukvarja s fotografijo?
se kdo ukvarja s fotografijo?
andrej ::
zanima me ce se kdo ukvarja z digitalno fotografijo ali fotografijo na sploh?
Rabil bi namrec par dobrih spletnih strani na to temo ter kaksen nasvet glede dobre knjige, kjer bi lahko dobil osnove fotografije.
Tudi izkusnje z digitalnimi fotoaparati so zazeljene. Jaz nameravam nabavit Sony DCS-S85. Kaksni komentarji ali drugacna priporocila za ta razred?
Razpisite se.
Rabil bi namrec par dobrih spletnih strani na to temo ter kaksen nasvet glede dobre knjige, kjer bi lahko dobil osnove fotografije.
Tudi izkusnje z digitalnimi fotoaparati so zazeljene. Jaz nameravam nabavit Sony DCS-S85. Kaksni komentarji ali drugacna priporocila za ta razred?
Razpisite se.
*TV* ::
za teste digitalnih fotoapartov si poglej strani
http://www.dpreview.com/
http://www.steves-digicams.com/
http://www.megapixel.net/html/issueinde...
tudi jas nameravam kupit fotoaparat v tem razredu, le da se bol nagibam k canonu g2 (g3-nov model).
Lp
http://www.dpreview.com/
http://www.steves-digicams.com/
http://www.megapixel.net/html/issueinde...
tudi jas nameravam kupit fotoaparat v tem razredu, le da se bol nagibam k canonu g2 (g3-nov model).
Lp
sem dal te strani dol ja.
jaz tudi imam v mislih G2, samo sem na enem testu prebral, da sploh nima pravega red eye correctiona. flash baje nima pred bliska ampak uporablja nekaj drugega, ki sploh ne dela tak kot bi trebalo, se posebej ce fotografiras vec ljudi hkrati...
ce je to res tak potem to ni dobro...
se mas kak drug aparat v mislih?
jaz tudi imam v mislih G2, samo sem na enem testu prebral, da sploh nima pravega red eye correctiona. flash baje nima pred bliska ampak uporablja nekaj drugega, ki sploh ne dela tak kot bi trebalo, se posebej ce fotografiras vec ljudi hkrati...
ce je to res tak potem to ni dobro...
se mas kak drug aparat v mislih?
Jebiveter ::
Sam se intenzivno ukvarjam z fotografijo (vseh vrst) ze vec let (cca. 5) in ti povem, da se ti kot zacetniku (kar pravis da si - popravi me ce se motim) ne splaca kupovati dragega digitalca. Eno nedeljo se odpravi na bolsji trg pa si tam za kake 10k kupi Zenita, Praktico al kako Minolto z 50mm objektivom. Potem se sprehodi do knjiznice in si sposodi kako knjigo v stilu Foto for dummies al pa Photographi for beginers.
Sam sem zacel na Zenit ET + 50mm objektiv, kmalu dubu se enga 200mm + 2x konverter. Z takim full manual aparatom se bos naucu osnov in se naucil razmisljat. Fora je v tem, da mors pred vsako fotografijo pomislit na nastavitve, pogoje,.... V glavnem, ne sme se ti mudit, sele takrat bos zacel delat dobre fotke.
Sele pred 2mi leti sem si privoscil nov fotoaparat (Canon EOS 50 + 28-80mm objektiv) s katerim sem na prvem ex-temporu zamagal. Takrat se nisem poznal aparata in sem delal vse na manual. Potem sem se razvadu in sedaj uporabljam prevec automatike -> skodi umetniskemu izrazanju. Res da se lahko bolj posvetis kompoziciji on ostalemu, a ponavadi ne pomislis, kaj se bo pri auto nastavitvah sploh zgodilo. Kot da bi imel 180k vredno trotelkamero!
Sam sem zacel na Zenit ET + 50mm objektiv, kmalu dubu se enga 200mm + 2x konverter. Z takim full manual aparatom se bos naucu osnov in se naucil razmisljat. Fora je v tem, da mors pred vsako fotografijo pomislit na nastavitve, pogoje,.... V glavnem, ne sme se ti mudit, sele takrat bos zacel delat dobre fotke.
Sele pred 2mi leti sem si privoscil nov fotoaparat (Canon EOS 50 + 28-80mm objektiv) s katerim sem na prvem ex-temporu zamagal. Takrat se nisem poznal aparata in sem delal vse na manual. Potem sem se razvadu in sedaj uporabljam prevec automatike -> skodi umetniskemu izrazanju. Res da se lahko bolj posvetis kompoziciji on ostalemu, a ponavadi ne pomislis, kaj se bo pri auto nastavitvah sploh zgodilo. Kot da bi imel 180k vredno trotelkamero!
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?
ja, sem zacetnik ja in se s fotografijo se nisem resno nikoli ukvarjal. knjige mam tak namen nabavit naslednji teden.
Digitalca bom tak al tak nabavo, samo ce ze nekaj kupujem se mi zdaj ne splaca kupit neke poceni robe ze 80k, ki jo bom cez eno leto tak zamenjal. Naslednji teden pa grem v ZDA, kjer majo bistveno nizje cene kot v EU in ravno zato nameravam nekaj pametnega nabavit. Ce ze enkrat kupujem potem kupim nekaj dobrega.
Priporocas kaksno specificno knjigo? Slisal sem, da je ABC fotografije pri nas zelo dobra...
Digitalca bom tak al tak nabavo, samo ce ze nekaj kupujem se mi zdaj ne splaca kupit neke poceni robe ze 80k, ki jo bom cez eno leto tak zamenjal. Naslednji teden pa grem v ZDA, kjer majo bistveno nizje cene kot v EU in ravno zato nameravam nekaj pametnega nabavit. Ce ze enkrat kupujem potem kupim nekaj dobrega.
Priporocas kaksno specificno knjigo? Slisal sem, da je ABC fotografije pri nas zelo dobra...
MadMax ::
andrej:
glede red-eye: moj Canon S20 ima za to korekcijo v flash vgrajeno majhno, a zelo svetlo lucko.
Dokler drzis sprozilec v 1. poziciji, lucka sveti. Ko pa ga pritisnes do konca, pa poslika (itak...).
Pa moram povedat, da zadeva deluje cisto o.k..
Sam flash pa vedno (ne glede na red-eye) pobliskne 2x v 1/4 do 1/2 sekunde (1. malo pogleda, kaj bi se nastavil, 2. pa poslika).
G2 (G3) pa zal ne poznam tako podrobno, da bi vedel, kak sistem uporablja...
glede red-eye: moj Canon S20 ima za to korekcijo v flash vgrajeno majhno, a zelo svetlo lucko.
Dokler drzis sprozilec v 1. poziciji, lucka sveti. Ko pa ga pritisnes do konca, pa poslika (itak...).
Pa moram povedat, da zadeva deluje cisto o.k..
Sam flash pa vedno (ne glede na red-eye) pobliskne 2x v 1/4 do 1/2 sekunde (1. malo pogleda, kaj bi se nastavil, 2. pa poslika).
G2 (G3) pa zal ne poznam tako podrobno, da bi vedel, kak sistem uporablja...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
tigrr ::
ko smo ravno pri digitalcih: Kateri aparat reda 2Mpixla (cca 400 EUR) ima najkrajse case od pritiska na sprozilec do dejanskega posnetka, in koliko znasa priblizno ta cas?
lp
lp
ru7 ::
Jst mam Powershot G2 pa sem extra zadovoljen nad njim!
Slike so zelo lepe in ostre, tudi pri velikosti A3 formata (razvite seveda)
Nakup priporočamo
Slike so zelo lepe in ostre, tudi pri velikosti A3 formata (razvite seveda)
Nakup priporočamo
MadMan: ja, saj vem kak to spila, samo sem na netu nekje prebral kao da G2 nima predbliska. samo tega clanka zdaj ne najdem, pa zgleda, da sem ga pomesal s kaksnim drugim. ni cudno, ce pa ze 3 dni browsam ko nor
ru7: daj malo bolj se razpisi, no
ru7: daj malo bolj se razpisi, no
iration ::
jest mam tud g2 is sem popolnoma zadovoljen. ni kej za povedat, raj si poglej fotke.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda
Hvala! drugač ti pa še bolj priporočam G3.
samo kaj ko G3 se naslednji teden ko sem v ZDA nebo v prodaji
no se bom vido. zdaj se ravno odlocam med g2 in Sony S85. tezka bo...
no se bom vido. zdaj se ravno odlocam med g2 in Sony S85. tezka bo...
ko sem jaz nabavlu, sem tudi izbiral med sony-jem pa canonom in sem se nazadnje samo zaradi compact flash kartic odloču. za nič na svetu ne bi imel (več!) manjše kartice kakor 1gb.
meni pa memory stick ne predstavlja vecjih problemov. sicer je 128 MB najvec kaj majo ampak to mi ni najbolj pomembno.
je pa res, da je vrtljiv zaslon pri canonu zelo uporaben. sony mi pa zgleda bolj ql - razen ce bi dobil crnega G2
je pa res, da je vrtljiv zaslon pri canonu zelo uporaben. sony mi pa zgleda bolj ql - razen ce bi dobil crnega G2
si bol na črno mahnjen
če ti je 128mb dovolj, potem je pa res težka odločitev, ker je tud men s85 všeč. v primerjavi z g1 ima s85 mal slabši white balance, to pa je nekak vse.
težka odločitev
če ti je 128mb dovolj, potem je pa res težka odločitev, ker je tud men s85 všeč. v primerjavi z g1 ima s85 mal slabši white balance, to pa je nekak vse.
težka odločitev
MadMax ::
128 dovolj?
Za prvo silo morda.
To je pri meni cca 56 slik 2048x1536 (3.3Mpix) v best kvaliteti.
Razen ce mislis povsod se prenosnika s sabo nosit?
Kartice menjat pa zna bit nerodno, ko placa zmanjka ravno v trenutku, ko bi moral na hitro 7 slik poslikat
aja: kaj pa sploh mislis slikat?
Za prvo silo morda.
To je pri meni cca 56 slik 2048x1536 (3.3Mpix) v best kvaliteti.
Razen ce mislis povsod se prenosnika s sabo nosit?
Kartice menjat pa zna bit nerodno, ko placa zmanjka ravno v trenutku, ko bi moral na hitro 7 slik poslikat
aja: kaj pa sploh mislis slikat?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
tudi ce bi G2 kupo, trenutno ne bi ravno navalo na 1 GB microdrive, ker tolko zaenkrat ne potrebujem - beri: nisem pripravljen se znebit tolko denarja naenkrat
2 128 MB kartici bosta zaenkrat dovolj, ker tretnutno nimam planiranih ne vem kako dolgih izletov brez prenosnika.
ne vem, ampak crna mi na aparatu deluje dosti bolje kot pa srebrna/siva, ki deluje prevec plasticno... no, to je tak stvar okosa.
ravno sem gledal malo cene v AT. a pozna kdo kaksno pametno trgovino v blizini Graza in, ki po moznosti ni mediamarkt, bytework ali birg in sprejema EuroCard?
2 128 MB kartici bosta zaenkrat dovolj, ker tretnutno nimam planiranih ne vem kako dolgih izletov brez prenosnika.
ne vem, ampak crna mi na aparatu deluje dosti bolje kot pa srebrna/siva, ki deluje prevec plasticno... no, to je tak stvar okosa.
ravno sem gledal malo cene v AT. a pozna kdo kaksno pametno trgovino v blizini Graza in, ki po moznosti ni mediamarkt, bytework ali birg in sprejema EuroCard?
City ::
Hmmm če se odpravljaš v Gradec preveri še ceno v celovcu, ker so cene lahko zelo različne, jest sem takrat v Celovcu dobil kamero ( zrcalorefleksno ) za 1800 šilingov ceneje, res pa je da je bila v akciji
Matty ::
Kako je pa s kvaliteto, ce npr. povecas sliko? Mislim, kako se primerja z negativom ali diasom?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matty ()
*TV* ::
vceraj sem kupo G2 v grazu. Zaenkrat sem z nakupom kar zadovoljen. Ni mi pa jasno kako lahko ima metro ceno za 120 evrov nizjo kot je v mediamarktu, ki je specializirana za tehnicno robo. Cena v metroju je bla 575 evrov neto (685 bruto) in ce se kdo odpravi nakupovat naj gre prvo v metro. Samo vprasanje ce bodo se imeli G2, glede na to da je ven zaj priso G3.
Lp
Lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Optimalni digitalni fotoaparat.Oddelek: Zvok in slika | 2287 (1644) | urosbe |
» | Kater digitalc??? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 6997 (6111) | hipi69 |
» | digitalc v SLOOddelek: Zvok in slika | 2164 (1820) | Zzzzzzz |
» | Kateri digitalni fotoaparat kupiti?Oddelek: Kaj kupiti | 2026 (1547) | Vanich |