» »

Slovenska levica

Slovenska levica

Temo vidijo: vsi
««
211 / 219
»»

Karaya 52 ::

Ko nekaj ne deluje pac menjas. Big deal! Ne teoretiziras v nedogled, samo menjas. Malikovanje starih propadlih idealov ne vodi dalec, ne vem zakaj nekateri to jemljejo tako custveno. IMO dokaj infantilna pozicija.

globalna80 ::

A kdo ločuje med trenutnim korporatizmom in kapitalizmom? zakaj vsi mislijo, da živijo v času kapitalizma?
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Fritz ::

Neoliberalizem mi smrdi, ker ga menim, da je škodljiv za družbo. To ne pomeni apologije dosedanjemu pajdaškemu kapitalizmu po slovensko, temveč opozorilo, da gremo tako lahko z dežja pod kap. Nenazadnje pa drži, da so takšni ukrepi možni samo v časih krize in ob dovolj prestrašenih masah. Zakaj prodajati banke? Ker so delavci v njih leni in neučinkoviti ali zato, ker jih je pajdaštvo med politiko, upravami in gospodarstvom spravilo na kant? Zakaj se ne ukvarjamo z vzroki?

Zadeva ne deluje niti v ZDA, pa nič ne kaže, da jo bodo sami od sebe menjali, četudi imajo precej boljšo pozicijo od ene majhne in revne Slovenije.

Fritz je izjavil:

Zakaj prodajati banke? Ker so delavci v njih leni in neučinkoviti ali zato, ker jih je pajdaštvo med politiko, upravami in gospodarstvom spravilo na kant? Zakaj se ne ukvarjamo z vzroki?

Vidis, to sem mislil, teoretizirati v nedlogled je enako opravicevanju statusa quo. Zadnje pa si si kar zmislil. Svobodna trgovina deluje, ebay, amazon, trznica so vsi neolib paradni poniji.

Kako boš pa zamenjal če ljudstvo ne odloča ampak elite. Volitve so samo, da zgleda kot da imamo izbiro. Vse je večinoma že prej dogovorjeno v ozadju. Uradno se varčuje, v resnici se pa načrtno še več zadolžuje, da nam vzamejo neodvisnost.
Albert Einstein

Matako ::

Globalna, brez strahu. Nobena prerokba ne napoveduje konca sveta zaradi neolib kataklizme. Celo Nostradamus je izpostavil bolj druge nevarnosti.

Se pravi lahko saj glede tega mirno spiš... do konca sveta.
/\/\.K.

Ti meni govoriš to? lol.

Konec obdobja bo, konec sveta ni možen. Drugače je pa finančna kriza dobra za pozitivne spremembe pri ljudeh.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Svobodna trgovina deluje, ebay, amazon, trznica so vsi neolib paradni poniji.
Ja, Amazon je zgleden primer globalnega monopola. Najprej kanibaliziraš vso konkurenco in imaš nato proste roke pri postavljanju pogojev.>:D

O.

oldguy ::

Ja, Amazon je zgleden primer globalnega monopola. Najprej kanibaliziraš vso konkurenco in imaš nato proste roke pri postavljanju pogojev.

Ni problema, ko ga bomo podržavili, bo vse spet tip-top!

Daedalus ::

Uspešno bo odpeljal komunjare na smetišče zgodovine. I rejoice in hope!

Če to pomeni, da ostanemo brez prave konkurence t.i. desnici, se ne veselit preveč. Monopol je pač v principu slaba reč. V okoljih, ki jim pa večinoma vladajo čustva in zelo malo razuma, pa še tolko bolj. Sam ajde, eni se pač palijo na monotone.

Pa še moj prispevek k domnevnemu neoliberalizmu. Za biti neo, moraš biti liberalec prvo. In naša politika tega izraza ne pozna. Tako da ne polagat preveč upanja v te neo...nekaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kapsi, si ze zgooglal vsaj en primer? Zadnje ure google steka, sem bil ziher da na polno isces. >:D

Zna se... kako bi Amazon nastajal v ljudski republiki. Leta 2084 bi visji komisarjat platonovsko elito zadolzil za razvoj spletne aplikacije za prodajo knjig. 10 let kasneje bi prodali prvo knjigo, se 5 let kasneje pa tisoco. Zna se...

Karayc, mi ni treba čisto nič guglat, ker vsi dobro vemo, da se samo neumnega delaš in poznaš več kot en primer privatiziranega podjetja, ki je šlo izključno zaradi pohlepa zasebnih lastnikov v stečaj. Pa verjetno tudi kakšnega, ki je šlo v stečaj zaradi nesposobnosti zasebnih lastnikov.

O.

Imeli, imamo smo kup hepanskih lastnikov, samo taksnih ko si opisal se ne spomnim:

Okapi je izjavil:

Država je poceni prodala podjetje, kupec ga je do konca izčrpal in likvidiral, zaslužil s prodajo zemljišč in se pobral.

>:D

Pa se vic, da Kapsija spravim v boljso voljo. Cas sovjetske zveze, Gorbacov razmislja o lepotni operaciji skalpa, Fjodor pa kupuje prvega trabanta. Naspara tisti kupcek rubljev in gre do ljudske fabrike. Del kupnine si moral ze kar takoj predati potem pa cakati par let. Pride v tovarno, preda denar, sefe mu rece: cez deset let prite po avto. Fjodor: popoldne ali dopoldne? Sefe: 10 let tovaris! Dopoldne, popoldne nima nobene veze. Fjodor: Mogoce, ampak dopoldne imam narocenega vodovodarja.

Karaya 52 je izjavil:

Fritz je izjavil:

Zakaj prodajati banke? Ker so delavci v njih leni in neučinkoviti ali zato, ker jih je pajdaštvo med politiko, upravami in gospodarstvom spravilo na kant? Zakaj se ne ukvarjamo z vzroki?

Vidis, to sem mislil, teoretizirati v nedlogled je enako opravicevanju statusa quo. Zadnje pa si si kar zmislil. Svobodna trgovina deluje, ebay, amazon, trznica so vsi neolib paradni poniji.

Ne gre za to, da je treba teoretizirati v nedogled temveč za to, kakšne rešitve je potrebno sprejeti. Podjetja, ki si jih naštel, so podjetja v tržnem gospodarstvu, nikakršni neolib poniji. Neolib poniji so razni Blackwaterji oz. Academiji, Carlyle Group etc., ki so izredno profitirali predvsem na račun države medtem, ko so eBay in Amazon podjetja, ki so pravi čas sledila pravim trendom. Zanimivo, da nisi omenil Googla, ki je v marsičem antipod neolib idejam.

Da se vrnem k osnovnem, če imaš slabo delujočo pravno državo in močvirje na področju zakonske ureditve, potem liberalizacija za vsako ceno ni nujno najboljša odločitev.

Karaya 52 je izjavil:

Imeli, imamo smo kup hepanskih lastnikov, samo taksnih ko si opisal se ne spomnim:

Okapi je izjavil:

Država je poceni prodala podjetje, kupec ga je do konca izčrpal in likvidiral, zaslužil s prodajo zemljišč in se pobral.

Poskusi tukaj http://www.mladina.si/44232/tajkunizaci...

Pa malce si preberi kaj so počeli razni Igorji Lahi, Darkoti Horvati in podobna svojat...sam oni so lastniki in imajo do tega vso pravico, anede? To da so podjetja izželi do konca in so ta v kriznih časih brez rezerv in možnosti preživetja pa je v redu?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fritz ()

donfilipo ::

http://www.amazon.com/The-Deadly-Ideas-...

Ja so tudi meni povedali, da google počasneje dela, ker je nekdo od neolibsov tam šel na WC, potegnilo je nazaj ves drek, in zamočilo serverje. Ampak zdaj je OK!

Fritz Šušteršič praviš. Kje pa je doma. Partija si mora ogledati primer od blizu. Sploh če je kakšne gene širil:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Globalna in Matako.

Apokalipsa pride zaradi sedmih smrtnih grehov v jedru. Vseh sedem jih je zagotovo v programu neoliberalne stranke:))

In zdaj je tako.
Če si recimo consigliere in ti švabski sodnik vedno znova reče: 'vaša veličina me ni prepričala consigliere'...potem še vedno ostane biblija kot tolažba.

Globalna. Če najvišji reče v imenu svetega duha, Lucifer stavo si dobil, ampak duš pa ne vseh in lucifer bemti: spet goljufate monsinjeur:))

potem verjemi da je konec;((

Ampak dobro grem gledat v detajle. Specifično zanimivo neolibsi niso omenjeni. To takoj vzbuja sum.
Kot ga recimo da pri Patriji pa Janša je kar parkrat in parkrat dvomljivo. Tudi to takoj vzbuja sum.
Ampak treba je pa tudi povedati, da gre za sila nenavadno sodišče. SILA NENAVADNO!

Zgodovina sprememb…

donfilipo je izjavil:

Fritz Šušteršič praviš. Kje pa je doma. Partija si mora ogledati primer od blizu. Sploh če je kakšne gene širil:))

Kaj takšnega? ;)

djordjevic ::

Hopla, kaj pa, če je vse res? ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

PaX_MaN ::

A vas House še ni nauču, da ldje lažejo k Golobič, pardon, kot pes teče?

PaX_MaN je izjavil:

A vas House še ni nauču, da ldje lažejo k Golobič, pardon, kot pes teče?

Jp, pa tudi to, da Everybody LiesTM

Stopnjevanje besedne zveze: 'Lažeš kot Golobič,' so besede: 'Lažeš kot Thaler' 8-)

Mah klinc malo zajebancije malo pa resnice.

Redkokdo, morda samo srenja kalibra Okapi, ki so ne samo formalno učeni, ampak zaradi prevodov in prevajanj, polni tudi najnovejšega eksplicitnega znanja in poznajo pravo skepso in test...torej redkokdo drug je sposoben danes pokazati zakaj je čisti anti empathy in anti ethic Ayn Rand liberalizem slab in nekako zverski. Še Žižku, ki je legenda in kralj filozofije, da ko pridejo na predavanje mlade tele feministke in njihove žene:) vrtijo pesem od Elvisa: 'Love me tender':)) Tak car je. Ampak pojasniti zakaj Ayn Rand no go, mu pa ne gre. Samo: 'Nekaj groznega je notri!. Recimo.

Sama Ayn Rand se je čisto jasno opredelila in izdala.

Njena filozofija je v nasprotju ne z Marxom. Ne z Nietchejem kot protofašistom toliko kot recimo s Kantom in KRŠČANSKO etiko nasploh!!!!

To je tisto, kar seveda Žižek kot marxist ne more kar takoj priznati in kar se ZELO RADO, ker se ne pozna veličine in moči tega etosa slavnega Jezusa, tudi zanika.

Ampak v sodobni metodi pa to nekako ne velja. A ne? Namreč težko je drugače kot samo verjeti, da je imel Joshua prav:))

Zgodovina sprememb…

para! ::

Fritz, in kaj je narobe s podjetji kot je Blackwater? V čem je razlika, če država uporabi morilce, ki jih je izurila sama, ali pa plača neke privatnike?

Ni je.
Death before dishonor!

Vera pač jemlje kot nujo, da moraš verjeti. V to kar je govoril Guru Nanak, Ješua iz Nazareta, Mojzes, Gautama Siddharta, brahmani etc. Verske doktrine pa zadeve že malce bolj določijo in pri tem ugotovimo, da jim je Marx v svojem bistvu dosti bližje kot mrs. Rand. Kar seveda ni nič čudnega, saj religije favorizirajo tako skupnost kot tudi nujnost skrbi za druge, saj so tudi ti drugi del boga/božjega, tako kot ti (pustimo sedaj na stran vse deviacije, ki so izšle iz religij in predstavljajo izkrivljanje doktrine).
Ne vem, meni ekonomistična miselnost enostavno ne potegne. Vso to obračanje številk, za katerimi stojijo človeške usode, se mi zdi kot upravljanje z lagerjem. Milijoni življenj gredo mimo le zato, ker niso imeli dovolj sreče, da bi se rodili tam, kjer bi lahko izživeli svoj potencial. V bistvu gre za nehumano delovanje, nemoralno in neetično...na ravni živalskega sveta in neprimerno današnjemu stadiju razvoja družbe in tehnologije. Opravičevanje vsega, da so si pač 'tisti drugi' itaq sami krivi pa temu seveda sledi. Ali je ultimativni cilj življenjske dobe posameznika le nabiranje materialnega bogastva, trošenje sebe za dobrobit potomcev/genov in ali je za ta cilj dovoljeno vse?

para! je izjavil:

Fritz, in kaj je narobe s podjetji kot je Blackwater? V čem je razlika, če država uporabi morilce, ki jih je izurila sama, ali pa plača neke privatnike?

Ni je.

Je in to precejšnja. Mimogrede, Blackwater se danes imenuje Academi.

Zgodovina sprememb…

Arto ::

para! je izjavil:

Ni je.

Razlika je v odgovornosti. Če Blackwater zajebe, je država avtomatično manj odgovorna za zajeb, ker je pač zajebal izvajalec.

Prvi problem je v tem, da država s tem odstopa monopol nad uporabo nasilja, kar je eden od osnovnih razlogov za nastanek moderne države. Poleg tega zasebna varnostna podjetja niso zavezana spoštovanju mednarodnih konvencij, tako kot so to države in njihove vojske. Uporaba takšnih zasebnih vojska je za politično elito lažja, medijsko manj izpostavljena in manj rizična. Posledica tega je dosti lažja odločitev za vstop v vojno/konflikt, le ta pa je od vseh človeških aktivnosti - največje tratenje človeških življenj in resursov, kar jih je.

Poleg tega zasebna varnostna podjetja niso zavezana spoštovanju mednarodnih konvencij, tako kot so to države in njihove vojske.

Tudi državi, ki ji nihče nič ne more, ni treba spoštovati nikakršnih konvencij ali podobnih idej drugih, šibkejših držav. To ti dokazujejo ZDA z vojskovanjem mimo vseh "pravil" in brez "dovoljenja" nekih UNov in podobnih ter imunostjo Američanov pred mednarodnim sodiščem za vojne zločine.

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: para! ()

Je in to precejšnja. Mimogrede, Blackwater se danes imenuje Academi.

No, no dajmo stopiti dol s hiperbole. Blackwater (kasneje Xe, zdaj Academi) ravno z neko klasično oboroženo silo ni niti strukturno, niti operativno niti tehnično primerljiv. Niti se ne trudijo v tej smeri. Ok res je, da počnejo _nekatere_ stvari, ki jih običajno delajo logistiki (pri nas rečemo "zaledni vod") ampak tukaj se vsa podobnost konča.

Ni dovolj, da vidiš en kos orožja in rečeš - aha vojska! Pa še to ni preveč podobno (njihovi operativci so pogosteje kot ne oboroženi s civilnimi različicami - ne greš z vsakim izvijačem izvijati vsakega vijaka, čeprav se da).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Ali je ultimativni cilj življenjske dobe posameznika le nabiranje materialnega bogastva, trošenje sebe za dobrobit potomcev/genov in ali je za ta cilj dovoljeno vse?

Ne to ne gre.

Jasno se pokaže, da nek hoch gen v res liberalnem sistemu poplavijo reveži, kot ose. Ta tolmačba, je eden od številnih idiotitmov neolibsov:)

Ampak 'ne maram', 'mi ni všeč' in podobne, pa priznajmo posledica krščanskega biasa v jedru. Ali kasnejših variant, alel, kot je denimo komunizem:) Ni dovolj. Za RESNE diskurze!

Pa da ne bo pomote. Sam padem v komo, ko se srečam s tem randovstvom. Oziroma sem. Zdaj sem se pa že mal navadil. Rabim da ga seciram8-)

Zgodovina sprememb…

Fritz je izjavil:

Ali je ultimativni cilj življenjske dobe posameznika le nabiranje materialnega bogastva, trošenje sebe za dobrobit potomcev/genov in ali je za ta cilj dovoljeno vse

Za koga in kako ti živiš, ne vem, vem pa, da jaz živim zase in za svojo immediate family. In ja, naredil bom vse, da bom sebi in immediate family omogočil čim lagodnejše in lepše življenje. Bi me morala zato peči vest? Sem zato krut prasec? >:D

Arto ::

Matako je izjavil:

Ni dovolj, da vidiš en kos orožja in rečeš - aha vojska! Pa še to ni preveč podobno (njihovi operativci so pogosteje kot ne oboroženi s civilnimi različicami - ne greš z vsakim izvijačem izvijati vsakega vijaka, čeprav se da).

Jah, oni so prevzeli vlogo varnostnih sil - kar običajno počnejo državni vojaki. Se pravi, prevzeli so del vloge vojske in niso ravno neka čisto posebna entiteta.

Arto je izjavil:

Jah, oni so prevzeli vlogo varnostnih sil - kar običajno počnejo državni vojaki.

Ni res. Ne bom razlagal zakaj, ker je cel dizertat.

Kar so oni prevzeli tipično opravljajo policisti in varnostniki. Razlika je, da oni to znajo opravljati v vojnem območju - samostojno. Če hočeš: zasedajo nišo med policijo in vojsko, ki je doslej ni nihče opravljal - saj ne uradno. Že kake južnoafriške firme v devetdesetih tipa Executive Outcomes so bile precej bližje tvojemu opisu. Ampak ok, zdaj smo OT.

EDIT: Academi so v osnovi osebno varovanje na stereoidih in zajebani prevozniki.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

djordjevic je izjavil:

Fritz je izjavil:

Ali je ultimativni cilj življenjske dobe posameznika le nabiranje materialnega bogastva, trošenje sebe za dobrobit potomcev/genov in ali je za ta cilj dovoljeno vse

Za koga in kako ti živiš, ne vem, vem pa, da jaz živim zase in za svojo immediate family. In ja, naredil bom vse, da bom sebi in immediate family omogočil čim lagodnejše in lepše življenje. Bi me morala zato peči vest? Sem zato krut prasec? >:D

Jah, tudi jaz, ampak tisti, ki niso dovolj sposobni, da bi poskrbeli zase, kaj šele za koga drugega, se derejo, da niso oni krivi, ampak sistem/politiki/bogati/neolibi/vstavi-ustrezen-vir-foušije.

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: para! ()

Ni dovolj, da vidiš en kos orožja in rečeš - aha vojska!
Ja, časi, ko je lahko Bob Denard z eno četo plačancev zasedel Komore, so že minili.;)

O.

Okapi je izjavil:

Ni dovolj, da vidiš en kos orožja in rečeš - aha vojska!
Ja, časi, ko je lahko Bob Denard z eno četo plačancev zasedel Komore, so že minili.;)

O.

To je dejansko boljši primer.
/\/\.K.

ampak tisti, ki niso dovolj sposobni, da bi poskrbeli zase, kaj šele za koga drugega, se derejo, da niso oni krivi, ampak sistem/politiki/bogati/neolibi/vstavi-ustrezen-vir-foušije.
Ampak nekaj je tule zanimivo - na slo-techu je precej več desnih, ki jamrajo, da jih drugi (država, udbomafija, tajkuni, priseljenci ...) ovirajo pri doseganju svetlih ciljev. Levi v glavnem za svoje morebitne neuspehe ne krivimo države oziroma drugih.

O.

ZaphodBB ::

Okapi je izjavil:

ampak tisti, ki niso dovolj sposobni, da bi poskrbeli zase, kaj šele za koga drugega, se derejo, da niso oni krivi, ampak sistem/politiki/bogati/neolibi/vstavi-ustrezen-vir-foušije.
Ampak nekaj je tule zanimivo - na slo-techu je precej več desnih, ki jamrajo, da jih drugi (država, udbomafija, tajkuni, priseljenci ...) ovirajo pri doseganju svetlih ciljev. Levi v glavnem za svoje morebitne neuspehe ne krivimo države oziroma drugih.

O.

Razen kadar so drugi oz. država Lojze Peterle, Andrej Bajuk ali Janez Janša.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

Mr.B ::

Fritz, če se nebi dogajalo nekaj takega : http://24ur.com/novice/slovenija/obcina... , potem se nebi tako veselo trgovalo, in bi deloval trg.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

hokuto ::

djordjevic je izjavil:

naredil bom vse

ce to dejansko drzi, potem je odgovor zelo lahek in je krut prasec se zelo mila ocena.

para! je izjavil:

Jah, tudi jaz, ampak tisti, ki niso dovolj sposobni, da bi poskrbeli zase, kaj šele za koga drugega, se derejo, da niso oni krivi, ampak sistem/politiki/bogati/neolibi/vstavi-ustrezen-vir-foušije.

ja pajade, zato je cel kup po vseh merilih zelo uspesnih ljudi, ki niti slucajno ne deli teh clovek cloveku zver zablod. hkrati pa cel kup neolibsov (tudi tukaj), ki jokajo (prosto po tvoje ocitno zaradi fovsije in nesposobnosti), kako ne morejo izpet svojega neslutenega potenciala, ker jih ovirajo sistem, politiki, ovce, kontinuiteta itn po spisku. projection much?
doke!

Hej, u easy, a sem kje napisal, da jokajo samo eni ali drugi, ali da je to stvar politične opredelitve? Kje vidiš človek človeku zver zablodo?

Pa djordje verjetno ni mislil _vse_, ampak da je za bližnje pripravljen narest tudi tisto, kar za druge niti pod razno nikoli ne bi. Prasec? Nima niti veze, ko te za to označi nekdo, ki ni med bližnjimi.

lp
Death before dishonor!

@hokuto: Hehe, se mi zdi, da dojemanje oz. interpretiranje tistega 'vse' pove veliko več o tebi. Govoril sem (kar bi menda moralo biti popolnoma jasno) o tem, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da svoji ožji družini zagotovim čim lepše življenje. Kaj vse si pod 'vse' predstavljate eni, pa sploh nočem pomisliti. >:D

oprosti, ker sem tako cuden, da vidim moznost slovensko besedo vse razumeti tocno tako kot je zakodirana v slovenskem jeziku. in oprosti, ker nisi cuden ti, ko ti ocitno pogoj "ce to dejansko drzi", ne pomeni nic in se potem z njegovim ignoriranjem postavljas na svetlo mene pa v temo. s tem, ko si dodal kvalifikator "v moji moci", nisi mimogrede cisto nic popravil potencialnih slabih strani besede vse v danem kontekstu. kvalifikator pare, da vse predstavlja pa samo vec kot za druge, je pa v bistvu smesen, ker potem postane izjava v veliki meri trivialna.
doke!

da bom naredil vse, kar je v moji moči, da svoji ožji družini zagotovim čim lepše življenje.
Kaj zdaj - bi naredil vse, ali ne? Ker ni malo takih, ki bi brez posebnih pomislekov škodovali drugim, da bi svoji ožji družini zagotovili čim lepše življenje. A misliš, da je Hilda delavce ogoljufala zato, ker je hotela delavcem slabo, ali ker je hotela sebi (in svoji družini) dobro?

O.

Madona, menda je ja jasno, da vse 'znotraj od družbe določenih pravil igre'. Zakaj je treba take reči sploh pojasnjevati? ;((

djordjevic je izjavil:

Fritz je izjavil:

Odvisno kako to počneš. Če si zato pripravljen iti preko vsega, ne glede na ceno, ki jo bodo za to plačali drugi (pa ne gre za lastno ogroženost ali vprašanje preživetja), potem si krut prasec.
Ups, nisem videl zadnjih postov in je tole že rahlo obsolete.

Zgodovina sprememb…

menda je ja jasno, da vse 'znotraj od družbe določenih pravil igre'. Zakaj je treba take reči sploh pojasnjevati?
Zato ker sicer tvoja izjava ne pomeni popolnoma nič. Kot bi rekel, da boš, dokler bo v tvoji moči, dihal. Samoumevna dejstva k razpravi ne prispevajo dosti, ali sploh nič.

O.

djordjevic je izjavil:

Madona, menda je ja jasno, da vse 'znotraj od družbe določenih pravil igre'. Zakaj je treba take reči sploh pojasnjevati? ;((

zaradi tega ker je, kot je recimo para omilil izjavo, taka izjava sicer trivialna in torej nepotrebna, odvecna. namrec jasno je, da najmanj dokler ljudje umirajo od lakote, vsak, ki od te ne umre, ocitno naredil vec zase kot za druge, saj je sebe nahranil, medtem, ko so nekateri podlegli pomanjkanju hrane.
doke!

Še malo off-topica. Za današnje asimetrične konflikte so zasebniki še kar uporabni. To, da se ZDA ne držijo nekih pravil, govori veliko o njih kot državi in verjetno jih bo še teplo po glavi, če bodo kdaj na receiving side. Vsekakor bi naj država predstavljala širši interes. Interes korporacije pa je dobiček uber alles, kar v kombinaciji z vojaško ali paravojaško silo ni najbolj zdravo (ravno obnašanje ZDA je primer za to, ali pa celega zahoda na primeru Libije etc.).

Problem zasebnikov postane v 'demonkratični družbi' še večji, kadar ti začno prevzemati naloge notranje varnosti, nadzora nad sodržavljani, zbiranja podatkov in vodenja podatkovnih baz itn. Sorry, že današnji netransparentni državi le pogojno zaupam, korporaciji pa nikakor.

Okapi je izjavil:

menda je ja jasno, da vse 'znotraj od družbe določenih pravil igre'. Zakaj je treba take reči sploh pojasnjevati?
Zato ker sicer tvoja izjava ne pomeni popolnoma nič. Kot bi rekel, da boš, dokler bo v tvoji moči, dihal. Samoumevna dejstva k razpravi ne prispevajo dosti, ali sploh nič.

O.

Ni res. Nekdo se je spraševal, kaj je poanta človekovega obstoja in impliciral, da si prasec, če težiš k čim večji gmotni preskrbljenosti, medtem ko je na svetu milijavžent ljudi, ki iz takih ali drugačnih razlogov, recimo, stradajo. Še enkrat ponavljam, da bo tokrat res držalo kot pribito - dokler bom le mogel, bom izkoriščal vse svoje (tudi za družbo, ne le mene) produktivne potenciale, da preskrbim sebe in immediate family. Čim bolje, tem bolje. Vsekakor pa ni moj cilj tavati naokoli in deliti drugim nauke, kako morajo živeti in za koga vse se morajo razdajati ter kako naj se samoaktualizirajo.

Mr.B je izjavil:

Fritz, če se nebi dogajalo nekaj takega : http://24ur.com/novice/slovenija/obcina... , potem se nebi tako veselo trgovalo, in bi deloval trg.

Takšne deviacije povzročajo zlizane ekonomske in politične interesne skupine, ki imajo državo za svoj plen (mi jim pa dajemo legitimnost na volitvah). Če bi državni aparat deloval neodvisno, transparentno in v korist slehernega državljana ter imel učinkovit nadzorno-kaznovalni sistem, potem tega ne bi bilo, vsaj ne v takšni meri in tako običajno, kot je to danes.

Še enkrat ponavljam, da bo tokrat res držalo kot pribito - dokler bom le mogel, bom izkoriščal vse svoje (tudi za družbo, ne le mene) produktivne potenciale, da preskrbim sebe in immediate family.
In davke boš plačeval? Ker te je strah, da bi te dobili pri goljufanju, ali ker se ti zdi, da s tem, ko koristiš družbi, koristiš tudi sebi?

O.
««
211 / 219
»»